Een duidelijke verklaring kan het RIVM niet geven!?

Gistermorgen in het AD het bericht dat Zuid-Holland relatief meer besmettingen en ziekenhuisopnames kent. In het AD stond commentaar van het RIVM dat zij er geen duidelijke verklaring voor kunnen geven. Zo stond het in de krant:

Het is werkelijk te triest voor woorden, want het is heel makkelijk om vast te stellen wat er in Zuid-Holland aan de hand was/is.

 

Als je naar de cijfers per dag kijkt per gemeente dan is het direct duidelijk.  Ik zal het met jullie delen.

Om te laten zien wat er aan de hand is maak ik een onderscheid tussen VOOR en NA 1 juni. Want op die datum is het testbeleid aanzienlijk verruimd.

Na 1 juni vallen er 4 gemeenten op in Zuid-Holland met relatief hogere cijfers: Den Haag, Rotterdam, Katwijk en Dordrecht.

In deze tabel ziet u de cijfers:

Als naar de besmettingen wordt gekeken en de ziekenhuisopnames tot aan 1-6 dan kan gesteld worden dat Zuid Holland vrijwel in gelijke mate oploopt met heel Nederland. En dat deze vier gemeenten in lijn liggen met hun omvang. Alleen bij Rotterdam zien we een wat hoger percentage (25%) dan de relatieve omvang van die gemeente op basis van het aantal inwoners in Zuid Holland (17%)

Maar als we naar de besmettingen kijken, en dan vooral naar de ziekenhuisopnames, dan springen Den Haag en Katwijk er fors uit.

Den Haag wordt bij de ziekenhuisopnames na 1 juni dan 41% van de provincie Zuid-Holland. Katwijk 5%. En daardoor maakt Zuid-Holland ineens 42% van de Nederlandse ziekenhuisopnames uit, terwijl het voor 1 juni slechts 18% was.  Van de 97 ziekenhuisopnames sinds 1 juni komen er 17 uit Den Haag (18%) en 2 uit Katwijk . Dus samen zijn ze verantwoordelijk voor 21% van de Nederlandse ziekenhuisopnames, terwijl dat voor 1 juni slechts 3% was.

Om te weten waardoor dit komt is het van belang dit bericht van Omroep West te lezen van 30 mei. Het gaat over een uitbraak in een moskee in Den Haag ergens in mei. Dat zijn precies de cijfers die je terugvindt in de cijfers per gemeente per dag, inclusief een extra stijging na het Suikerfeest op 23 mei. Over Katwijk meldde de GGD-baas Sjaak Gouw vandaag in het AD dat dit kwam door het Suikerfeest.

Als dit in Den Haag en Katwijk niet was gebeurd zouden er landelijk naar schatting 25 ziekenhuisopnames minder zijn geweest de laatste 20 dagen. Het totaal aantal ziekenhuisopnames in Nederland in juni zou dan van 100 dalen naar 75. De reproductiefactor zou dan nog wat lager zijn geweest dan nu.

 

Als je wel goed data analyseert, dan weet je wat er echt aan de hand is. Het is toch te triest voor woorden dat noch het RIVM, noch de GGD, een dergelijke analyse heeft uitgevoerd en dus in de krant zetten dat ze niet weten waardoor het komt dat Zuid-Holland hogere cijfers heeft.

Maar als je het niet doet, dan kunnen de Wallinga’s, Koopmans’en en de Bruls’en van deze wereld blijven roepen dat onze discipline afneemt, en dat als de cijfers verder omhoog gaan we strengere maatregelen moeten gaan nemen.

N.B.  Deze informatie heb ik gistermorgen gedeeld met het AD. Die dus gisteren dit artikel hadden geschreven, maar het niet de moeite waard vonden om vandaag de lezers te laten zien dat ze in Zuid-Holland niet meer risico’s lopen dan in de rest van Nederland. Hoe banger je de lezers kan houden dat ze besmet kunnen worden in Zuid-Holland, hoe fijner het blijkbaar is voor het AD.

 

Nog meer blogs over de farce die RIVM en GGD van dataverzameling en datanalyse maken:

“De belabberde data van het RIVM”.

“De wet van de kleine getallen”  (over de vreemde IC-cijfers)

Zo neemt prof. Wallinga ons in de maling

“De spookpatronen van prof. Wallinga” (over de Reproductiefactor die over de 1 zou gaan, maar niet heus)

 

 

81 antwoorden
 1. D
  D zegt:

  Goed dat je kritisch bent. Maar het antwoord is minder spannend dan het lijkt ben ik bang. Dat komt omdat het RIVM voorzichtig is met zaken als “toen was het Suikerfeest” en “iemand van de GGD vindt dat het hier door komt (niet gebaseerd op onderzoek)”. Het zijn aannames dat het hier door komt. En misschien komt het ook daar door, maar misschien door iets anders.

  Beantwoorden
 2. arjen
  arjen zegt:

  Bedankt Maurice! We vroegen ons hier al af, of wij dan nu aan de beurt zouden zijn om Brabant op te volgen. Zo werken zulke alarmerende berichten zonder nadere duiding.

  Beantwoorden
 3. Kees
  Kees zegt:

  Dit is vooral verklaring voor de verhoging tov daarvoor in deze omgeving. Je kan pas zeggen of dit de afwijking in Zuid Holland geeft als soortgelijk incidenten in andere provincies ook bekeken zijn. Statistiek + Context, cijfers allen zeggen niets.

  Beantwoorden
 4. R. Brioul
  R. Brioul zegt:

  Ja Maurice, je toont voor de zoveelste keer aan dat cijfers “lezen en interpreteren” ook een echt vak is. Daarvan hebben ze bij het RIVM en de GGD’ n weinig tot geen kaas gegeten!

