Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Amsterdam Arena laat het ook zien: buitenactiviteiten kunnen weer!

Amsterdam Arena laat het ook zien: buitenactiviteiten kunnen weer! - 18213
Samenvatting van het artikel

Onderzoek in Amsterdam Arena laat ook zien dat via luchtstromingen/ventilatie aerosolen in de buitenlucht eenvoudig kunnen worden verdreven. Dat laat wederom zien dat buitenactiviteiten gewoon plaats kunnen vinden, mits je voorkomt dat men in binnenruimtes wel in gevaarlijke situatie komt.

Lees volledig artikel: Amsterdam Arena laat het ook zien: buitenactiviteiten kunnen weer!

Leestijd: 4 minuten

Onderzoek in Amsterdam Arena

Gisteren stond dit artikel in NU.nl over het onderzoek dat Prof. Blocken van de TU Eindhoven in de Amsterdam Arena houdt.

Amsterdam Arena laat het ook zien: buitenactiviteiten kunnen weer! - 18217

Prof. Blocken doet al een aantal maanden onderzoek in de Amsterdam Arena.

Zijn conclusie na Nederland-Letland was dat ventilatie een belangrijkere rol speelde bij het verdrijven van aerosolen dan de spreiding van het publiek bij een voetbalwedstrijd.

Die conclusie werd getrokken bij een onderzoek in een vak waar het publiek zonder mondkapjes op de “oude manier” een voetbalwedstrijd bekeken. Gewoon zingend, schreeuwend en met veel bier, zoals Brocken meldde.

De cruciale rol van aerosolen

Nu is het voor mij geen onverwachte conclusie die Prof. Brocken getrokken heeft. We wisten het o.a. al van de bekerfinale in Belgrado op 11 juni 2020 waar 24.000 mensen aanwezig waren.  Die alles deden wat gewoon was bij een voetbalwedstrijd. Een gebeuren dat niet tot een hausse aan besmettingen leidde (hoezeer iemand als Prof. Albers dat ook wil beweren, louter om mij een hak te zetten. Hier leg ik dat uit).

Ook in Nederland begin maart bij de voetbalwedstrijden in het Feyenoordstadion. En bij de City-Pier-City loop in Den Haag is er geen hausse aan besmettingen ontstaan. Wel bij bijeenkomsten in die periode in besloten ruimtes zoals bij kerkdiensten en feestzalen zoals in Kessel op 5 maart.

Het is ook eenvoudig uit te leggen. Zeker als je de lezing bekijkt van Prof. Lohse bij het KNAW-seminar. Kijk maar even naar dit korte filmpje uit die lezing:

Luchtvochtigheid

De grote druppels zie je snel naar beneden vallen. De kleinere druppels blijven (veel) langer in de lucht.

Prof. Lohse legt daarbij uit dat zowel de mate van luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving, als de temperatuur en de mate van luchtvochtigheid van wat uit de mond van de persoon komt, een zeer belangrijke rol spelen. Ons lichaam heeft immers een temperatuur van 37 graden. En de omgevingstemperatuur (in het filmpje genoemd “ambient temperature”) is doorgaans veel lager.

Binnenshuis, zonder ventilatie blijven die kleinere druppels dus langer hangen. Zeker als de mate van luchtvochtigheid laag is (zoals doorgaans in de herfst en winter het geval is bij ons). Maar buitenshuis spelen meerdere factoren een rol. Warme lucht stijgt op en als er maar enige wind is, dan vervliegen deze druppels snel.

Dus in een stadion zal dat dus doorgaans automatisch gebeuren. Maar dat kan bij geen wind en bij lage tribunedaken verder bevorderd worden door grote ventilatoren.

Zo was het dus ook bij de legendarische wedstrijd op 19 februari 2020 in Milaan van Atalanta Bergamo. De vele besmettingen in de periode erna in Bergamo zullen niet in het stadion plaats hebben gevonden, maar op andere plekken toen 40.000 supporters uit Bergamo naar Milaan gingen. (Maar voor het OMT en Rutte moeten die besmettingen in het stadion plaats hebben gevonden, zodat ze nog een argument hadden om publiek bij sportwedstrijden in de buitenlucht te verbieden en te zeggen dat buiten ook onveilig is als je niet op afstand blijft). 

Het wordt nu eens tijd dat iedereen zich het volgende realiseert:

  • het inademen van virusdeeltjes in voldoende mate (viral dose) geeft een veel grotere kans op geïnfecteerd te worden met Covid-19, dan als je een grotere druppel van iemand in neus, mond of ogen krijgt.
  • de kans dat als iemand hoest of niest jij vervolgens een grotere druppel in je neus of mond krijgt, is klein. Maar ook dan heeft je lichaam meer manieren om je tegen die infectie te beschermen dan als het virus direct je longen in gaat.
  • Als de zon schijnt en er is veel UV-straling, dan worden virusdeeltjes, die in aerosolen zitten snel vernietigd.
  • als je een tijdje met iemand face to face spreekt en die is op dat moment besmettelijk en er is geen sprake van ventilatie of andere verdrijvingsmogelijkheden van gevaarlijke aerosolen, dan loop je risico om besmet te raken.

En Mark my Words: dit is de manier waarop het overgrote deel van de besmettingen plaats vindt.  Ik schat ergens tussen de 90% en 99% (en eerder aan de bovenkant dan de lage kant van deze schatting).

Mazelen volledig via de lucht

Besef daarbij dat men sinds de jaren 1980 beseft dat mazelen volledig via de lucht wordt verspreid. Tot dat moment heeft men die hele eeuw gedacht dat die besmetting via grotere druppels verloopt, zoals men dat nu ook zegt over Covid-19.

Het is deze cruciale misvatting over de verspreiding van Covid-19 dat, ondanks alles wat men aan maatregelen neemt, de verspreiding van het virus niet onder controle wordt gekregen. En de schuld dan legt bij ons gedrag.

Zo kunnen alle activiteiten in de buitenlucht ook nu plaats vinden

Alle activiteiten in de open lucht, dus ook voetbalwedstrijden met veel publiek, festivals, sportactiviteiten, en buitenfeestjes konden en kunnen plaatsvinden. Mits men beseft hoe de verspreiding van het virus plaatsvindt en daar maatregelen tegen neemt:

  • bij windstilte en een temperatuur, waarbij de lucht blijft hangen, zorgen voor ventilatoren.
  • niet te lang dicht bij elkaar face to face met elkaar spreken.
  • opletten bij het vervoer naar een evenement toe dat men dan niet in gevaarlijke situaties komt (kijk naar de animatie van El Pais, waarin getoond wordt dat in vervoermiddelen het heel belangrijk is twee ramen open te zetten). Ook zijn CO2-meters belangrijk om vast te stellen of een ruimte/vervoermiddel voldoende geventileerd wordt.
  • zorgen dat bij toiletten, plekken waar men eten/drinken kan kopen of nuttigen, een veilige situatie wordt gecreëerd. Zolang er sprake is in een regio waar nog veel besmettelijken zijn.
  • zo nodig met sneltesten mogelijke grotere risico’s afwenden of – beperkte – limieten stellen aan het aantal aanwezigen.

Geïndoctrineerd

Er kon en kan veel meer dan men ons voorspiegelde/voorspiegelt. Als je maar niet denkt dat de enige manier om je te beschermen tegen virusverspreiding 1,5 meter afstand en het stuk wassen van de handen is.

Het trieste is dat als je de commentaren leest onder het artikel van nu.nl je merkt hoeveel mensen inmiddels compleet geïndoctrineerd zijn in het afgelopen jaar. En elke keer als ze meerdere mensen zien die dicht bij elkaar zijn, denken dat dit automatisch een gevaarlijke situatie is.

Zolang de media de OMT leden als de belangrijkste informatiebronnen zien voor het informeren van de bevolking, zal het helaas nog wel even duren voordat we ons daaraan zullen kunnen ontworstelen met alle gevolgen van dien.

U heeft zojuist gelezen: Amsterdam Arena laat het ook zien: buitenactiviteiten kunnen weer!

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Wij zullen ons blijven inspannen voor objectieve en wetenschappelijke gefundeerde informatie bij belangrijke besluitvorming. Mede dankzij uw steun door middel van een kleine bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963