Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18271
Samenvatting van het artikel

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland Geloofsstrijd – vorm van religie Wat me steeds opvalt, is hoe door mensen van RIVM en OMT en hun adepten net gedaan wordt of de maatregelen tegen de verspreiding van het virus een sterke wetenschappelijke basis hebben. En er dus geen discussies mogelijk zijn. Vragen […]

Lees volledig artikel: Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland

Leestijd: 4 minuten

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland

Geloofsstrijd – vorm van religie

Wat me steeds opvalt, is hoe door mensen van RIVM en OMT en hun adepten net gedaan wordt of de maatregelen tegen de verspreiding van het virus een sterke wetenschappelijke basis hebben. En er dus geen discussies mogelijk zijn. Vragen over hoe het model van het RIVM zich verhoudt tot de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Madrid, worden compleet genegeerd. “Want het is een ander land”.

Maar als je wat dieper graaft, is het vrijwel steeds een soort religie. Je kunt wetenschappelijke studies vinden die tot diametraal tegengestelde conclusies komen. “Lockdowns werken prima” versus “Lockdowns werken niet”.  “IFR is veel hoger dan die van griep” versus “IFR is gelijk aan die van griep”.  “Mondkapjes werken wel”  versus “Mondkapjes werken niet”.

Terwijl er wordt gedaan (dixit Van Dissel) alsof wat gezegd wordt een duidelijke wetenschappelijke basis heeft, is het eigenlijk niet anders dan wat je gelooft. Dus een vorm van religie.

Alles wat we geleerd hebben in de afgelopen honderden jaren van de verlichting en hoe wetenschappelijke discussies zouden dienen plaats te vinden, lijkt vervangen te zijn door de primitieve religiestrijd van heel vroeger. Met zelfs een nieuw soort inquisitie.

Texas als illustratie

Dit kan heel goed geïllustreerd worden met wat er de afgelopen maand is gebeurd in Texas.

De gouverneur van die staat, Greg Abott, had besloten om op 7 maart jl. alle restricties daar op te heffen. Dus de verplichting van mondmaskers en de belemmeringen van bedrijven e.d. verdwenen. Dit was zijn aankondiging op 2 maart.

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18192

Hij deed dat toen de cijfers in Texas duidelijk aan het dalen waren en het vaccineren op snelheid kwam. Op het moment van aankondiging was het 7-daagse gemiddelde van het aantal positieve gevallen in zijn staat ruim 7000. (Qua Nederlandse verhoudingen aan inwoners zou dat ongeveer 4000 per dag zijn, de cijfers die wij eind januari hadden.)

De gouverneur kreeg heel wat over hem heen. Dit zijn drie voorbeelden van zeer negatieve reacties van o.a. Dr. Fauci en president Biden over deze beslissing om Texas open te laten gaan:

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18193
Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18194
Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18196

Het is nu drie weken later. Alles is dus drie weken open in Texas. En wat is er inmiddels in Texas gebeurd? Op 15 maart was het 7 daags gemiddelde van het aantal positieve gevallen gedaald naar 4700. Inmiddels is het verder gedaald naar 4000.  Dit is de grafiek van het verloop daar (Texas heeft 29 miljoen inwoners):

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18249

Vergelijkbare patronen

Hier kan je zien hoe Texas zich verhoudt tot andere Amerikaanse staten. Als je die bekijkt, dan heb je de indruk dat in de meeste staten die noorderlijk liggen het daar nu wat slechter gaat dan in de meer zuidelijke staten zoals Texas.

Dit is het verloop in vier zuidelijke staten, inclusief Texas.

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18230

Toen in maart 2020 de Covid-19 uitbraken ook in de VS begonnen, vond die vrijwel niet in deze staten plaats. In die staten zie je wel een duidelijk begin in de zomer. Daarna zakte het weer terug om rond begin november sterk te gaan stijgen, en vanaf half januari weer sterk te dalen. Het patroon is in die 4 staten vrijwel hetzelfde.

