Varia 16-8-2020

Het geheim van De Appelhof

De afgelopen week was de camping De Appelhof op Terschelling uitgebreid in het nieuws. Er waren 8 personen, afkomstig uit de regio Haarlem, besmet geraakt en er werd direct een teststraat opgezet. Maar toen van de 500 geteste personen slechts 1 besmet bleek, verdween de media-aandacht snel.

Terwijl wat er op de camping gebeurd lijkt te zijn, juist heel interessant is.

Dit was één van de eerste berichten.  Let op: hoe er vooral de nadruk op werd gelegd dat de jongeren daar hutjemutje zaten. Door die eerste geconstateerde besmettingen, verwachtte men dat die nieuwe teststraat nog vele andere besmettingen zou opleveren.

Maar uiteindelijk bleek van de 500 geteste personen, maar 1 een positieve test op te leveren (onduidelijk was of dit ook een bezoeker van die camping was).

Media schonken er verder geen aandacht aan, maar er was wel iets heel opvallends en leerzaams.  Als je naar de foto’s van die camping kijkt, dan zie veel vaste tenthuisjes. Dit is van hun website:

En in de tenten links staan minimaal 4 stapelbedden, zoals uit deze foto van de website te zien is:

Nu is het zo dat de 8 besmette jongens uit de omgeving van Haarlem kwamen en al niet meer op de camping logeerden toen hun tests positief uitvielen.

Dus dat er vervolgens vrijwel niemand een positieve test had op De Appelhof de afgelopen week kan mede daardoor gekomen zijn.

Maar twee dingen weten we wel:

 1. Die jongens hebben samen in één van die tenthuisjes geslapen. De kans is groot dat daar die besmetting heeft plaatsgevonden. Ik heb namelijk het gevoel dat de ventilatie in dit soort tenten niet zo geweldig zal zijn (mede ter voorkoming van geluidsoverlast). Vrijwel zeker was één van die acht jongens eerder besmet.
 2. Er lijken geen anderen besmet te zijn terwijl ze op de Appelhof waren. Dus het feit dat ze vervolgens hutjemutje buiten hun vakantie vierden en geen afstand hielden lijkt niet tot besmettingen te hebben geleid. Dat kan toeval zijn (want er zal waarschijnlijk maar één jongen dat virus hebben kunnen overdragen).

De belangrijkste conclusie zou horen te zijn dat door de haast hysterische wijze waarop we omgaan met het houden van 1,5 meter afstand, ook in de buitenlucht, we een belangrijke andere besmettingsweg negeren. (Maar ik besef dat onze “aerosolen-ontkenners” wel weer zullen stellen dat dit binnen de tent ook kwam omdat ze geen 1,5 meter hielden. Maar dan is mijn vraag altijd om mij dan uit te leggen hoe het komt dat bij patiënten thuis maar 15% van de medebewoners wordt besmet en in deze slaaphut blijkbaar allemaal).

 

Dokkum en de falende media

Afgelopen maandag hebben wij in dit blog al laten zien dat het verhaal dat 14 jongeren op een terras in Dokkum waren besmet een soort idee-fixe was geweest van de GGD Fryslan. De jongeren waren zowel op het terras samen geweest als binnen in de kroeg.

Desondanks heeft Van Dissel een dag later bij de voorlichting van de Tweede Kamer gesteld dat het EVIDENT was, dat men in Dokkum buiten besmet was geraakt. Een trieste conclusie van iemand die zich zo vaak op “wetenschap” beroept, maar als het hem uitkomt onwaarschijnlijke informatie in het licht van wat er wetenschappelijk is vastgesteld zonder blikken of blozen doorgeeft.

Maar hij is niet de enige die gefaald heeft. Alle media die over die jongeren op het terras hadden geschreven zitten in hetzelfde schuitje. Eerst publiceren ze iets, dat op zich al uitermate onwaarschijnlijk is. En het minimaal verdiende om goed nagetrokken te worden. Maar vervolgens rectificeren ze niet op het moment dat anderen duidelijk hebben vastgesteld dat het bericht in feite fake nieuws was.

Ik zou het geweldig vinden als een paar van die jongeren worden geïnterviewd over wat ze toen in Dokkum hebben gedaan en hoe de GGD met hun info is omgegaan.

 

Waar blijven de onderzoeken van Marion Koopmans?

Ik krijg met enige regelmaat verontrustende mails van klokkenluiders. Vaak willen ze anoniem blijven, omdat ze bang zijn dat het anders gevolgen voor hen zal hebben.

Wat ze me melden is eigenlijk steeds hetzelfde. Er wordt onderzoek gedaan, met uitkomsten die niet in lijn liggen met wat WHO/RIVM steeds stelt en die komen dan vervolgens niet naar buiten. In het begin dacht ik dat ze overdreven, maar al snel bleek het een patroon te zijn. Het topje van die ijsberg hebben we gezien bij de uitbraak in de zorginstelling in Maassluis. Dankzij de microbioloog De Man weten we meer over het onderzoek en de pogingen om het onder de pet te houden. Opvallend is trouwens hoe na de uitzending van Op1 dit onderwerp vrij snel uit de publiciteit verdween.

In dat kader valt mij het volgende op. Marion Koopmans is bij diverse onderzoeken betrokken en heeft daar dan ook wel eens wat over in de media geroepen (met natuurlijk de conclusies die passen bij aerosolen-ontkenners), maar van geen van die onderzoeken is ooit het resultaat gepubliceerd, waardoor niemand kan vaststellen of haar conclusies juist zijn, of dat er andere conclusies getrokken moeten worden.

Ik weet er al drie (en misschien zijn er veel meer).

 • Het onderzoek op Goeree Overflakkee, waar op 14 mei publiciteit over verscheen en waarvan Gommers eind juni, bij het debat tussen mij en Voss bij Op1, de verkeerde bevindingen meldde (“een koor op Goeree-Overflakkee). Drie maanden na de publiciteit over dit onderzoek is er nog steeds geen rapportage.
 • In Rotterdam deden ze een onderzoek naar besmettingen onder fretten. Dit was de publiciteit Ze hadden aangekondigd dat ze een onderzoeksopzet zouden doen, waarbij ze konden vaststellen of de besmetting via aerosolen verliep. Maar je raadt het al. Sindsdien niets meer van vernomen.
 • Het uitgevoerde onderzoek in het zorgcentrum in Maassluis. Met uitkomsten die hele grote gevolgen kunnen hebben voor de juiste aanpak van besmettingen in gebouwen in het algemeen en zorginstellingen in het bijzonder. Het onderzoek is ca. 1 maand geleden afgerond. De samenvatting stond vertrouwelijk op de website van de RIVM. De GGD bracht een persbericht uit om al van tevoren het tv-optreden van de microbioloog die het onderzoek had uitgevoerd te ontkrachten. Ook Marion Koopmans deed haar duit in het zakje…..Maar het onderzoeksverslag snel naar buiten brengen?  Ho maar.

Mede in het licht van de mails die ik krijg van klokkenluiders denk ik dat het bovenstaande geen toeval is, maar samenhangt met een manier van denken: “zolang wij het onderzoek niet transparant naar buiten brengen, kunnen wij de nieuwsvoorziening daarover monopoliseren”. En kan niemand die conclusies ontkrachten.

Dat is vanuit de wetenschap geredeneerd onacceptabel gedrag. Maar gezien de crisis waarin we met z’n allen zitten is het eigenlijk een doodzonde om niet snel en transparant met belangrijke data naar buiten te komen.

 

Mondkapjes in de gangen van het VO?

Bij de opening van de scholen wreekt zich ook nu, dat men vanaf het begin louter stuurde op 1,5 meter afstand houden. Pas sinds kort wordt er over ventilatie en aerosolen gesproken. Maar er is al veel tijd verloren gegaan om te zorgen dat leerlingen niet op school worden besmet.

Daarnaast worden we ook nog verkeerd voorgelicht. Ook leerlingen onder de 15 jaar kunnen besmet worden. (Maar worden er amper ziek van, maar kunnen blijkbaar het virus wel verder verspreiden).

We zien nu dat alle scholen op hun eigen manier maatregelen nemen. Er zijn inmiddels scholen die van de leerlingen vragen op de gangen een mondkapje te dragen.  Dat is een maatregel van dezelfde categorie, om in de buitenlucht op drukke plekken mondkapjes te dragen.

Het echte gevaar op scholen loert in lokalen waar de leerlingen zitten en aerosolen lang kunnen blijven zweven. Daar zijn maatregelen nodig als de condities daar niet geschapen zijn om het virus dat in de lucht zweeft te verdrijven. Het uitrusten van leraren met CO2-meters en een protocol als de waarde van die meters te hoog oploopt is cruciaal voor leraar en leerling.

Mondkapjes op de gang lijken voor een directeur wel een stoere maatregel (“zie wat ik doe om besmettingen te voorkomen”), maar een goed protocol ten aanzien van ventilatie dat gedeeld wordt met alle leraren en ouders, is een veel belangrijkere stap.

Ik ben gewoon bang dat er toch een uitbraak komt in een VO-school (bijvoorbeeld in Amsterdam, want die starten morgen). En dan krijg je de poppen aan het dansen, want dan zullen er ouders en leraren zijn die een terugtrekkende beweging maken. Zeker als het advies van Van Dissel is om je “gewoon te houden aan het Bouwbesluit”.  Een bouwbesluit, dat niet alleen NIET gericht is op virusbestrijding, maar voor oudere schoolgebouwen minder stringent was ten aanzien van ventilatie dan voor nieuwe schoolgebouwen.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier 

 

 

90 antwoorden
 1. Patrick Bömer
  Patrick Bömer zegt:

  Ach ja wetenschappelijk bewezen … klinkt erg goed toch? Behalve als je een Bias hebt en alleen publiceert wat jou uitkomt (99x schadelijk en 1x onschadelijk , guess what ..)

  Mocht je er een lezing door een hoogleraar vd vu in Amsterdam op willen nakijken ; https://youtu.be/PRiSlU1ucqI

  Dus het is helemaal in lijn wat ze in de medische wereld al normaal vinden …

  Beantwoorden
 2. Danny
  Danny zegt:

  Beste Maurice,

  Ik heb eigenlijk een vraag, misschien leid het af van de bovengenoemde onderwerpen maar vraag het me toch af.

  Je ziet in de media over besmettingen in nertsen fokkerijen en dat die allemaal geruimd moeten worden.
  Wat al erg genoeg is voor die mensen.
  Ik kom zelf uit de evenementen industrie wat ook een grote drama is en ik zelf al vanaf maart thuis zit. Maar kan mij wel bezig houden met andere werkzaamheden.

  Maar wat mij opvalt is dat er in geen enkele andere fokkerijen besmettingen plaatsvinden zoals in de veehouderij (pluimvee, varkensfokkerij, runderfokkerij en laten we niet vergeten hondenfokkers of andere huisdieren)

  Is daar een reden voor of is het enkel om versneld afscheid te nemen van die fokkerijen? En wat is daar jou mening over?

  Met vriendelijke groet

  Danny

  Beantwoorden
  • Ronald
   Ronald zegt:

   Aansluitend daarop heb ik nog de vraag hoe het mogelijk is dat hoewel elke besmette fokkerij geruimd wordt er toch weer andere fokkerijen besmet raken. Ik lees dat er overal maatregelen zijn en volgens mij gaan die nertsen niet bij elkaar op bezoek. Dat het zou komen doordat er toch besmette mensen de fokkerijen bezoeken lijkt mij erg sterk. Zoveel mensen zijn er niet besmet en dat die toevallig dan een fokkerij bezoeken en ook nog eens toevallig in de gelegenheid zijn een beestje te besmetten lijkt mij uitermate onwaarschijnlijk. Er mist gewoon iets in dit verhaal

   Beantwoorden
  • jillis
   jillis zegt:

   Die beesten hebben een vergelijkbaar luchtwegsystem als de mens.
   Vandaar dat ze ook voor al die proeven worden gebruikt. Fretten dan meestal.
   Koopmans heeft een onderzoek gedaan wat virus op inhalable dust aantoonde.
   Dus ze heeft geconcludeerd dat nertsen mensen zouden kunnen besmetten.
   Vandaar dat ze dicht moeten.

   Beantwoorden
  • JJ
   JJ zegt:

   Ik denk dat we de verkeerde vragen hierover stellen; Waarom worden er zoveel Nerts-fokkerijen getroffen.

   Wat is de kans dat iemand daar rondloopt die zelf besmettelijk is, EN dan ook nog eens een nerts doet aansteken.

   Heeft iemand daar een plausibele theorie voor?

   Beantwoorden
 3. Tiemen van Eerde
  Tiemen van Eerde zegt:

  Je houdt je hart vast voor het najaar. Elke kuch en elke nies zal in verband worden gebracht met corona en de mensen worden dagelijks via de media gevoed met hysterie en onvrede. Ook al omdat corona parallel lijkt te lopen met de seizoensgriep. De wijsheid lijkt zoek. Kalmte, vastberadenheid en visie zijn bij de beleidsmakers ver te zoeken. Ik ben blij met de nuchterheid van Maurice maar juist die wordt tegenwerkt, zie de ridiculisering door sommige media en ook de uitsluiting via Linkedin. Je optreden en vasthoudendheid in deze corona tijd passen wat mij betreft nu al in de geschiedenisboeken Maurice. Laat je niet uit het veld slaan.

  Beantwoorden
 4. David
  David zegt:

  Maurice,

  Wederom zie je duidelijk censuur op sociale media:
  Als je op Youtube wat random trefwoorden van titels van recent geuploade Op1 video’s intikt, bijvoorbeeld: “Op1 Thea Meulders”, “Op1 Els van der Helm”, zelfs “Op1 vertrouwde vleugel” (over de video van Wibi Soerjadi), enz. enz. je krijgt gelijk de bijbehorende video bovenaan je scherm te zien.

  Tik eens in: “Op1 Peter de Man”, niets…

  Beantwoorden
 5. Ito
  Ito zegt:

  Mevrouw Marion Koopmans en mijnheer Ron Fouchier hebben een wetenschappelijke reset nodig. Hopelijk zijn er nog wat onafhankelijke geesten in wetenschapsland die even op de juiste knop willen drukken. Zo houdt men elkaar scherp.

  Beantwoorden
 6. Ito
  Ito zegt:

  Dat experiment met de fretten van Ron Fouchier is trouwens in de Peelstreek op natuurlijke wijze en grootschalig uitgevoerd, maar dan met nertsen. Voor de goede orde, fretten en nertsen behoren allebei tot de zogenaamde marterachtigen. Het RIVM schrijft in dat verband op haar website o.a. het volgende: “Fretten, en daarmee ook nertsen, zijn gevoelig voor besmetting met COVID-19. Op een groot aantal nertsenbedrijven is het nieuwe coronavirus aangetroffen en zijn de nertsen inmiddels geruimd. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe de dieren op de bedrijven besmet zijn geraakt.”

  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren.
  Wijzigingsdatum 20-07-2020 | 21:31

  De uitslag van het onderzoek is blijkbaar nog niet bekend, maar ik heb een vermoeden waarom die beesten elkaar besmetten. Die zitten veel te dicht op elkaar. Geen anderhalve meter afstand. Dat had het RIVM zelf natuurlijk ook meteen kunnen roepen. Maar waarom doen ze dat dan niet?

  Beantwoorden
 7. mark
  mark zegt:

  Ze worden nu wel steeds meer in de hoek geduwd, met deze veroorzaakte schade van rivm en rutte en de jong zullen ze alles op alles zetten om hun reputatie te verdedigen ten koste van de samenleving denk ik

  Beantwoorden
 8. Alma
  Alma zegt:

  Beste Maurice, er gebeuren rare dingen. Jij wordt van LinkedIn afgehaald…waarom? Je doet alleen maar goed, ze worden dus al bang van je aerosolentheorie, men voelt zich op de een of andere manier door je bedreigt anders word je er niet afgehaald. Rare wereld. Heb nog een vraag aan je, kan zijn dat ik ergens iets gemist heb maar houdt het virus op zodra het in Hoek van Holland, Duinkerken, Zeebrugge, Calais, Harwich, Dover, etc.arriveert? Hoor namelijk nooit iets over besmettingen op de veerboten van en naar Engeland. Vreemd toch, maar nogmaals, ligt misschien aan mij en heb ik dit in de media gemist. Jij bent goed bezig Maurice, heb enorm veel waardering voor je.

  Beantwoorden
 9. R. van Apeldoorn
  R. van Apeldoorn zegt:

  Ondanks je eerdere bericht betrap ik je steeds in het feit dat je de media nog steeds klakkeloos overneemt. Zoals de jongens op de camping waar 1 besmet blijkt te zijn. Let wel, IK ben geen specialist, maar kan nu al zeggen dat die zelfs die ene persoon een broodje aap is dat die besmet is. Hij is positief getest, en echt dit is zo belangrijk, dat is iets heel anders.
  Iemand die besmet is, zou dus ook besmettelijk moeten zijn (daar ligt de angst toch?)
  Als een persoon positief getest is, zou dit in feite moeten inhouden dat ze verdere testen (clinisch) zouden moeten doen met die persoon.

  Er zou een sample op de kweek gezet moeten worden om te zien of het virus nog actief is. Is dat het geval, dan pas zou je kunnen praten of besmet(telijk). Anders is het gewoon iemand waar blijkt dat er MOGELIJK een restje virus van gevonden is, waarvan niet duidelijk is hoeveel virus er gevonden is en of het virus nog actief is.
  Daarnaast moet nog vastgesteld worden of dit daadwerkelijk covid19 is, en niet een van de vele corona stammen.

  Dus die jongen is positief getest op de PCR test, nou gefeliciteerd, maar in feite wéten we nog steeds niks. Want deze persoon heeft niet klinisch getest. En dat willen ze naar mijn mening ook niet, want dan zou de hele PCR hoax onderuit gehaald worden.

  Je zou dus in feite een oproep moeten doen door mensen die positief getest zijn afgelopen week te vragen of ze ook mee willen werken aan een klinische test. Haal je in 1x die hele PCR test onderuit.

  Beantwoorden
  • Johan
   Johan zegt:

   Is het niet mogelijk om een oproep te doen aan de betreffende jongeren, zowel in Dokkum, als op Terschelling of waar ze ook maar als groep in een hoek worden weggezet voor een mediadoel, om zich volledig vrijwillig te melden? Na hen correct te informeren wat er aan de hand is, kunnen zij hiermee terug naar de medici om (eventueel alsnog) door te vragen naar hun eigen testresultaten, naar volledige klinische tests, en de uitslagen volledig vrijwillig centraal en anoniem te delen? Ik gok dat heel wat jongeren graag mee willen werken aan dergelijke waarheidsvinding…

   Beantwoorden
 10. HansV
  HansV zegt:

  Ik heb ergens een verhaal gelezen of gehoord enkele weken geleden dat er een school voor V.O was die, in plaats van de leerlingen te laten rouleren tussen de klassen van het ene naar het andere lesuur, de docenten wilde laten rouleren.

  Met als reden dat de leerlingen elkaar na een lesuur dan niet meer tegen op de gang en kon de heilige afstand beter worden nageleefd?

  Nee, het voordeel is natuurlijk dat mocht er in een klas een superspreader zijn dat er maximaal 30 kinderen en een handjevol leraren besmet kunnen worden, in plaats van 8 x zoveel leerlingen als zij rouleren! Goede maatregel, die school heeft het begrepen, toch?

  Ik zou gewoon de ramen en deur open zetten….

  Vriendelijke groet, Hans

  Beantwoorden
  • HansV
   HansV zegt:

   In de tweede alinea moet “tegen” natuurlijk “tegen komen” zijn en “kon” moet zijn “kan zo”. Altijd lastig je eigen schrijfsels op fouten na te lezen…

   Beantwoorden
 11. Adriaan
  Adriaan zegt:

  Beste Maurice,

  Volledig eens met dat er een al dan niet latente onwelwillendheid lijkt te bestaan rond het willen delen van data. Pieter Klein van RTL heeft eerder al geprobeerd WOB toe te laten passen op OMT. Dat is toentertijd geweigerd ‘wegens de uitzonderlijke omstandigheden’. Is dat nu, een ruim half jaar later, nog steeds zo? En zo ja, wordt het dan niet tijd om op zijn minst Chatham House Rules toe te gaan passen op OMT overleg opdat we weliswaar niet weten wie welk standpunt in nam, maar wel of zaken zoals aerosolen überhaupt besproken zijn? En of men daarover van mening verschilt in OMT en op welke gronden?

  Waarom horen we Kamerleden hier niet over? Is de bedoeling straks bij een tweede golf in september, plots een extern onderzoek te starten of een parlementaire enquête. Slechts opdat dit weer verder vooruit kan worden geschoven ihkv ‘wachten op de uitkomst daarvan’ maar feitelijk uit angst voor het verantwoording moeten afleggen nog voor de verkiezingen?

  De website van RIVM noemt: “Het Nederlandse beleid met betrekking tot COVID-19 is gericht op het in stand houden van het Nederlandse zorgsysteem en de bescherming van kwetsbare groepen. De Nederlandse overheid heeft verregaande maatregelen genomen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Geen enkele maatregel kan er op dit moment voor zorgen dat het virus op korte termijn verdwijnt.“ Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/ziekte

  Dat is een aantoonbare leugen want het is wel mogelijk het virus te laten verdwijnen uit NL, echter daaraan staan wetten in de weg (EU, Schengen) en praktische bezwaren (economie). Dat is dus een kwestie van (politiek) niet willen en niet een kwestie van niet onmogelijkheid. Zie ook: https://www.endcoronavirus.org/

  En laten wij ik dat kader deze uitspraak van Nassim Nicholas Taleb, naar aanleiding van zijn waarschuwing van januari (!) 2020, niet vergeten: “It’s not the reaction that wrecked the economy. It’s the LACK of INITIAL reaction that wrecked the economy.“ Kortom het is niet alsof de kennis of de oplossing er niet waren. De wil er iets mee te doen ontbrak. En lijkt nog steeds te ontbreken. En dus worden de scholen van onze kinderen vanaf maandag ingezet voor een nationaal ventilatie experiment…

  Laat ik afsluiten met de aansporing aan u om door te gaan de goede strijd te blijven strijden.

  Beantwoorden
 12. Johannes van Doorn
  Johannes van Doorn zegt:

  Ach, zo maar wat gedachten (7 stuks) over Corona.

  1
  Een belangrijke wedstrijd van Ajax, ergens in de jaren 90. Danny Blind haalt iemand neer in het strafschopgebied, de scheidsrechter wil een strafschop geven… heel Ajax protesteert bij de scheids…. heel Ajax, behalve Danny Blind. Die stond al aan de rand van het strafschop gebied, naar de grond te kijken. Schuldig en hij wist het. Als ik een vooraanstaand viroloog zou zijn en iemand als Maurice de Hond attaqueert mij finaal midden in de romp en hij heeft ongelijk… ik zou furieus zijn. Ik zou hem voor de rechter dagen, de kranten opzoeken, etc. Maar niets van dit al. Niemand van het RIVM voelt zich in zijn/haar eer aangetast. Lauwe reactie (“jammer dat je zo’n complotdenker bent” van MK en vooral niet je onderzoeken publiceren, onzin verkondigen over een ventilatiesysteem dat niet de bron kon zijn in Maassluis omdat het virus te zwak zou zijn na negen dagen, NA 9 DAGEN (heeft zij echt een diploma?!?) ) of helemaal geen reactie. Of alleen reageren naar kamerleden die, soms goede vragen stellen, maar compleet het bos in gepraat worden door van Dissel.
  Leugenaars liegen nog het meest door wat ze NIET zeggen…

  2
  Waarom krijgt Richard geen antwoord zijn vragen (MdH, 26.06.2020) ? Meest prangende en eenvoudige vraag is nog wel: als je geen ziekteverschijnselen hebt (de 1e 5 dagen na besmetting) kun je wel de ziekte verspreiden (aldus ook het RIVM zelf). HOE DAN? Als dat niet door aerosolen gebeurt (wel dus), niet door hoesten, niet door niezen, hoe dan wel?? Waarom is er niet 1 krant, niet 1 politieke partij, niet 1 kamerlid, niet 1 tv-programma die voor de deur van het RIVM gaat liggen en niet eerder vertrekt voordat er een antwoord is gegeven? Waarom laten we het RIVM en consorte hier zo makkelijk mee weg komen?

  3
  Nu het Westen geraakt is door corona, komt het op mijn over dat er in 6 maanden meer kennis is opgedaan dan in de 60 jaar daarvoor (sinds Wells). En ik schat in dat veel verworven kennis niet direct van virologen afkomt, die hebben 60 jaar de kans gehad en er bar weinig mee gedaan hebben, althans in de context van pandemie, overdracht, economie, etc. Algemeen kunnen we nu toch wel aannemen dat de kans dat je ziek kunt worden van een winkelwagentje aanvankelijk gepresenteerd werd als zeer hoog terwijl dat nu afgeschaald is naar vrijwel nihil. Als dit kan in 6 maanden tijd, waarom kan dan niet ook een aerosol in deze zelfde periode opgeschaald worden? Ze zaten er gewoon naast, hoe duidelijk kan het zijn??

  4
  Maurice, ik stel voor dat jij (of een vertrouweling, ik denk bijv. aan Pieter OMT zigt) je kandidaat stelt voor de komende verkiezingen met een one-issue partij: de Coronawaarheid. Mijn stem heb je. 1 zetel lijkt me voldoende om je recht als volksvertegenwoordiger op toelating tot gremia waarin het RIVM acteert, op te eisen. Afgelopen tijd laat zien dat de huidige kamerleden niet de bagage hebben om van Dissel eens goed aan de tand te voelen en van repliek te dienen.

  5
  Rechters worden benoemd voor het leven. Ze kunnen niet ontslagen worden. Daarmee zijn ze onpartijdiger. Wordt het niet tijd omdat ook met virologen te doen (Koopmans haalt 15 mln subsidie binnen, Ab1 heeft ook zo zijn geldelijke belangen, linked in is 100% dochter van Microsoft, oprichter Bill Gates, …)? Je vraagt je toch zo langzamerhand af of de geldelijke belangen niet de boventoon voeren. (Tenminste, hun eigen geldelijke belang, het geldelijke belang van een land (economie) lijkt er niet toe te doen evenals de gezondheid van een land ondergeschikt lijkt…)

  6
  Ik blijf het van ongekende domheid getuigen dat een dataspecialist geen uitspraken zou kunnen/mogen doen over corona.
  De beste schaker op de wereld legt het af tegen de computer, waarom is dat? De programmeurs waren echt niet allemaal schakers, en al helemaal geen schakers van wereldniveau. Toch, door alle (goudgerande) data bij elkaar te brengen, patronen te zien, oude schaakpartijen te analyseren, etc. hebben ze iets gemaakt dat sterker is dan welke schaker dan ook. Zonder statistiek, data-analyse, e.d. worden veel (zo niet ALLE) wetenschappen krachteloos. Niet in de laatste plaats de medische wetenschap…

  7
  Moeten we het aantal positief getesten per week niet delen door het aantal weken sinds we testen? Als iemand nu positief bevonden wordt maar 2 maanden geleden is besmet, dan hoort die in feite bij de telling van 2 maanden geleden. (Los van het feit dat er wellicht het Rhinovirus gevonden is…). En, waarom worden we niet blij van het aantal besmettingen nu het aantal doden/ziekenhuisopnames rond de nul blijven? Je kunt je opa en oma nu bijna niet besmetten wanneer je ze niet in een besloten ruimte ontmoet en met hun het hele psalmen boek zingt. Er is zoveel automatische ventilatie nu, ik zou zeggen zoveel mogelijk besmetten, de besmettingen nu “leen” je van besmettingen straks die (door de winter en minder ventilatie) een veel ernstiger ziekteverloop zullen kennen. Achter ieder besluit kun je de korte termijn en lange termijn zetten, dat is doordenken…

  Ach, tot zover…

  Beantwoorden
 13. tony
  tony zegt:

  afgezien van het publiseren test van die marion koopmans,druipt het van dat mens af dat ze een showtje geeft,presenteerd zich steeds meer als een soort trutje/doos wat alleen met de goede zaak bezig is ,de haartjes erg expres truttig,alleen met haar werk bezig.Nou niet dus! Dan bij andere onderwerpen nadruklijk truttig grijnzen.Die is bezig haar carieere /positie zeker te stellen.nadrukkelijk een flauwe aanwijzing aerosolen geven,maar er absoluut niet duidelijk over uit te spreken ,want dat gaat haar punten kosten voor de verdere loopbaan.En zo zijn ze merendeels bezig,

  Beantwoorden
 14. Peter
  Peter zegt:

  Mijn zoon is onlangs uit Kroatië teruggekeerd. We hebben hem 4 dagen geïsoleerd. (Geen klachten) Maar uit cijfers blijkt, dat besmettingscijfers in het zuiden van Kroatië veel lager liggen dan in Nederland!
  Blijkbaar is het ministerie verantwoordelijk voor de adviezen niet instaat het advies regelmatig aan te passen.

  https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

  Als je in Zuid-Holland bent geweest moet je eigenlijk in quarantaine gaan!

  Peter

  Beantwoorden
  • Victor
   Victor zegt:

   Klopt helemaal hoor Peter alleen dan zijn de beperkingen te snel opgevoerd en treden mensen er wel tegen op

   Nederland is een fractie van het formaat Duitsland als land.
   Er werken genoeg mensen die in Nederland wonen ook in Duitsland, binnenkort mogen deze de grens niet meer over.
   Beperking voor een kleine groep die in de nutteloosheid roepen.
   Stapje voor stapje

   Victor

   Beantwoorden
 15. Piet Aandewiel
  Piet Aandewiel zegt:

  Geachte Maurice,

  Afgezien dat ik je conclusies over de integriteit van het rivm ggd enz. deel, wil ik u er wel op wijzen dat het vergelijken van de ratio positief geteste en ziekenhuisopname (sterfgevallen) van maart en april mei enz. , met de ratio van nu nergens op slaat en volgens mij volledig onjuist is. omdat er bij de eerste golf bijna niet getest werd
  Hoofdzakelijk mensen die opgenomen waren, zelfs verpleegkundigen werden niet getest, weet u nog.
  Conclusie er is nog lang geen tweede golf.
  Dat er nu veel getest wordt is goed dat zult u meet mij eens zijn.
  Liever testen dan mensen onterecht twee weken op te sluiten.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Het eerste ben ik mee eens, daarom ben ik in de tekst verder gaan met analyseren. Besef daarbij dat op basis van alle cijfers het RIVM nu zegt dat we in maart 10 keer zoveel besmette mensen in NL hadden dan nu.
   (Ik geloof die cijfers niet, maar ben er in dit stuk verder vanuit gegaan, en dat ook vermeld).
   We weten gewoon niet hoeveel er toen besmet waren. Maar we weten ook niet of het nu veel meer jongeren zijn dan toen. (Want het startte toen bij carnaval).
   Maar dat wordt nu wel steeds als argument gebruikt van de reden dat het aantal doden nu zoveel lager zou zijn.
   Kortom: elke conclusie is eigenlijk op drijfzand gebaseerd. En ik verzet me dus vooral tegen de mainstream conclusies die vooral een vorm van “wishful thinking” zijn en mijn conclusie evenzeer kan. En ik probeer het in ieder geval ook nog in de breedte te onderbouwen.

   Beantwoorden
   • Marinus
    Marinus zegt:

    Zou die factor 10 niet bedacht zijn omdat in de eerste maanden er 3 tot 4 keer minder getest werd dan in de afgelopen maand. Met het huidige testregime zouden er in maart nog veel hogere getallen zijn gemeld (en omgekeerd).

    Beantwoorden
  • EB
   EB zegt:

   Wat voor test bedoelt u? Momenteel kun je via de PCR test worden ‘opgesloten’ omdat een twee maanden oud DNA Covid fragment werd aangetroffen.
   Ze kunnen nu in feite dezelfde persoon telkens weer opnieuw twee weken in quarantaine plaatsen. Vanwege die telkens terugkerende ‘positieve test’. Dus omdat zo’n DNA spoortje wekenlang te vinden blijft..

   Beantwoorden
 16. Leo Hanemaaijer
  Leo Hanemaaijer zegt:

  Hoeveel Basisscholen zullen vandaag een boete van 500 euro oplopen? Bouwbesluit regeling 2012. Artikel 3.5 en Artikel 7.23. Weet iedereen dit al: Sinds 1 april 2017 moeten bestaande- en nieuwbouw scholen voldoen aan strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie conform het Bouwbesluit 2012. In aanvulling op de ventilatievoorschriften voor scholen is een aanvullende verplichting in het Bouwbesluit opgenomen voor de aanwezigheid van een kooldioxidemeter (CO2 meter) in verblijfsruimten van scholen voor het primair onderwijs. Er staat een strafbeschikking van €500 op het niet hebben van CO2 meters in basisscholen.

  Beantwoorden
 17. Marinus
  Marinus zegt:

  Wat RIVM en OMT missen: risico analyses.
  Als RIVM ipv Rijkswaterstaat de dijken zou aanleggen, zou half Nederland onder het zand worden gelegd. Nul overstromingen, maar ons land vernietigd.

  Beantwoorden
 18. Leon
  Leon zegt:

  Maurice,
  Mbt. de besmetting op de Appelhof; hoe staat het met het aantal besmettingen in de griekse vluchtelingenkampen? Ik hoor daar eigen;ijk niets over.

  Beantwoorden
 19. Petra van Hameren
  Petra van Hameren zegt:

  Zoonlief is ook ziek teruggekomen uit de appelhof en na een test hier in bussum pisitief getest op COVID-19. De 9de dus die op de appelhof besmet lijkt. Zijn overige tentgenoten 6stuks) zijn echter negatief…. Hij heeft niet op het eerder genoemde terras gezeten op terschelling. Je mag contact met opnemen voor meer info. Warme groet, Petra (moeder Jort van Wijk, 16 jaar)

  Beantwoorden
 20. Frank de Greef
  Frank de Greef zegt:

  Hoi Maurice,

  Het ergste is nog, dat wat steeds ‘besmettingen’ worden genoemd – welke zijn vastgesteld met een wattenstaafje en een PCR-test – in feite helemaal geen besmettingen zijn. Besmet ben je namelijk pas als het virus IN je lichaam is gekomen, IN je bloedbaan of weefsels, en je immuunsysteem in actie is gekomen. Iets wat je moet aantonen met een geheel andere test, een test bijv. op de aanwezigheid van de specifieke antistoffen.

  Met zo’n wattenstaafje wordt slechts wat slijm/snot onderzocht dat OP je huid in neus en keel zit. Met een mooi woord heet dat laagje het microbioom. Ook als daar virussen in zitten (en daar zitten geheid heel veel virussen in), wil dat natuurlijk niet zeggen dat je besmet bent. De virussen zitten dan namelijk altijd nog OP je huid, en doen daar geen kwaad.

  Het zou even grote onzin zijn om te zeggen dat je besmet bent met streptokokken of meningokokken als die bacteriën met zo’n zelfde PCR-test worden aangetroffen in je luchtwegmicrobioom. Iets wat makkelijk zou kunnen, aangezien dat microbioom dik 600 soorten bacteriën bevat. Maar om dan te zeggen dat je besmet bent, is dus onzin. Zo ook nu met de zogenaamde coronabesmettingen.

  Iets wat overigens ook te begrijpen valt als je signaleert dat 99% van de mensen die op deze manier ‘besmet’ worden genoemd, niet ziek zijn, zijn geweest of worden.

  Een ander ding waar ik je attent op wil maken is dat heel dat bron- en contactonderzoek in feite ook geen moer voorstelt. Want zolang men eigenlijk niet eens weet hoe het virus precies wordt overgedragen (iets wat Ab Osterhaus t.o.v. jou toegaf in het BNR-programma van Jörgen Raymann met de woorden: “Inderdaad zijn de transmissiewegen niet helemaal bekend”) is het dus ook onzin om na te gaan met wie iemand in contact is geweest. Je weet namelijk niet hoe het virus wordt overgedragen.

  Beantwoorden
 21. Victor
  Victor zegt:

  We zullen in de rechtzaak van vandaag wel te horen krijgen dat de anderhalve meter buiten in bepaalde delen niet gewaarborgd kunnen worden.
  Daarom is het “gegrond” om mondkap verplichting buiten toe te staan.
  Geheel de wetenschap in de wind slaan.
  Is dit opzet? Lijkt er wel op toch?
  Wat vind jij Maurice?

  Beantwoorden
 22. mark
  mark zegt:

  Die testen zijn toch ongeldig, dan mag men die toch niet meer gebruiken. Overal in de wereld, met een volgend beleid en gevolgen die vernietigend zijn. Men moet dit toch eerst goed in orde hebben, of zijn het dan neppositieven of natuurlijk nepbesmettingen, dat klinkt angstaanjagender waar niks van klopt maar zo wel de plannen van de who door kunnen duwen, waar ze een contract mee hebben en/ of op andere wijze financieel beter van worden.

  Beantwoorden
 23. Suzanne
  Suzanne zegt:

  Een piek in besmettingen. Volgens mij is de piek alweer geweest als ik naar corona dashboard kijk. En volgens mij hadden we twee weken geleden een week slecht weer… is er een verband?

  Beantwoorden
 24. Sylvia
  Sylvia zegt:

  Zwang

  Dag Maurice,

  Ik heb je blogs vanaf het begin met veel belangstelling gevolgd en wil je enorm bedanken voor je tomeloze inzet.
  Omdat ik in het verre verleden zelf bijna aan een influenzavirus ben dood gegaan vanwege onderliggende medische klachten, zat de schrik er bij mij aanvankelijk goed in. Echter, toen ik dankzij jouw analyses het grotere plaatje ging zien, verdween die angst, temeer daar ik besefte dat ik het Coronavirus al in februari had overwonnen, toen bleek dat Covid 19 al eerder in het land had rondgewaard dan de deskundigen toen wisten.

  Het is heel spijtig dat er zoveel weerstand is onder beleidsmakers om nieuwe inzichten tot zich te nemen. Ik kan je je frustratie heel goed voorstellen want die deel ik volledig. Toch vermoed ik dat die weerstand, onwil zelfs, voortkomt uit een diepe angst. Dat zie ik ook om mij heen en wat mij opvalt, juist ook bij mensen die nog weinig in hun leven hebben meegemaakt. Hun angst is een existentiële angst die je, denk ik, serieus moet nemen. Zij durven die zichzelf nog niet toe te geven, dus projecteren ze die naar buiten toe, op mensen zoals jij, die hun houvast, al die schijnmaatregelen, proberen te ondergraven.
  Volgens de wetten van de psychologie kan je een ander niet overtuigen door de strijd met hen aan te gaan. Zeker niet als er een star groepsdenken is ontstaan dat gebaseerd is op een hele diepe onbewuste angst. Je kan alleen hopen te overtuigen door heldere analyses en goed onderbouwde argumenten, waar jouw kracht ligt!

  Het is mijn vaste overtuiging dat een groepsbewustzijn alleen kan veranderen als er een voldoende kritische massa ontstaat, waardoor de verandering zich ahw van binnenuit ontwikkelt. Niet meer top-down opgelegd zoals nu gebeurt, maar vanuit een autonome gelijkwaardigheid waarin eenieder gehoord wordt, een kruisbestuiving van verschillende vakgebieden. Er zijn gelukkig signalen dat dit meer en meer gebeurt, al is het nog mondjesmaat. Toch moeten we het daarvan hebben!

  Het is volgens mij van belang strijdbaar te zijn zonder de strijd aan te gaan. De Chinezen kennen hier het woord wu-wei voor, wat zoveel betekent als ‘doen zonder te doen’, de paradox van het bestaan.
  Ik wens je heel veel wijsheid en geduld toe bij dit hele proces, Maurice. Je maakt mensen wakker en zo kan die kritische massa groeien!

  Beantwoorden
 25. Carden
  Carden zegt:

  Afgezien van het feit of de PCR-test goed is en of het virus al dan niet via aerosolen wordt overgedragen kun je feitelijk alleen maar sturen op ernstige ziekteverschijnselen en aantallen doden. Wat doet het er toe dat er meer besmettingen gemeld worden als dit nagenoeg geen gevolgen heeft?
  Vervelend punt van achteraf kijken hoe schadelijk het virus is, is dat je daarna wel laat bent met ingrijpen. Maar om nu halsstarrig vast te houden aan 1,5 meter en de bangmakerij is ridicuul. Ik heb ervaring met Appelhof, het Sodom en Gomorra van Terschelling, en daar is het zo als het hoort één groot feest geweest. Anderhalf meter bestaat daar niet en het is vanwege het lage aantal besmettingen nog duidelijker dat het virus erg zwak is.
  Als daar 100 besmettingen waren geweest hadden de 1,5-meter-gelovigen ook niet raar moeten kijken, want afstand houden, handen wassen en dergelijke is daar een lachertje.

  Beantwoorden
 26. Daan
  Daan zegt:

  Hi Maurice,

  Jongeren delen ook joints en drinken uit dezelfde pakken/flessen (zeker op vakantie, ik spreek uit eigen ervaring), persoonlijk denk ik dat dit waarschijnlijker is dan slapen in dezelfde tent.

  Beantwoorden
 27. Jannie
  Jannie zegt:

  Beste Maurice,
  Ik ben het helemaal eens met uw theorie. Ik zit zelf in een risicogroep. ALS. Ik geloof idd dat in de buitenlucht en goede ventilatie veel voorkomen kan worden. Maar wat ik van dit alles niet begrijp is WAAROM houdt Rutte enz. zo vast aan de adviezen? Heeft hij zelf geen mening of invloed? Ik vraag me elke keer sterk af wat voor belang heeft Rutte erbij om de bevolking en daarbij de economie zo kapot te laten gaan? Dat zou voor mij interessant zijn. Hij heeft eerst getracht de economie erbovenop te krijgen, zaten we bijna op dat punt en nu doet hij niets om het beter te krijgen. Hij ziet toch zelf ook dat het de verkeerde kant op gaat? Waarom is er bijna geen één politieke partij die ertegenin gaat? Wat is hier de reden van? Normaal gesproken gaat elke partij overal tegenin. Het lijkt ook alsof de media overal in mee gaat. Waarom? Wat zit daarachter? Dat Rutte zijn gezicht zou verliezen als hij zou toegeven, lijkt me sterk. Het zou juist daadkrachtig zijn. Als we eenmaal weten wat erachter zit, kunnen we misschien begrip kweken (of protesteren.. ) Ik zie nauwelijks BN’ers die protesteren omdat ze niet kunnen optreden, kan me niet voorstellen dat iedereen miljoenen heeft. ( misschien doen ze dat wel, maar wordt alles verwijdert. Dat verwijderen geeft al achterdocht) Met de verkiezingen richten de media en politiek de pijlen op u en de statistieken.. en nu? Geloven ze u niet en wordt u tegengewerkt. Het is toch logisch dat veel mensen achterdochtig worden? We weten dat er iets niet klopt, maar het waarom..??? Ik ben echt geen complot typetje en geloof dat ‘de meeste mensen deugen’.. maar ik begrijp alleen het ‘waarom’ niet. Wat zit erachter en zit er wat achter?

  Beantwoorden
 28. martijn sonnenberg
  martijn sonnenberg zegt:

  Ik wil op je laatste artikelen toch even reageren. Ik vind het jammer als je van je sterke punt afwijkt en gaat gissen naar motieven, beweegredenen suggereert etc. Je sterke punt is het analyseren van gegevens, laat de feiten voor zich spreken… Dat helpt om je punt onder de aandacht te krijgen en te houden.
  Dat gezegd hebbende is er iets interessants gaande met de cijfers.
  In februari/maart kwam het tot een grote golf aan opnames en zieken. Bij sommige locaties in Brabant werd er vrijwel niets anders meer gedaan dan covid-19 patienten behandelen.
  Algemene suggestie toenertijd was dat dit getriggerd is door het Carnaval, door carnavalsgangers uit de wintersport. Ik deel dat deels:
  1. Carnaval viel tegelijk met de wintersportweken voor de zuidelijke provincies. Dus moest men kiezen voor carnaval OF wintersport. Lijkt er dus op dat het virus voor die tijd zich al uitgebreid aan het verspreiden was in NL (ook gezien punt 2).
  2. De eerste IC opname is van 21 februari. (de mw uit ziekenhuis Gorinchem, die 21-2 werd opgenomen). Deze dame is (schijnbaar) zonder reisgeschiedenis dus 1-2 weken daarvoor (begin februari!!) besmet geraakt. Het virus was dus in februari al in Nederland in circulatie.
  3. Om een dergelijke explosie van virushaarden te krijgen kan carnaval alleen een trigger zijn als daadwerkelijk ook een flink aantal mensen op voorhand besmet zijn geraakt (immers, het duurt even voordat je verspreidt).
  4. Er is dus uit punt 2 en 3 te concluderen dat ook elders in NL er al uitgebreider contact is geweest met het virus. (immers, carnaval lijkt alleen iets versneld te hebben).
  er speelt dus nog iets anders
  a. manier van besmetting? (aerosolen theorie)
  b. duur en intensiteit van blootstelling? (volle, dampende kroegen bij apres-ski, voetbalwedstrijden en carnaval, met veel gezang, geschreeuw etc? Dit zou ook de uitbraken op camping appelenhof en in diverse toeristische bestemmingen goed kunnen verklaren; slecht geventileerde zorginstellingen)
  c. Persoonlijke factoren (genetisch, omgeving (luchtvervuiling).
  d…

  5. Schattingen momenteel: +/- 30-35k besmettelijke mensen. Laten we voor het rekengemak even een week besmettelijkheid tellen (2 dagen voor symptomen, 4-5 dagen erna. De boeken zijn niet gesloten hierover maar dat is redelijk richting de algemene consensus) dan betekent dat met 35000 besmettingen en 700 pos tests/dg een onderrapportage van factor 10.
  6. De opnames zijn volgens jouw bronnen achter de schermen minder terughoudend dan in maart/april (logisch: veel aanbod, weinig plek, geen behandelopties, dus je neemt alleen op als het thuis echt niet meer gaat. inmiddels zijn er ook pre-ic behandelstrategien die effectief blijken). Ten opzichte van de piek in maart kunnen we minimaal uitgaan van factor 2 aan opnames verschil bij verder gelijke omstandigheden.
  7. Momenteel bij 7000 (zie 4) nieuwe patienten/dg +/- 3 nieuwe IC opnames (corona dashboard). risicogetal
  8. Is het werkelijk zo dat vooral jongeren positief getest worden momenteel? De verhoudingen in de testresultaten zijn redelijk gelijkwaardig in de opvolgende weekrapportages van RIVM (slechts kleine verschuiving naar links).

  Hieruit kun je concluderen dat:
  3 opnames ic/7000= risico op IC opname rond 0,1% (0,04% ruim naar boven afgerond vanwege kleine getallen en aannames). Bij 2500 ic opnames eind maart kan dat dan al neerkomen op 2.5m besmette nederlanders. Grotendeels op weg naar gedeeltelijke groepsimmuniteit?(want als je 20-30% weerstand in een populatie introduceert is er een stuk minder kans op een 2e golf). Of toch nog meer? want als er begin februari al uitgebreide circulatie was, is er geen reden te denken dat het virus niet door heel nederland is getrokken. Patronen van de verschillende golven zij overal nagenoeg gelijk ook als er niet uitgebreid wordt ingegrepen. (Zweden)

  Beantwoorden
  • HansV
   HansV zegt:

   “1. Carnaval viel tegelijk met de wintersportweken voor de zuidelijke provincies. Dus moest men kiezen voor carnaval OF wintersport.”

   Ik vermoed dat je met wintersportweken de schoolvakantie bedoelt. Echter gezinnen met schoolgaande kinderen die op wintersport gaan, zullen een andere après ski hebben dan jong volwassenen (studenten, vriendengroepen), tenzij de schoolgaande kinderen 15-18 jaar zijn dan kan het hele gezin ‘s avonds gaan feesten.

   Het zijn vooral de jong volwassenen (niet gebonden zijn aan schoolvakanties) die eerst in het laagseizoen op wintersport zijn geweest en als ze in het zuiden wonen, daarna Carnaval hebben gevierd. En die jong volwassenen zijn ‘s avonds duidelijk aanwezig in het après ski circuit, waar de besmettingen zijn opgelopen. En bij het Carnaval zijn de besmettingen hossend doorgegeven.

   Het virus was inderdaad ruim voor Carnaval al in ons land, genoemd wordt vaak 15 februari maar misschien al wat eerder.

   Vriendelijke groet, Hans

   Beantwoorden
 29. martijn sonnenberg
  martijn sonnenberg zegt:

  nog een interessante quote being maart uit het parool, in aanvulling op mijn vorige reactie…:

  Nader onderzoek moet meer duidelijkheid brengen. We hebben geen indicatie dat carnaval in Tilburg een probleem was. We hebben gekeken naar de monsters uit Tilburg, om te kijken of daar meer aan de hand was. Dat was niet het geval. Ook ziekenhuizen in en rond Tilburg hebben niet meer gevallen van longontsteking,” zegt Jaap van Dissel van het RIVM.

  Beantwoorden
 30. Frank de Greef
  Frank de Greef zegt:

  Hoi Maurice,

  Het ergste is nog, dat wat steeds ‘besmettingen’ worden genoemd – welke zijn vastgesteld met een wattenstaafje en een PCR-test – in feite helemaal geen besmettingen zijn. Besmet ben je namelijk pas als het virus IN je lichaam is gekomen, IN je bloedbaan of weefsels, en je immuunsysteem in actie is gekomen. Iets wat je moet aantonen met een geheel andere test, een test bijv. op de aanwezigheid van de specifieke antistoffen.

  Met zo’n wattenstaafje wordt slechts wat slijm/snot onderzocht dat OP je huid in neus en keel zit. Met een mooi woord heet dat laagje het microbioom. Ook als daar virussen in zitten (en daar zitten geheid heel veel virussen in), wil dat natuurlijk niet zeggen dat je besmet bent. De virussen zitten dan namelijk altijd nog OP je huid, en doen daar geen kwaad.

  Het zou even grote onzin zijn om te zeggen dat je besmet bent met streptokokken of meningokokken als die bacteriën met zo’n zelfde PCR-test worden aangetroffen in je luchtwegmicrobioom. Iets wat makkelijk zou kunnen, aangezien dat microbioom dik 600 soorten bacteriën bevat. Maar om dan te zeggen dat je besmet bent, is dus onzin. Zo ook nu met de zogenaamde coronabesmettingen.

  Iets wat overigens ook te begrijpen valt als je signaleert dat 99% van de mensen die op deze manier ‘besmet’ worden genoemd, niet ziek zijn, zijn geweest of worden.

  Een ander ding waar ik je attent op wil maken is dat heel dat bron- en contactonderzoek in feite ook geen moer voorstelt. Want zolang men eigenlijk niet eens weet hoe het virus precies wordt overgedragen (iets wat Ab Osterhaus t.o.v. jou toegaf in het BNR-programma van Jörgen Raymann met de woorden: “Inderdaad zijn de transmissiewegen niet helemaal bekend”) is het dus ook onzin om na te gaan met wie iemand in contact is geweest. Je weet namelijk niet hoe het virus wordt overgedragen.

  Beantwoorden
 31. anton
  anton zegt:

  helemaal mee eens. Ik hoor nog te vaak praten over besmetting terwijl het, wat je zegt, om een positieve test gaat! Dat woord besmetting heeft heel veel impact gehad en heeft dat nog steeds. Dus alleen gebruiken als dat aangetoond is!

  Beantwoorden
 32. Tom
  Tom zegt:

  Dank je wel Maurice,
  Ben erg blij met jouw doorzettingsvermogen!

  Ben benieuwd hoe het gaat met de scholen open.
  Ben er van overtuigd dat het via de lucht wordt verspreid.
  Op werk, maar ook op andere plekken zie ik geen 1,5 mtr….en dit is al maanden zo. Kijk maar eens in de logistieke sector Warehouse.
  Dit zijn plekken waar de 1,5 mtr niet kan, maar de ruimtes zijn zo groot en de deuren en ramen kunnen vaak open.
  Al maanden op een personeelbestand van duizenden bij verschillende Warehouses geweest en nog geen enkele covid positief gezien of ziekenhuis opnames.

  Beantwoorden
 33. Cor
  Cor zegt:

  Vandaag dhr Schellekens op radio1 gehoord. In het programma 1 op 1 deze arts en oud inspecteur volksgezondheid, meent zelfs de regering tot grotere spoed te moeten manen met nog verdergaande maatregelen, als het aan hem lag gingen zelfs de scholen weer dicht. Als de besmettingen zo doorgaan zitten we door de expotionentele groei, eind sept weer in de maart situatie. Ook heb ik nog eens de heren Bonte en Voss gezien en gehoord. Deze mennsen geloven gewoon heilig in de traditionele wetenschap en dat is de grote druppel overdracht, en contactbesmetting. En verschuiven alleen van mening als er 100 grootschalige jarenlange onderzoeken aantonen dat ook door microdruppels overdracht kunnen geven

  Beantwoorden
 34. Cor
  Cor zegt:

  De reactie van Dr Voss in het gesprek met Vincent Evers op de 339 brandbrief schrijvers, was simpel, n.l dat het niet hun professie was en dat ze geen verstand hadden van virussen.

  Beantwoorden
 35. Simone
  Simone zegt:

  Ik ben blij met tegengeluiden. Vandaag zie ik op de corona dashboard bovenaan de tekst “aantal nieuwe besmetting neemt toe”. Echter de grafiek zegt dat het sinds een paar dagen afloopt. Opnames in ziekenhuis loopt ook af lijkt het. De getallen zijn zo klein dat een meer of minder een groot verschil maakt in de grafiek.

  Beantwoorden
 36. Ronald v P
  Ronald v P zegt:

  Bedankt Maurice,
  Bedankt voor je duidelijke onderbouwing. Hierdoor blijf ik (als zorgmedwerker) vertrouwen houden en hoef ik me niet steeds bang te voelen.

  Beantwoorden
 37. Tom
  Tom zegt:

  Net op 1 zitten kijken. Het wordt nu wel erg voorspelbaar.
  Arie slob beweert ventilatie geen oorzaak. Maar vervolgens wel alles rechtlullen, dat de ventilatie op orde is, maarrrrrr hou je aan de basisregels….
  Pffff Maurice help

  Beantwoorden
 38. Rob Flink
  Rob Flink zegt:

  De beredenering van besmettingen en tests van het RIVM kan je met een logische vergelijking uitleggen.
  Ga ik eens een keer doen.
  De vergelijking.
  De netto maten van een kubus zijn 10 bij 10 bij 10 cm.
  Een net tomaten kost 1 euro bij afname van twee voor de prijs van één.
  Dat is een verdubbeling van de inhoud.
  Dus de kubus heeft een inhoud van 2 liter.

  Dat is de beredenering van het RIVM.
  En dat is wetenschap.

  Maar goed, het RIVM zegt dat 14 dagen na het testen i.v.m. de incubatietijd de zieken pas in beeld komen.
  Dat kan alleen maar waar zijn als je bij dat testen besmet bent gemaakt.
  Maar je bent altijd al besmet voor de test en dus is de incubatietijd altijd korter dan die 14 dagen.
  Die niet bestaande zieken hadden dus allang in beeld moeten zijn.
  Gewoon weer lariekoek en bangmakerij.
  Dus nogmaals herhalen.
  Niet laten testen.
  Niet meewerken aan het contactenonderzoek
  En geen corona app installeren.

  Gewoon niet meewerken aan die gekte.

  Beantwoorden
 39. Lilian
  Lilian zegt:

  Hallo Maurice,

  Hier is het onderzoek van fretten van o.a. Marjon Koopmans

  SARS-CoV-2 wordt overgedragen via contact en via de lucht tussen fretten
  https://www.nature.com/articles/s41467-020-17367-2

  Het rapport stelt in eerste instantie dat het door de lucht overdraagbaar is, maar als je de eindconclusie leest krabbelen ze weer terug omdat de kooien maar 10 cm van elkaar stonden.

  Je zou kunnen denken fretten zijn klein en wij zijn groot…10 cm en 1 1/2 meter, minder viral load nodig voor fretten dan voor mensen.

  En dan vraag ik me af, als je dan onderzoek doet, waarom dan 10 cm en waarom dan ook niet nog extra onderzoeken op andere afstanden?

  Beantwoorden
  • Ito
   Ito zegt:

   Dank Lilian, ik heb het gelezen. Vreemd dat niemand deze publicatie eerder heeft opgemerkt en ook vreemd dat de onderzoekers daar zelf niet de aandacht op gevestigd hebben. Ik wil Maurice hier wel eens over horen.

   Beantwoorden
 40. Lilian
  Lilian zegt:

  PS. Fretten zijn verwant aan nertsen. Mijn inziens ook weer verwant aan vleermuizen. Fretten en nertsen zijn corona gevoelig. Vermoedelijk is het virus van vleermuizen op mens, dan lijkt mij dat de kans dat nerts de mens besmet groter, dan mens de nerts besmet.

  Beantwoorden
  • Monique
   Monique zegt:

   Marterachtigen zoals fretten en nertsen zijn gevoelig voor Corona maar ook voor andere griep en verkoudheidsvirussen die bij mensen voorkomen.
   De vleermuissoorten die dit virus verspreid zouden hebben als dat al zo zou zijn, komen hier niet voor.
   Hamsters en in mindere mate honden kunnen ook Corona krijgen.
   Ik zou graag willen weten om welke aantallen besmette dieren op de nertsen bedrijven het gaat ivm de mogelijke manier van verspreiden. Via direct contact of voornamelijk via de lucht. Er bevinden zich op elke nertsenfarm vele duizenden dieren dus als veel daarvan ziek worden en die dieren zich verspreid door het hele bedrijf bevinden pleit dat er mijns inziens voor dat het aannemelijk is dat de dieren via de lucht besmet raken.
   Er zijn ook katten rondom die bedrijven aangetroffen met Corona en volgens sommige nertsenhouders zijn zij verantwoordelijk voor de nieuwe besmettingen. Gezien het geringe aantal geconstateerde besmettingen bij katten met deze vorm van Corona en de minimale kans dat er overdracht plaatsvindt tussen twee verschillende diersoorten lijkt dit mij hoogst onwaarschijnlijk. Ik moet er ook niet aan denken dat dit een reële optie zou zijn. De reputatie en het leed van de nertsen is al erg genoeg maar je moet er toch niet aan denken dat met alle hysterie van vandaag de dag ook andere diersoorten op de dodenlijst komen te staan.
   Ik zou ook willen weten hoe de zieke en dode dieren getest zijn en of er zeker COVID-19 is aangetroffen. Ik neem aan dat ze niet alleen de PCR test hebben ingezet maar ook uitgebreid klinisch onderzoek hebben verricht.
   Zonder te willen speculeren vraag ik mij ook in alle ernst af hoe het in godsnaam mogelijk is dat er na al die ruimingen in deze schimmige bedrijfstak telkens nieuwe besmette bedrijven bijkomen

   Beantwoorden
 41. Lilian
  Lilian zegt:

  Deze is ook interessant CLUSTER BEEMSTER

  Beemster (noord Holland) telde met 2 clusters en 12 besmettingen meteen rood op de kaart
  https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200813_3176357/coronapiek-beemster-door-jongerenversie-afgelaste-beemster-feestweek-en-een-barbecue?utm_source=google&utm_medium=organic

  Quote
  Als van de besmette aanwezigen vervolgens hun omgeving aansteekt, waar in een enkel geval al sprake van is, worden die besmettingscijfers niet meer bij deze twee clusters opgeteld, omdat die personen niet fysiek aanwezig waren bij die bijeenkomsten.
  Unquote

  Is het niet zo dat bij een cluster, je juist de aantallen doortrekt en daarmee kan constateren dat 1 geval meerdere gevallen kan veroorzaken?

  Beantwoorden
 42. Lilian
  Lilian zegt:

  80% of new infections came from just 14% of infected individuals…
  Nabijheid met contacten heeft een impact op het risico: huishouden was het grootste risico, daarna contacten in uitgebreide familie, dan gemeenschapssetting: om effectief te zijn, mag sociale afstand niet lekken. Contacten in de gezondheidszorg vormden het laagste risico, wat suggereert dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen waren
  15000 contacten onderzocht.

  https://mobile.twitter.com/AliNouriPhD/status/1293913737041043460

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.09.20171132v1

  Beantwoorden
 43. Peter
  Peter zegt:

  Een opmerking over de conclusies die getrokken over uit de PCR-test. En in hoeverre je kunt concluderen dat iemand daadwerklijk besmettelijk is. Ik klikte op een link in een geüpdatet ‘factcheck’-artikel:

  https://www.nu.nl/nucheckt/6058920/nucheckt-ggd-test-betrouwbaar-onjuiste-uitslagen-zeer-uitzonderlijk.html

  Citaat:
  “Een sterke aanwijzing voor de betrouwbaarheid van de coronavirustesten uit de praktijk, zijn de resultaten van het bron- en contactonderzoek. Personen met klachten die in contact zijn geweest met iemand die volgens een PCR-test besmet is met het coronavirus, testen in 16 procent van de gevallen zelf ook positief. Dit is dus veel vaker dan mensen met klachten in het algemeen.”

  Dit punt probeerde Marion Koopmans laatst ook te maken op Twitter met een losse screenshot van BCO-resultaten.

  Maar hier is best wat aan af te dingen. Het hangt er nogal vanaf welke contacten uit dat BCO positief getest worden. De frequentie van die contacen en hoe Corona-specifiek de klachten zijn. Uit je eigen leven kun je afleiden dat de groep contacten waar je het meest en intensief contact mee hebt, vrij statisch is. Gezin, familie, vrienden, collega’s. Dus als deze mensen zich, na jouw postitieve uitslag, melden met klachten, dan kan er nog steeds sprake zijn van een heersende verkhoudheid. En resten van een covid-besmetting van een paar weken geleden. Waar niemand toen last van had.

  Hoe ze vervolgens tot de laatste zin/conclusie komen is me niet helemaal duidelijk. Want als iemand niet positief getest wordt, vindt er ook geen BCO plaats. Dus hoe kan men verbanden leggen tussen algemene klachten (dus negatieve testuitslagen) en contacten die men niet in kaart heeft gebracht?

  Beantwoorden
   • Lilian
    Lilian zegt:

    Hallo Maurice,

    Misschien een idee om bv een linkpagina te maken waar jij/wij allerlei links van onderzoeken/publicaties kunnen neerzetten onderwerp gericht:

    RIVM
    Scholen
    Ziekenhuizen
    Vervoer
    Clusters
    Zorgcentra
    Aerosolen
    Vaccinaties
    Pcr testen
    Etc

    Dan kun je sneller overzichtelijker zien of iets er al staat en/of als je iets zoekt.

    En dan alleen links, geen uitgebreide verhalen, hooguit korte inleiding van max zoveel zinnen.

    Zomaar een idee

    Beantwoorden
 44. Bart
  Bart zegt:

  Op de 2 wekelijkse regio rapport rivm van Terschelling zijn er 0 besmettingen geweest op Terschelling??? Bijzonder waar de gevallen dan geregistreerd worden en geeft verkeerd beeld

  Beantwoorden
 45. Nick Reid
  Nick Reid zegt:

  Scholen en ventilatie, vertel mij wat. Al in 2013 schrok ik enorm van de slechte lucht tijdens een ouderavond op de 12-jaar oude ‘tijdelijke’ dependance schoolgebouw van mijn zoon in Almere. Ik heb dat toen aangekaart, in het kader van destijds bekende onderzoeken over slechte prestaties op scholen en kantoren onder hoge CO2. Het werd mij niet in dank afgenomen. De lokalen aan de buitenkant hadden een enkele raampje die in de winter en de hete zomer maar dicht werd gehouden. Er waren zelfs binnenlokalen zonder raam of enige ventilatie (dat open stond).

  Beantwoorden
 46. Tom
  Tom zegt:

  Hoi Maurice,

  Dank voor uw reactie.
  Wacht geduldig af. Vind het een fijne site en U stelt me altijd gerust met uw onderzoeken en factcecking.

  Keep up the good work

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *