Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Waar bleef dat superspread event in Texas?

Waar bleef dat superspread event in Texas? - 18960
Samenvatting van het artikel

Ondanks alle negatieve reacties zijn de cijfers van Texas na het loslaten van alle maatregelen niet gigantisch gestegen. En de honbalwedstrijd van 5 april met 38.000 toeschouwers leverde evenmin rampen op.

Lees volledig artikel: Waar bleef dat superspread event in Texas?

Leestijd: 5 minuten

Waar bleef dat superspread event in Texas?

Spoiler alert: Die kwam er niet

Alle maatregelen opgeheven

Vanaf 7 maart werden in Texas door de gouverneur alle maatregelen tegen Covid-19 opgeheven, inclusief het dragen van mondmaskers. Ik schreef hier drie weken geleden al over. Nadat de gouverneur die beslissing had genomen, werd door velen in de VS aangekondigd dat in Texas snel de ziekenhuizen weer zouden volstromen. President Biden noemde het letterlijk “Neanderthaler thinking”.

Dit is een goed voorbeeld van hoe er toen massaal door vele prominenten en hoge ambtenaren in de VS werd gereageerd.

Waar bleef dat superspread event in Texas? - 18963

Ondanks de reacties

Als je een gevoel wilt hebben over wat er toen gebeurde in Texas en de rest van de VS, moet je even indenken dat een Commissaris van de Koningin aankondigt dat in zijn/haar provincie alle maatregelen worden opgeheven. Dat alles weer open mag en dat alle evenementen weer mogen plaatsvinden.

Je hebt weinig fantasie nodig om te beseffen hoe er dan door welk OMT-lid dan ook, Ernst Kuipers of Ab Osterhaus, of Burgemeester Bruls wordt gereageerd in de media. Nou, zo is het dus ook in de VS gegaan.

Het is een soort Pavlov reactie, die ik ook steeds tegenkom als men ziet dat er veel mensen buiten samen zijn. Voor recreatie of demonstratie. Onmiddellijk wordt gezegd dat dit wel zal leiden tot veel extra besmettingen. Op Hemelvaartsdag 21 mei 2020 was het prachtig weer en iedereen trok naar buiten.

Dat leidde o.a. tot een scherpe reactie van Burgemeester Bruls. Ik zat toen bij OP1 en gaf direct aan hoe belachelijk die reactie van hem was. Wees blij dat mensen massaal naar buiten gaan en genieten van de zon. Want je wist ook toen al dat buiten amper besmettingen plaatsvinden.

38.000 bezoekers bij een honkbalwedstrijd

“Tot overmaat van ramp” vond op 5 april in de Dallas-Ft.Worth regio ook de openingswedstrijd van het honkbalseizoen plaats: Texas Rangers tegen de Toronto Blue Jays. Meer dan 38.000 mensen waren aanwezig in een vrijwel vol stadion. Weinigen hielden zich daarbij in. Zowel in de VS als in Nederland werd dit gezien als een groot superspreadevent. Hoe durfden ze!

Als wij zoiets in Nederland zouden organiseren, dan zou het hooguit een test-event zijn met misschien 5.000 toeschouwers en met misschien wel 250.000 euro kosten aan sneltesten, die vooraf moesten worden afgenomen.

(Omdat bij honkbal in de VS dagelijks wordt gespeeld, werd dezelfde wedstrijd trouwens de twee dagen daarna nogmaals gespeeld. Toen kwamen er elke keer ongeveer de helft van het aantal toeschouwers van de opening van het seizoen).

Hel en verdoemenis

In de tweede week van maart was het gemiddeld aantal positieve testen per dag rond de 2500. Op het hoogste punt half januari was dat aantal zes keer zoveel. Sinds eind maart is dat aantal gedaald naar 2000 en daar blijft het ongeveer op hangen. Met 29 miljoen inwoners zou dat naar Nederlandse verhoudingen inmiddels rond de 1300 per dag zijn.

Texas heeft een patroon van de cijfers, dat goed lijkt op dat van de omliggende Zuidelijke Staten. Kortom: die aangekondigde hel en verdoemenis is niet gekomen. Niet in de besmettingen, niet in de ziekenhuisopnames en niet in de overlijdensgevallen.

11 dagen na die wedstrijd, die volgens de criticasters van de gouverneur op zeker een superspread-event zou worden, heb ik de cijfers geanalyseerd voor de agglomeratie Dallas-Ft. Worth. Voor werkzaamheden ben ik daar regelmatig geweest en ik ken dat gebied vrij goed. Als je alle counties neemt die tot die agglomeratie gerekend worden, dan betreft dat 8,5 miljoen inwoners op 24.000 vierkante kilometer.

Nederland dichter bevolkt

Nederland kent dus twee keer zoveel inwoners en is 41,500 vierkante kilometer groot. We zijn dus iets dichter bevolkt. Het betreft ongeveer een derde van de bevolking van Texas en bijna 4% van de gigantische staat Texas.

In deze grafiek staat het aantal positieve testen dat per week is vastgesteld in Dalles-Ft.Worth en de rest van Texas vanaf 1 september 2020.

Waar bleef dat superspread event in Texas? - 18966

Niet gestegen

Goed valt te zien dat de cijfers na 7 maart niet zijn gestegen, zoals President Biden en Dr. Fauci en vele anderen hadden verwacht. Ook laten de cijfers geen grote uitbraak zien ten gevolge van de honkbalwedstrijd met bijna 40.000 bezoekers. Ja, er is een kleine stijging te zien in de blauwe lijn, maar dat is zeker niet het beeld van superspreadevents, zoals dat vaak beschreven wordt.

Je zou hopen/denken dat als het in Texas toch duidelijk anders loopt dan de medische wereld in de VS had aangekondigd, dat dit wel te denken zal zetten. En dat men zich afvraagt: wat is nu eigenlijk echt het rendement van allerlei maatregelen tegen de verspreiding van het virus?

Of bij ons: zal het versoepelen van maatregelen echt leiden tot meer ziekenhuisopnames? Wat is de realiteitswaarde van ons RIVM-model? Is het juist niet goed voor mensen om massaal naar buiten te gaan? Wat is de meerwaarde van mondkapjes?

Gebrainwashed

Maar niets van dit alles. Zowel rondom Texas als in Nederland zien we hetzelfde patroon. In dit artikel uit Texas valt goed te lezen dat de deskundigen zeggen dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. Of dat bij handhaving van de maatregelen de cijfers verder zouden zijn gedaald.

Men lijkt volledig gebrainwashed te zijn. Alles wat men in maart/april 2020 vond, vindt men nog steeds en met brede steun door de media. Ontwikkelingen in de wereld, die anders gaan dan men had aangekondigd, worden genegeerd, of gebagatelliseerd . Of er worden ontwikkelingen in andere landen tegenover gesteld.

Het gaat er volledig om welke bril men op heeft. Hoewel men doet alsof het allemaal goed wetenschappelijk is onderbouwd, is het eigenlijk veel meer dan een vorm van geloof. “Als iedereen zich maar aan deze maatregelen houdt, dan gaan de cijfers naar nul”.

En als cijfers dan stijgen ligt het nooit aan de maatregelen, maar omdat mensen zich er niet aan houden. Als cijfers dalen, dan is dat te danken aan de maatregelen. Zie: Het RIVM-model als het gouden kalf, de heilige plek van deze “maatregelen-religie”.

Collectief ontwaken

Als in landen of regio’s een andere aanpak wordt gevolgd (denk aan Zweden), en je bent aanhanger van deze “maatregelen-religie”, dan vind je altijd wel argumenten, waarom dat daar veel slechter gaat dan als ze de maatregelen wel hadden genomen. En andersom, als je daar geen aanhanger van bent, dan vind je altijd wel argumenten om te laten zien dat de maatregelen totaal niet werken, en als er toch sterke dalingen zijn, dat het andere oorzaken heeft.

Het wordt tijd voor een collectief ontwaken uit deze periode, waarin het niet gaat om data en feiten, maar eigenlijk vooral om geloof en prestige. (Want als je eenmaal een positie ingenomen hebt, dan is het niet gemakkelijk om daarvan terug te komen, nietwaar Prof. van Dissel? Zodat je te pas en te onpas blijft beweren dat er ook buiten een fors besmettingsgevaar is). 

Ik heb weinig fiducie in wat er nog de komende weken in Nederland zal gebeuren. Hooguit worden er kleine stapjes gezet en dan mogen we nog dankbaar zijn. Maar de kans dat we nog ergens voor juli, net zoals in Texas, alle maatregelen zullen opheffen, lijkt me heel klein te zijn. Want echt kijken hoe het elders gaat, doen we in Nederland amper. Behalve om ons extra bang te houden.

U heeft zojuist gelezen: Waar bleef dat superspread event in Texas?

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Het is niet ons streven, maar met onze getalsmatig onderbouwde berichtgeving sinds het begin van de Coronacrisis hebben we voor de goede verstaander de angel uit de angst gehaald. Voor die dagelijkse, gratis artikelen vragen wij een (niet verplichte) kleine financiële bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963