Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Pas na 4 jaar verplichte CO2-meters in scholen

Pas na 4 jaar; verplichte CO2-meters in scholen - 64596
Samenvatting van het artikel

Op 1 juli 2024 wordt het Bouwbesluit veranderd en worden scholen verplicht in iedere klas een CO2- meter plaatsen. Niet alleen is het veel te laat, maar ook zijn de maatregelen veel te beperkt. Alsof je een koppige ezel van zijn plaats probeert te trekken.

Lees volledig artikel: Pas na 4 jaar verplichte CO2-meters in scholen

Leestijd: 3 minuten

Pas na 4 jaar verplichte CO2-meters in scholen

Nieuw bouwbesluit in 2024

Woensdag is door Minister Kuipers op vragen van Fleur Agema gemeld dat op 1 juli 2024 het Bouwbesluit wordt aangepast en in schoolklassen een CO2-meter verplicht wordt. Dat is dan precies 4 jaar nadat ik op deze site het Deltaplan Ventilatie heb voorgesteld.

Het is nog onduidelijk of dit ook verplicht gaat worden in andere binnenruimtes waar groepen mensen lange tijd aanwezig zijn.

Het is zowel onthutsend hoe lang het geduurd heeft voordat deze aanpassing van het Bouwbesluit plaats vindt als dat het niet direct ook geldt voor alle kwetsbare binnenruimtes.

Terwijl juist de uitbraken van Covid-19 bewezen dat, als je in ruimtes zit waar een deel van de lucht die je inademt de uitgeademde lucht is van andere aanwezigen, het risico van ziekte groter is.

Covid-19 was heel bijzonder

De eerste helft van 2020 was een unieke periode in de moderne geschiedenis van ziektes. Omdat er een ziekte was die je makkelijk kon krijgen, terwijl er onder de wereldbevolking weinig mensen waren die er antistoffen tegen hadden. Dat wordt genoemd “een naïeve bevolking”.

Als er al een behoorlijk deel van een bevolking antistoffen heeft tegen een ziekte is het veel moeilijker te analyseren hoe het virus zich verspreidt. Als in een ruimte dan 90% niet besmet raakt, dan weet je niet of dat komt omdat zei immuun waren of niet met de ziekte (virus of bacterie) in aanraking waren gekomen.

Maar met Covid-19 was dat niet de situatie en gebeurde het, bijvoorbeeld bij koorrepetities,  dat het overgrote deel van de aanwezigen besmet werd. Zoals de heel bekende uitbraak in de buurt van Seattle in maart 2020. Op 30 maart 2020 plaatste ik het artikel uit de krant destijds maar ook van de andere superspreadevents zou iedereen direct het volgende geleerd moeten hebben:

  • het virus verspreidt zich door de lucht
  • als het virus lang blijft hangen zal vrijwel iedereen die lang in de ruimte blijft een grote kans hebben om de ziektebron naar binnen te krijgen. Als men dan geen antistoffen heeft is de kans groot om er ziek van te worden.

Maar omdat een groot deel van de medische wereld uitging van het dogma dat Covid-19 zich via grote druppels verspreidde, nam men alleen maatregelen, die ervoor moesten zorgen dat mensen op 1,5 meter afstand van elkaar bleven. En dus heeft men tot begin 2022 in Nederland vele maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar kwamen, inclusief lockdowns, 1,5 meter afstand (ook buiten), avondklok, sluiten winkels e.d.

Deltaplan Ventilatie

Hoe duidelijk het was dat het virus door de lucht ging, evenals trouwens influenza, heb ik in dit artikel in mei 2020 aangetoond. Dat was op basis van data-analyse en diverse studies uit de influenza-periode. Daarom stelde ik in juni 2020 Deltaplan Ventilatie voor.  Als dat plan direct was uitgevoerd dan was ons  heel veel schade op allerlei vlakken bespaard gebleven en was de druk op de zorg een stuk minder geweest.

Maar Van Dissel herhaalde uitentreuren dat het Bouwbesluit 2012 voldoende aanknopingspunten bood. Niet alleen was dat Bouwbesluit niet voldoende voor het bestrijden van “gevaarlijke lucht”,  maar in heel veel gebouwen waren de condities (veel) slechter dan in dat bouwbesluit stond.

De kern van de zaak was dat men, als langdurige aerosolen-ontkenners, ook de noodzaak niet zag en pas in de loop van 2021 het woord ventilatie in de mond nam. Maar ook dat ging niet gepaard met harde voorschriften en ruime financiering.

In de VS is 3 maanden geleden een ingrijpende wijziging gekomen van de aanpak van de luchtregulering in binnenruimtes.

4 jaar na dato: fase 1 Deltaplan Ventilatie - 64593

Daar heeft men wel volmondig erkend dat er in binnenruimtes risico’s zijn voor de verspreiding van infectieziektes door de lucht. Want het gaat helemaal niet alleen om Covid-19 of influenza, maar er zijn meer infectiesziektes die zich door de lucht verspreiden, zeker als er weinig gedaan wordt om de lucht zo zuiver mogelijk te houden.

Als je ziet hoe dat in Nederland gaat, lijkt het meer op een koppige ezel die je met moeite van zijn plaats krijgt. Het gaat niet alleen om verplichte CO2-meters in schoolklassen (en dan ook pas in juni 2024), maar het gaat ook om de procedures als het CO2- gehalte te hoog is. Eveneens gaat het om voorlichting, controle en financiering van de noodzakelijke aanpassingen.

En kom niet met de argumenten “het kost nu eenmaal veel tijd”.  Die argumenten waren er ook niet toen men de lockdownmaatregelen nam en de avondklok instelde. En ook de kosten zijn geen argument, want ook dat bleek tijdens de Coronaperiode geen belemmering te zijn.

Met gezonde binnenruimtes zullen de risico’s om een infectieziekte te krijgen beduidend afnemen. Die voordelen zijn evident.

Echter, als men dat nu volledig zou gaan omarmen dan zou men impliciet erkennen in 2020/2021 de verkeerde beslissingen te hebben genomen. Het belang van de ego’s van die autoriteiten is blijkbaar groter dan de volksgezondheid.

U heeft zojuist gelezen: Pas na 4 jaar verplichte CO2-meters in scholen.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205