Maar in de staten rond New York zie je een duidelijk ander patroon. Dit heeft veel meer weg van die we in Nederland kennen, zoals hieronder goed te zien is. In maart/april grote uitbraken, daarna een snelle daling. In het najaar een grote stijging. Alleen bij ons begon de stijging al in september en in deze staten in november. Ook hier zie je dan een daling ergens in de winter en weer een stijging in de laatste paar weken.

Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York, lessen voor Nederland - 18231

Verschillend

Deze twee verschillende patronen zijn er niet zomaar of de oorzaak van identieke maatregelen die genomen worden in de twee keer vier Amerikaanse staten. Nee dit heeft te maken met het verschil in seizoenseffecten. Die hebben te maken met de locatie (breedtegraad) en het weer. Het is een hard bewijs dat de verspreiding van het virus een duidelijk seizoenseffect heeft.

Blijkbaar waren de klimatologische omstandigheden in die vier zuidelijke staten al niet meer dusdanig, dat het virus zich nog echt kon verspreiden toen het in maart 2020 in de VS zich snel verspreidde. En zien we daarom nu dit jaar in maart ook dat het virus dat snel steeg gedurende het normale griepseizoen daar, wel verder daalt.

Maar in de staten rondom New York (met het weer de afgelopen maand dat redelijk lijkt op die van Nederland) zien we nu wel weer stijgingen en patronen zoals in Nederland. (Hoog in maart/april, laag in mei tot en met september en forse stijgingen in het najaar tot en met januari). We zien ook in die vier staten weer stijgingen in de tweede helft van maart. Dus toen het virus in maart 2020 in de VS kwam, waren de weersomstandigheden gunstig voor het virus om zich in de Noordoostelijke staten nog wel te verspreiden.

Seizoenseffect

Als je met deze twee sets aan grafieken nog stelt dat er geen sprake van een seizoenseffect is bij de verspreiding van Covid-19, dan heb je het recht verspeelt dat mensen je als wetenschapper nog serieus nemen. Alleen die seizoenseffecten verschillen per regio/land.

Als je deze patronen kent en herkent, dan is de beslissing van de gouverneur van Texas gerechtvaardigd geweest om begin maart weer open te gaan. En de kritiek daarop juist niet. Natuurlijk: het is niet uit te sluiten dat in Texas de daling stagneert en nog een beperkte opleving krijgt en wat later pas verder gaat zakken, maar er zijn nu ook veel positieve effecten door de samenleving wel weer compleet open te doen.

Lessen voor Nederland

Besef dus goed dat in het Nederlandse RIVM-model amper rekening wordt gehouden met seizoenseffecten, zoals ik ook al in dit blog heb beschreven.  Daarom kon Van Dissel zonder  zelf in lachen uit te barsten wijzen op het risico van een hoge vierde golf in juni bij te vroeg afschalen van de maatregelen. (Hij plaatste dat keuzemoment begin mei). Het lijkt sterk op de negatieve reacties van Fauci en Biden op de versoepelingen in Texas begin maart.

De komende vijf weken zullen bij ons (en in de Noordoostelijke staten van de VS) uitwijzen op welk moment in welke mate het seizoenseffect zich zal laten gelden. Maar ik ben bang dat als die dalingen in Nederland komen, die voor het overgrote deel toegeschreven zullen worden aan de effectiviteit van de maatregelen en dus ook dan die niet versoepeld gaan worden.

Maar als die daling er is, dan hoop ik dat ons landsbestuur dezelfde keuze maakt als de gouverneur van Texas op 2 maart: laat zoveel mogelijk vrij.

Helaas vrees ik het ergste. Want de tegenkrachten zullen minstens zo groot zijn als begin maart t.o.v. de besluitvorming van de gouverneur van Texas.

U heeft zojuist gelezen: Hard bewijs seizoenseffect Texas & New York – lessen voor Nederland.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Ondanks de tegenkrachten, die wij ook merken, gaan we door met deze berichtgeving op basis van data-analyses. Daarvoor vragen we een kleine bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963