  Beantwoorden
 5. Anonime
  Anonime zegt:

  Denk toch eens logisch na mensen. Meer mensen die daar heen rijden sinds het strand weer is. Vervuiling is de grootste trigger. En respectloos dieren in stallen laten staan. Of in kleine hokjes plaatsen zoals nertsen voor bont. Onze aarde wil nu heel duidelijk zijn. we zijn hier te gast. En het is klaar om haar aarde kapot te maken. Respecteer dieren en houd daar mee op! En pak je fiets met mooi weer en werk thuis als het kan.
  Graniet op vakantie. Dan is dat vaccin waar ik niet in geloof ook niet nodig. Houd afstand. Iig geef mensje de ruimte. Als zij wel afstand willen nemen.

  Beantwoorden
 6. Brent Scheider
  Brent Scheider zegt:

  “If you tell a big enough lie and tell it frequently enough, it will be believed.”

  A.H (from Mein Kampf)

  The EU calls and condemns every nation ruled by lies and fear a dictatorship.
  The Netherlands has been suffocated under a dictatorship for 5 years in WW2.
  It seems to me the Dutch learned a thing or two about suffocating and ridiculing the biggest army a country has.
  We, the people.

  Beantwoorden
 7. A. de Jong
  A. de Jong zegt:

  Alle levens tellen! All lives matter. Wanneer worden de slachtoffers van de Corona-maatregelen geteld en op het Dashboard geplaatst? Daar komen waarschijnlijk door de aantallen meer relevante cijfers uit. Of kan een andere hoog opgeleid persoon hier in gaan duiken? Als je geen hoogleraar of professor bent, telt je mening tegenwoordig ook niet meer.

  Gisteravond op tv: Burgemeesters luiden de noodklok over hoe de Corona crisis de arme wijken treft. Laten ze een politieagent suggereren dat er meer hangjongeren op straat zijn en de drugscriminaliteit stijgt.

  Beantwoorden
 8. Frans
  Frans zegt:

  Het maakt zo wie zo meer sense om naar verschillen te kijken dan naar overeenkomsten als je naar dit soort oorzaken zoekt.

  Ik denk dat evenals carnaval we dit kunnen omschrijven als een event beïnvloed door culturele en locale gedragsverschillen.

  Beantwoorden
 9. Frans
  Frans zegt:

  Voor mij maakt het overigens so wie so weinig sense, dat we vooral naar de landelijke statistieken kijken.

  Dat komt op mij over als we nemen 200 monsters van iets we stoppen ze bij elkaar gaan mengen en we concluderen vervolgens dat alle monsters positief testen.

  Een leuke methode om geld te besparen als je een negatieve uitslag verwacht, maar als de uitslag toch positief is zou je ieder afzonderlijk monster als nog moeten testen om te weten waar het vandaan komt.

  Beantwoorden
 10. Wim
  Wim zegt:

  Duidelijk en logisch verhaal. Dank Maurice voor je verhelderende artikel!

  We doen er nu, denk ik, goed aan om linksom of rechtsom met de beleidsbepalende bestuurders en deskundigen in rustig gesprek te gaan en te proberen gezamenlijk een te antwoord gaan vinden over de hoofdvraag van dit moment hoe en waar de besmettingen plaatsvinden.
  Dit gesprek kan het beste om resultaat te hebben gebeuren in neutrale bewoordingen.
  Dan komen wij vast en zeker op de goede weg.
  Bedoelde personen zullen hiertoe na een toezegging van een rustig gesprek als hoerboven omschreven, toch bereid zijn?

  Ik begrijp de oplopende frustratie van Maurice volkomen, ik heb daar zelf ook last van.
  Zoals in een eerdere bijdrage al vermeld, vraag ik bij mijn favoriete krant Trouw om aandacht voor de andere geluiden, al was het maar om een volledige nieuwsvoorziening. Tot nu toe nog geen concreet resultaat helaas.
  Ik wens Maurice veel succes toe met zijn missie!
  Mer vriendelijke groet, Wim

  Beantwoorden
 11. Marloes
  Marloes zegt:

  Dag Maurice,
  Ik hoop heel erg dat je dit goede werk blijft voortzetten!! Vind het geweldig.
  RIVM mag best met ontslag.

  Nu lees ik overal over de uitbraak in Peking. “Zeer ernstige situatie”. Hoezo???
  Als ik als niet wiskundige leek kijk naar 100 besmettingen in een miljoenenstad en zie hoeveel testen ze hebben gedaan dan val ik achterover.
  Kun jij hier iets over zeggen.
  Want het reguliere nieuws maakt ook hiermee weer heel veel mensen onnodig bang, vrees ik.

  Beantwoorden
 12. Nol
  Nol zegt:

  Dag Maurice,
  Prima en gedegen uitleg!
  Jammer dat een zgn. onafhankelijk instituut als het RIVM met al die slimme mensen dit niet zelf kan of beter DOET. Want ze zitten er namelijk voor ons belang. De burgers die werken en belasting betalen zodat deze ambtenaren hun werk kunnen doen…tenminste dat is toch het minste dat we mogen verwachten.

  Dus keep up the good work!

  Beantwoorden
 13. Ineke van den Berg
  Ineke van den Berg zegt:

  Heel goed Maurice. Heel slordig dat het RIVM er dus geen verklaring voor kon geven. Iedereen ziet het RIVM als een soort heilige kerk.
  Ook raar daar het AD dit niet plaatst.
  Die plaatsen eerder wat de zg BN-ers eruit kramen. Gemiste kans! Chapeau Maurice

  Beantwoorden
 14. Paul Geldermalsen
  Paul Geldermalsen zegt:

  Geweldig! Heldere analyse. Zo concreet.

  Wat heel erg helpt voor de Nederlandse bevolking, is de volledige uitleg van de ziekenhuiscijfers die we elke dag horen. Als je dan snapt dat een groot deel daarvan bestaat uit iets concreets als de moskee- en Suikerfeestbesmettingen, stelt dat heel erg gerust. Dan maak je het concreet.

  Ook die kaartjes per gemeente helpen. Zoals Alexander Friedrich het zegt: waarom in Groningen maatregelen nemen als er in Goes een mini uitbraak is? (in de toekomst)

  Echt, als overheid, RIVM en GGD niet dit soort normale oplossingen kiezen, komen we in verzet. Het is niet moeilijk te snappen, het is niet moeilijk te managen, het is niet moeilijk uit te voeren in de praktijk. Zoals altijd de boodschap: Ga zo door!

  Beantwoorden
 15. Walter
  Walter zegt:

  Dank weer voor de heldere analyse, het blijft een feit dat je altijd met goede en redelijke verklaringen blijft komen terwijl de officiele instanties niet in staat zijn om tot een goede data interpretatie te komen. Vervolgens flut artikelen in de krant maar dat zijn we wel gewend ondertussen want dit patroon blijft zich gewoon herhalen dag na dag en week na week.
  Fijn dat jij toch niet bij de pakken neer gaat zitten. Respect daarvoor.

  Beantwoorden
 16. Herman Steigstra
  Herman Steigstra zegt:

  Misschien een verklaring voor alles wat we tot nu toe gezien hebben… Zou het kunnen dat het virus zich niet zozeer via aerosolen verspreidt, maar gewoon als losse moleculen tussen de druppels en aerosolen. Er wordt dan een soort “achtergrond” van virusdeeltjes opgebouwd (net zoals met stuifmeelkorrels in de hooikoortstijd) die wordt opgebouwd door veel mensen en ingeademd door veel mensen. Afstand speelt dan weinig een rol (1,5m afstand tot bomen houden ook niet), maar wel overlevingskansen van het virus. De mate van inademen bepaalt dan de mate van klachten. Met dat model zou je alle situaties een door kunnen rekenen. Ventilatie, filteren, UV enz. verdunnen dan deze “soep”.
  Verklaart bijvoorbeeld nu dat brononderzoeken niets opleveren!

  Beantwoorden
 17. Rina Siemons
  Rina Siemons zegt:

  Beste Maurice,
  Bedankt voor dit bericht en je eerdere analyses mbt het corona gebeuren. Ik vind Het zo onderhand volkomen bizar wat er in Nederland gebeurt. En niet alleen in Nederland, helaas.

  Hopelijk wint het gezond (intelligent) verstand.

  Beantwoorden
 18. Ronald
  Ronald zegt:

  Onbegrijpelijk. Hoe kan dit gebeuren? Dat het AD het RIVM napraat kan ik nog volgen maar dat het RIVM zegt het niet te kunnen verklaren vind ik op z’n minst bijzonder. Welk belang heeft het RIVM om zoiets naar buiten te brengen? Is dit puur amateurisme van het RIVM of zit er meer achter? Heb jij hier een verklaring voor Maurice?

  Beantwoorden
  • Rebecca
   Rebecca zegt:

   Nee is geen onzin.

   Ik hoorde van iemand die bij de GGD in Den Haag werkt dat ook daar een opleving was in besmettingen bij mensen die samen suikerfeest hadden gevierd. Dat past ook in het beeld dat er wereldwijd is: de verspreiding gaat vooral via groepen mensen die samen in een slecht geventileerde ruimte zitten en dan veel (hard) praten of zingen. Die besmetting ontstaat dan door besmette virusdeeltjes die door een besmet persoon worden uitgeademd en dan in de ruimte gaan zweven (wat nog eens versterkt wordt als men geen mondkapjes draagt die de eigen uitgeademde druppels deels opvangen). Hoe meer en/of hoe langer die besmet persoon praat, hoe meer virusdeeltjes zich opbouwen in de ruimte. En als die dan niet worden afgevoerd door goede ventilatie dan ontstaat er een clusterbesmetting.

   Het is belangrijk dat mensen hiervan doordrongen raken en niet met te grote groepen binnen gaan zitten zonder voldoende ventilatie. En als ventilatie niet kan, zoals in metro of lift, dan zo min mogelijk praten (in andere landen hangen om die reden in liften en OV ook bordjes ‘niet praten’).

   Het is belangrijk dat mensen gaan snappen waardoor die clusterbesmettingen ontstaan, want door dit soort clusterbesmettingen blijft de reproductiegraad af en toe boven de 1 uitkomen. En zolang dat gebeurt wordt heel Nederland gegijzeld door allerlei coronamaatregelen die economisch ontwrichtend zijn maar grotendeels amper effect hebben.

   Daarom ben ik het volledig eens met Maurice’s verontwaardiging dat de overheid onder het tapijt schuift dat de opleving van het virus is ontstaan door samenscholingen binnen tijdens het suikerfeest.
   En als straks kerkdiensten weer volop worden gehouden, of als mensen thuis binnen gaan feesten omdat ze de strenge naleving van de 1,5m regel in kroegen en restaurants zat zijn, dan gaan ook dáár clusterbesmettingen plaatsvinden als de overheid niet eindelijk een keer gaat waarschuwen dat je dan goed moet ventileren en oppassen met (hard) praten en zingen. Of liever nog: geef die feesten zoveel mogelijk buiten

   Beantwoorden
   • Michel
    Michel zegt:

    Goed verhaal!
    Na al mijn onderzoeken als Medisch Analist kan ik jouw verhaal en die van Maurice vaststellen.
    Ik maak me grote zorgen omtrent ventilatie…ook airco moet hierin meegenomen worden…een airco ontneemt immers vocht uit de lucht…hierdoor creëer je een lagere vochtigheids graad wat Aerosolen vrij spel geeft…dit gebeurt ook bij vele kroegen, openbare ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen…hierin moet dus gecontroleerd worden…ook in wat koudere tijden met veel ophoping van mensen wordt deze aangezet omdat immers veel mensen bij elkaar komen en dit de totale ruimte temperatuur opdrijft…om deze temperatuur weer aangenaam te maken wordt dus airco gebruikt! Het is dan ook belangrijk om HEPA filters in te zetten of goede ventilatie van de buitenlucht.
    Er is wel 1 kanttekening als je veel mensen bij elkaar zet zweten mensen ..dit kan meer lucht vochtigheid betekenen in de lucht maar is niet goed! De lucht moet dan ook voorzien worden van nieuwe
    of gefilterde geventileerde lucht!
    Kortom zoals Maurice zegt onze luchtsystemen moeten Corona proof gemaakt worden en wat mij betreft ook meteen Influenza (griep) proof want die pak je ook meteen aan!

    Beantwoorden
    • Kees
     Kees zegt:

     HVAC is nadien nauwelijk meer te veranderen dus dat word een grote uitdaging en zeker niet op korte en midden lange termijn. Ik zou wel onderzoeken willen zien die relatie leggen met het bouwbesluit want ik denk dat daar al genoeg voorzieningen in zitten maar in de praktijk blijk dat er niet altijd aan voldaan word. Gewenste temperatuur op kantoor is 23 graden met 40-60% luchtvochtigheid. Er zijn echter niet harde regels hiervoor. Maar als je dit aan zou nemen met daarbij de verversingswaarde van het bouwbesluit hoe ver ben je dan al?

     Beantwoorden
 19. Rolf
  Rolf zegt:

  Dank Maurice, voor al je inzet om onze overheid en ook media transparanter te krijgen. Door mensen zoals jou en Engel wordt onnodig extra leed gestopt.

  Beantwoorden
 20. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Met verbijstering en ontzetting heb ik vanochtend de uitspraken van de directeur-GGD in het interview in het AD op me in laten werken:

  Volgens GGD-voorman De Gouw, die voor alle GGD’en de infectieziektebestrijding leidt, blijft bij het gros van de onderzoeken onduidelijk waar het virus vandaan komt. ,,Er zijn maar enkele mogelijkheden waarbij je dat wel zeker weet: bijvoorbeeld als iemand veertien dagen binnen is gebleven en maar één keer naar buiten is geweest.’’ Dan heb ik nieuws voor De Gouw: het besmettingsrisico buiten is verwaarloosbaar klein!

  Sarcasme mode on: Het bron- en contactonderzoek moet ook vooral niet worden onderschat: ,,Het gaat erom in hoeverre mensen tien à veertien dagen terug kunnen denken. Als mensen bijvoorbeeld zeggen: ik ga één keer per dag naar die winkel of ik ben naar het strand geweest, dan moet je net anderen hebben die daar óók zijn geweest. Als iemand aangeeft: ik ben op visite geweest, gaan fietsen en ik heb op een terrasje gezeten, dan kun je niet zeggen waar de bron zit. ’’

  Dit geloof je toch niet?

  Hoe ingewikkeld moet het zijn om van besmette patiënten (dus geen “false positives”) een landelijke(!) database van de bezochte fysieke locaties (binnen, voorzien van categorie) aan te leggen (bijv. op basis van postcode)? Een eenvoudige data-analyse brengt aan het licht waar besmettingen mogelijk hebben plaatsgevonden. En natuurlijk heeft geen van de besmette patiënten in zijn nabijheid collega’s, vrienden en kennissen die (ook) besmet zijn/waren……

  En De Gouw vervolgt doodleuk met de uitspraak dat hij geen reden ziet om landelijk te analyseren wie waar corona heeft opgelopen. ,,Dat gebeurt wel op gemeenteniveau. Maar een landelijke registratie is er niet, omdat je de bron in de meerderheid van de gevallen niet weet.’’

  Hoe lang accepteert “het management” van één van de grootste crisis van ons leven dit stuitend gebrek aan competentie. Ruim 100 dagen sinds het begin van de crisis en nog geen begin van inzicht in wie, waar. En de mindset van De Gouw en consorten is er ook nog één van: het is ECHT onmogelijk om hierachter te komen.

  En dus is het ook niet mogelijk om een uitspraak te doen over de effectiviteit van de 1,5 meter maatregel. Alleen managers van het niveau Rutte, Dissel, de Jonge en Grapperhaus zijn in staat om met droge ogen te beweren dat het terugdringen van het corona virus is toe te schrijven aan deze maatregel. Het is in en in triest voor al die mensen die als gevolg van deze crisis werkloos worden, geen tijdige behandeling kunnen krijgen of erger (psychisch) ziek worden.

  Beantwoorden
 21. Laurens
  Laurens zegt:

  Wederom interessant artikel! Kan je de de bron van ‘naar schatting 25 ziekenhuisopnames minder in laatste 20 dagen’ delen? Ik zie in het artikel alleen dat ‘minstens 21 mensen besmet zijn geraakt’- en lang niet alle besmettingen leiden tot ziekenhuisopnamen.

  Beantwoorden
 22. Remco
  Remco zegt:

  Beste Maurice,

  Dat het AD niets doet ik vermoedelijk omdat de hoofdredacteur op dezelfde lijn zit als de hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, en vindt dat men met ‘één mond’ moet spreken in plaats van kritisch te zijn en vragen te stellen. Gewoon het RIVM blind vertrouwen.
  Volgens mij is dat juist een journalistieke doodzonde.

  Zie ook dit fragment in deze context:
  https://twitter.com/i/status/1272146024463810561

  Beantwoorden
 23. Henk Beek
  Henk Beek zegt:

  Het is nog veel gekker. Ik heb de dagelijkse cijfers in Den Haag bijgehouden. Dan kom je op 9 ziekenhuisopnames voor de periode 3 juni tot en met 16 juni.

  Maar sinds gisteren heeft het RIVM de rapportage aangepast en geeft nu alleen nog totalen over de afgelopen twee weken. Als je dan naar Den Haag kijkt zie je dat er maar 2 ziekenhuisopnames zijn geweest. Een verschil van 7 dus!

  Ik denk daarom dat het risico in Den Haag niet groter is dan landelijk, maar dat de administratie van het RIVM gewoon niet klopt. Misschien weet het RIVM dat ook wel en doen ze daarom tegenover de krant alsof ze niks weten.

  Beantwoorden
 24. Wim
  Wim zegt:

  Volgens mij worden wij vanaf het begin van de coronacrisis onjuist geïnformeerd door het RIVM, bij een nieuwe uitbraak krijgen demonstranten die zich niet aan de regels hebben gehouden voorrang op een oudere die zich steeds netjes aan alle regels heeft gehouden

  Beantwoorden
 25. Jan Jansen
  Jan Jansen zegt:

  De door Maurice aangehaalde zinssnede in het AD van 16-06-20 staat in het artikel niet tussen aanhalingstekens. Wie die bewering heeft gedaan (een naamloze RIVM voorlichter? de RIVM website?), is ook niet uit de context af te leiden. Dat het RIVM niet zou weten hoe het in de vork steekt, bezien ik dan ook met de nodige skepsis.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Dan had je het interview vandaag van de GGD De Gouw moeten lezen. Die had het wel over Katwijk, maar niet over de veel grotere groep in Den Haag.
   Plus dat hij echt zei dat een forse meerderheid van gevallen ze de bron van de besmetting niet konden vinden.

   Beantwoorden
 26. A.de roo
  A.de roo zegt:

  Vandaag heb ik voor de zoveelste keer geprobeerd om de redactie van de stem te pakken te krijgen, nu om hen de kritiek van Maurice de Hond op het coronabeleid voor te leggen. Zoals gebruikelijk reageren zij op kritische geluiden van lezers NIET. Ik ben in ieder geval blij dat er iemand is die wel tot de gelederen is toegelaten, al is het zonder succes..(schandalig!!!). Ik ga mijn abonnement opzeggen.

  Beantwoorden
 27. Mark van Beusekom
  Mark van Beusekom zegt:

  Maurice, ik heb je bericht gedeeld maar krijg terecht opmerking dat er iets niet goed lijkt te gaan in de telling: zelfs als er in Den Haag (17) en in Katwijk (2) helemaal geen ziekenhuisopnames waren geweest dan zou dat landelijk geen 25 opnames schelen. Wat is verklaring?

  Beantwoorden
 28. Edwin
  Edwin zegt:

  Heb jij enig idee Maurice hoelang ons land nog zal doorgaan met de anderhalvemeterwaanzin? Heel veel (horeca) bedrijven staan inmiddels op omvallen. In en in triest

  Beantwoorden
 29. Wendy Verhoeven
  Wendy Verhoeven zegt:

  Voor iedereen die zo graag weer in een volle kroeg en andere ruimtes wil verblijven. Lekker doen, maar vergeet dan niet om daarna je ouders,grootouders en zieke familieleden te knuffelen.Maurice heeft er al vaker naast gezeten met zijn cijfers.

  Beantwoorden
  • Frans
   Frans zegt:

   Het zijn niet alleen de cijfers, die de theorie ondersteunen. Het is de combinatie van het geheel. Van anatomische bouw tot locatie van de infectie tor de resultaten van de cijfers.

   Kijk eens rustig rond tussen alle reacties, en ontdek hoeveel mensen mee redeneren en de boel scherp stellen.

   Een groot applaus voor allen, die hier kritisch kijken en redeneren. Onze collectieve kennis brengt ons verder.

   Beantwoorden
 30. Henk
  Henk zegt:

  Het is stuitend hoe de ‘mainstream’ media mensen enkel de zogenaamd betrouwbare overheidsinformatie doorsluist naar hun lezers. Ik volg zelf het Reformatorisch Dagblad, maar ook daar doen ze vrolijk mee met de meute en de angst erin houden. Al is het toegegeven minder dan een krant als het AD. Misschien dat je eens een opinieartikel kan insturen naar het RD?

  Ik ben er nog steeds niet uit of de angst er bewust ingehouden wordt. De grote vraag voor mij, waarom? Wat is de (politieke) winst? Inmiddels zijn er volgens mij ook teveel mensen die door hebben dat het e.e.a. niet meer klopt en in verhouding staat. Het enige juist wat men liever vandaag dan morgen moet doen zijn de maatregelen opheffen. Noodwet van tafel. Die had in maart nut gehad, maar is nu mosterd na de maaltijd en zie ik eerder als misbruik maken van een situatie die er feitelijk niet meer is.

  Beantwoorden
  • Machiel Karels
   Machiel Karels zegt:

   Persoonlijk vermoed ik dat de overheid graag iedereen aan de Corona-app heeft. En dat ze de 1,5 meter regels in stand houden totdat er zo’n app beschikbaar is. En dan kunnen ze die regels inruilen voor de app. Dan hebben ze meteen ‘draagvlak’ en een groot aantal gebruikers.

   Beantwoorden
   • Henk
    Henk zegt:

    Dat klinkt best wel aannemelijk. Verplicht stellen ging zou nooit lukken (weerstand er tegen is te groot), maar op deze manier zullen er velen -ook tegenstanders- vermoedelijk ‘m toch installeren. Uitsluiten bij het niet gebruiken gebeurt nog niet, maar is misschien zelfs niet nodig. De sociale druk om ‘m ook te installeren kan afhankelijk van je contact erg groot zijn. Dat zie je bijv. ook bij WhatsApp. Hoewel ik besef dat dat niet helemaal hetzelfde is.

    Beantwoorden
 31. Sprx
  Sprx zegt:

  Dit schreef ik op 27 maart op veren of lood.
  De Corona-crisis toont de risico’s van besmettelijkheid. Wageningen en haar universiteit staan in de weken lang wereld bekend als een topuniversiteit op agricultureel gebied, maar ook als een broeinest van GroenLinks, dierenactivisten, gutmenschen en een enkele terrorist.

  Dat levert, net als bij sociologische faculteiten aan andere universiteiten, activistische wetenschappers op die het meer of minder bij de feiten houden met uitkomst gericht onderzoek. Veel klimaatalarmisten en stikstoffanaten komen van deze universiteit, die tevens een soort van hofleverancier van het RIVM is.

  Het verbaast dus niet dat ‘terug naar de natuur’, ‘biologisch voer’ en ‘kaalslag van de land-, tuinbouw en veehouderij’ juist hier haar activistische basis heeft.

  Zo wil men het parklandschap dat Nederland heet, op een “natuurlijke” wijze beheren. Dat leidt er dan toe dat men ingrijpt in het natuurlijke proces dat stuifzand via heide en vergrassing weer bos wordt. Ook krijg je dan een concentratiekamp voor kuddebeesten in de Oostvaardersplassen die daar crepeerden omdat ze verhongerden.

  Verbaasd was ik dus niet dat juist van dit adviesbureau van de regering met het idee van kudde-immuniteit komt, dat is namelijk een heel natuurlijk proces. Dat dit proces miljoenen doden zou kunnen kosten, er stierven in de middeleeuwen aan de Zwarte Dood (de pest) afhankelijk van het gebied 30% tot 60% van de toenmalige inwoners van Europa. Dat vertelde men er niet bij.

  Maar het is wel weer een heel natuurlijk proces. Dat zeker.

  Het lijkt erop dat Rutte cs zich op alle manieren hebben uitgeleverd aan Groen en Links, zodanig dat zij nu kritiekloos luisteren naar de deelnemers aan de lange mars door de instituties, die zich hebben genesteld in alle adviesorganen. Niet alleen in de universiteiten en het RIVM, maar ook het KNMI en de klimaattafels.

  Het is de hoogste tijd dat het beleid radicaal wordt omgegooid en de voorstellen van PVV en FvD worden overgenomen en men in de rest van Nederland ,net als in Groningen, gaat testen, testen en testen, ook personen testen die enige dagen geleden in aanraking zijn geweest met iemand die besmet blijkt.

  Want al spreekt men over een ‘intelligente lockdown’ nu, de aanpak is nog steeds diezelfde waar het RIVM een paar weken terug voor pleitte.

  Stop met het geloof in de sprookjes van het RIVM, over het niet besmettelijk zijn van mensen zonder symptomen, dat het virus niet hier zou komen, of nauwelijks besmettelijk zou zijn. Zoals men ons begin dit jaar weken lang voortdurend voorspiegelde. Dit heeft ons weken op achterstand gezet en lijkt nu uit te monden in een senicide. Corona is geen extra sterk griepje.

  Beantwoorden
 32. Theda
  Theda zegt:

  Ik zou wel eens willen weten waarom het ene verzorgingshuis wel en het andere geen corona. Ik denk aan bij de een alleen maar binnen zitten op je kamer en bij de andere wel naar buiten bijv de tuin . En verder de manier van ventileren

  Beantwoorden
 33. Erik
  Erik zegt:

  Beste Maurice, ik ben de laatste tijd hevig geschokt en verontrust door de manier waarop het beleid wordt gemaakt en hoe met informatie en cijfers wordt omgegaan. Mijn vraag is of dit nu op andere gebieden ook op deze manier gebeurd? Want dan moeten we ons toch serieus zorgen gaan maken denk ik zo. En wat is de reden? Is er een verborgen agenda of belangen? Zoals bijvoorbeeld met ons vliegtuig beleid. Ik snap dat het om geld gaat maar benoem dat dan ook en draai er niet omheen.
  Hou vol Maurice!

  Beantwoorden
 34. Einstein
  Einstein zegt:

  Allemaal wetenschappers hier, ik zal er vooral niet naar luisteren. Ga zelf thuis blijven neem een vaccinatie en houd vooral afstand van mij!

  Beantwoorden
 35. Leon
  Leon zegt:

  Het RIVM heeft het al vanaf dag één fout. Ik citeer ” De bewuste persoon had op het moment dat hij contact had met andere mensen geen symptomen en was dus niet besmettelijk”
  In februari stond al op de WHO site dat het virus besmettelijk was voordat je er ziek van was. Ook was het al duidelijk dat het virus zich zonder te hoesten of niezen kon verplaatsen door de lucht. Eén barman in Oostenrijk kreeg het voor elkaar om maar liefst 100 mensen op een avond te besmetten.. En dan maar volhouden dat mondkapjes schijnveilig zijn.
  Als we deze vanaf dag één waren gaan dragen had de 1,5 meter nooit zo uitgebreid gehoeven. Nu kan het nog steeds ingevoerd worden zoals in zoveel andere landen.
  Kortom. Jaap moet denk ik zijn conclusies trekken en met opgeheven hoofd zijn vertrek aankondigen. Er zijn ministers voor minder de laan uit gestuurd

  Beantwoorden
 36. Rene
  Rene zegt:

  Wat een goed onderbouwde reactie.

  Ben zelf heel blij met het Nederlandse beleid op basis van feiten. Maar deze journalistieke kanttekeningen die Maurice maakt geven mij een veel beter beeld van waar we staan met de aanpak van covid. Helaas kost zorgvuldig werken tijd bij het RIVM. Ik hoop dat deze instanties geholpen zijn door hetgeen Maurice aandraagt.

  Onze kranten zouden meer suggestief onderzoek moeten vergelijken op feiten, maar onze media lijkt alleen te berichten over wat hoe erg het allemaal is.
  Een artikel mag geen tijd kosten…

  Beantwoorden
 37. Son
  Son zegt:

  Hoi maurice
  Met grote belangstelling volgen wij al weken jouw bevindingen, en is duidelijk hoe het virus zich met name verspreid, via aerosols. Onbegrijpelijk dat de beleidsmakers hier en in andere landen deze informatie niet (willen) inzien, en daar ook hun beleid op inrichten. Er zit heel veel angst bij mensen, en dat is op zich al angstig, en heeft veel impact op alles en iedereen.
  Ionisatiemachines, hoor je ook nergens ter sprake komen. Dit doodt virusdeeltjes id lucht, en is miss een optie te plaatsen in slecht te ventileren ruimtes, zoals bijv bioscopen en theaters. Heb jij hier onderzoeken van gezien?
  Ook merkwaardig wat ik net weer op teletekst las. Het rivm meld 4 ziekenhuisopnames, maar, dit zijn nog opnames van weken geleden, staat er dan bij, wat hebben we aan deze info!
  Blijf doorgaan met je onderzoeken en deel je bevindingen zoveel mogelijk, zo vaak mogelijk, en overal waar mogelijk. Hopelijk worden er dan meer mensen wakker!

  Beantwoorden
 38. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Lijkt inderdaad aannemelijk dat grote bijeenkomsten de verspreiding doen toenemen. Festivals zijn gelukkig nog verboden. Helaas mogen er nu wel weer grote groepen samen komen. En vreemd dat de geloofshuizen waar het risico groter is gebleken al wel open zijn. Is toch bizar dat die conclusie die je al veel eerder had getrokken gemist wordt door het RIVM.
  Statistiek kan niet alleen in een tabel gelezen worden, maar je moet ook de situatie en gebeurtenissen incalculeren. Goed dat jullie organisatie zo gedegen werk doet.

  Beantwoorden
  • Jeroen
   Jeroen zegt:

   Zolang festivals in de buitenlucht plaatsvinden is het risico van besmetting verwaarloosbaar klein. Wel aandacht voor voldoende ventilatie bij uitgifte dranken en toiletten. De evenementen industrie is zonder wetenschappelijke onderbouwing onnodig een enorme schade toegebracht. Een industrie die in deze stressvolle periode een welkome vorm van ontspanning voor velen had kunnen betekenen.

   Beantwoorden
 39. Mo
  Mo zegt:

  Suikerfeest is al 3 a 4 weken geleden geweest de steiging komt niet door de suikerfeest, maar doordat bepaalde jongeren uit een familie die ik persoonlijk ken dom is geweest door lak te hebben aan de corona regels dit zijn slechts enkele rotte peren en dit is niet te wijten aan de moslimgemeenschap aangezien er op alle sites en zenders die de moslimgemeenschap informeren hebben voorgelicht om geen grote bijeenkomsten te organiseren

  Beantwoorden
 40. Jan
  Jan zegt:

  Beste medelezers, ik ben geen viroloog maar analyseer net als Maurice de cijfers van het RIVM ook op een analytische en logische manier. Als ik getallen van het RIVM in juni erbij neem zie ik ook dat met name Zuid-Holland een groot aandeel in de dagelijkse besmettingen heeft. Veel besmettingen in Rotterdam , Dordrecht, Zoetermeer, Katwijk, Daarnaast zijn er ook nog een paar plaatsen in Brabant waar het nog goed rond gaat ( Helmond, Tilburg, Boxtel ) en ook in Amsterdam (!) , Utrecht, Zeist hebben hier een groot aandeel in . Waarom er door het RIVM niet meer gefocust wordt om hier meer aandacht aan te geven en in te dammen en dit ook landelijk bekend te maken kun je alleen maar naar gissen. Is er een belang ? Ik zou zeggen pak dit hieraan en laat in de gebieden waar nagenoeg geen besmettingen zijn de regels wat los ! Regionaal beleid dus.
  Waar haal ik de info van de dagelijkse besmettingen weg , van de volgende site van het Parool : https://www.parool.nl/nederland/het-coronavirus-in-nederland-op-de-kaart-in-cijfers-en-grafieken~b0ff746f/

  Beantwoorden
 41. Marian van der Meer
  Marian van der Meer zegt:

  Wat mij nog niet duidelijk is is wat nu dan de besmettingsbevorderende gedragingen zijn geweest in Katwijk. Wordt er veel gezongen en gedanst tijdens het Suikerfeest? Voedsel wordt gedeeld. Valt men elkaar in de armen om een goed Suikerfeest te wensen? Was het hutje mutsje binnen? Was het een slecht geventileerde ruimte?
  De besmettelijkheid van het virus onder gegeven omstandigheden is kennelijk dus wel groot.

  Beantwoorden
 42. Margriet de Wijze
  Margriet de Wijze zegt:

  Ik snap wel waarom niet bekend word gemaakt dat bijeenkomsten Suikerfeest stil wordt gehouden. Want voor de tegenstanders van moslims en islam zou dit koren op hun molen zijn.

  Beantwoorden
 43. Kees
  Kees zegt:

  Zonder analyse of dit soort bijeenkomsten ook in rest van Nederland hebben plaatsgevonden waar ook testen zijn afgenomen en geen stijging te zien is van besmettingen kan je niet zonder meer deze stijging wijten aan de zaken die jij noemt. Het is grenzend aan 100% zekerheid dat lokale stijging daardoor komt maar zeker niet aangetoond dat relatieve verschil tov aan heel nederland door dit evenement komt. Het is zeker een reden voor verder onderzoek maar je conclusie is nogal pretentieus.

  Beantwoorden
 44. Lily
  Lily zegt:

  Allemachtig. Schei toch uit! Natuurlijk kan het RIVM niet zeggen dat ze de bron kennen. Wat jullie allemaal lijken te vergeten, is dat een dergelijke overheidsinstelling als het RIVM allèèn kan uitgaan van 100 % zekerheid.
  En deze data is absoluut geen hard bewijs. Want wie kan zeggen dat er niet een of ander obscuur kegelclubje ondanks alle waarschuwingen tòch bij elkaar zijn gekomen in een klein vochtig keldertje in deze periode?
  Kent Maurice de Hond soms de identiteiten van de nieuwe ziekenhuisopnames? Als de bron de suikerfeesten zijn, zou je toch een flink aantal oudere islamieten mogen verwachten. Wat als dat niet het geval is? Dan lijken de cijfers van meneer de Hond ineens minder overtuigend.
  Dat brengt mij tot de bottom line: De Hond werkt alleen met verificatie, het RIVM (als wetenschappelijk instituut) werkt met falsificatie.
  Dus, stel iemand komt met de hypothese “alle zwanen zijn wit”, dan gaat Maurice de Hond op zoek en ziet iedere witte zwaan als een bevestiging van de stelling. (in mijn representatieve steekproef van 100 zwanen in sloten in Nederland, zijn alle 100 wit. Er is dus sprake van 100% witte zwanen, en de stelling is dus juist.) Dit is een vorm van tunnelvisie.
  Het RIVM doet aan falsificatie. Wanneer de stelling “alle zwanen zijn wit” wordt geponeerd, gaan zij onmiddellijk op zoek naar een zwarte zwaan! En daarmee kunnen zij bewijzen dat de stelling NIET waar is.

  Natuurlijk heeft iemand bij het RIVM dezelfde link gelegd als meneer de Hond. Maar, hierop zijn zijn collegae op zoek gegaan naar andere mogelijke verklaringen en feiten die deze hypothese tegen spreken. Dat het RIVM zegt de bron niet te hebben gevonden, betekent dat er inderdaad feiten of verklaringen zijn gevonden die deze stelling tegenspreken.

  Beantwoorden
 45. ben kok (joods-chr. pastor)
  ben kok (joods-chr. pastor) zegt:

  Uitstekend Maurice, je artikel en bovendien het feit, dat je er de energie voor vindt in deze voor jou treurdagen mbt je zoon, wijsheid en moed toegewenst om het te verwerken en in het bijzonder de liefde en zorg van de Eeuwige.
  Als commentaar op je artikel: voor de zoveelste keer blijkt hoe politiek correct dit land is, als het gaat om het verzwijgen van minpunten mbt de islam en moslims.
  Schandalig, noem gewoon de feiten, zoals jij dat doet en ik overigens ook , zie onze site.
  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr pastor)
  tora-yeshua.nl

  Beantwoorden
 46. Rebecca
  Rebecca zegt:

  Mo, ik ben benieuwd wat die jongeren hadden gedaan. Feest of zo? Binnen of buiten? Grote groep?

  Overigens, voor zover uitbraken wel terug te voeren zijn op suikerfeestvieringen dan zou een verwijt ook niet passend zijn. De RIVM heeft nooit geadviseerd dat als je met een groep binnen gaat zitten dat je dan goed moet ventileren. En in de coronawet staat zelfs uitdrukkelijk als uitzondering voor het verbod op bepaalde groepsvorming: groepsvorming bij gezamenlijk geloof belijden (diensten in kerken, moskeeën en synagogen). Als er weer een opleving zou komen dan zou ik dat als overheid zijnde juist als eerste verbieden, of in ieder geval verbieden dat mensen dan tiijdens zo’n dienst zingen of luid praten en/of gebieden dat dan mondkapjes worden gedragen. Als zo’n verbod/gebod er niet komt, dan kun je na een uitbraak moeilijk de aanwezige moslims/christenen/joden een verwijt maken

  Beantwoorden
 47. Johan
  Johan zegt:

  Kan het RIVM niet meer rekenen? (zie hiervoor https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel).
  De RIVM opgaves van vandaag en gisteren. Deze cijfers worden door de media trouw overgenomen tot het benoemen in het NOS journaal en RTL Nieuws aan toe.

  Positief geteste personen:
  Woensdag 17 juni: 49.204
  Donderdag 18 juni: 49.319
  Verschil: +115
  Waarom geeft het RIVM “+132” aan?

  Ziekenhuisopnames:
  Woensdag 17 juni: 11.835
  Donderdag 18 juni: 11.836
  Verschil: +1
  Waarom geeft het RIVM “+3” aan?

  Beantwoorden
 48. famses van der werf
  famses van der werf zegt:

  Ik weet niet zo goed wat ik er allemaal van moet denken. De een zegt dit, de ander zegt dat.

  Persoon 1 komt met cijfers en interpreteert het anders dan persoon 2….

  Ik denk persoonlijk dat we individueel ons best moeten doen om hiermee om te gaan en onszelf veilig te houden. Wat dat betreft vertrouw ik alleen op mijzelf, niet op cijfertjes…

  Cijfers kunnen zeggen wat ze willen, maar ik heb het gevoel dat alleen ikzelf het in de hand heb.

  Ramses

  Beantwoorden
  • Frans
   Frans zegt:

   Bedankt voor je input, Barry. Maar ook zonder wetenschappelijke onderbouwing weet ik dat spelling niet mijn gave is.

   Maar als jij je geroepen voelt om als een personal edittor al mijn teksten te herschrijven houd ik me aanbevolen.

   Beantwoorden
 49. Corina
  Corina zegt:

  Iedere dode is er 1 teveel: Dus strenge regels houden, ondanks dat dat de economie kapot gaat!
  Tja, ik hoor niemand waarschuwen om niet de straat op te gaan, omdat je dan veel veiliger bent.
  Elk jaar overlijden er ruim zes duizend, naast de ruim twintig duizend die zwaargewond raken!
  Onvoorstelbaar dat we zomaar de straat op mogen, met dit risico, terwijl we zo angstig blijven voor het virus. Ik zou zeggen, dan ook maar een verbod om de straat op te gaan. (knipoog)
  Daar redden we heel wat levens mee.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *