De Zweedse aanpak werkt

Bijna vier weken geleden schreef ik dit artikel over de vergelijking tussen de provincie Stockholm en Noord-Brabant. Die zijn erg goed vergelijkbaar qua omvang en aantal inwoners.

Dit is een geüpdate grafiek waarin goed te zien is dat Stockholm ook een duidelijke daling heeft ingezet. Het dagelijkse aantal doden nadert de 10, terwijl het bijna 50 is geweest.

Nog even een paar cijfers: In Spanje, Frankrijk en Italie is de economie in het eerste kwartaal met gemiddeld 5% gedaald, in Nederland met 1,7% en in Zweden met 0,3%.  Do the Math.

84 antwoorden
 1. Fleur
  Fleur zegt:

  Hij kiest voor groepsimmuniteit onder de GEZONDE bevolking. Zwakkeren worden beschermd, de overige gezonde burgers gingen gewoon door met hun leven, cq werk en ontspanning. Geen lockdown dus in Zweden. Is ook de meest logische weg. Je kunt een virus niet verbannen door thuis te blijven. Je schuift hiermee corona- uitbraken steeds voor je uit! Door naar groepsimmuniteit te streven wordt hiermee bewezen dat besmetting van ook COVID-19 ( zoals het griep-virus ) via de lucht plaats vindt….! In een gemeenschappelijk gesprek geven andere landen trots hun lockdowns aan. Het geweldige, standvastige antwoord van prof.Johan Giesecke zie je in het filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=xBcqnZUjX9g

  Beantwoorden
  • Simon
   Simon zegt:

   De zwakkeren in Zweden zijn net als in Nederland niet goed beschermd. Dat hebben de beleidsmakers in Zweden in ieder geval eerlijk toegegeven.

   Beantwoorden
   • Vandegaer Henri
    Vandegaer Henri zegt:

    In Zweden werden de personen boven de 80 jaar zelf niet aan de zuurstofmachine gelegd. Rustig creveren dus. Is voor sommigen de ideale maatschappij.

    Beantwoorden
 2. Yvon
  Yvon zegt:

  Goedemiddag Maurice,
  Ik heb zojuist het interview met Pim van Galen en jou gezien op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=aSblL3ugDyI
  Ik heb deze link doorgestuurd naar div. Kamerleden, RTL en NOS in de hoop dat er eindelijk eens naar je geluisterd wordt maar dat zal wel niet want het RIVM zal geen gezichtsverlies willen lijden. Mijn vraag is, als Den Haag niets doet qua voorschriften v.w.b. ventilatie en vocht in gesloten ruimtes hoe zie jij dan de oplossing voor de winter? Op dit moment is het geen probleem om ramen en deuren open te zetten alhoewel mensen in trams en bussen ook al snel gaan klagen als het tocht. Ook in scholen, winkels en kantoren zal het in de winter koud zijn als de ramen opengezet worden. Bovendien zal men gaan klagen over het stijgen van de stookkosten en de belasting voor het milieu.

  Beantwoorden
 3. Ito
  Ito zegt:

  Waar laat u ons naar kijken? Gisteren was er een leuk filmpje van Jaap van Dissel te zien van de technische briefing van de tweede Kamer. Die deelt dan een teller (aantal overledenen) die veel te klein is t.o.v. de werkelijkheid door een noemer (aantal positief getesten) die nog veel meer te klein is t.o.v. de werkelijkheid en concludeert dan tot een observed case fatality ratio van 12,9%. Dat is dan op basis van cijfers uit het Osiris systeem. Maar op basis van het Sanquin Pienter onderzoek komt ie dan op een CFR van 1,30%. En volgens de analyses van Maurice zou de CFR ongeveer 0,50% zijn.

  Ik bedoel maar, zet er even bij wat er op de Y-as staat en hoe er gemeten is en wat er wel en niet in zit. Volgens https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5127826/zweden-corona-coronavirus-verzorgingstehuis-verpleegtehuis laten ze in Zweden bejaarden palliatief stikken met morfine sedatie (als ze geluk hebben). Zijn die gevallen dan ook meegeteld? En hoort dan ook bij hooggeprezen Zweedse model?

  Beantwoorden
  • Martijn Sonnenberg
   Martijn Sonnenberg zegt:

   Case fatality ratio is per definitie aantal bewezen overlijdens delen doorverwezen getallen. Dit getal is echter Bijna altijd een overschatting van het infection fatality ratio, waar het totaal aantal doden ( vaak groter dan het officiële cijfer) gedeeld wordt door het totaal aantal (dus ook onbekende) infecties

   Beantwoorden
  • R. Zwart
   R. Zwart zegt:

   Bedenk dat RTL het geld verdient met reclames rondom programma’s en dat de programma’s net als commerciële websites dienen als ‘click bait’. Zonder kijkers en reclames geen omzet voor RTL. Je moet dus kijkers aan je binden en dat doe je vooral door ‘sensatie’ en celebrities, niet door het geven van feiten, want dat is voor veel mensen al snel saai.

   Zoek ook eens naar andere bronnen. Er zijn er zat, ook op youtube en kijk en bedenk wat je zelf logisch vind. Blijf kritisch op ALLE informatie, en denk zelf ook na. Alleen met gezond verstand komen we gezond door de crisis. Cheers!

   Beantwoorden
 4. Frans
  Frans zegt:

  Zweden heeft volkomen gelijk, uiteindelijk minder doden en de economie niet geschaad. En nu zeker de centjes naar de zuidelijke landen? NIET DOEN DUS.

  Beantwoorden
  • R. Zwart
   R. Zwart zegt:

   Ik zou maar niet alles geloven van ‘Welingelichte kringen’. Is net zo iets als de lokale schoolkrant, maar dan met clickbait.

   Denk nou zelf eens na. Denk je echt dat de Zweedse overheid een plan heeft om ouderen te laten sterven? Veel logischer is dat, net als in Nederland, er kritisch wordt gekeken of behandeling en een opname op de IC nog zinvol is. Uiteindelijk is een kort ziekbed voor ouderen te verkiezen boven een langdurig slepend verhaal, zeker gezien de nadelige effecten op ouderen na een IC-opname.

   Kijk ook naar het rapport van Gupta Strategist waarin is berekend dat een gewonnen gezond levensjaar van een corona patiënt in Nederland richting de 250.000 euro gaat en dat er ergens tussen de 100.000 en 400.000 gezonde levensjaren zijn verloren in de reguliere zorg door het corona ‘beleid’.

   https://gupta-strategists.nl/studies/het-koekoeksjong-dat-covid-heet

   Beantwoorden
  • Simon
   Simon zegt:

   Daar staat niet dat de Zweedse aanpak niet werkt maar dat men bewust ouderen heeft latten stikken. Dit soort beweringen zijn ook over de Nederlandse aanpak gedaan en ik denk dat het een ‘blinde vlek’ is geweest en dat men de ouderen veel beter had kunnen beschermen. Er is te weinig gekeken naar de ventilatie en bijvoorbeeld de beschermingsmiddelen middelen waarmee het personeel moest werken. De focus lag op de ziekenhuizen en IC capaciteit.

   Beantwoorden
 5. Chausson
  Chausson zegt:

  Maurice,

  Je hebt een heel plausibele uitleg voor verspreiding via aerosolen al dan niet via luchtbehandelingssystemen.

  In mijn eigen werk loop ik tegen het volgende aan (een en dezelfde organisatie:

  Verpleeghuis 1 :nieuwbouw ,volledig airco,tamelijk droge lucht ,aantal besmettingen is 0

  Verpleeghuis 2 : Tamelijk nieuw ,geen /nauwelijks luchtbehandeling .Ventilatiemogelijkheden minimaal ,erg benauwd .Aantal besmettingen minimaal.

  Verpleeghuis 3 en 4 : oudere gebouwen ,geen airco of andere vorm van klimaatbeheersing .
  Ventilatie dus in de vorm van raampje open, raampje dicht.
  Beide huizen zeer uitgebreide besmettingen, die snel om zich heen grepen.

  Heb je een verklaring voor bovenstaande ,omdat ze geheel geheel het tegendeel lijken te laten zien van de door jou geopperde theorie.

  Beantwoorden
  • Colijn
   Colijn zegt:

   Dat hangt er vanaf. Als de airco lucht van buiten haalt, terwijl de ramen voornamelijk dicht zijn geweest, dan is het wel in lijn met wat Maurice zegt.

   Beantwoorden
  • Casper
   Casper zegt:

   Hoi, een antwoord dat wellicht gedeeltelijk kan ophelderen, is dat veel nieuwbouw in de zorg (werk ook in de zorg) airco‘s en luchtsystemen hebben, waarin filters ingebouwd zijn, die virussen tegenhouden.

   Beantwoorden
   • Chausson
    Chausson zegt:

    In verpleeghuis 2 ,ook tamelijk recent opgeleverd ,werd gekozen om geen airconditioning in te bouwen .Ventilatie m.n. in de gangen bleek dus achteraf zeer slecht .Zomers verrijdbare airco’s in de gang.Ook infecties minimaal hier.

    Beantwoorden
  • Jasper van Loon
   Jasper van Loon zegt:

   Interessante informatie alhoewel kleine “sample size”. Je hebt maar 1 verzorger nodig om het virus het verpleeghuis “binnen te brengen”. Is het binnen dan kan het geleidelijk aan een grote groep besmetten. Het kan b.v. dat deze verzorger alleen actief was in de oudere verpleeghuizen.

   Maar het kan natuurlijk heel waardevol zijn een inventarisatie te maken van de kenmerken van alle verpleegtehuizen en het aantal sterftegevallen om hier patronen in te ontdekken.

   Beantwoorden
  • Hiddo
   Hiddo zegt:

   Beste Chausson, ik hoop dat je dit antwoord nog naleest. Mooi dat je de verschillende gebouwen beschrijft, maar gebouw 1heeft wel airco maar is nieuw. Dus waarschijnlijk goed koelingssysteem met voldoende lucht van buitenaf. Dus niet van de standaard airco bakken in iedere kamer die je afgesloten moet houden. Gebouw 3 en 4 beschrijf je dat die ouderwets zijn met alleen raampjes. Maar je beschrijft nergens of de mensen die ook tijdens de Corona piek voldoende hebben opgezet of het zorgpersoneel. De mensen doen die vaak dicht tegen de kou of bang voor pollen of verkoudheid. en dan verwarming extra aan en dan wordt ‘t droger. Kortom ik vind ‘t juist in lijn met wat Maurice aangeeft. Als we straks in herfst/winter Corona willen aanpakken en preventief in de verzorgingstehuizen dan zullen die kiepraampjes echt open moeten. Er zijn zat landen, bijvoorbeeld in Azie. Waar ook best koud kan zijn, maar wel ramen open. Je moet dan einde van de dag douche of bad nemen dan ‘tank’ je weer bij.

   Beantwoorden
 6. Marcel
  Marcel zegt:

  En dan komt dit artikel tegelijkertijd met de berichten op de nieuwssites dat in Zweden het aantal doden relatief zeer hoog is, de economische vertraging aanvankelijk beperkter was, maar ze hebben het gat bijna gedicht (dus ook forse economische verslechtering) en inderdaad, bij het beschermen van de bejaarden is het faliekant misgegaan in Zweden. Als ik de grafiek bekijk, dan heeft Corona later toegeslagen in Zweden. Dus logisch dat de economische vertraging ook wat later komt.

  Waarschijnlijk keek je naar oude data, het beeld is nu anders.

  Beantwoorden
 7. Louis
  Louis zegt:

  Blij om te zien dat beide grafieken omlaag gaan. En mooi dat er een update is gemaakt.
  Nuance: De kwartaalcijfers hangen samen met het moment van lockdown in de landen. Geven wel een indicatie voor Q2 en verder.
  Brabant heeft een bevolkingsdichtheid van ca 30% hoger.
  Brabant geeft een kickstart gehad met wintersporters en carnaval; geen idee of Stockholm ook iets dergelijks had. Lijn Brabant lijkt iets steiler bij aanvang.
  De cijfers voor heel Zweden lijken op dit moment ook iets minder dan Nederland.
  Ben benieuwd naar de volgende update.

  Beantwoorden
 8. Har
  Har zegt:

  Noorwegen 235
  Finland 306
  Denemarken 561
  Zweden 3.871
  Idd de theorie over buiten, deel ook ik…
  Maar Zweden heeft door haar aanpak toch echt een probleem…

  Beantwoorden
 9. Guido
  Guido zegt:

  Beste Maurice, als laatste zin stel je ‘di the math’. Je suggereert ermee dat de economische daling in zweden minder is dan in nederland. MAAR je grafiek laat zien dat de Stockholm 3 weken achterloopt tov NoordBrabant. Dat is nogal wat tijd in het eerste kwartaal. Misschien moet je zelf ook nog een keer ‘the math’ doen… ?

  Beantwoorden
 10. Conno van Wijk
  Conno van Wijk zegt:

  Hi Maurice,

  Blijf je mening verdedigen. De overheid volgt blind het RIVM en het beleid van buurlanden en durft of kan de cijfers niet goed te interpreteren, met alle nare economische gevolgen van dien.

  Beantwoorden
 11. Pjotr
  Pjotr zegt:

  Kennelijk houdt men zich in Zweden goed aan de tweemeterafstandnorm. Bovendien word je buiten op terrassen in Zweden minder snel besmet omdat men er niet mag roken. Dus virussen kunnen niet met de rook meeliften of zich ver verspreiden ook niet omdat rokers veel meer hoesten en meerokers door rook gaan hoesten.
  Vraag aan Maurice. In België viert men amper carnaval. Toch is het land zwaar getroffen. Hoe kan dat?

  Beantwoorden
 12. Stijn
  Stijn zegt:

  Beste Maurice, ik denk dat je een aantal interessante punten maakt, maar deze vind ik minder sterk. Zoals Daniël Mantione hierboven schrijft blijkt uit de grafiek dat er meer doden gevallen zijn en is de daling ook minder sterk. Zweden heeft op dit moment het hoogste aantal Covid doden per hoofd van de bevolking van Europa. En het is juist niet gelukt zwakkeren te beschermen, er zijn veel sterfgevallen in verzorgingshuizen.

  Economisch gezien lijkt het niet veel uit te maken; de Europese Commissie verwacht een krimp van 6,1% en de centrale bank van Zweden zelfs 7%.

  Tot slot: vandaag bleek dat slechts 7,3 procent van de Stockholmers afweercellen tegen Covid-19 heeft opgebouwd, in plaats van de 25 procent die het Zweedse RIVM verwachtte. Er is ook daar geen uitzicht op groepsimmuniteit voordat er een vaccin is.

  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-sweden-strategy/swedish-antibody-study-shows-long-road-to-immunity-as-covid-19-toll-mounts-idUSKBN22W2YC

  Beantwoorden
  • Koos de Vries
   Koos de Vries zegt:

   Idd, Zweden is een slecht voorbeeld. In Brabant kwamen de maatregelen op gang nadat het grote kwaad al was geschied. Van Zweden heb ik dergelijke super spreadings niet gehoord. Geen carnaval. En toch hoge sterftecijfers.
   Maar ik moet zeggen dat het verfrissend is tegengeluiden te horen die op feiten zijn gebaseerd. Hopelijk gaat men de discussie aan.

   Beantwoorden
 13. Patrick S
  Patrick S zegt:

  Zag je net op tv wat fijn dat je stem en onderzoeken eindelijk meer worden gehoord. En echt heel ontnuchterend dit onderzoek over Zweden. Houdt vol, hopelijk worden Nederland en specifiek het RIVM snel wakker geschud. En gaat de Nederlandse regering bij het nemen van maatregelen ook naar deskundigen zoals jij luisteren.

  Beantwoorden
 14. Klaas den Breejen
  Klaas den Breejen zegt:

  Overigens gebruiken ze in Zweden geen monddoekjes, zoals wij in het OV. Aldus Anders Tegnell is dat niet nodig omdat mensen die klachten hebben thuisblijven.
  Vraag voor Maurice: is dit niet ook hier een goede strategie? Zijn die mondkapjes geen overkill?

  Beantwoorden
 15. Marco Beentjes
  Marco Beentjes zegt:

  Maurice bij NPOop1 zei je vanavond dat de cijfers van het RIVM bijgewerkt waren met gevallen uit april?? Klopt dat?

  Beantwoorden
 16. Troubadour
  Troubadour zegt:

  Prima optreden gisteren bij OP1.
  Hopelijk gaat het logge RVM een langzame draai maken, een draai die zo kenmerkend is voor overheidsinstanties met opgepoetste ego’s en in beton gegoten standpunten.
  Maar troost je, in de klimaattransitie is het nog erger, daar zegt men doodleuk; ‘sciense is settled’ ( 2015) Of; ‘wetenschappers zeggen zoveel’ (Wiebes). De CO2 uit opgestookte bomen telt er niet mee, net als de aerosolen in het verpleeghuis. Mijn moeder is er overleden, wanneer ze daar op dinsdag spruitjes aten, rook je ze op donderdag nog!

  Beantwoorden
 17. Klaas den Breejen
  Klaas den Breejen zegt:

  Heeft Zweden een sterkere visie op gezondheid?
  Vergelijk Nederland versus Zweden en oordeel zelf:
  1. Doel van gezondheid gaat primair over Corona versus doel van gezondheid voor gehele bevolking.
  2. Nadruk op gezondheid gevolgen voor de korte termijn versus de lange termijn (inclusief jongeren, werklozen, etc).
  3. Geestelijke gezondheid dreigt te blokkeren door angst en controledrang van politici, deskundigen en media versus nadruk op belang van vertrouwen, eigen verantwoordelijkheid en mentale gezondheid van de gehele bevolking.

  Beantwoorden
 18. Jan Smit
  Jan Smit zegt:

  Je mag de provincie Stockholm en Noord-Brabant niet één op één met elkaar vergelijken. Zweden hebben van zichzelf al een 1 1/2 meter samenleving, houden van nature afstand van. Zweden heeft geen carnaval gehad en staat op de tweede plaats van a-religieuze landen. Je mag aannemen dat in Stockholm beduidend minder religieuze bijeenkomsten (erkende besmettingshaarden) hebben plaatsgevonden dan in katholieke Brabant.

  Beantwoorden
 19. christiaan
  christiaan zegt:

  Dat de Zweedse economie in het eerste kwartaal nauwelijks gekrompen is, komt natuurlijk doordat de corona-epidemie daar pas in het tweede kwartaal op gang is gekomen. Dus dat zegt weinig. Verder vind ik ‘nadert de 10’ wat voorbarig, zo te zien is het ongeveer het dubbele. Maar los daarvan: de ontwikkeling lijkt erg op die in Brabant, alleen dan ietsje later in de tijd en met minder schade aan de vrijheid en de economie.

  Beantwoorden
 20. Lars
  Lars zegt:

  Beschikken de nieuwe gebouwen misschien over WTW installaties waarbij de vervuilde lucht naar buiten wordt afgezogen en de verse lucht van buiten wordt aangevoerd?

  Beantwoorden
 21. Ton
  Ton zegt:

  Door de covid zit ik aan huis gekluisterd en gaan struinen op het internet
  Kom er achter dat erg veel specialisten van allerlei beroepsgroepen bezwaar aantekenen op de wijze van uitvoering van het WHO beleid.
  Ben tegenwoordig angstig betreffende hun beleid.
  Door de media die een soort van angstporno kweekt en door het strikte beleid van de ambtenaren die met een meetlatje dat alleen maar versterkt.
  Ik vind dit een grote aantasting van mijn vrijheid en kan zelf ook beslissingen nemen die mij aangaan .
  Weliswaar een Belgische Minister maar door de dwanggedachte lopen de rillingen me over de rug.
  https://www.redactie24.be/news/30747/koen-geens-is-onwrikbaar-over-vaccin-tegen-corona-wie-niet-wil-verplichten-we

  Kwam dit filmpje tegen van de opening van de olymp spelen 2012.
  iemand heeft het geanalyseerd en als je er naar kijkt zou je denken er is geen toeval.
  https://www.youtube.com/watch?v=5krD8zJ6-bY&feature=emb_logo

  mvg

  Beantwoorden
 22. Tjabbe
  Tjabbe zegt:

  Ik woon naast een nieuw verzorgingshuis en daar zijn ook besmettingen. (Weesp) Alles is dicht en men doet heel geheimzinnig dus hoeveel precies weet niemand, ook familie niet.

  Beantwoorden
 23. Erwin
  Erwin zegt:

  Beste Maurice,
  Dank voor je goede werk. Hopelijk zetten jouw artikelen mensen aan het denken.
  Ikzelf ben een tegenstander van de lock down en de 1,5 meter samenleving.
  De eventuele voordelen, die er waarschijnlijk helemaal niet zijn, wegen in de verste verte niet op tegen de nadelen zoals de enorme schade die wordt aangericht aan economieën met o.a. armoede en honger onder een groot gedeelte van bevolkingen wereldwijd tot gevolg en het verlies van vrijheden, zoals het op normale wijze contact mogen hebben met andere mensen.

  Beantwoorden
 24. Wim
  Wim zegt:

  Je kunt de economische cijfers niet eerlijk vergelijken op basis van het 1e kwartaal. De golf met besmettingen kwam later in Zweden, en valt dus veel minder binnen 1e kwartaal.

  Beantwoorden
 25. Anneke
  Anneke zegt:

  Gisteravond zag ik u op tv. Ik kan een heel eind met u meegaan, maar wil wel enkele kanttekeningen plaatsen. U noemde in Brabant twee oorzaken van verspreiding. Carnaval en kerkbezoek. Nu is mijn ervaring dat katholieke kerken groot en hoog zijn en bovendien nog maar door weinig mensen worden bezocht. En de roomse kerkbezoeker zingt al helemaal niet uit volle borst. De protestantse kerken in het noorden zijn juist klein en mensen zingen er meerdere psalmen en gezangen.

  Verder noemde u en passant Oost Brabant als gebied met grote verspreiding. Ik woon hier en er is hier niet meer carnaval gevierd dan elders en men gaat ook niet vaker naar de kerk. Het grote probleem hier is de grote mortaliteit van het virus. De cijfers laten een sterfte zien die Afhankelijk van de gemeente vier tot zeven maal zo hoog is als elders in Nederland. Diverse buitenlandse onderzoeken hebben inmiddels een verband met fijnstof aangetoond. Een minimale hoeveelheid fijnstof 2.5, over langere tijd ingeademd, tast de longen dermate aan dat de kans door het virus te sterven veel hoger is. (Harvard Universiteit). De fijnstofconcentratie in Oost Brabant is hoog. Dat heeft alles te maken met de intensieve veeteelt. Wij leven in het dichtste veeteeltgebied van Europa. Ik hoop dat u hier ook aandacht aan wilt geven.

  Beantwoorden
  • Pjotr
   Pjotr zegt:

   Inderdaad. (Ultra)fijnstof is het hoogst in Oost-Brabant. Door extra longproblemen door Q-koorts hebben mensen er relatief heel veel covid-19 gekregen. Carnaval heeft amper bijgedragen. On Vlaanderrn vieren ze amper carnavsl en is

   Beantwoorden
 26. Peter
  Peter zegt:

  Geachte Maurice,

  Wat door mij en vrienden al werd gedacht, NL. goede ventilatie in huis en buitenshuis niet of nauwelijks besmettingen, wordt door uw onderzoek onderbouwd. Ga aub door met uw kritische beschouwingen. Voor velen een eye-opener.

  Beantwoorden
  • Martens
   Martens zegt:

   Wat Drs. deHond wil laten zien is dat de milde Zweedse aanpak niet „slechter“ is geweest dan de Nederlandse in tegendeel.

   Blijf het interessant vinden hoeveel mensen dat niet inzien.

   Drs. de Hond: uw kijk erop is helder en de discussie zou het RIVM met o.a. U moeten voeren.

   Mvg,
   Peter Martens

   Beantwoorden
 27. Karin
  Karin zegt:

  Graag zou ik u,Maurice,iets willen vragen.Ik zag uw ibterview met Peter van Gastel en vond het zeer boeiend.Het klinkt zo plausibel,ik zou het heel graag geloven,maar als het virus bij genoeg ventilatie zich niet verspreidt,waarom dan toch massale ziekte en sterfgevallen door dit virus in Brazilië ?
  Daar leeft men toch ook veel buiten en zijn de huizen goed geventileerd ?

  Hgt Karin

  Beantwoorden
 28. Christiaan
  Christiaan zegt:

  Vol verbazing lees ik dit artikel:
  Hierin ga je voorbij aan dat Zweden vanaf 16 maart, dus voor de uitbraak al, een vrijwillige lockdown had en heeft die door een plichtsgetrouwe bevolking voor grote meerderheid wordt toegepast. Hierin wordt dus wel zoveel mogelijk afstand houden als norm toegepast. Dat het niet verplicht is is niet erg want in zweden is het merendeel plichtsgetrouw en past het grotendeels toe. (thuis werken, niet reizen, 70% minder mensen op straat en in restaurants)
  Zweden is qua bevolkingsdichtheid & cultuur niet te vergelijken met Brabant.

  Beantwoorden
 29. Mark
  Mark zegt:

  Zonder lockdone en zelfs zonder het toepassen van de door Maurice’ opgedane kennis, is Zweden (en vooral ook Stockholm) op geen enkel moment in een ‘zwart’ scenario terecht gekomen.

  Beantwoorden
 30. Erik
  Erik zegt:

  Maurice, dank je wel voor je duidelijke uitleg, ook in de uitzendingen met Pim van Galen.
  Ik hoop, nee, ik wéns dat Den Haag je pleidooi ook ziet en er iets mee gaat doen! Dit is zo waar wat je zegt. Nu denderen we af op de afgrond maar er kan een stevige rem op worden gezet als we die lockdown écht smart en intelligent maken; buiten moet alles mogelijk zijn !

  Nogmaals dank en heel veel succes ! Keep up the good work ;-)

  Beantwoorden
 31. Hans Bindels
  Hans Bindels zegt:

  Bloedonderzoek in Nederland toont aan 4% was geinfecteerd. Dat zijn ongeveer 700.000 mensen. De oversterfte geeft ongeveer 10.000 doden aan. Ergo sterfte% 1.4%

  Zweden heeft bij 10 mln inwoners 7% geinfecteerden , ook 700.000. Uitgaande van het Nederlandse %ook 10.000 doden., waarom zou het in Zweden ingrijpend anders zijn? Voor een land met bevolkingsdichtheid van 7% van Nederland zijn dat dramatisch veel doden.
  Vergelijk met Noorwegen en Finland is de conclusie dezelfde.

  Experts over de hele wereld beschreven de zweedse strategie als een very dangerous experiment.
  Het heeft gefawld, met duizenden vermijdbare doden tot gevolg.

  Beantwoorden
 32. Jan Jansen
  Jan Jansen zegt:

  Citaten uit De Groene Amsterdammer, onder meer over de situatie in Zweden, en waarin ook het werk van Muge Çevik, klinisch academicus aan de universiteit van St Andrews in Schotland, wordt aangehaald:

  “Zweden heeft tot nu toe nog geluk gehad’, zegt Nele Brusselaers, een Belgische epidemiologe die werkzaam is in Stockholm. ‘Het land heeft niet de superverspreiding gehad zoals Noord-Italië, België en Nederland. Was dat wel gebeurd, dan was de sterfte waarschijnlijk wél veel hoger geweest.”

  […]

  “Een belangrijk inzicht uit contactonderzoek is dat de verspreiding van het coronavirus (net als die van de pokken, destijds) niet gelijkmatig, maar ‘stotterend’ verloopt. Gemiddeld genomen besmet iedereen die het virus bij zich draagt twee tot drie personen, zegt Çevik, ‘maar de meeste mensen dragen het virus op helemaal niemand over. Slechts negen procent van de dragers is verantwoordelijk voor tachtig procent van de besmettingen, de superverspreiders’.”

  Dat heeft gevolgen voor het beleid: door alleen de kans op deze superspreading events te minimaliseren, kan de verspreiding van het virus in principe worden uitgedoofd. Alleen is dat in de praktijk, door hoe onze maatschappij is georganiseerd, een enorme uitdaging. Verschillende voorbeelden beschreven in de wetenschappelijke literatuur laten zien dat een bijeenkomst helemaal niet massaal hoeft te zijn om een superspreading event te worden: […]”

  Corona: De weken van de waarheid
  Oneerlijk, overdreven en onzinnig?
  door Jop de Vrieze, 20 mei 2020

  https://www.groene.nl/artikel/oneerlijk-overdreven-en-onzinnig

  Beantwoorden
 33. Tom
  Tom zegt:

  Maurice, wat ik nog mis is betrouwbare gegeven over het feitelijk aantal besmette mensen, die aantallen corona doden zegt niets op zich, wel in verhouding tot het werkelijk aantal besmette mensen en die cijfers lijkt niemand te hebben.

  Beantwoorden
 34. eric
  eric zegt:

  De afgelopen 2 dagen in Zweden 96 resp. 95 doden gemeld. Inmiddels 418 doden per miljoen inwoners tegen 343 in Nederland – wat eigenlijk ook al best hoog is omdat we niet hard genoeg hebben ingegrepen (source: epidemic-stats.com). Zullen we nu maar eens ophouden steeds te roepen dat Zweden het zoveel beter doet?

  Beantwoorden
   • eric
    eric zegt:

    Dat vraag je mij? Je hebt het over het aantal doden en vergelijkt Zweden met Nederland (of selectief: Stockholm met Brabant). Maar je ziet dat de besmettingen in Zweden nog nauwelijks afnemen terwijl dat in Nederland evident al een tijdje het geval is. Als het nog steeds zo is dat de economische schade in Zweden meevalt (daar ken ik geen recente cijfers van) ben je in ieder geval appels met peren aan het vergelijken.

    Beantwoorden
    • Maurice
     Maurice zegt:

     Niet conform de feiten. Ik vergelijk niet selectief Stockholm provincie met Brabant, ik doe dat om beide ongeveer net zo groot zij en net zoveel bewoners. Selectief zou zijn heel Zweden met heel Nederland. Dat is geen goede vergelijking.

     In Stockholm provincie was op het hoogtepunt het aantal doden tegen de 50 per dag en nu is het rond de 10…..
     Dus hier is goed te zien dat ook in Zweden de daling, die we in Nederland hadden zich heeft voorgedaan. Inderdaad een fractie langzamer (ik weet niet welke specifieke redenene het waren). Maar de belangrijksyte vraag is natuurlijk wat zijn de kosten van de lockdown. En laten we economische en sociaal even buiten beschouwing laten. Maar alleen qua volksgezondheid.

     Beantwoorden
     • eric
      eric zegt:

      Je hebt het over de Zweedse aanpak. Die is in Stockholm niet anders dan in de rest van Zweden. Geen serieuze epidemioloog zal bestrijden hoe belangrijk superspread events zijn. Maar kennelijk kan ook zonder dergelijke events in Zweden de morbiditeit stijgen tot inmiddels ver boven die in Nederland. Daar zie ik maar één verklaring voor: de “business as usual” aanpak.
      Wanneer verschijnt je artikel “De Vietnamese aanpak werkt (wel).”? Want die is m.i. pas echt leerzaam.
      De uitspraak “de belangrijksyte vraag is natuurlijk wat zijn de kosten van de lockdown” is een valse tegenstelling. Maar als je die al wilt maken zie ik graag een berekening verschijnen van de verloren QALY’s, inclusief mensen die maanden of zelfs chronisch ziek zijn.

 35. Jan Jansen
  Jan Jansen zegt:

  De Zweede aanpak heeft fout uitgepakt

  De Zweedse oud-staatsepidemioloog Annika Linde is kritisch op de coronastrategie van haar opvolgers. ‘De autoriteiten zijn niet in staat geweest bewoners van verzorgingstehuizen voor het virus te behoeden.’

  https://www.trouw.nl/buitenland/menig-tragedie-in-zweden-had-voorkomen-kunnen-worden-met-een-betere-coronastrategie~b0c3730b/

  Annika Linde bekleedde tussen 2005 en 2013 de functie die Anders Tegnell tegenwoordig vervult, en Johan Giesecke, nu adviseur bij de WHO, voor haar; die van Zwedens staatsepidemioloog. De inmiddels 72-jarige Linde, die in dienst was tijdens de varkensgriep en sars, hield zich wekenlang stil. Maar afgelopen week liet ze zich in een interview met het Zweedse dagblad Dagens Nyheter in klare taal uit over het beleid – en de zelfgenoegzaamheid – van haar opvolgers.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/annika-linde-en-manads-stangning-hade-gett-oss-tid/

  Beantwoorden
 36. Jaco
  Jaco zegt:

  Het grootste probleem dat ik met al die landencijfers heb, is dat ze zo instabiel zijn. Wie van de doden was nu echt een Covid-slachtoffer en wie een collateral damage of gewoon griepgeval?

  Ik vraag me sterk af hoe betrouwbaar die tests zijn. Hoe vaak wordt een ander coronavirus herkend als Covid, bijvoorbeeld.

  Cijfers in Zweden lijken weliswaar wat slechter nu, maar hier moet iedereen nog weer gaan leven, terwijl daar het meeste door draait. Ook het aantal gevallen van mensen die overlijden door gebrek aan zorg e.d. is niet zichtbaar.

  Goed bezig Maurice! Top!

  Beantwoorden
 37. Minke
  Minke zegt:

  Inmiddels weten we beter, ik kan me vinden in het verhaal van De Hond maar had al direct mijn bedenkingen bij de curve die De Hond vergeleek met die van Brabant, wetenschappelijk geheel nergens onderbouwd. Nu blijkt dat dit aspect in het verhaal van De Hond niet deugde kan ik nergens vinden waar hij erkent dat in dit opzicht fout zat. Misschien heb ik iets over het hoofd gezien? Fouten erkennen siert.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Ook weer zo’n onzin. Stockholm provincie is beter met Brabant te vergelijken dan Zweden met Nederland .
   Plus dat het oook afhangt in welk stadium de lockdown plaats vond.
   Noorwegen deed de lockdown toen er nog amper besmettingen waren.

   Ik stel dat ook in Zweden een daling was is van het aantal doden.
   En dat het erom gaat hoeveel doden je acceptabel vindt.

   Als we tijdens een griepseizoen 10.000 doden acceptabel vinden (want we doen dan geen lockdowns) dan zou het ook zo kunnen zijn dat we ook t.a.v. Covid-19 een bepaald aantal doden accepteren. Zoals wij het nu gedaan hebben, is er niet alleen zware economische en sociale schade aangericht, maar ook qua volksgezondheid. (Uitgestelde kankerbehandelingen, etc). Per saldo vind ik de benadering van Zweden beter dan die van Nederland. En ik vind dat we al in de tweede week van april grotendeels uit de lockdown hadden kunnen gaan. Mits we wel zorgden voor ventilatie in gesloten ruimten en het dragen van mondbescherming in openbaar vervoer en winkels.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *