Op zoek naar toiletten bij Le Mans

Een paar dagen geleden kon ik lezen dat er in Frankrijk een bruiloft was geweest in de buitenlucht en dat er 76 van de gasten besmet waren van de 250.

Het stond o.a. op deze site. Ik kreeg verschillende berichten met als inhoud “Weer een bewijs dat je in de buitenlucht wel besmet kan worden, lekker puh”.

Ik vond het een onwaarschijnlijk bericht. Net zoals die 14 man die op een terras in Dokkum zouden zijn besmet en die grote aantallen die besmet zouden zijn tijdens de wedstrijd Atalanta Bergamo-Valencia in Milaan op 19 februari. Niet omdat er harde informatie beschilkbaar was over die besmetting buiten. het is meer een soort wishful thinking van Van Dissel, OMT en de premier om ons ook buiten in het gareel van het 1,5 meter harnas te houden.

Maar het is wel de moeite waard om het te onderzoeken. Want als het echt zo is dat zoveel mensen in de buitenlucht zijn besmet, dan heeft dat wel grote gevolgen.

 

Dus ik ben een zoektocht begonnen naar wat daar gebeurd kon zijn. Ik vroeg me vooral af hoe die 250 gasten hun behoeften deden tijdens het feest. Gingen ze dan plassen in de bosjes? Of waren er toch ergens toilletten? En als er toiletten waren, zou er dan misschien ook een zaal zijn voor de trouwpartijen in de winter?

 

Vanuit de Franse media kreeg ik meer informatie over de gebeurtenis. Die had op 8 augustus in de buurt van Le Mans plaatsgevonden. In het plaatsje La Milesse. Ook in Frankrijk was het toen een hittegolf en die middag en avond moet het rond de 37 graden geweest zijn. Via Google Earth vond ik de locatie in die kleine plaats waar het feest geweest moest zijn. Dankzij die foto had ik in ieder geval direct de oplossing voor het probleem van het plassen. Kijk maar, er was een gebouw.

Maar er bleek nog meer te zijn dan toiletten. Want als ik naar de foto’s op de website van deze locatie kijk dan zie ik dit:

Met zo een zaal, en 37 graden buiten, zouden ze dat gebouw nu alleen gebruikt hebben om te gaan plassen tijdens de bruiloft?

Maar ja als ik in het Belgische Nieuwsblad kijk is het verhaal toch zo duidelijk. Lijkt sprekend op die van Welingelichte Kringen in Nederland en van msn.com van dezelfde ervaren journalist.

Maar zouden ze dan echt die grote zaal niet gebruikt hebben?

Het antwoord was niet moeilijk te vinden. In een Franse krant waar een journalist gewoon zijn werk heeft gedaan en het verhaal heeft gecheckt bij betrokkenen (0.a. de exploitant van de bewuste accomodatie). Ik moest wel even langs een paywall komen, maar daarna heb je ook wat. (Was zoiets als 50 cent betalen om naar het toilet te mogen om in lijn te blijven van dit verhaal).

Een echtpaar uit de streek van Le Mans had een accomodatie geboekt in La Milesse, op het platteland bij Le Mans. Een ideale plek voor dit soort evenementen: de locatie biedt een grote zaal van 1.110 m² die 350 personen kan plaatsen, normaliter tot 500 a 600 personen legt op 21 augustus de eigenaar van de accommodatie uit. Rondom de hal bieden de bungalows onderdak aan zeven slaapkamers met in totaal 52 bedden.

Voor het weekend van 7 tot 10 augustus werd die accomodatie gereserveerd. Met het feest op zaterdag. En 250 mensen worden verwacht, veel meer dan de gebruikelijke bruiloften met meestal tussen 90 en 110 mensen.

“Maar deze was speciaal. Toen de sleutels maandag werden teruggebracht, vertelden zij (de organisatoren van het evenement, noot van de redacteur) me dat sommige mensen op zaterdag een beetje ziek waren geweest, niet bleven en dezelfde dag de bruiloft verlieten”, zegt de eigenaar.

De eigenaar van zijn kant herinnert zich de getroffen maatregelen. “We hebben alle voorschriften vermeld, met een herinnering aan de instructies, hydro-alcoholische gel bij alle ingangen en de tafels die in de zaal op de juiste afstand staan en we hadden veel mondmaskers ter beschikking.

Op het stadhuis is die informatie pas sinds de 21e bekend. Er was geen ceremonie op het stadhuis, en dat heb ik pas onlangs vernomen, zegt burgemeester Claude Loriot.

 

Niet alleen het geheim van het plassen in de bosjes is opgelost, maar ook van het massaal besmetten in de buitenlucht. Dat heeft namelijk niet in de buitenlucht plaatsgevonden. Het feest was in de grote zaal. Het was buiten 37 graden, dus de kans is heel groot dat de airco binnen stevig aanstond.  En blijkbaar waren er een aantal mensen aanwezig, die (een beetje) ziek waren.

De les: als u iets in de media leest over het onderwep Covid-19 wat onwaarschijnlijk is, zoek het dan zelf maar goed uit. Want helaas merk je te vaak dat dit door de media zelf regelmatig niet wordt gedaan. Dat met die 14 jongeren die op een terras in Dokkum besmet zouden zijn, haalde ook vrijwel alle media, maar is -toen eenmaal bleek dat de GGD het helemaal niet hard kon maken omdat de jongeren ook samen in de kroeg waren geweest- werd het niet gecorrigeerd.

Kijken wat er nu met dit verhaal gebeurt.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

 

26 antwoorden
 1. Jaap
  Jaap zegt:

  Weer een interessante publicatie, Maurice, maar je trouwe volgers weten dit soort zaken allang – mede dankzij jou. In tekst vind ik één en ander niet waterdicht, maar dat doet er weinig toe, je kernboodschap is duidelijk: een echt feitenrelaas zullen de meeste journalisten niet boven tafel halen. Over dat laatste: deels door onkunde en deels door scoringsdrang (in doelbewust misleiden geloof ik bij de meesten van hen amper).

  Beantwoorden
 2. Louis
  Louis zegt:

  Prima, goed uitgezocht. Weer een voorbeeld van een super-besmetting.
  Conclusie: Binnenruimte in combinatie met airco e/o slechte ventilatie e/o veel personen e/o lange verblijfsduur is risico.

  Beantwoorden
 3. ito
  ito zegt:

  Mooie analyse Maurice. Wordt er nog onderzoek gedaan naar dit soort SSEs? Hoeveel virus scheidt een super spreader uit (schatten o.b.v. CT waarden bij PCR test?), zijn er misschien meer super spreaders (sequentie-analyse, genotypering, stammen?). En dan gewoon gaan rekenen. Zaalgrootte, aantal aanwezigen, exposure time, ventilatievoud, herinademingsfractie, etc. En wat leert ons dat dan? Uit de weinige publicaties die ik hierover gevonden heb krijg ik de indruk dat dit soort onderzoek heel gevoelig ligt en niet veel gedaan wordt.

  Beantwoorden
 4. Willie
  Willie zegt:

  Wat probeer je precies te bereiken. De media brengt al vanaf dag 1 fake-nieuws. Dat is niets nieuws en het is de hoofdreden dat ik al 20 jaar geen nieuws kijk. Want dit doen zij al heel veel langer dan deze COVID-periode.

  Er werken daar gewoon geen kritische mensen, NPO voorop.

  Beantwoorden
 5. Maurice Boonman
  Maurice Boonman zegt:

  Vergeet ook niet de 2 zoenen-cultuur in Frankrijk. Ik heb me ooit verbaasd toen ik een kwartiertje bij de receptie van een bedrijf in Marseille moest wachten. Het personeel stroomde langzaam binnen, en werkelijk iedereen, zowel man als vrouw gaf de receptioniste 2 zoenen. Ik kan me best voorstellen dat de bruiloftgasten hun traditie voor die dag niet nagelaten hebben.

  Beantwoorden
  • Yvonne
   Yvonne zegt:

   Ik hoorde van een collega die net terug is uit Frankrijk dat men mondkapjes draagt maar als ze een bekende zien gaat het mondkapje naar beneden om elkaar te zoenen!

   Beantwoorden
   • Eef
    Eef zegt:

    Exact dit. Iedereen lebbert elkaar daar af bij begroetingen, het zit gewoon in de cultuur ingebakken. In Spanje idem dito.
    Als er iets nu zorgt voor schijnveiligheid, dan zijn het wel die mondkapjes. Eén keertje raden waar de ‘besmettingen’ weer stevig toenemen, inderdaad, in landen met mondkapjesplicht.

    Beantwoorden
 6. Petra
  Petra zegt:

  Hoe worden de vele besmettingen in Beiroet verklaard? Mensen hebben na de enorme explosie vaak geen huizen meer en zijn dus in de buitenlucht waar ze dichtopelkaar met de wederopbouw bezig zijn.

  Beantwoorden
  • David Kipping
   David Kipping zegt:

   De daklozen slapen wellicht in grote zalen met airco!? Netjes op 1,5 meter met heel veel handengel maar zonder verse buitenlucht dus ideaal voor veel besmettingen.

   Beantwoorden
 7. JanD
  JanD zegt:

  Je bent een vakman, Maurice, en een prima speurder! Elke keer als Rutte en van Dissel c.s. mij toch weer aan het twijfelen doet weet jij de zaak weer in zijn juiste proporties te brengen! Het wordt alleen wél veel moeilijker zo langzamerhand überhaupt iets te geloven wat er vanuit overheidsbronnen komt. Dit soort in feite simpel te checken berichten ( leren huidige journalisten niets meer ver “check en dubbel-check”?, de achterhaalde, incomplete en verkeerd opgetelde cijfers in het Dashboard: wat moet ik in hemelsnaam nog geloven?

  Beantwoorden
 8. Johannes van Doorn
  Johannes van Doorn zegt:

  1 van de eerste dingen die LPF deed was toen ze macht kregen was de geldkraan flink knijpen richting publieke omroep. Waarom? LPF werd consequent “aangevallen” door de publieke omroep. Op cruciale onderdelen van een maatschappij (media, financien (DNB?), data (CBS?), veiligheid, gezondheid, pensioen (netspar?), virologen, etc.) zou een kleine groep experts gevormd moeten worden die benoemd worden voor het leven met voldoende salaris. Met verplichte onafhankelijkheid. Zoals (beoogd) met rechters. De 19 mln (zwijggeld) die minister Flop aan de publieken geeft zou de omroep wellicht niet ontvangen hebben wanneer ze kritischer waren geweest. Wiens brood men eet diens woord men spreekt…

  Beantwoorden
 9. Chris
  Chris zegt:

  Ook als zou de besmetting wel hebben plaatsgevonden in de buitenlucht waar verl mensen opeengepakt feesten, is dit het zoveelste bewijs dat je gewoon mondkapjes moet dragen in drukke winkelstraten en in winkels in Amsterdam en Rotterdam

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Hoe dat zo.
   Dit is vrijwel zeker binnen gebeurd met de airco (stevig) aan. Wat heeft dat te maken met drukke winkelstraten?
   Als je een vrij korte tijd in een ruimte bent waar aerosolen in de lucht hangen is de kans dat je echt geinfecteerd wordt klein.

   Beantwoorden
 10. Elly Linger
  Elly Linger zegt:

  Ja Maurice, navraag is altijd nuttig! Zo heb ik aan minister Slob de vraag voorgelegd waarom hij bij Op1 zo stellig zei dat de uitbraak in het zorgcentrum in Maassluis niet aan het ventilatiesysteem zou liggen. Van zijn secretariaat kreeg ik dit antwoord:

  ‘Via Informatie Rijksoverheid ontvingen wij uw e-mail van 25 augustus 2020. In dat bericht aan minister Slob reageert u op een uitspraak van hem over het Zorgcentrum in Maassluis.
  De minister heeft mij gevraagd u een reactie te sturen. Hartelijk dank voor uw signaal en de opbeurende woorden voor onze minister. In zijn optreden in de media was hij wellicht te voorbarig. Deze week is er een officieel rapport over deze kwestie naar buiten gekomen. De conclusie is dat de oorzaak van het grote aantal besmettingen niet precies te achterhalen is. De GGZ sluit niet uit dat het te maken heeft met het ventilatiesysteem, maar sluit ook niet uit dat er onderling een besmetting heeft plaats gevonden.
  Het is in ieder geval belangrijk dat er bij het heropenen van de scholen extra aandacht is voor de manier waarop de luchtcirculatie is gegarandeerd. En zoals u ook aangeeft, geldt dit voor meerdere terreinen waar het Kabinet zich in deze moeilijke periode mee bezig houdt.’

  Beantwoorden
 11. Richard Groot
  Richard Groot zegt:

  Beste Maurice,

  Al hele lang tijd volg ik jou op dit blog en ook heel wat interviews op Cafe Weltschmerz. In het begin volgde ik alles (klakkeloos) op wat de overheid en het RIVM ons voorschreef, maar na in contact gekomen te zijn met bovenstaande media (in eerste instantie heel toevallig), ben ik soort van wakker geschud, maar nog steeds heb ik een paar vragen/onduidelijkheden. Iedereen zegt hier dat je zelf op onderzoek uit moet gaan. Klinkt goed en dat heb ik deels ook gedaan, althans ik volg nu jullie. Alle filmpjes op Cafe Weltschmerz komen overtuigend over, maar nu wil ik echt keihard brononderzoek hebben, op basis waarvan je nu echt 100% (of wat in die buurt komt) uitspraken kan doen die onderbouwd zijn (dat lijkt mij althans de methode om goed zelf op onderzoek te gaan). Jij stelt bijvoorbeeld dat besmetting via objecten (nagenoeg) nihil is. Klinkt goed, maar op basis van welke onderzoeksrapporten baseer je dat? Ik heb wat links naar websites gelezen (publicatie dan via MSM) waarin uiteraard wordt verteld dat uit onderzoek blijkt dat je toch echt ook besmet kan raken via voorwerpen. Maar waar baseren zij dit dan op? Wellicht zoek ik niet goed genoeg (ik geef het toe, ik ben helaas een Alfa, geen Beta man zoals jij). Het ontbrekende puzzelstukje (althans voor mij dan) zou ik zo graag willen vinden, want ik voel me echt absoluut aangetrokken tot al jullie bevindingen. Maar nu wil ik ook echt 100% hiervan overtuigd zijn.
  Hoop dat je me kunt helpen.
  Met vriendeijke groet,
  Richard

  Beantwoorden
 12. Eric
  Eric zegt:

  Zo langzamerhand moet toch iedereen met een klein beetje kritische instelling, een klein beetje logisch denkvermogen en een klein beetje beta hersenen om cijfers en grafieken te kunnen lezen en begrijpen er toch van overtuigd zijn dat er vanuit de overheid en hun virusvrienden sprake is van complete volksverlakkerij? Alles wordt opgehangen aan 1,5 meter, koste wat kost.
  Gelukkig zijn er mensen zoals Maurice en bv ook UWV-arts Koert van Rijn die naar de feiten kijken van cijfers die niet liegen. De maatregelen die er nu zijn hebben nauwelijks een relatie met de ernst van de zaak.
  Maar ja, stel dat het bericht vanuit de overheid komt “sorry landgenoten, we zaten er totaal naast. Buiten ben je sowieso veilig, de dodelijkheid van het virus haalt nauwelijks die van het jaarlijkse griepje dus vergeet alles, stuur je mondkapjes naar het museum en prettig leven verder….”. Daar zit je dan zonder werk, met financiële spanningen in je gezin, aan de antidepressiva. Bedenk je eens de gevolgen hiervan, de woede die zal ontstaan. De overheid zal blijven liegen om nog enigszins orde te houden in de maatschappij. En de grote bang gemaakte en natuurlijk ook niet verder dan de eigen neus kijkende massa zal dit hongerig opslurpen en op deze blog “lekker puh” blijven roepen.
  Maurice, ga alsjeblieft door met je onvoorstelbaar belangrijke werk; ik ga weer even doneren

  Beantwoorden
 13. Mark
  Mark zegt:

  echt mooi om te zien hoe hier het beleid van de overheid word blootgesteld en aan het afbrokkelen is met echt onderzoek en natuurlijk zonder het geld van de grote instanties in de wereld die alles omkopen. Ik zal een bijdrage leveren aan maurice met trots

  Beantwoorden
 14. Tom Hoornstra
  Tom Hoornstra zegt:

  En misschien nog besmetting via de toiletten. want als je een poeplucht ruikt, dan zit je in de buurt van een aerosol. En langdurig de poeplucht van een besmet persoon inademen. Ik zou het niet doen. Dan maar tien m minuten later naar het toilet.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *