Mijn gesprek met het RIVM

Zonet het gesprek gehad met drie professoren verbonden aan het RIVM.

Ik had afgesproken dat ik vooraf mijn bevindingen en conclusies naar ze zou sturen om het gesprek efficiënt te laten verlopen. Gezien de transparantie en het feit dat in dit stuk goed de opbouw en de onderbouwing staan van mijn stellingname dat aerogene verspreiding van het virus de dominante weg is, treft u het stuk hieronder aan.

U kunt het als u wilt ook downloaden.

 

Basisstuk voor RIVM

Het gesprek verliep zeker met wederzijds respect en was zeer inhoudelijk van karakter. Ik voel me niet vrij om hier op te schrijven wat zij gezegd hebben. Ik kan wel zeggen dat zij aan het eind mijn opstelling niet omarmd hebben, noch dat ik dat gedaan heb ten aanzien van hun opstelling. Ik hoop/denk wel dat beide kanten de informatie-uitwisseling nog wat zullen verwerken en dat we daar in de toekomst meer van zullen merken.

 

Nog twee punten tot slot.

 

Punt 1. In de bijgaande 13 pagina’s heb ik aan de hand van studies, informatie en logisch denken mijn stelling onderbouwd dat het grootste gedeelte van de verspreiding van COVID-19 via aerosols gaat.  (En dat we daarom o.a. een Deltaplan Ventilatie nodig hebben). En dat 1,5 meter afstand, zeker in de buitenlucht, volkomen onnodig is.

Vanmorgen heb ik prof. Van Dissel bij de uiteenzetting in de Tweede Kamer een toelichting horen geven over waarom er amper sprake kon zijn van aerogene verspreiding. Dit was een aaneenschakeling van feiten die werden aangepast aan het doel en doelredeneringen. (Zo van het karakter: kijk 1,5 meter werkt, waarom hebben we anders zo weinig besmettingen? Antwoord: het zou ook gelegen kunnen hebben aan het verbieden van de samenkomsten met meer mensen ter voorkoming van superspreading events).

Ik zou echt graag van een deskundige (viroloog, epidemioloog, microbioloog) een zelfde soort stuk willen hebben als dat ik geschreven heb, met de onderzoeksmatige onderbouwing dat het besmetten van anderen in overgrote mate via direct contact plaatsvindt (inclusief via oppervlaktes) en dat het houden van 1,5 meter afstand een beleid is waardoor er veel besmettingen worden voorkomen. Ik beloof dat ik dat stuk dan ook integraal op deze website zal zetten.

Maar dus niet van het kaliber van de redeneringen van Van Dissel van vanmorgen in de Tweede Kamer, maar met de bronnen erbij die ook bekeken kunnen worden door de lezers.

 

Punt 2 .Daarnaast heb ik net gehoord dat Ab Osterhaus a.s. maandag om 11 uur met mij in debat wil bij BNR. Ik stel het op prijs dat hij dat doet en ik zie er naar uit. Moet nu dus serieus in training omdat ik wel in de juiste gewichtsklasse wil uitkomen. Mocht hij in de komende dagen bij Op1 langskomen, dan doe ik de staredown met hem wel via het beeldscherm (Weer eens wat anders dan een schoen naar mijn TV gooien).

 

170 antwoorden
 1. Geurt
  Geurt zegt:

  Gefeliciteerd, Maurice
  Je bent al vers gekomen
  Een goede oplossing: een gesprek achter gesloten deuren met het RIVM en een openbaar debat met Ab

  Beantwoorden
  • Nadine.vervest
   Nadine.vervest zegt:

   Deze avond op Terzake, een Belgisch duidingsprogramma aandacht voor de aerosolen en met wie was het interview? Met Osterhaus. Men is bezig met onderzoek naar aerosolen en ventilatie, ziehier richtlijnen van onze Fod-gezondheid : https://www.health.belgium.be/nl/advies-9599-ventilatie. Interessante lectuur over de ventilatie in gebouwen. Alvast bedankt Maurice voor de interessante interviews!

   Beantwoorden
  • Martijn Jonk
   Martijn Jonk zegt:

   Beste maurice,

   Ik ben een fan van je geworden en vind het heel goed wat je doet en geloof jou meer dan het rivm en of overheid. Wel had ik een vraag; Ik las vandaag dat in Portugal( waar wij naar toe willen in de buurt van Lissabon) dat er in Lissabon en omstreken een uitbraak is onder voornamelijk jongeren. Maar jongeren kunnen toch bijna niet het virus overdragen? Ze hebben het over jongeren tussen de 10 en 30 jaar. Hoe zit dat nu precies? Groet

   Beantwoorden
   • Mario
    Mario zegt:

    Ik hoorde Maurice zeggen dat deze jongeren vaak in clubs etc. worden besmet door vooral de foute ventilatie en airco. Ik zou zelf ook niet zo snel naar een club gaan en de vakantieactiviteiten zich buiten laten afspelen. Fijne vakantie!

    Beantwoorden
 2. Kees
  Kees zegt:

  “Ik kan wel zeggen dat zij niet aan het eind mijn opstelling omarmd hebben, noch dat ik dat gedaan heb ten aanzien van hun opstelling”

  Opstelling of opvatting dat zijn 2 verschillende dingen. Ik zou namelijk je opstelling in de discussie ook niet kunnen waarderen. ben wel benieuwd naar hun verhaal want houd je er zelf ook rekening mee dat je het ook weleens mis kan hebben?

  Beantwoorden
  • Ronald
   Ronald zegt:

   Ik vind de opstelling van Maurice veel te bescheiden. Houd jij er ook rekening mee dat het RIVM/OMT het wel eens behoorlijk mis kunnen hebben Kees? En hoe typeer jij dan de gevolgen die voortvloeien / voortgevloeid zijn uit het beleid dat daarop gebaseerd is? Verwoestend? Dodelijk? Het zo maar zo kunnen zijn, toch?

   Beantwoorden
   • Kees
    Kees zegt:

    Ja je vind het normaal dat het op personen word gespeeld? Dat er allerlei classificaties worden uitgedeeld op basis van net zo onzekere stellingnames, nee sorry ik niet. En vind jij het normaal dat gesprek met oosterhaus als gevecht word betiteld?

    Wat betreft beleid, het RIVM is onderzoeks bureau met zitting in OMT dat kabinet adviseert. Kabinet is opdrachtgever van RIVM die ten alle tijden ook andere onderzoekers kunnen vragen. Het kabinet maakt de afweging voor de gevolgen van het beleid. Het kabinet is verantwoordelijk dat er niet breder gekeken word naar andere disciplines.

    Het probleem is dat wij de discussie in het cats huis en OMT niet te zien krijgen daar worden namelijk de overtuigingen van de wetenschappers geventileerd. We weten wel dat die niet op 1 lijn liggen.

    Het grootste probleem is je weet het niet, je zal nooit een vergelijk kunnen maken. Veel dingen wat Maurice aanhaalt is waarschijnlijk, mogelijk en dat is bij het RIVM ook. Bijna hele wereld heeft social distancing, kan me niet voorstellen dat het helemaal niet helpt kan me wel voorstellen dat er nu fase aangebroken is dat het niet helpt.

    Wat betreft aerosols en ventilatie. Hierbij moet je niet vergeten dat veel onderzoekers al jaren pleiten voor betere ventilatie en ze weten ook steeds meer wat goede ventilatie is. Ofwel alle mensen die je nu op tv ziet hebben ook belang bij het gevolg van bevestiging van aerosols. Ben zelf ook nog niet overtuigd van de aerosols theorie.

    Dus ja ben bewust van de gevolgen, maar het is denk ik ook wel zo eerlijk om te zeggen dat je als gewone burger het geheel nooit kan overzien zoals de politiek dat doet. ook zij kunnen verkeerde inschattingen maken.

    Beantwoorden
 3. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Op de vraag van Dhr. Hiddema tijdens de briefing van de Tweede Kamer naar het uitblijven van besmettingen na Hemelvaart, Pasen en alle demonstraties was het wetenschappelijke antwoord van Prof. van Dissel: “Soms heb je geluk”.

  Weet u wat geluk is Prof. van Dissel? Dat we in Nederland vakantiespreiding hebben en dat niet het hele land de traditie van carnaval vieren kent zoals in Noord Brabant en Limburg. De ramp zou niet te overzien zijn geweest.

  Beantwoorden
 4. Ad Out
  Ad Out zegt:

  Beste Maurice,
  Ik ben met mijn vrouw momenteel in Thailand en het virus breidt hier niet uit. Ik begrijp jou uitleg maar er luister niemand ik hoop werkelijk dat het gesprek met het RIVM verandering kan brengen bij de mensheid. Veel succes met de uitleg aan het RIVM en andere instanties, ik blijf je volgen en als ik ideeen heb laat ik je die weten.
  Nogmaals veel succes,

  Met vriendelijke groet,
  Ad Out.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Ja, je bent wat vaag, Maurice. Kun je jezelf iets verduidelijken? Natuurlijk datgene te zeggen wat je klaarblijkelijk niet wilt zeggen…

   Beantwoorden
   • Wouter J
    Wouter J zegt:

    Verhelderend interview.
    Er is ook sprake van een pdf (van Wells 1955?) die (gedeeltelijk?) in omloop zou zijn?

    Ik herhaal mijn vraag om op deze site behalve een overzicht van alle artikels, ook een apart overzicht van bv belangrijke filmpjes en bijvoorbeeld pdfs te maken.

    Het kan voor niemand kwaad om zelf een beetje zoekwerk te doen, maar niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden/kennis zo’n overzicht kan voor veel mensen wel veel tijd besparen.

    Beantwoorden
 5. Richard van den Boogaard
  Richard van den Boogaard zegt:

  Top, Maurice! Het begin is er… voortschrijdend inzicht duurt even, maar op een gegeven moment is het niet meer tegen te houden!

  Succes met je debat maandag. Ik denk dat ook hij langzaamaan gaat kantelen.

  Beantwoorden
 6. Margreet
  Margreet zegt:

  Jaap Goudsmit in gesprek met Groenteman. 22 juni Gaat Nederland niet altijd te licht bewapend de oorlog in, ook nu weer. Sympathiek en zinnig gesprek. Het nieuwe normaal de 1.5 m samenleving is niet normaal. Het moet allemaal heel anders etc. Is het niet wat om ook met Jaap Goudsmit te gaan praten? Hij kan plussen en minnen. Niet wanhopen. Ventilatie, luchtvochtigheid, testen, Portugal. En virus dooft nu even uit, niet door 1.5 m afstand.

  Beantwoorden
 7. Belinda
  Belinda zegt:

  Maurice,
  Heb weer je blog met veel belangstelling gelezen.
  Zojuist heb ik onderstaande gelezen op de site van de NOS.

  “Zodra het vaccin tegen corona beschikbaar is, kan heel Nederland binnen “een paar weken” ingeënt worden tegen het virus, zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw.
  Volgens De Gouw heeft de GGD veel ervaring met grootschalige vaccinatieprogramma’s. “Wij kunnen duizenden mensen tegelijk vaccineren in bijvoorbeeld sporthallen. En het gaat razendsnel, je krijgt een prikje en kan weer weg.” Jaarlijks worden ongeveer 3 miljoen mensen gevaccineerd tegen de griep, zegt De Gouw. “Dat doen we binnen twee dagen. We kunnen dit dus aan.”

  Als men dus tegen die tijd de verspreiding middels aerosols en goed ventileren niet serieus neemt zou dat hele vaccinatie gebeuren met duizenden mensen tegelijk in sporthallen weleens tot problemen kunnen gaan leiden.

  De hele aanpak ten aanzien van dit virus blijft mij verbazen :-/

  Beantwoorden
  • Martijn Sonnenberg
   Martijn Sonnenberg zegt:

   ‘We vaccineren miljoenen Nederlanders tegen griep in 2 dagen’. Ja doei! GGD vaccineert niet tegen griep, dat doen de huisartsen in oktober en november ( wanneer ze hun vaccin geleverd krijgen)…

   Beantwoorden
 8. Gert
  Gert zegt:

  Koelsysteem Duitse vleesverwerker speelde mogelijk rol bij verspreiding
  Het systeem dat de lucht koelt bij de Duitse vleesverwerker Tönnies heeft mogelijk een rol gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt hygiëne- en infectiebestrijdingsdeskundige Martin Exner, die in opdracht van de autoriteiten in Gütersloh onderzoek heeft gedaan. Volgens Exner, schrijven Duitse media, is het risico tot dusver over het hoofd gezien.

  Als een besmette medewerker fijne druppeltjes uitscheidt met daarin virusdeeltjes, kunnen die zich volgens de Duitser door de hele ruimte verspreiden.

  Beantwoorden
 9. Jaap
  Jaap zegt:

  Begrijp ik nou goed dat er een begin is van ‘discours’? Werkt alleen als beide partijen hun oren openhouden en niet gaan vastzitten in een zogenaamd onderbouwde analyse.

  Ik gun de heer De Hond zijn erkenning voor statistische analyses. Tegelijkertijd gun ik de heer Van Dissel zijn sturing in onzekere tijden (en hij weet echt niet zo veel minder van statistiek dan de heer De Hond).

  Beantwoorden
  • remko
   remko zegt:

   In het licht van de aerosolen-discussie zou ik het volgende willen toevoegen: het aantreffen van een correlatie tussen twee grootheden is nog niet hetzelfde als het oorzakelijk verband vaststellen. Statistici doen geweldig werk in het vinden van samenhang maar hebben daarmee nog niet per sé een verklaring in handen. Het kan veel ingewikkelder zijn dan in eerste instantie wordt vermoed. Wanneer er dan te hard wordt geklaagd dat er niet wordt geluisterd kan er een situatie ontstaan waar onvrede een rol gaat spelen en een efficiënte bestrijding in de weg gaat lopen.
   Heel concreet: Maurice toont keer op keer patronen aan tussen superspread events en het aantal besmettingen. Hiermee is echter nog steeds niet verklaart hoe deze besmettingen precies tot stand komen. En hoe verleidelijk ook is te concluderen dat dit door aerosolen komt, hier is wel meer kennis voor nodig. Natuurlijk staat niks ons in de weg om tot die tijd vooral dat soort events trachten te voorkomen, en tegelijk ook te onderzoeken welke andere ‘events’ zonder gevaar kunnen worden gehouden. Dat laatste is zelfs zeer wenselijk, want de bevolking en onze economie hebben anders zwaar te lijden.
   Voor wie dit nog niet concreet genoeg is heeft Maurice zelf een voorbeeld paraat (komend van een blog uit 2009): er bestaat een sterke correlatie tussen omvang van de ooievaarspopulatie en het geboortecijfer in rurale gebieden in Denemarken. Moet de conclusie zijn dat ooievaars de baby’s brengen?
   Laten we dus niet al te stellig zijn met onze conclusies. Ik ben daarom ook zeer benieuwd naar het gesprek tussen Ab en Maurice, wie weet kan er wel iets van een oorzakelijk verband worden gelegd wanneer twee Masterminds samen gaan zitten en hun visies komende uit verschillende hoeken weten te combineren.

   Beantwoorden
 10. Frans
  Frans zegt:

  Wat mij vooral verrast in de stappen sinds de uitbraak. Is het los laten van de consensus dat tegen ieder virus antistoffen opgebouwd worden, terwijl er nog nooit een uitzondering gerapporteerd is.

  Het feit dat de meest voor de hand liggende hypothese opbasis van anatomie en fysiologie, direct opzij geschoven wordt opbasis van de R0

  En de trage reaktie van het RIVM OMT om nu mee te bewegen met de nieuwe wereldwijde consensus.

  En ik blijf het verrassend vinden dat bij 150 kamerleden er niet eentje zit die ook maar enige twijffel getoont heeft over de consensus de wetenschappelijke onderbouwingen.

  En dat er binnen de oppositie ogenschijnlijk geen enkele partij, mens een aan het werk gezet heeft om de literatuur te categoriseren, verzamelen en redigeren tot een basisverslag.

  Beantwoorden
 11. Eveline
  Eveline zegt:

  Dankjewel Maurice!
  Het Noord-Hollands Dagblad gaat ook een stukje schrijven over ‘ komt er een tweede golf’ ik heb daar ook een kleine bijdrage aan geleverd ten gunste van jouw beweringen. Dat doe ik ook omdat ik mijn vader in het verpleeghuis en onze zoon met Down op de zorgboerderij geen proefkonijnen wil laten worden van De trancetoestand waarin het RIVM Zich bevindt. Als hypnotherapeut wil ik ze graag daaruit helpen halen.

  Beantwoorden
 12. R. van Apeldoorn
  R. van Apeldoorn zegt:

  Zonder u nu te vragen over de inhoud van het gesprek, had u nu het idee dat ze met concrete ‘bewijzen’ aanzetten die je nog niet zelf ontdekt hebt en waarvan je achteraf zegt daar hebben ze een punt? Want bij de rechtszaak van vanmorgen was het bedroevend gesteld bij de verdediging.
  Het was gewoon verschrikkelijk jammer dat de rechter zelf geen kritische vragen ging stellen. Ondanks dat J. Pols hier meer malen de rechter hierin aanmoedigde.

  Beantwoorden
 13. Rob
  Rob zegt:

  Bewonderingswaardig dat je vol gehouden hebt Maurice. Fijn dat je ook eindelijk in gesprek kon met het RIVM. Ze zullen absoluut niet als een blad omslaan en je gelijk geven maar het feit dat ze in gesprek met je willen zegt al genoeg. Er zit een gedachtenverandering aan te komen.
  Hopelijk plaveit dit de weg voor wetenschappers om inderdaad jouw onderzoeken/hypothese te ondersteunen, ze zullen niet meer met de nek worden aangekeken door het RIVM.
  Succes met het debat, blijf rustig en hou vast aan je “gameplan”. Dat betekend dus het trainen zodat je weet om te gaan met de bekende tegenargumenten. Ik ga het volgen!

  Beantwoorden
 14. Wim van Tilborg
  Wim van Tilborg zegt:

  Beste Maurice,
  Bestudeer even de volgende publicatie die drie weken geleden is verschenen in PNAS. Het toont aan dat zowel in New York als in Italie de corona-overdracht pas drastisch ging dalen NADAT er een mondkapjes draagplicht was ingevoerd. Een onomstotelijk bewijs voor de werking van mondkapjes, de overdracht via aerosolen en dat de opstelling van RIVM van : “het is niet wetenschappelijk bewezen DUS het werkt niet” een wetenschappeljjke flater is die door de praktijk bewezen wetenschappelijk onjuist is. Succes met je actie (ongelijk toegeven is voor RIVM erg moeilijk!!!)
  Renyo Zhang, yixin Li, Annie L Zhang, Yuan Wang en Mario J Molina, Identifying airborne transmission as the dominant route for the spread of Covid-19, https://doi.org/10.1073/pnas.2009637117

  Beantwoorden
 15. Corné Pronk
  Corné Pronk zegt:

  De eerste bestuurder die zich uitspreekt tegen de anderhalve meter is al over de brug.
  Waar zijn de wetenschappers? Laten jullie je vakgebieden zo besmeuren door deze destructieve maatregelen?

  Beantwoorden
 16. Hanneke
  Hanneke zegt:

  Maurice, jouw redeneringen en cijfers lijken gewoon te sluiten. Die van overheid en RIVM niet…
  De inhoud van de discussie gaat nu echter steeds over wat we aan COVID moeten doen. Maar mijns inziens is dat al een stap te ver. Eerst zouden we ons moeten afvragen of we wel wat moeten doen aan COVID en zoja, hoeveel dat dan mag kosten in kosten van euro’s, danwel bijkomende schade. Er zou een voor- en nadelen lijstje van de maatregelen moeten worden gemaakt. Als je dat doet zou je mijns inziens al snel tot de conclusie moeten komen dat we gewoon niets tot zeer weinig moeten doen…

  Voorbeeld:
  Voordelen nederlands covid beleid:
  – x aantal levensjaren gered
  – mogelijk positieve uitwerking op klimaat
  – meer kwaliteit van gezinsleven
  – ….??

  Nadelen:
  – x aantal gezonde levensjaren verspeeld door uitgestelde gezondheidszorg
  (https://gupta-strategists.nl/studies/het-koekoeksjong-dat-covid-heet)
  – x aantal bedrijven failliet
  – x aantal mensen werkloos
  – grote toename armoede wereldwijd
  – x euro aan extra overheidsuitgaven
  – x euro aan gemiste belastinginkomsten door minder omzet voor bedrijven
  – toename huiselijk geweld (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/15/aan-huiselijk-geweld-valt-nu-bijna-niet-meer-te-ontsnappen-a3999882)
  – ouderen ‘gevangen’ gezet
  – inperking grondrechten, waaronder bewegingsvrijheid van mensen
  – toename online kinderporno ( https://www.trouw.nl/binnenland/online-kinderporno-vertienvoudigd-tijdens-de-lockdown~bd76cc11/)
  – explosieve toename hongerdood (https://www.trouw.nl/buitenland/na-de-coronapandemie-dreigt-de-hongerpandemie~b23b29566/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)
  – leerachterstand kinderen door verminderde scholing (nog steeds, want bij snotneus zitten kinderen vanaf 7 weer dagen thuis)
  – eenzaamheid onder jongeren
  – ………..???

  De balans lijkt mij totaal zoek…

  Ook mis ik de financiële afweging. Het is gewoon gangbaar dat medisch beleid financieel afgewogen wordt. Nederland heeft gewoon beleid hoeveel een gewonnen extra levensjaar mag kosten. De zogenaamde QALY. Gebruikelijk is 80.000 (https://www.welingelichtekringen.nl/economie/1636381/keiharde-vraag-hoeveel-euro-is-een-mensenleven-waard.html). Bepaalde medicijnen die bijvoorbeeld een kinderleven kunnen redden wordt niet vergoed als dat volgens deze regels te duur is. Nu is dat HELEMAAL geen issue blijkbaar. Dus het redden van iemand die zijn hele leven een ongezonde levensstijl heeft gehad mag alles kosten, maar een kinderleven is gelimiteerd tot 80K per gewonnen jaar. Hoe kan dat????

  Beantwoorden
 17. Robert
  Robert zegt:

  Hi Maurice,

  Ik heb je basisstuk voor het RIVM gesprek gelezen en ik ben zeer onder de indruk van je argumentatie, met name het gedeelte waarin je ze om de oren slaat met de munitie die ze je zelf aangereikt hebben, namelijk het onderzoek van Wells.

  Toch houd ik aan je samenvatting van dit gesprek een wat dubbel gevoel over.

  Je zegt dat zij niet onder de indruk waren van jouw opstelling en jij niet van hun opstelling. Maar waren jullie nou niet onder de indruk van elkaars OPSTELLING of waren jullie niet onder de indruk van elkaars ARGUMENTEN, ik vind dat een belangrijk verschil

  Ik vind het ook vreemd dat je je niet vrij voelt om alles wat daar besproken is hier te vermelden, tenzij het bijvoorbeeld zou gaan om interne geschillen tussen de diverse RIVM professoren.

  Verder vind ik het ook vreemd dat je WILLEKEURIGE deskundigen oproept om te beargumenteren dat besmetting via direct contact verloopt, dus dat de 1.5 meter regel gerechtvaardigd is.
  De vraagstelling op zich is wel de juiste, maar je zou het niet moeten vragen aan willekeurige deskundigen, maar expliciet aan de RIVM deskundigen!!

  Beantwoorden
  • Hans
   Hans zegt:

   Volledig mee eens. Osterhaus is een “willekeurige” deskundige met geen enkele rol of verantwoordelijkheid – waste of time om daarmee in discussie te gaan. RIVM deskundigen moeten aan de kaak gesteld worden. Graag wat meer uitleg van Maurice over “Ik voel me niet vrij om hier op te schrijven wat zij gezegd hebben” Waarom niet? Waren er voorwaarden vooraf aan dat gesprek?

   Beantwoorden
   • Troubadour
    Troubadour zegt:

    Ik denk dat Robert er de vinger op heeft!
    Ik denk dat de interne meningsverschillen tussen de professoren heel erg groot zijn! De term ‘houd 1,5 meter afstand’, is nu eenmaal ingezet en die bekt zo heerlijk weg! Het zijn de professoren tegen van Dissel, wat ik je brom.
    Het lijkt wel een politieke strijd, wanneer de inzet niet zou gaan over onze toekomst en het behoud van mensenlevens dan zou het alleen maar spannend zijn. Nu is het tragisch te noemen. Laat toch klappen die RIVM, in het belang van ons land!

    Beantwoorden
    • Peter
     Peter zegt:

     Dat er onenigheid in het OMT is wel zeker, en dat is er al vanaf het begin. Bekijk bijvoorbeeld naar deze brief van 12 maart 202 van de verenging van medisch microbiologen (waarbij ik uit betrouwbare bron weet dat lang niet alle medisch microbiologen aan deze brief hebben meegewerkte of de inhoud daarvan onderschrijven, maar dat deze brief een grotendeels solistische actie was van degene die het heeft ondertekend)

     https://download.omroep.nl/nos/docs/200312%20NVMM_collegiale_aanbevelingen_ter_opschaling_aanpak_coronavirus.pdf

     De brief is ondertekend door Ann Vossen, vaste medewerker van het OMT.

     https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/omt

     Door deze brief te publiceren kwam de onenigheid van het OMT in de openbaarheid (hoewel dat toentertijd door niemand als dusdanig is opgepakt). Het publiceren van deze brief was voor Vossen blijkbaar een manier om zijn idee bij de bestrijding van de crisis er bij van Dissel (en het de rest van het OMT) er door te drukken (en met enig succes). Gewoon een staaltje machtspolitiek.

     Beantwoorden
 18. Richard
  Richard zegt:

  Beste Maurice,

  Om het RIVM te overtuigen dat aerogene transmissie wel degelijk een rol speelt is het denk ik handiger om die OMT’ers eerst te laten inzien dat hun eigen theorie niet deugd. Ik denk dat ze dan pas veel meer openstaan voor jouw hypothese en jouw analyse van de data en gebeurtenissen.

  Dit zijn 2 vragen die ik graag gesteld zie worden aan Ab Osterhaus of een andere expert. Het mooiste zou zijn als je deze vragen van te voren naar Osterhaus opstuurt, zodat je dan niet in de live-uitzending het antwoord te horen krijgt dat hij er niet direct antwoord op kan geven, omdat hij zich niet heeft kunnen inlezen.

  Vraag 1) RIVM modelleur professor Wallinga is mede auteur van een artikel dat 22 juni verschenen is (https://elifesciences.org/articles/57149). Daaruit blijkt dat 40% tot 80% van de besmettingen in de pre-symptomatische fase gebeurd. Hoesten is een symptoom. Pre-symptomatische besmetting kan dus niet via grote druppels gaan die uitgehoest worden. Mijn logica zegt me dat die pre-symptomatische besmetting dus via aerosolen moet gaan. Het RIVM denkt er kennelijk anders over. Het lukt mij niet om een voorstelling te maken van mensen die grote druppels verspreiden zonder symptomen zoals hoesten en niezen te vertonen. Hoe ziet pre-symptomatische besmetting er volgens het RIVM er dan uit? Gaan ze ervan uit dat iedereen praat met consumptie??

  Vraag 2) Van Dissel en het RIVM betoogt dat de hoge R0 van de mazelen (12-18) en de relatief lage R0 van het coronavirus (2-3) aantoont dat aerogene transmissie bij het coronavirus geen grote rol kan spelen. Dit is een drogredennatie.

  Een alinea uitleg is nu eerst even nodig. De R0 is een modelafhankelijke parameter. De R0 wordt niet alleen bepaald door de besmettingskans per contact, maar ook door de tijdsduur dat mensen besmettelijk rondlopen (NB: zonder dat ze door hebben dat ze besmet zijn, want zodra ze beseffen dat ze ziek zijn zullen ze zich isoleren). Bij de mazelen is de tijdsduur dat iemand onwetend besmettelijk rondloopt veel langer dan bij het coronavirus. Het duurt namelijk wat langer voordat symptomen zichtbaar worden. De R0 (=optelsom van hoeveel mensen iemand gemiddeld besmet) is dus geen eerlijke vergelijking als je wilt weten hoe gevaarlijk het is om bij iemand in de buurt te komen. Beter is het om naar de besmettingskans per contact te kijken: de zogenaamde beta in de SEIR transitiemodellen. In het meest basic SEIR model heb je maar 1 beta. Bij een iets uitgebreider SEIR model maakt je al onderscheid in verschillende besmettingsroutes en heb je bv. 3 verschillende beta’s: de pre-symptomatische besmettingskans per contact, de asymptomatische besmettingskans per contact en de symptomatische besmettingskans per contact. Waarden van die afzonderlijke beta’s zijn mij helaas niet bekend voor het coronavirus en de mazelen, maar de gemiddelde beta (oftewel de gemiddelde besmettingskans per contact) dat volgt uit zo’n basic model is mij wel bekend uit de literatuur. De gemiddelde besmettingskans per contact bij de mazelen is ongeveer 3x zo groot als bij het coronavirus. Als iemand met de mazelen tijdens de symptomatische fase veel meer hoest dan iemand met corona, dan vergoot dit de beta die hoort bij symptomatische transmissie, met als gevolg dat de gemiddelde beta dus ook automatisch hoger is. Omdat 40% tot 80% van de besmettingen bij het coronavirus tijdens de pre-symptomatische gebeurd, zou ik het liefst de waarden van die pre-symptomatische beta’s willen vergelijken. Helaas heb ik die niet, maar groter dan die factor 3 verschil waarin de gemiddelde beta verschilt zal het niet zijn. Ik acht het erg aannemelijk dat de pre-symptomatische besmettingskans per contact bij het coronavirus bijvoorbeeld maar een factor 2 verschilt met de mazelen (Ab Osterhaus zou dit kunnen navragen/uitzoeken). Dus er is zeker wel verschil, maar het verschil is dus niet dusdanig onoverbrugbaar groot dat je hieruit kunt concluderen dat aerogene transmissie bij het coronavirus onwaarschijnlijk is. Die factor 2 verschil in pre-symptomatische besmettingskans per contact kan er bv. in zitten dat de aerosolen van iemand met het coronavirus veel minder virusdeeltjes bevat. Het kan ook zijn dat je bij de mazelen minder virusdeeltjes hoeft in te ademen om er ziek van te worden.

  Uit de paper met een modelstudie over influenza haal ik het citaat “We find that aerosol transmission accounts for approximately half of all transmission events.” (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3682679/)

  Op basis van deze review paper met een samenvatting van het recente onderzoek betreft influenza acht ik het bovenstaande citaat heel erg geloofwaardig. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843947/)

  Uit de literatuur blijkt dus dat ongeveer 50% van de transmissie bij influenza door kleine aerosolen gebeurd. Influenza heeft een lage R0, zelfs nog iets lager dan het coronavirus. Als influenza een vergelijkbare R0 heeft als het coronavirus en daarbij bekend is dat ongeveer 50% van de mensen via de lucht door kleine aerosolen besmet wordt, hoe kan Van Dissel en het RIVM dan nog steeds volhouden dat transmissie via aerosolen bij het coronavirus geen grote rol kan spelen? Zeker ook gelet op de uitbraken bij slachterijen wat vanwege de lage temperatuur en luchtvochtigheid ideale omstandigheden zijn voor aerosolen.

  Dit zijn mij twee vragen. Ik denk het kwartje wel valt als het RIVM deze vragen probeert eerlijk en inhoudelijk te beantwoorden. En dat die virologen bij het RIVM vervolgens ook veel meer open zullen staan tot de onderbouwende uitleg die Maurice geeft bij al die situaties bij kerken, vleesverwerkingsbedrijven, het corona-veldwerk van prof. Streeck in het dorp Gangelt, enzovoorts.

  PS: Hier mijn volledige hypothese.
  Op https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_reproduction_number zie je een heel lijstje van virussen staan waarvan momenteel nog steeds aangenomen wordt dat de wijze van transmissie voornamelijk gaat via “Respiratory droplets”. Het coronavirus heeft de wetenschap echt heel veel nieuwe informatie en inzichten opgeleverd en mijn verwachting is dat uit toekomstig wetenschappelijk onderzoek zal blijken dat de meeste van die virussen zich niet via “Respiratory droplets” verspreiden maar voornamelijk via aerosolen. Oftewel, waar de literatuur nu vanuit gaat en wat er op de wikipedia pagina staat klopt niet. Een hoge of lage R0 is mijns inziens gewoon een combinatie van factoren: het aantal dagen dat men ongemerkt ziek rondloopt, het percentage van de mensen dat asymptomatisch de ziekte doorloopt, hoeveel aerosolen men uithoest als symptomen wel zichtbaar zijn, hoeveel virusdeeltjes er in aerosol zitten, wat de minimale dosis is qua ingeademde virusdeeltjes om ziek te worden, gedurende welke maanden is de virusuitbraak meestal*, ect.. Bij de mazelen zijn al deze afzonderlijke factoren allemaal heel erg gunstig waardoor je op een hoge R0 uit komt, bij influenza en het coronavirus zijn veel factoren niet zo gunstig waardoor de R0 lager uitvalt, maar dan is het nog steeds zo dat minstens 50% van de besmettingen via aerosolen verloopt. Goede ventilatie is dus key.

  *als transmissie vooral via aerosolen verloopt zou je denken dat elk virus in dezelfde winterperiode opleeft vanwege de piek in lage temperatuur en lage luchtvochtigheid. Maar wanneer de natuurlijke piek komt is o.a. afhankelijk van de R0. Bij een R0 net boven de 1 moet de virusuitbraak in het begin van de winter eerst langzaam op gang komen en zal je bv. de piek hebben in maart/april. Bij een hoge R0 zal je bv. al eerder een piek krijgen net na de periode wanneer het het koudste was, bv. februari/maart. De R0 is niet het enige wat meespeelt, ook het generation interval (tijd tussen 2 besmettingen) is belangrijk in hoe snel een uitbraak verloopt, dat verschil ook per virus. Als een virus uiteindelijk pas in april piekt, wanneer de temperatuur ook weer begint toe te nemen, dan heeft dit ook weer invloed op de aerosolen en dus een negatief effect op de gedocumenteerde R0 waarde. Er zit dus een positieve terugkoppeling in die R0 waarde.

  Beantwoorden
  • Peter Paauw
   Peter Paauw zegt:

   Bedankt voor deze overzichtelijke bijdrage. Ik had verschillende variabelen al eerder gelezen, maar dit geeft een behoorlijk goed totaalbeeld.

   Beantwoorden
  • Nic
   Nic zegt:

   Zie ook recentere publicaties, specifiek voor Covid-19:

   Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121658/

   The flow physics of COVID-19 – https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-fluid-mechanics/article/flow-physics-of-covid19/476E32549012B3620D2452F30F2567F1

   Is there an airborne component to the transmission of COVID-19? : a quantitative analysis study – https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20109991v2

   The coronavirus pandemic and aerosols: Does COVID-19 transmit via expiratory particles? – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02786826.2020.1749229

   Beantwoorden
  • ito
   ito zegt:

   Dank voor deze uitgebreide uiteenzetting, zeer interessant. Het is toch te gek voor woorden dat we gewoon niet weten hoe zo’n virus zich verspreidt. En dat er ook nog geen analyses beschikbaar zijn van lokale brandjes van de afgelopen maand. Dan heb ik het over clusters van 12 of 24 besmettingen. Waarom zijn daar ondanks testen en contactonderzoek geen analyse van beschikbaar?

   Beantwoorden
   • Richard
    Richard zegt:

    In Nederland wordt maar halfslachtig bron- en contactonderzoek gedaan dus daar is denk ik lastig een goede analyse op te baseren.

    In China is bv. bekend dat een hele groep mensen in een restaurant besmet is geraakt door 1 ziek persoon die nog geen symptomen vertoonde. De meesten mensen die besmet raakten zaten allemaal aan andere tafels, dus op veel meer dan 1,5 meter. Uit camerabeelden blijkt dat deze mensen niet in de buurt van de besmette persoon zijn geweest. De airco en ventilator zorgde er wel voor dat de luchtstroming precies over deze tafels circuleerde. Meest aannemelijk is dus dat deze mensen via aerosolen besmet zijn geraakt.
    https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-basic-dance-steps-everybody-can-follow-b3d216daa343

    Er zijn dus wel van zulke analyses gedaan. Japan heeft in de beginfase doelbewust zoveel mogelijk informatie proberen te verzamelen met bron- en contactonderzoek.

    “Zo identificeerden ze het ene na het andere cluster, in onder meer sportscholen, conferentieoorden, restaurants en karaokebars – vrijwel allemaal op plekken waar mensen zonder mondkapjes samenkwamen en veel luid praatten of zongen.”

    “Cruciaal lijkt de aandacht voor ongeventileerde binnenruimtes, waar de kans op besmetting volgens een ruime schatting van de Japanners zo’n achttien keer groter is dan buiten.”

    Zo kwam Japan tot het beleid gestoeld op het vermijden van de drie C’s, waardoor een lockdown niet nodig is geweest:
    – avoid closed spaces
    – avoid crowded places
    – avoid close-contact settings

    Zie hier het gehele artikel van Jop de Vrieze in de Groene Amsterdammer dat hierover gaat:
    https://www.groene.nl/artikel/druppelsgewijs

    Beantwoorden
  • brownydalton
   brownydalton zegt:

   deze reactie is goud waard Maurice. Vooral punt 1. Als het zich enkel via grote druppels verplaatst, hoe dan als iemand a-syptomatisch is?
   Dat kan niet met deze verspreidingsmanier, of ben ik nu gek? Dan is een andere verspreiding (vermoedelijk aerosolen) minstens betrokken.
   Ik begin inmiddels te vrezen dat we de winter hetzelfde probleem opnieu gaan krijgen als we de verspreiding niet tot staan brengen. Tot nu toe kloppen de observaties van Maurice uit eerdere maanden met wat tot op heden gebeurd

   Beantwoorden
 19. martijn sonnenberg
  martijn sonnenberg zegt:

  jammer te lezen dat jullie niet dichter tot elkaar zijn gekomen. Benieuwd naar je discussie met prof. Osterhaus. Hij staat nr3 op de citation index voor coronavirussen wereldwijd, dus zijn mening draagt gewicht…
  Zou het mogelijk zijn naderhand een transcript van het gesprek bij BNR op de site te plaatsen voor hen die niet in de gelegenheid zijn te luisteren?

  Beantwoorden
 20. Fred Penders
  Fred Penders zegt:

  Ik maak mij er zorgen over dat het 1,5m voorschrift vanaf nu tot na het zomerreces van de Tweede Kamer blijft gelden terwijl dit in de zomerperiode veel inkomensverlies voor de horeca oplevert. Niemand schijnt te willen accepteren dat die 1,5m in de buitenlucht een te zware eis is. Als burgers en ondernemers massaal weigeren deze regel te blijven volgen, slaat dat wellicht te ver door. Jammer dat het OMT en de verantwoordelijke ministers nalaten om een realistische koers te varen. Als de onderlinge afstand in de buitenlucht teruggebracht wordt tot 1m (zoals in andere landen al is of wordt overwogen) zou dit zeer helpen om een min of meer normale bezetting van buitenruimtes mogelijk te maken. De tijd van het zomerreces is veel te lang om te blijven hangen in de huidige beperkingen.

  Beantwoorden
 21. Barend
  Barend zegt:

  Over de slachthuizen dacht ik me net een argument dat ik niet gelezen had: er zijn zat andere beroepen waar arbeiders samenwonen en in busjes zitten. Waarom zijn daar dan geen massale uitbraken?

  Beantwoorden
   • Huig
    Huig zegt:

    Het lijkt me dat je daarover pas iets zeggen als je informatie hebt over het testen van die met busjes vervoerde personen. Als die niet of nauwelijks zijn getest is vergelijken zinloos.

    Beantwoorden
   • remko
    remko zegt:

    Een paar weken geleden was er wel degelijk een uitbraak bij een tuinder in de Betuwe. Ook in Canada is er iets soortgelijks bij een tuinder gebeurd, dus het kan wel. Bovendien, als iets (nog) niet gebeurt is, is dat nog geen bewijs dat het wel degelijk kan gebeuren.

    Beantwoorden
  • Eric Huls
   Eric Huls zegt:

   Die vraag kan ook de andere kant op: Er zijn ook zat andere beroepen waar men in gekoelde ruimtes werkt.. Waarom zijn daar geen massale uitbraken?

   Beantwoorden
 22. Barend
  Barend zegt:

  Je gaat er wel op in zie ik in het stuk voor de RIVM, maar er staat ‘slechte woon omstandigheden’ maar het moet zijn: ‘exacte de zelfde woonomstandigheden in andere industrieën.’

  Beantwoorden
 23. Richard van den Boogaard
  Richard van den Boogaard zegt:

  Van Dissel beweerde vanochtend in de technische briefing dat de directe besmetting binnen huishoudens op 48% lag. In dit artikel van vandaag uit de Wall Street Journal ligt dat substantieel lager: “ The attack rate for Covid-19 in households ranges between 4.6% and 19.3%, according to several studies. It was higher for spouses, at 27.8%, than for other household members, at 17.3%, in one study in China.”

  Benieuwd op welke bron Van Dissel zijn bewering baseert…

  https://www.wsj.com/articles/how-exactly-do-you-catch-covid-19-there-is-a-growing-consensus-11592317650?reflink=share_mobilewebshare

  Beantwoorden
 24. Joost
  Joost zegt:

  Hallo iedereen, Maurice.

  Als het allemaal zo erg is, grootste pandemie sinds de Spaanse griep,
  waarom gaat de overheid dan op reces*?

  Als het allemaal zo erg is, de grootste economische crisis sinds de tweede wereld oorlog,
  Waarom laten wij de overheid dan op reces* gaan?

  Heeft er iemand een idee?

  Burgermeester Jorritsma begrijpt het in ieder geval niet meer…
  https://www.nporadio1.nl/binnenland/24738-burgemeester-jorritsma-van-eindhoven-versoepeling-voor-voetbalstadions-doodeng

  *bron reces: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/recessen

  Beantwoorden
 25. Evert
  Evert zegt:

  Maurice, het verbaast me dat je nog steeds de studie van Mount Vernon aanhaalt. Ten eerste, de koorleden zitten tijdens het zingen 30cm uit elkaar, waardoor de kans veel groter is dat ze elkaar besmetten. Ten tweede, is het niet duidelijk uit het artikel dat één persoon de overige 53 koorleden heeft besmet. Op 10 maart komen de koorleden bijeen, waarvan er één symptomen heeft. De dag erna, op 11 maart, kregen 3 leden symptomen, en op 12 maart kregen 7 leden symptomen. Een studie naar de incubatietijd van het virus (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32150748), die ze ook in het artikel citeren, schat dat slechts 2.5% van de mensen symptomen heeft binnen 2.2 dagen van infectie, en de mediaan ligt op 5.1 dagen. De kans dat alle die tien koorleden bij de groep van 2.5% horen die symptomen krijgen binnen 2 dagen is vrijwel nul. Het is daarom veel aannemelijker dat een deel van die koorleden al op 10 maart ziek waren, en het virus pre-symptomatisch verspreidden (zie https://www.nature.com/articles/s41591-020-0869-5 ook geciteerd in het artikel).

  Zie ook mijn reactie op je stuk in mei: https://www.maurice.nl/2020/05/17/who-rivm-negeren-de-nieuwste-bevindingen-met-enorme-gevolgen/#comment-218412

  Beantwoorden
  • En andere Frans
   En andere Frans zegt:

   Ik vind het ook geen sterke case, er zijn betere.
   De getrokken conclusies kunnen niet uit het rapport getrokken worden.

   In het rapport staat:
   3 maart bijeenkomst, minimaal 2 personen ziek. De index zieke en iemand die verder thuis is gebleven en niet is getest.
   7 maart, index kreeg klachten
   10 maart bijeenkomst, de volgende dag al 3 personen met klachten, de dagen erna nog meer.

   Koor wisselde een aantal keer van ruimte/onderlinge positie op 10 maart (3 maart dus waarschijnlijk ook)

   Mijn aanname;
   Eerste verspreidingsgolf op 3 maart. Meerdere personen besmettelijk op 10 maart.
   Wijze van besmetting, volkomen onduidelijk.

   Beantwoorden
 26. Harry
  Harry zegt:

  Beste Maurice,

  De RIVM heeft een briefing gegeven aan de 2e Kamer. De 2e Kamer wordt dus eenzijdig voorgelicht. Is het niet handig om de leden van de 2e Kamer uit te nodigen en een briefing te geven, zodat ze ook een andere zienswijze krijgen?

  Hartelijke groet,

  Beantwoorden
 27. Evert
  Evert zegt:

  Maurice, het verbaast me dat je nog steeds de studie van Mount Vernon noemt. Ten eerste, de koorleden zaten 30cm uit elkaar tijdens het zingen, dus was er een grote kans dat ze elkaar besmetten. Ten tweede, het artikel geeft geen bewijs dat één persoon de 53 koorleden heeft besmet. Sterker nog, op 10 maart komen de koorleden bijeen, waarvan er één symptomen heeft. De dag erna, op 11 maart, kregen 3 leden symptomen, en op 12 maart kregen 7 leden symptomen. Een studie naar de incubatietijd van het virus (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32150748), die ze ook in het artikel citeren, schat dat slechts 2.5% van de mensen symptomen heeft binnen 2.2 dagen van infectie, en de mediaan ligt op 5.1 dagen. De kans dat alle die tien koorleden bij de groep van 2.5% horen die symptomen krijgen binnen 2 dagen is vrijwel nul. Het is daarom veel aannemelijker dat een deel van die koorleden al op 10 maart ziek waren, en het virus pre-symptomatisch verspreidden (zie https://www.nature.com/articles/s41591-020-0869-5 ook geciteerd in het artikel).

  Zie ook mijn reactie in mei: https://www.maurice.nl/2020/05/17/who-rivm-negeren-de-nieuwste-bevindingen-met-enorme-gevolgen/?unapproved=218412&moderation-hash=c746806187c0d477887a8e07eb24a3f6#comment-218412

  Beantwoorden
 28. Hans Daudey
  Hans Daudey zegt:

  http://www.mercola.com laat een amerikaans tegengeluid horen.
  Nieuwe onderzoeksvraag nav Interview mercola-judy mikovits: Hangt ernst covid-19 symptomen af van type eerder ontvangen griepvaccinaties? (activatie slapende gammaretrovirussen door coronavirus)

  Beantwoorden
  • Linda Beemskerm
   Linda Beemskerm zegt:

   Gisteren eindelijk op RTL-4 nieuws dat het Europese RIVM het bouwbesluit wil laten aanpassen ten aanzien van ventilatie. Men verwonderde zich dat het RIVM het niet nodig vindt dit in in de richtlijnen op te nemen! Als het gaat om de 1,5 meter en druppelinfectie nemen ze het zekere voor het onzekere maar met aerosolen nemen ze een enorm risico?! Ik dacht dat ze het altijd op safe wilden spelen, dit is onbegrijpelijk. En als dan straks een tweede golf komt dan is dat (laat me raden….) omdat de 1,5 meter niet goed is nageleefd? Ben wel blij dat er eindelijk op het nieuws aandacht wordt besteed aan ventilatie en er toch wat kritiek nomt op het RIVM in de MSM!

   Heel veel succes in je debat met Ab Oosterhaus, maak hem in! Het begint te kantelen!

   Beantwoorden
 29. John Knieriem
  John Knieriem zegt:

  RESPECT! Ik ben blij dat de dicussie nu opgepakt wordt door de andere deskundigen en hoop dat we zo met elkaar verder komen. Het gaat niet om wie gelijk heeft, het gaat om een juiste interpretatie van de data en daadwerkelijke wetenschappelijke bewijsvoering. Succes met je werk en heel veel dank voor je niet aflatende energie.

  Beantwoorden
 30. Marian
  Marian zegt:

  Ik hoor net bij “Tijd voor Max” daar dokter Ted zeggen dat de aerosolen maar een kleine rol spelen. Veel mensen luisteren trouw naar deze dokter. Jammer een hele grote doelgroep die foute info krijgt

  Beantwoorden
 31. Majorie van der linden
  Majorie van der linden zegt:

  Hallo Maurice, super fijn om te lezen dat het Rivm eindelijk heeft willen praten met je. Wij volgen al je bevindingen en alles wat je uitlegt is zo duidelijk, dat het ergelijk is als je iemand van rivm op tv ziet met totaal geen onderbouwing van de besmetting kans en of verspreiding van het virus. Ik en onze famillie zijn jouw heel erg dankbaar omdat we veel minder bang zijn en nu heel goed weten wat we wel en niet moeten doen. De waarheid komt echt boven tafel en nogmaals heel veel dank voor al je moeite en je tijd, eigenlijk ben je een beetje een papa voor de nederlandse bevolking, omdat je ons echt helpt en helderheid schept, daar waar het RIVM ons dom en bang wil houden. Dat is geen goed lijderschap en daar komt ook niets positiefs uit. Lieve groet en we volgen je op de voet

  Beantwoorden
 32. marco
  marco zegt:

  Positief dat deze uitwisseling van standpunten nu op gang lijkt te komen.
  Ik heb er vertrouwen in dat u in staat zal zijn om uw goed onderbouwde inzichten bij RIVM / OMT / Osterhaus over het voetlicht te krijgen.
  Succes, voor het welzijn van de Nederlandse bevolking zou ik zeggen..

  Beantwoorden
 33. Walter
  Walter zegt:

  Heb het bijgevoegde stuk gelezen en is een prima verhaal in mijn ogen. Het zal ongetwijfeld behoorlijk diep worden bestudeerd.

  Beantwoorden
 34. Michiel
  Michiel zegt:

  Beste Maurice,

  Super om te horen dat er een dialoog met het RIVM op gang komt op basis van de inhoud. Als het goed is kan dit alleen maar leiden tot een vergroting van wederzijds inzicht. En dat komt hopelijk ten voor ons allen.

  Vriendelijke groet,
  Michiel

  Beantwoorden
 35. Jan van Eechoud
  Jan van Eechoud zegt:

  Hi M.
  Ik volg je al maanden.
  We kijken ‘links’, we kijken ‘rechts’…. en dan volgen we ons GEZOND VERSTAND.
  Heel erg bedankt.
  Mvg, JvE

  Beantwoorden
 36. Arno
  Arno zegt:

  Ik ben van mening dat beide transmissie methoden bestaat

  De grote druppels uit keel
  En de micro druppels uit longen.

  Beidevtransmissies moet je bestrijden.

  Beantwoorden
  • Jan Jansen
   Jan Jansen zegt:

   Een deel van de grote druppels verdampen voordat ze de grond raken, en zweven daarna als een microdruppel of als (droge) druppelkern door de lucht — d.w.z., ze vormen mede de aerosol.
   Aerosolen kunnen zowel uit druppeltjes als uit vaste stofdeeltjes bestaan. Het is in wezen een suspentie in de lucht.

   De enige vraag is dan wel of de eventuele virussen die daarin kunnen zitten ook nog infectueus zijn, omdat het indampen tot microdruppels of druppelkernen gepaard gaat met het denatureren van de proteïnes en het vervormen van de bilipiden envelop van het virus.

   De zoutconcentratie in de verdampende druppels en de pH-waarde neemt namelijk gaandeweg de verdamping steeds extremere waarden aan, en daar houden coronavirussen niet zo van. Coronavirussen zijn vrij kwetsbaar. Ze gaan daardoor kapot. Een koude lucht beschermt ze hier goed tegen.

   Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   De vraag is niet zozeer wat besmettelijk is, maar wat aanleiding geeft tot een epidemie of pandemie. Als jij COVID-19 hebt en ik ga jouw uitgebreid zitten tongzoenen, dan heb ik later waarschijnlijk echt een probleem. Maar of dat tot een epidemie leidt, is nog maar de vraag.

   Beantwoorden
 37. Peter van der Nat
  Peter van der Nat zegt:

  Bizar dat zij het boek van Wells niet hadden (En niet geheel hebben gelezen?)

  Het is alsof de Priester zegt, wauw dank je wel dat je de bijbel naar me hebt gestuurd! Die had ik nog nooit gezien!

  Beantwoorden
 38. Wim B.
  Wim B. zegt:

  Beste Maurice,

  Ik ben heel blij dat je vandaag een gesprek met drie professoren van het RIVM hebt gehad, dat beide kanten er verder over nadenken, en dat er – proef ik – wellicht een vervolg-gesprek komt. Prima dat je een uitgebreid en gedocumenteerd document tevoren hebt ingebracht.

  Ik ben ook heel blij dat je maandag op BNR in gesprek gaat met Ab Oosterhaus. Gijn dat hij dat wil!

  Langzaam maar zeker worden jouw zienswijzen bekend en op grond wat je aandraagt vast ook overgenomen.

  Alles bij elkaar een felicitatie aan jouw adres waard, bij deze!

  Beantwoorden
 39. Arno
  Arno zegt:

  Jaap van Dissel had weer 25/juni 2020 weer contactbesmetting Corona in zij. PowerPoint staan.

  Jij heb nu onderzoek Van Streeck ingebracht . Wat is rivm reactie ?

  Beantwoorden
 40. Corina
  Corina zegt:

  Maurice, wat goed dat je eindelijk een gesprek mocht hebben!
  Tja, dat jullie niet tot dezelfde conclusie zouden komen wat ook wel te verwachten.
  Vanmorgen hoorde ik hem in de tweede kamer ook al zo overtuigd praten: Tja, Dat er maar 1 Chinees buiten besmet was klopt, maar het was winter, dus is iedereen liefst binnen en ze mochten niet naar buiten vanwege lockdown… Ehm, dus toen er 1 ziek was bleef iedereen meteen binnen?? Tja, klinkt heel logisch… Hoe zie jij het trouwens van die indianen? Wonen die echt zoveel buiten?

  Beantwoorden
 41. Hildo Haenen
  Hildo Haenen zegt:

  Ongelooflijk dat Van Dissel met droge ogen blijft beweren dat aerosols geen rol van betekenis spelen. Het is ongetwijfeld geen domme man, hij ziet toch ook die talloze uitbraken maar hij blijft stellig beweren dat aerosolen geen grote rol spelen? Bang voor gezichtsverlies? De kans dat er hiermee iets misgaat is klein dus waarschijnlijk kom ik er wel mee weg? Kansloos, hoe langer dit voortduurt hoe meer gezichtsverlies. Je kunt het bij het verkeerde eind hebben en nog eigenwijs zijn ook. Maar nooit mag je over de rug van anderen je gelijk willen halen dan ben je niet geschikt voor deze functie.
  Maar hoe werkt dat bij het RIVM? Kijken collega virologen naar elkaars werk of uitspraken en hoe komt zo’n advies tot stand? Dat bepaalt toch niet 1 persoon? Ik kan me niet voorstellen dat daar men daar allemaal last van dit idee fixe heeft.

  In NRC hebben we kunnen lezen hoe het is misgegaan in de aanloop naar ons Corona-hoogtepunt, niet adequaat reageren op ontwikkelingen en blijven vasthouden aan modellen die gebaseerd zijn op aannames die niet getoetst worden. Gelukkig nog net geen Italiaanse toestanden, niet dankzij RIVM maar daar is al genoeg over gezegd. Maar nu dreigt hetzelfde opnieuw te gebeuren, niet zo erg als in maart april, maar het is dezelfde soort fout waardoor we onnodig risico lopen. We nemen geen adequate maatregelen tegen aerogene verspreiding terwijl we vele uitbraken hebben gezien waarbij dit de meest waarschijnlijke oorzaak is geweest. Niet een paar maar veel. Waarom dringt dat niet door, ik snap er he-le-maal niets van. Je ziet in Duitsland wat de gevolgen kunnen zijn. Maar dat is natuurlijk een heel ander land, totaal niet vergelijkbaar.

  Dus …. het ziet er naar uit dat we de zomervakantie in gaan met enerzijds onvoldoende maatregelen om superspread omstandigheden te voorkomen en anderzijds vervelende overbodige maatregelen waar we last van hebben. So be it….Hopelijk hebben we weer geluk en hebben we geen nieuwe uitbraken. Wel hebben we nu een riool surveillance systeem, maar er zijn maar 29 meetpunten in NL, dat is best weinig. Daar gaan we de oorlog niet mee winnen.

  Al met al op deze manier zal het begrip en draagvlak voor de maatregelen niet toenemen, integendeel. Ik heb medelijden met de BOA’s die dit moeten handhaven en uitleggen. Hopelijk kunnen we ons hoofd koel houden en een beetje netjes blijven naar elkaar, op gepaste afstand.
  Zelf nadenken dan maar en gewoon genieten van een mooie zomer. Veel geluk en wijsheid!!

  Beantwoorden
 42. Patrick van Stijn
  Patrick van Stijn zegt:

  Beste Maurice,

  In debat met Ab Osterhaus bij OP1 is een prima podium
  Maar als het echt een bokswedstrijd zou zijn dan schiet OP1 toch echt te kort.
  – er zijn slechts twee scheidsrechters en die bemoeien zich in detail en voortdurend met het gevecht in plaats van slechts toe te zien dat het gevecht eerlijk verloopt.
  – het aantal ronden en rondetijd hangt af van wat de scheidsrechters nog meer te doen hebben. Vaak plannen ze andere wedstrijden tussendoor met compleet andere tegenstanders. Dat duurt soms zo lang dat de maximale tijd wordt overschreden
  – De scheidsrechters van OP1 vergeten regelmatig dat bokswedstrijden door 2 personen worden uitgevochten. Voor je het weet krijgt de tegenpartij een hele lange time-out en kom je niet eens toe aan een echt gevecht.

  Kortom: een potje knokken met Ab lijkt me geweldig, maar eerst de spelregels met OP1 vastleggen. Vraag anders Rico om advies, die kent alle regels.

  Beantwoorden
  • Patrick van Stijn
   Patrick van Stijn zegt:

   Beste Maurice,

   Heb OP1 gezien vandaag. (30 juni)
   De zienswijze van Prof Andreas Voss, lid van het OMT maar vanavond sprekend op persoonlijke titel, lijkt (is ?) niet gebaseerd op doelgericht onderzoek en data , maar op allerlei aannames uit de leerboeken.

   Maurice je hebt alle argumenten ingezet, maar Andreas Voss blijft bij zijn standpunt en dat is afstand houden. Hij zegt letterlijk dat aerogene overdracht niet bepalend is, maar direct contact en grote druppels. Hij noemt zelfs het voorbeeld wanneer een besmet persoon een ander direct in het gezicht hoest bla bla.
   Wat is dat voor kolder ?

   Ik vrees dat de overige leden van het OMT braaf de standpunten van Andreas hebben overgenomen. Andreas tegenspreken, daar houdt deze meneer niet van. Hij luistert braaf naar de opponent (jij), neemt het gesprokene voor kennisgeving aan en begint dan aan zijn verhaal dat je bijna vooraf kunt uittekenen. (Kijk eens naar zijn expressie, de zelfverzekerdheid straalt er vanaf !)

   Op deze manier. het OMT en de regering overtuigen dat het roer echt om moet gaat niet lukken.
   Je hebt te maken met virologen die krampachtig vasthouden aan hun
   zekerheden en ze blokkeren daarmee andere inzichten.
   Tip: stuur Andreass Voss een mail en vraag hem om zijn punten op papier te zetten (op persoonlijke titel)

   Een redmiddel is misschien de politiek. Spreektijd regelen in de tweede kamer of bij een commissie om de boodschap te brengen.
   Lastig punt is dat ook de politiek door dezelfde beperkingen wordt gegijzeld.

   OP1 heeft wat mij afgedaan. Mocht je daar toch naartoe blijven gaan, zorg dan dat je de boodschap voortaan ook visueel presenteert.

   Beantwoorden
 43. Emmie
  Emmie zegt:

  Beste meneer de Hond,
  Dank u wel dat u blijft proberen om uw onderbouwde(!) visie niet alleen met ons te delen, maar vooral ook met de beleidmakers hier in Nederland. Ik hoop oprecht dat men bereid is om te luisteren, echt luisteren, naar wat u te zeggen heeft. En dat men in staat blijkt om te erkennen dat er waarheid kan schuilen in uw analyses en dat wijziging van beleid wellicht passend is. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen; het coronavirus onder controle houden.

  Beantwoorden
 44. Jan den Hamer
  Jan den Hamer zegt:

  Dank je wel Maurice! Veel sterkte en succes in de volgende ronde. Uiteindelijk zullen de feiten en bevindingen voor zich spreken, dat doen ze nu al. Schijnbaar hebben mensen een “ontsnappingsclausule” nodig. Gr Jan

  Beantwoorden
 45. Jeroen Alexander Simoons
  Jeroen Alexander Simoons zegt:

  Hoezo voel je je niet vrij om te zeggen wat RAIVM zegt, schept alleen maar nog meer vragen. Graag verklarin.

  Beantwoorden
 46. Ralph Schurink
  Ralph Schurink zegt:

  Beste Maurice,

  Van harte gefeliciteerd met het de ‘behaalde resultaten’ vandaag; het gesprek met het RIVM en de uitnodiging voor het gesprek met Osterhaus. Het is in ieder geval duidelijk dat je standpunten steeds meer in beeld komen en gehoord worden! Succes met je training voor maandag!

  Beantwoorden
 47. Herman Tanis
  Herman Tanis zegt:

  Maurice de Hond? Verstand van en ervaring met opiniepeilingen, internet, faillissementen, moordzaken en nu ook virussen. Deze zelfverklaarde homo universalis kan beter met een psychiater dan met een viroloog gaan praten. Ik ben bang dat we eerder van het Coronavirus dan van Maurice de Hond af zijn. Wel knap dat hij het telkens weer flikt om aandacht en/of zendtijd bij de NOS/NPO te krijgen.

  Beantwoorden
 48. Hugo den Hartog
  Hugo den Hartog zegt:

  Wij volgen je sinds maart en zijn onder de indruk van de prestatie die je heb geleverd. De aandacht die nu ontstaat voor de belangrijke rol van aerosolen bij de verspreiding van het virus, is aan jou te danken.
  Ook het RIVM zal nu moeten bijdraaien.
  Dank en veel succes verder,
  Hugo en Henny den Hartog

  Beantwoorden
 49. arjen
  arjen zegt:

  Maar vandaag sluit Castricum het strand, want het werd zo druk dat de 1,5 meter in gevaar dreigde te komen. Die 1,5 m is een doel op zichzelf geworden en de burgemeester schijnt het verstand op nul te hebben gezet. Het is te gek voor woorden dat zo’n burgemeester dus werkelijk denkt dat het nu (groeps-immuniteit bereikt) aan het strand gevaarlijk is wegens rondwaaiende virussen. Net zo dom als dat je aan het strand gevaar zou lopen wegens uitgeademde sigarettenrook.

  Beantwoorden
 50. Gerben
  Gerben zegt:

  Aerosols zijn niet meer dan vervuilde/giftige lucht.

  Virussen bestaan niet. Wat we aanzien voor virussen zijn exosomen: gif dat uit een cel komt ipv een virus dat erin gaat. Virus in latijn betekend ook gif. De huidige wetenschap is allemaal gebaseerd op een frauduleus onderzoek in 1954.

  Germ Theory Versus Terrain: The Wrong Side Won the Day
  https://www.westonaprice.org/health-topics/notes-from-yesteryear/germ-theory-versus-terrain-the-wrong-side-won-the-day/

  Dismantling The Viral Theory
  https://www.drrobertyoung.com/post/dismantling-the-viral-theory

  Biologist Proves Measles Isn’t A Virus, Wins Supreme Court Case Against Doctor
  https://www.preventdisease.com/news/17/012717_Biologist-Proves-Measles-Isnt-Virus-Wins-Supreme-Court-Case.shtml

  Stefan Lanka – Dismantling The virus Theory
  https://wissenschafftplus.de/uploads/article/Dismantling-the-Virus-Theory.pdf

  Andrew Kaufman MD explains the test and Virus or Exosomes?
  https://www.youtube.com/watch?v=wMg6Ydtel6A

  Beantwoorden
  • Richard
   Richard zegt:

   “Virussen bestaan niet”

   In het dorpje waar ik vandaan kom heb je een café waar aangrenzend aan het terras een lantaarnpaal staat. Op een zwoele zomeravond zat ik daar in mijn eentje eventjes rustig aan mijn biertje terwijl het al donker was geworden. Ik aanschouwde een grappig tafereel. Er was een meikever die op het licht van de lantaarn af vloog en hard tegen de kunststof kap botste. Hierdoor raakte hij eventjes knock-out en viel hij recht naar beneden. Maar nog voordat hij de grond raakte was hij alweer bij zinnen en vloog hij snel weer omhoog. De meikever zag vervolgens opnieuw dat licht van die lantaarnpaal en vloog er weer hard op af, botste zijn kop en viel weer recht naar beneden. Deze cyclus bleef zich maar eindeloos herhalen. Ik kon een glimlach niet onderdrukken bij het aanschouwen van deze domheid. Nu bij het lezen van Gerbens reactie krijg ik weer dezelfde glimlach.

   Dankjewel Gerben.

   Beantwoorden
   • Gerben
    Gerben zegt:

    Graag gedaan Richard. Soms moeten we inderdaad gewoon even een stap terug zetten en ons afvragen wat we aan het doen zijn.
    Out of the virus-box denken; even nagaan of onze de uitgangspunten wel klopen en dan blijkt er al 240 jaar lang keer op keer een discussie te zijn, waarbij geld belangrijker is geweest dan de waarheid. Zo moeilijk was die puzzel niet.

    Beantwoorden
 51. Marcella
  Marcella zegt:

  Beste Maurice , ik kan alleen maar een diepe buiging maken voor je toewijding en al het werk dat je er in stopt om mensen te laten inzien wat er werkelijk aan de hand is.. Groot respect! Ik wil je daarvoor hartelijk danken. Misschien moet er iemand maar wat mooi bedrukte T-shirts gaan bedrukken met jouw hoofd erop ( a la Zweden)… Geintje… Keep up the good work! Je doet het niet voor niks , het kantelpunt nadert.. Groet , Marcella

  Beantwoorden
 52. Nic
  Nic zegt:

  Munitie voor Maurice om Ab te overtuigen:

  Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121658/

  The flow physics of COVID-19 – https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-fluid-mechanics/article/flow-physics-of-covid19/476E32549012B3620D2452F30F2567F1

  Is there an airborne component to the transmission of COVID-19? : a quantitative analysis study – https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20109991v2

  The coronavirus pandemic and aerosols: Does COVID-19 transmit via expiratory particles? – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02786826.2020.1749229

  Beantwoorden
 53. Albert van der Mooren
  Albert van der Mooren zegt:

  Vanavond tijdens het RTL journaal van 19:30 werd aandacht besteed aan het feit dat in ons omringende landen aanpassingen aangebracht gaan worden aan ventilatie systemen.
  Er werd medegedeeld dat het Europese RIVM dit sterk aanraadde. Verder kwamen enkele professoren aan het woord werkzaam aan de TU Delft : professor P. Bluyssen hoogleraar indoor environment, professor P Luscuere hoogleraar building physics and services en professor L Morawska professor atmospheric sciences.
  Zij bekritiseerden de starre houding van het RIVM die de aanpassing van ventilatie systemen overbodig noemt.
  Laten we open dat het kwartje bij het RIVM een keer gaat vallen.

  Beantwoorden
 54. Alfred Westerveld
  Alfred Westerveld zegt:

  Ik denk eerlijk gezegd dat Maurice gelijk heeft. Maar mijn vraag is waarom wordt dit niet getest/onderzocht. Er zijn zat mensen die maling hebben aan corona. Plaats die jonge lui op cruise-ship mits ze 1,5m(3m straks zeggen ze dat dat niet genoeg afstand is) afstand bewaren voor langere tijd en kijk hoeveel mensen besmet raken (heb camera op ze).

  – Als ze besmet raken betekend dit dat infectie plaats vind via aersols dus check mate.
  – Je kan die expirimenten herhalen met geen 1,5m afstand etc

  Beantwoorden
 55. ronald duvivier
  ronald duvivier zegt:

  In 1972 werd een experiment uitgevoerd bij een Zwitserse bank. 300 mensen gingen werken in ruimtes waarin de lucht met negatieve ionen werd verrijkt en 360 mensen werkten in ruimtes met onbehandelde lucht. Het resultaat was na een half jaar testen verbluffend, het aantal ziektedagen ten gevolge van ademhalingsziektes zoals griep en verkoudheid verhield zich als 1 op 16. In de behandelde ruimtes werd haast niemand ziek.
  Professor Kistemaker van het F.O.M instituut opperde dan ook dat in de lucht voorkomende positief geladen ionen condensatiekernen zijn voor aerosolen en dat deze aerosolen als vervoermiddel voor ziektekiemen kunnen dienen. Buiten zijn negatieve ionen en virussen verdwijnen vanzelf als het warmer wordt in het voorjaar en mensen weer naar buiten gaan en de ramen worden opengezet.

  Deze tekst van 1975 komt uit een promotie bouwbiologie en is van een Nederlandse promovendus.

  Beantwoorden
 56. Cees
  Cees zegt:

  Maurice ik neem aan dat je ook het artikel in de Lancet hebt gelezen waaruit duidelijk blijkt dat de besmetting met afstand zeer snel afneemt. Dat staat haaks op je aerosolen theorie. Daarnaast kun je met statistiek alle kanten op. Ik heb ooit laten zien dat de populatie ijsberen op de Noordpool gecorreleerd was aan de hoeveelheid regen in Zimbabwe. Dus how to lie with statistics. En schoenmaker blijf bij je leest.

  Beantwoorden
  • Ronald
   Ronald zegt:

   Uit deze opmerking blijkt eens te meer hoe belangrijk een multidisciplinaire aanpak is. Als je alleen op virologen en immunologen afgaat zit je voor je het weet vast aan rare regeltjes die nog gevaarlijk kunnen zijn ook. Prima bijdrage! Ik hoop dat onze beleidsmakers dit ter harte nemen

   Beantwoorden
  • Jan B.
   Jan B. zegt:

   De populatie ijsberen op de Noordpool is gerelateerd aan een oneindig aantal invloeden. Bijvoorbeeld aan al dan niet ‘hoofdpijn’ bij degene die ze telt. Bij de superspreads vergeleken is het aantal factoren juist ontzettend laag. Je moet tot het RIVM behoren om in zulke relatief gemakkelijke omstandigheden geen correlatie te willen onderzoeken. In tegendeel zelfs, door steeds maar weer vanuit de veronderstelling van de besmetting van de niesbui uit te gaan leggen ze de waarheid misschien wel naast zich neer. Zij tellen in dit geval geen ijsberen, ze veronderstellen ze.

   Beantwoorden
  • Klaas
   Klaas zegt:

   Welk artikel in the Lancet refereert u aan? Heeft u een link naar dit artikel? Ik heb in the Lancet gekeken maar kan deze nergens vinden.

   Beantwoorden
 57. Klaas
  Klaas zegt:

  Ook hier weer een voorbeeld van besmettingen in verpleeghuizen waardoor ze dicht moeten en geen bezoek meer mogen ontvangen.

  Zie: https://nos.nl/artikel/2338421-twee-verpleeghuizen-opnieuw-in-lockdown-andere-gedeeltelijk-dicht.html

  Blijft toch merkwaardig dat het RIVM alsmaar blijft beweren dat ventilatie geen belangrijke rol speelt en niet nodig is. Het kabinet en het RIVM hebben de bewoners van verpleeghuizen tijdens de hele crisis en ervoor al aan hun lot overgelaten en nog steeds. Echt onbegrijpelijk. Hoop dat ze ooit hun kolossale fouten toegeven.

  Beantwoorden
  • Henri
   Henri zegt:

   Zet nu in zo’n verpleegtehuis een ionisatie apparaat in elke kamer. En in de gemeenschappelijke ruimte. En de resultaten vergelijken met een ander verpleegtehuis met zieken.

   Beantwoorden
 58. Richard
  Richard zegt:

  Hallo Maurice, ik vind de opmerking van jou “Ik voel me niet vrij om hier op te schrijven wat zij gezegd hebben” nog al verontrustend, is dat omdat je dingen niet mag zeggen, word er iets geheim gehouden, word je onder druk gezet, hebben ze jou betrapt op fouten in de beweringen en of onderzoeken ?
  Besef je wel wat door dit zo te schrijven je bij de mensen voor vragen oproept ?
  Veel mensen zijn zoekende naar de waarheid, en zitten veel al in onzekerheid, wat is er wel waar en wat is er niet waar, jij wilt dan licht in de duisternis brengen en de waarheid over hoe en wat Corona nu wel of niet is en wel of niet doet en dan schrijf je over een gesprek met professoren van de RIVM “Ik voel me niet vrij om hier op te schrijven wat zij gezegd hebben ” Dat vind ik erg jammer, zou je niet een beetje kunnen vertellen dan Waarom je je niet vrij voelt om er over te schrijven, anders hebben we eigenlijk helemaal niets aan dit artikel.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Hiermee bedoelde ik dat ik het gewoon niet juist vind om opvattingen van die gesprekspartners weer te geven, omdat ik wellicht die niet juist weergeef.
   En dat is dus incorrect. Maar ga er maar van uit dat zijn in grote lijnen het standpunt van het RIVM van dit moment weergeven.

   Beantwoorden
   • Klaas
    Klaas zegt:

    Dag meneer de Hond, ik durf mijn aanname dat u het hart op de goede plaats heeft wel uit te spreken. Ik heb evengoed een aanname over ander personen en hun hartstreek. Mijn bevindeningen en argumenten daaromtrent zal ik u besparen.
    Ik vermoed wel dat we inzake hartstreken verschillende opvattingen hebben.

    Ik wens u bij deze veel succes met het komende debat.
    Ik heb daar persoonlijk niet veel verwachtingen bij. Wel mooi en ik hoop dat u fijntjes in ieder geval uw verhaal kunt doen.
    Daarbij hoop ik, zeker de komende dagen, dat u uw eigen gezondheid niet uit het oog verliest. Ik wens u tevens sterkte met uw verlies onlangs.
    In die lijn wil ik nog melden, niet met het oog op minderen maar, dat u al meer dan genoeg gedaan hebt. U hebt al licht laten schijnen. Het is aan anderen om hun ouders of kinderloze ouderen en de zwakkeren verder te helpen (of mss zelfs redden), of om economische malaise of andere indirecte gevolgen van het ‘nieuwe normaal’ te verzachten. Het is onnodig en onjuist dat u te veel last moet dragen.
    Aan een dood, dom gevaarlijk of vals paard kun je natuurlijk blijven trekken, afhankelijk van de afweging.
    Ik wens u en de familie in elk geval het beste.

    Beantwoorden
   • Robert
    Robert zegt:

    Maurice,
    Wat is er aan de hand met je? Ben je oververmoeid? wat ik me overigens goed zou kunnen voorstellen gezien je produktie, of word je zoals Richard reeds vroeg, onder druk gezet, hebben ze grote fouten in je beweringen en of onderzoeken gevonden?
    Of staat er iets dramatisch te gebeuren binnen het RIVM, zoals bijvoorbeeld het ontslag van Prof v Dissel?

    Beantwoorden
 59. N. Verhoef
  N. Verhoef zegt:

  Het lijkt hier wel een idool-verering. Net een schaatser die wereldkampioen geworden is en de hele massa staat te juichen. Is de heer de Hond statisticus ? Ik vrees echter met een laag cijfer. Vloeistoftransport is een vreselijk moeilijk onderwerp en dat valt onder het vak fysische transportverschijnselen en de heer de Hond doet alsof hij er verstand van heeft. Geen uitbraak na de demonstratie in A’dam. Zie je wel : Buiten geen probleem. Feit is dat als er zich tussen de menigte niemand bevindt die besmettelijk is dan kun je bij elkaar op schoot gaan zitten, maar dan gebeurt er niets, buiten niet en binnen niet. En dan het Chinees onderzoek : Buiten geen besmetting : logisch het was winter en er bevond zich buiten nauwelijks iemand , dus ook geen besmetting. Slecht onderzoek voor een statisticus. Vandaag gebruikte populist Wilders het voorbeeld opnieuw. Helaas geen kennis van zaken. Jammer

  Beantwoorden
  • E.B
   E.B zegt:

   De pot verwijt de ketel. Want geen kennis van zaken is u ook niet vreemd. Vooringenomenheid trouwens ook niet.
   Zoek maar eens naar de verzameling van honderden superspreads events: richting de 100% vond binnen plaats.

   Beantwoorden
 60. Catharina Nieuwenhout
  Catharina Nieuwenhout zegt:

  Heel goed Maurice,
  Geweldig dat je doorzet en blijft aandringen op debat, Je speelt het spel fatsoenlijk, laat je niet uitlokken tot vermoedensj, weerlegt aannames van het RIVM en zo kom je waarschijnlijk wel waar je wilt zijn. Het RIVM heeft zich steeds beroepen op het onderzoek van F. Wells, waarin uit dierproeven duidelijk het gevaar van aerosolen naar voren blijkt te komen, zeg je. Dat heeft het RIVM moeten weten, ze kunnen vast wel lezen. Daarom is het in mijn ogen onvoorstelbaar dat het RIVM, al was het alleen maar om het zekere voor het onzekere te nemen, niet al lang ventilatiemaatregelen heeft uitgevaardigd en verder onderzocht. Anders is de kans op een nieuwe serieuze golf besmettingen in de herfst groot, met doden tot gevolg. Vreemd hoor.
  Het RIVM is voorstander van vaccinatie. Emeritus hoogleraar experimentele immunologie Pierre Capel zegt: (eigen weergaven van zijn woorden) vaccinontwikkeling kost normaliter 5 tot 10 jaar. Dus als het toegepast wordt gaat het om een een ongetest vaccin. Het gaat er niet komen, zegt hij. Dit Covid virus muteert, in tegenstelling tot bijv. een mazelen-virus, werkelijk als een dolle : In 1 jaar heb je 26.000 varianten. Daarom zal een vaccin nooit zinvol zijn. Corona is voor heel weinig mensen gevaarlijk, meestal alleen voor ouderen. In verpleegtehuizen werkt isolatie. Maar dan moet je het ook heel goed doen, zegt hij. Als je 99 procent voorkomt, zal de ene procent die overblijft ervoor zorgen dat het virus binnen 4 dagen weer terug is op volle sterkte. Daarom werken lockdowns ook niet. Dit bewijzen grafieken over het verloop van de ziekte, die een normaal verloop laten zien over de tijd, zonder afbuiging, zegt hij. Andere maatregelen van de regering voor de niet kwetsbare groepen werken ook niet. Als die gezonde mensen isoleert, steeds laat handen wassen, alles ontsmet werkt het niet onvoldoende en doe je bovendien het immuumsysteem meer kwaad dan goed. En niet medische mondkapjes die je zelf met je handen aanbrengt, zijn een lachertje. Anderhalve meter werkt ook niet. Grote druppels en kleine druppels kunnen veel verder komen dan anderhalve meter. De huidige maatregelen zijn helaas symboolpolitiek en kunnen beter vervallen. Maar het is niet zo erg, want het gevaar van Corona is schromelijk overdreven; het is niet meer dan een flinke griep.
  Dit zijn allemaal stellingnames die onderzocht moeten worden, en waarvan ik heel nieuwsgierig ben, naar het resultaat. De maatregelen zoals genomen zijn erg ingrijpend. Daarom moet de wetenschappelijke discussie uitgewoed zijn, vóórdat je de anderhalve meter vastlegt in een wet!. Maatregelen die wel lijken te werken zijn er ook. Het RIVM is uiterst traag of zelfs afwijzend als mensen met ideeen bij hen aankloppen. Zie Rob Elens, Kalem, Een werkend medicijn zou het ei van Columbus zijn. Gelukkig komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs vanuit de hele wereld dat zink in combinatie met hydroxychlorocine toch heel goede resultaten geeft en dat Didier Raoul geweldig pionierswerk heeft gedaan.. Een werkend medicijn kan de noodzaak van een vaccin en van inperking van de grondrechten d oor middel van een noodwet onnodig maken.

  Beantwoorden
 61. Hans
  Hans zegt:

  Maurice,

  Je schrijft

  “Ik voel me niet vrij om hier op te schrijven wat zij gezegd hebben”

  – begin juni schreef je

  “Dat de betrokken deskundigen (RIVM, OMT, virologen en epidemiologen) comfortabel een positie kunnen handhaven, die op logische gronden en de nieuwste onderzoeksresultaten eigenlijk al vrijwel onhoudbaar is geworden, komt doordat de media die deskundigen niet het vuur aan de schenen legt. Men laat hen zonder echte kritische vragen hun oude mantra’s debiteren”

  en

  “Het lijkt op een omerta”

  Ja, dit “Ik voel me niet vrij om hier op te schrijven wat zij gezegd hebben”, lijkt op een omerta.

  Beantwoorden
 62. Rolf Bos
  Rolf Bos zegt:

  Goed nieuws Maurice. Ik ben je dankbaar voor al je inspanningen en je vastberadenheid!

  Alvast veel succes gewenst en keep up the good work!

  Beantwoorden
 63. Pieter k
  Pieter k zegt:

  Dag Maurice,
  gefeliciteerd dat je zover bent gekomen dat je
  een gesprek aan kunt gaan met Ab Osterhaus.
  Hopelijk lukt het jullie om tot elkaar te komen.
  en weet jij dhr Osterhaus te overtuigen dat het beleid
  over een andere boeg gegooid moet worden.
  Dit zal nog niet gemakkelijk zijn.
  bedenk daarbij dat Ab Osterhaus een autoriteit is
  als het gaat om virologie.(maar ik vertel je hiermee niets nieuws)
  en dan kom jij binnenstappen als opiniepeiler die de
  heren even gaat vertellen hoe ze het beleid moeten voeren.
  misschien is dit wel de reden dat ze jou er buiten willen houden.
  te grote ego’s die denken jou niet nodig te hebben.
  heb vanochtend nog een testje gedaan voor de badkamerspiegel.
  met m’n neus tegen de spiegel en rustig in en uit ademen.
  resultaat; allemaal aerosolen tegen het glas.
  ik wens je veel succes in jouw strijd tegen het corona virus.
  De affiche lijkt wel een beetje op de aankondiging van een boks
  wedstrijd, hopelijk komen er 2 winnaars uit de strijd.

  Beantwoorden
 64. Johan
  Johan zegt:

  Goed om te lezen in het stuk aan de RIVM dat je ook vermoedt dat de grote hoeveelheid besmettingen in de VS (in de zuidelijke staten) door de airco’s. Precies wat ik ook al dacht. Ik heb zelf 2 jaar in Houston, Texas gewoond, waar het vaak erg heet en vochtig is. In alle openbare gebouwen, winkels, restaurants etc. wordt de airco op volle toeren gezet, waardoor het binnen erg koud is. Ik ging zelf vaak ff naar buiten om op te warmen. Iedereen klaagde over de airco’s en werd verkouden door die droge en koude lucht, kreeg keelpijn, hoesten enzovoorts. Het zal mij niet verbazen als het coronavirus op die manier wordt verspreid.

  Beantwoorden
 65. Robin
  Robin zegt:

  Beste Maurice, top dat je eindelijk eens gehoord word!!

  Voor maandag: buiten de maatregelen – of ze nou wel of geen effect hebben – misschien verstandig om óók de ETHISCHE gevolgen te aan te kaarten. Hoor ik verder weinig over.

  Zie het YouTube-filmpje:
  [ ‘Ouderen verpieteren in quarantaine’, zegt Klinisch Ethicus Dr. Erwin Kompanje ]

  Hoe je het ook went of keert namelijk, het beleid is SOWIESO INHUMAAN en mág gewoon niet langer doorgaan zo !!!

  Again, goed bezig Maurice.

  Beantwoorden
 66. Cris
  Cris zegt:

  Wells:- de muizen besmet met grote druppels werden niet ziek. De muzien besmet met “airborne’ druppels direct naar longen, gingen dood.
  Grote druppels zijn van sputum, niet?

  Beantwoorden
 67. Bert
  Bert zegt:

  Besef dat RIVM een instituut is wat deel is van de Rijksoverheid. En OMT is ondersteunend voor de Rijksoverheid. Het kabinet bepaald veel meer de koers van het beleid en uitvoering van aanpak Corona-virus dan RIVM of OMT kan als adviseur.
  Waarom niet de echte verantwoordelijken eens duidelijk benoemen? En kabinet Rutte en kamer aanspreken?

  Beantwoorden
 68. Bert
  Bert zegt:

  Het blijven vasthouden aan de anderhalve meter vind ik ook niet zo vreemd vanuit de beheerders openbare ruimte omdat een echte betrouwbare inschatting maken van risico’s niet zo simpel is en nog moeilijker is uit te leggen en te handhaven. Ga maar eens overal voor alle situaties bepalen hoe ver en hoeveel aerosolen bijdragen in risico’s van binnen krijgen van SARS cov 2! Zij kunnen nu niet simpel zeggen dat alles weer kan maar hou wel rekening met de aerosolen binnen en ook buiten bv op het terras.

  Beantwoorden
  • Jillis
   Jillis zegt:

   Het kan zijn dat ze een formule hebben opgesteld.
   Dat wanneer 1.5 meter wordt aangehouden er niet genoeg aerosolen kan worden aangemaakt in binnen ruimtes om ziek te worden. Ben bang dat het geheim blijft wat de reden is.

   Beantwoorden
 69. Paula
  Paula zegt:

  Wat denk je van dit bericht Maurice? Kan het niet gewoon zijn dat nu er geen langdurige blootstelling is (geen SSE) de mensen daarom minder ziek worden?

  Beantwoorden
 70. Peter
  Peter zegt:

  Graag nog aandacht voor een uitgebreid recent review artikel over dit onderwerp in Environmetal Research door een groep uit Sri Lanka: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293495/

  Persoonlijk vind ik dat een heel goed, genuanceerd stuk waarbij ook aangegeven wordt dat het probleem niet moet worden opgesplitst in de binaire benadering van grote druppels vs aerosolen, maar dat het meer als een soort continuüm kan worden beschouwd, wat eigenlijk ook wel logisch is.

  Beantwoorden
 71. Frans
  Frans zegt:

  Net nog eens naar OMT leden en consultants gekeken.

  Er wotdt echt veel te eenzijdig gekeken.

  Geen immunoloog
  Geen heamatoloog
  Geen histoloog/patholoog anatoom
  Geen moleculaire biologen

  Geen psychologen/psychiaters

  De kern ligt op epidemiologie en microbiologie/virologie.
  Op deze manier krijg je toch nooit complete inzichten.

  Beantwoorden
 72. Hugo Bakker
  Hugo Bakker zegt:

  Eigenlijk is de belangrijkste vraag aan Ab simpel.

  Geef ons 1 wetenschappelijk theoretisch, of empirisch, goed onderbouwde reden waarom de 1,5 m. zo belangrijk is en de aerosols geen rol spelen?
  Ab mag hierbij gerust het onderzoek van Wells gebruiken.

  Ik hoop niet dat het antwoord van Ab zal zijn:
  “ De 1,5 m. is super belangrijk omdat ….bla, blabla… (25 minuten later) de 1,5 m. zo belangrijk is! ”

  Maurice heel veel succes met het debat!

  Beantwoorden
 73. Wouter J
  Wouter J zegt:

  Dit is een tweede verslag van een doktersconsult in een ziekenhuis deze ochtend in mijn woonplaats Hasselt (B), dat dit keer het zesmaandelijkse consult bij mijn endocrinoloog, wegens een schildklierprobleem dat inmiddels onder controle is. (Het eerste verslag een week geleden staat in https://www.maurice.nl/2020/06/17/wanneer-komen-we-weer-bij-zinnen/#comment-221903 ),
  De receptie in hetzelfde ziekenhuis verliep vrijwel identiek als de vorige keer : kordaat, niet onvriendelijk, wel een beetje bangig, vooral vanwege de verpleegster die het obligate mondkapje aanreikte.

  Eén van de verpleegsters endocrinologie met wie ik een korte vooraf-bespreking had in een kamertje van de arts, met midden op het bureau een afscheiding in plexiglas (die was er vorige week niet bij de neurologe), bleek redelijk op de hoogte, nadat ik humeurig gereageerd had toen ik voor de derde keer in 5’ mijn handen moest “ontsmetten”: ze wist dat luchtventilatie cruciaal was, al ging het venster pas open toen ik het vroeg (“het is zeer warm buiten mijnheer”, wat natuurlijk waar was). Ze beweerde te weten dat de kans op besmetting buiten klein was en binnen veel groter (het kan natuurlijk ook zijn dat ze me naar de mond praatte, misschien inmiddels beducht voor een nieuwe verbale uithaal).

  De endocrinoloog zelf had op het hoogtepunt van de crisis enkele weken meegedraaid in een Covid 19-afdeling. (Hasselt, en de omgeving bezuiden, behoren of behoorden tot de zwaarst getroffen gebieden in België). De behandeling en medicatie zijn inderdaad na enkele weken aangepast. Hij beweerde dat er een discussie gaande was over de verspreiding van het virus door de lucht en stond meer open voor een gesprek hierover dan mijn neurologe vorige week. Ik heb hem een afgeprint exemplaar van het artikel https://www.maurice.nl/2020/06/18/game-set-het-zijn-de-aerosols/ overhandigd en hij ging het lezen zei hij.

  Beantwoorden
 74. Erik
  Erik zegt:

  Beste Maurice,

  Blij dat je een debater bereid gevonden hebt. Jammer dat het Ab1 is.
  Ik ben bang dat je alleen maar gefrustreerder uit het debat zult komen.
  Ik voorspel de volgende strategie van AB (op basis van zijn vele bezoeken bij Ab1).
  1. Alles wat jij beweert Maurice, heb ik of hebben we ook altijd al gezegd. Je zult 0 erkenning krijgen.
  2. “we weten zus, we weten zo, dus ik denk dat we x en y moeten doen, dat heb ik trouwens ook altijd gezegd.
  3. “ik denk dat we het helemaal niet zo oneens zijn”.

  Helaas zijn jullie beide eigenwijs, en minimaal bereid om toe te geven dat je op een of meerdere punten van mening bent veranderd.

  Beantwoorden
 75. Peter Rotgans
  Peter Rotgans zegt:

  Maurice, dat besmetting door aerosol kan gebeuren is evident, haast alle dierproeven met griep maken daar gebruik van. Besmetting met niesen kan ook. Dus wat kan je er als beleidsmaker mee? Twee keer niks. Waarom denk je dat het aan het weer ligt, en waarom is wat jouw advies? Waarom denk je dat het aan luchtvochtigheid ligt (virus kan daar goed tegen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057527/ ) alleen omdat het langer blijft hangen? Dus je krijgt gelijk: “het kan ook met aerosol” en dan?

  Beantwoorden
 76. Baten
  Baten zegt:

  Zit te denken. Als het RIVM weet dat aerosols van invloed zijn op de verspreiding en weten dat door de “domme” (lees: 1,5 meter social distancing ed) maatregelen het virus niet te laten verdwijnen zodat het terug komt in de het najaar en het virus zich weer gaat verspreiden.
  En dat als basis ligt om de nieuwe wet omtrent COVID 19 er door te krijgen?
  Gewoon een gedachte. Wellicht een verkeerde.

  Beantwoorden
 77. John Scholtz
  John Scholtz zegt:

  In het boek ‘Werken aan de Weconomy’ van Jan Jonker staat een mooie analogie:
  “In 1986 vond een explosie plaats in de kerncentrale van Tsjernobyl. De aanwezige
  nucleaire ingenieurs hadden een grenzeloos vertrouwen in het ontwerp en de veiligheid van de centrale. Ze dachten daardoor dat een explosie onmogelijk was en
  gingen buiten kijken, want daar kwam volgens hen de oorzaak van de explosie
  vandaan. Die denkfout bekochten ze met de dood: ze stierven allemaal aan een
  overdosis radioactiviteit. De eigenlijke doodsoorzaak was hun onvermogen voorbij
  het eigen paradigma te kijken. Deze ingenieurs waren niet dom maar blind. Ze
  zágen het probleem niet, omdat binnen hun manier van kijken een explosie niet
  kon bestaan.”
  Hier geldt ook: (de professoren) van het RIVM zijn niet dom, maar ze hebben (tot nu toe) niet het vermogen om voorbij hun eigen paradigma te kijken.

  Beantwoorden
 78. Peter Rotgans
  Peter Rotgans zegt:

  Maurice, je moet Osterhaus eens vragen hoe het mechanische afweersysteem van een mens, voor de longen in elkaar zit. Filteren, na bezinken macrofagen, na reproductie afvoer, doorslikken, en na evt reproductie uitpoepen. En als ie het niet weet vragen wat hij in dat team doet

  Beantwoorden
  • Jillis
   Jillis zegt:

   Hij zit niet meer in het team.
   Na de Mexicaanse griep affaire zijn dingen anders geworden voor Ab.
   Vandaar dat hij zich moet herprofileren.
   Stuk van de mondmaskers van Carla Peeters gelezen Peter ?
   Spekkie voor je bekkie.

   Beantwoorden
 79. Remko
  Remko zegt:

  In het licht van de aerosolen-discussie zou ik het volgende willen toevoegen: het aantreffen van een correlatie tussen twee grootheden is nog niet hetzelfde als het oorzakelijk verband vaststellen. Statistici doen geweldig werk in het vinden van samenhang maar hebben daarmee nog niet per sé een verklaring in handen. Het kan veel ingewikkelder zijn dan in eerste instantie wordt vermoed. Wanneer er dan te hard wordt geklaagd dat er niet wordt geluisterd kan er een situatie ontstaan waar onvrede een rol gaat spelen en een efficiënte bestrijding in de weg gaat lopen.
  Heel concreet: Maurice toont keer op keer patronen aan tussen superspread events en het aantal besmettingen. Hiermee is echter nog steeds niet verklaart hoe deze besmettingen precies tot stand komen. En hoe verleidelijk ook is te concluderen dat dit door aerosolen komt, hier is wel meer kennis voor nodig. Natuurlijk staat niks ons in de weg om tot die tijd vooral dat soort events trachten te voorkomen, en tegelijk ook te onderzoeken welke andere ‘events’ zonder gevaar kunnen worden gehouden. Dat laatste is zelfs zeer wenselijk, want de bevolking en onze economie hebben anders zwaar te lijden.
  Voor wie dit nog niet concreet genoeg is heeft Maurice zelf een voorbeeld paraat (komend van een blog uit 2009): er bestaat een sterke correlatie tussen omvang van de ooievaarspopulatie en het geboortecijfer in rurale gebieden in Denemarken. Moet de conclusie zijn dat ooievaars de baby’s brengen?
  Laten we dus niet al te stellig zijn met onze conclusies. Ik ben daarom ook zeer benieuwd naar het gesprek tussen Ab en Maurice, wie weet kan er wel iets van een oorzakelijk verband worden gelegd wanneer twee Masterminds samen gaan zitten en hun visies komende uit verschillende hoeken weten te combineren.

  Beantwoorden
  • Troubadour
   Troubadour zegt:

   Beste Remco,
   Ik snap niet waarom wereldberoemde bedrijven als ASML hun experts niet toestaan om een bijdrage te leveren aan de discussie hier.
   Nergens is de wetenschap zozeer beschikbaar als bij hen. Elke verontreiniging in de lucht, op nanogrootte bijna, kan de productie van microchips verstoren.
   Hun cleanrooms, waarin productie plaats vindt, zijn honderd keer meer aseptisch dan een operatiekamer en elke behandel methode, van filtratie tot ionisatie, van UVC licht tot humidity control, daar zit de expertise!
   Een schande trouwens dat ze hun diensten niet aanbieden vanuit zichzelf!

   Beantwoorden
 80. Martijn
  Martijn zegt:

  Van Dissel noemde tijdens de briefing meerdere malen dat uit studies blijkt dat 1,5 meter het meest effectief is. Daarom ben ik benieuwd naar die studies.
  Daarnaast vond ik het stukje over de vleesfabrieken kernmerkend voor de halsstarrige stellingname t.a.v. de grove druppels. Hij zei dat de klimatologische omstandigheden invloed hebben op het gedrag van de drup… grove druppels………..

  Beantwoorden
 81. Gerben
  Gerben zegt:

  Karl Friston bewijst op eigen wijze waarom de gebruikte modellen niet (kunnen) kloppen. Helaas is zijn bewijsvoering voor de gemiddelde hoogleraar ook niet of moeilijk te vatten. Daarom wordt zijn analyse door velen liever niet genoemd, want hij is te goed om te ontkennen.

  Beantwoorden
 82. Roger
  Roger zegt:

  De site van het Duitse RIVM , het RKI is vandaag geactualiseerd .
  Hier worden wel de nieuwste inzichten bijgewerkt !

  SARS-CoV-2 Steckbrief zur Coronavirus-Krankheit-2019 (COVID-19)
  Stand: 26.6.2020
  1. Übertragungswege :
  Haupt­übertragungs­weg Tröpfchen­infektion/ Aerosole

  Ik nodig iedereen graag uit zelf op http://WWW.RKI.DE te lezen , de Aerosolen worden duidelijk
  genoemd als hoofd besmetting oorzaak .

  Wellicht hebben ze bij het RIVM ook internet en kunnen ze dit eens lezen ?

  Voor het RIVM bestaat deze besmetting weg zo goed als niet en is aanpassing van verluchting
  in gebouwen niet nodig , te triest voor woorden die kleuterklas .

  Maurice heeft gelijk , ga zo door !

  Beantwoorden
 83. Klaas
  Klaas zegt:

  Hier ook nog bijdrages die een verklaring kunnen vormen voor de besmettingstijgingen in Lissabon en de VS.

  ‘Je moet altijd een beetje oppassen, de ene buitenlucht is niet de andere’, zegt hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC), doelend op overdekte tenten en afgeschermde terrassen.

  Toch hangt het maar net af van de omstandigheden, erkennen alle experts. ‘Overdracht van het virus buitenshuis is niet uitgesloten’, stelt Yuguo. Vooral de blootstelling telt: urenlang geanimeerd met elkaar praten op een terras speelt het virus meer in de kaart dan wandelen door het park. ‘Het gaat om langdurig aanhoudende overdrachtssituaties’, zegt Kroes. ‘Niet om het elkaar voorbijlopen op straat.’

  Uit: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-nauwelijks-kans-op-besmetting-in-buitenlucht~b28c006b/

  Bruijning haalt een omvangrijk Chinees onderzoek aan. Daaruit blijkt dat de meeste besmettingen in huis plaatsvinden. Familieleden die elkaar besmetten dus. Daarna besmetten mensen elkaar het vaakst tijdens het reizen en in winkels. Ook bijvoorbeeld kerkdiensten, of andere samenkomsten zijn risicovol. “Vooral wanneer daarbij ook intensief gesport of gezongen wordt”, zegt Bruijning.

  Bruijning bekeek meerdere studies, vooral van voor de lockdown. Tijdens de lockdown zaten we natuurlijk vaker binnen, het is logisch dat de besmettingen toen vooral binnen plaatsvonden. Maar voor de lockdown was dat ook zo, en dat is te verklaren. “Je moet langdurig blootgesteld zijn aan een hoge concentratie virus om geïnfecteerd te raken. Dat gebeurt vooral als je lang dichtbij mensen zit in een ruimte waar de lucht niet snel ververst.”

  Daar komt nog iets bij. “Uit nieuw onderzoek blijkt dat het uv-licht van de zon het virus snel afbreekt. “Als je buiten bent en het virus komt op jouw stoel of bord terecht, is dat maar heel kort infectieus. Daarna vervalt dat door het uv-licht.”

  “Kortstondig contact heeft een heel laag risico. Een hardloper die je passeert in het bos lijkt me geen probleem”, zegt Bruijning.

  Uit: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5132581/de-kans-op-besmetting-binnen-net-zo-groot-als-buiten

  Overdekte tenten en afgeschermde terrassen lijken dus een risico te zijn omdat de grote aersols blijven hangen. Daarnaast wordt er ook in cafés, restaurants en ook op feesten en in clubs geanimeerd met elkaar gepraat, geschreeuwd en gezongen. Daardoor zouden dus de besmettingen in Lissabon en de VS kunnen zijn gebeurd. Daarnaast worden er blijkbaar in de VS veel airco’s gebruikt in restaurants, cafés en clubs en dan heb je ook snel bingo.

  Tot slot erkende Rutte toch impliciet dat aerosols de (hoofd)oorzaak van de besmettingen zijn. Je mag in stadions namelijk wel op 1.5m staan maar niet zingen. Als alleen 1.5m genoeg zou zijn om besmettingen te voorkomen had men wel mogen zingen. Daarmee impliceert hij naar mijn idee dat aerosols de (hoofd)oorzaak zijn van de besmettingen. Maar dit kan ook mijn verkeerde interpretatie zijn. Hoe denken jullie hierover?

  Beantwoorden
 84. Edwin IJpeij
  Edwin IJpeij zegt:

  Heel goed dat u een gesprek met het RIVM heeft gehad. Dat ze niet subiet bijdraaien was te verwachten. Hoe stelliger de mening, hoe moeilijker dat wordt. Zie het als een compliment voor uw werk omdat het blijkbaar serieus wordt genomen, anders zou u daar niet aan tafel hebben gezeten.

  Evenwel is het voor veel wetenschappers zo – althans die objectief pogen te blijven waarnemen – dat er nog geen 100% sluitend bewijs is noch voor uw hypothese maar ook zeker ook niet voor de 1,5 meter hypothese. Als dat zo was dan is uw gesprek met Ab Osterhaus ook niet nodig. Wel zie ik dat door de solide onderbouwingen uw analyse veel meer waarschijnlijk is dan de 1,5 meter hypothese. Dat mantra is mijns inziens pure indoctrinatie omdat het als bewijs wordt gebracht.

  Heel veel succes maandag.

  Beantwoorden
 85. jan van tienhoven
  jan van tienhoven zegt:

  Ik ben blij dat de heren uit de ivoren toren van vermeende almacht zijn gekomen en hun mening willen toetsen aan jouw inzichten. Heel fijn.
  Half Nederland met een beetje hersens heeft alle blunders kunnen meemaken en het spel om om de feiten heen te draaien. Balkenende zei ooit tegen Bos u liegt en u draait.. Als we naar de mondkapjes affaire kijken die duizenden doden hebben gekost lijkt me dit aardig op zn plaats.

  Beantwoorden
 86. Raymond
  Raymond zegt:

  Beste Maurice,
  Echt fantastisch wat u doet, hou vol. De rechtsstaat en democratie schreeuwen erom.
  En heel veel sterkte met het verlies van uw zoon.

  Beantwoorden
 87. Erik
  Erik zegt:

  Osterhaus versus de Hond is nogal overdreven. Ik heb Osterhaus al veel dingen horen zeggen waaruit blijkt dat hij het eens is met de Hond, zoals bijv over de verspreiding via aërosolen. Ik denk dat de beste aanpak nog wel is om te proberen het op zoveel punten eens te worden en om aan Ab een aantal uitspraken te ontlokken tav aërosolen, superspread events, en beleidsmaatregelen. Als er overeenstemming bereikt kan worden op zoveel mogelijk punten dan maakt dat de zaak van Maurice ook weer sterker.

  Zo hoef je het bijv niet eens eens te worden over verspreiding via aërosolen maar zou je het best wel eens goed eens kunnen worden over ventilatie en hoe je dat dan precies zou moeten doen. Ook zou je het eens kunnen worden over het feit dat het Rivm hierin te kort schiet, en misschien ook nog wel over meer openheid van zaken van het OMT.

  Beantwoorden
 88. Job Haer
  Job Haer zegt:

  Beste Maurice,

  Ik wil je meegeven dat als ik jouw stukken lees ik me ontzettend stoor aan de stijl waarmee je jouw mening aan het verkondigen bent. Het is voor een groot deel scoren met makkelijke retoriek die goed ligt bij veel mensen. Daarbij lees ik in je stukken ook veel op de borst klopperij en aandachtzoekerij.
  Wetenschappelijke artikelen lezen en daar losstaande quotes/eigen conclusies uit trekken zonder dat je de biologische achtergrond hebt om die op waarde te schatten is op zich al jammer. Maar als je dan ook nog eens je platform gebruikt om die de wereld in te slingeren.. Je ondermijnt en brengt twijfel in de samenleving terwijl je amper wat van de biologische achtergrond van virussen en hun verspreiding af weet. Ik zet liever mijn geld op mensen die al vele jaren (soms decennia) ervaring hebben met virale ziektes. En dat zou iedereen moeten doen!

  Job Haer

  Beantwoorden
 89. Ellen
  Ellen zegt:

  Beste Maurice, ik heb een vraag over een andere orde. Waarom hebben we het toch steeds over het voorkomen van uitbraken e.d we weten nu welke mensen er aan sterven dat dat oude mensen zijn en mensen die onderliggende ziekten hebben . Die sterven doorgaans ook aan de gewone griep, waarom niet kijken naar een medicijn die er ook wel schijnen te zijn. Het blijft voor mij toch een raar en dubieus verhaal.

  Beantwoorden
 90. R. van Beeke
  R. van Beeke zegt:

  Opmerkelijk. Vriend Osterhaus deed in de recente BNR uitzending zijn best om de virologen (OMT / RIVM) te verdedigen door aan te geven dat zij net als Maurice zeer zeker ook alle buitenlandse relevante recente studies bestudeerd hebben.
  Klein nadeel is dat zij, de ‘deskundigen’ die studies niet (kunnen) verbinden en geen patronen (kunnen) ontdekken en dus ook niet de juiste conclusies kunnen trekken, zoals data-specialist Maurice dat al vanaf het begin wel kan en doet….Stelling : het zou Nederland ontzettend veel leed en geld hebben bespaard als een expert zoals Maurice – vanaf januari 2020 – deel zou uitmaken (bij voorkeur als baas) van het OMT of het RIVM….(overigens, heeft u deskundige dhr Prof. dr. Andreas Voss – Radboudumc/OMT nog gezien zojuist op Op1? Deze arts-microbioloog gaat bijna achteloos voorbij aan het thema ‘risico’s aerosolen’, de talloze studies hierover en de impact hier van Covid 19 op mensen….bijna lachwekkend als het probleem niet zo immens zou zijn! Temeer daar dhr. Voss de niet op feiten gebaseerde 1,5 m tracht te verdedigen). Zouden het OMT en het RIVM – als de Covid 19 storm wat geluwd is – een groot onderzoek niet vrezen….?

  Beantwoorden
 91. Franck
  Franck zegt:

  Maurice , je doet geweldig werk! Ik ben fan ! De uitzending op de radio heb ik gemist , maar ik vrees dat ik al kan raden wat Ab uitspreekt , de mantra “ 1,5 meter , 1,5 meter , 1,5 meter “
  En hoe heet het ? Outbreak Management Team ? Klinkt als een team van hoe komen we hier uit , maar wat ik gisteren bij OP1 zag, is het een team van TBI , tegen beter weten in. Er ligt een plan en dat plan moet er vroeg of laat komen.

  Beantwoorden
 92. doet erniet toe
  doet erniet toe zegt:

  Marice ik ben bang dat je gelijk gaat krijgen met name als de media,rivm en politiek halstarrig blijven hangen met verouderde gegevens dat inde herfst/winter superspread events komen.
  Ik ben u op voorhand blikvoer aan het inslaan zodat ik zo min mogleijk naar de super hoef te gaan.
  Ook in de super draaien de aircos nu vollop, en mensen die vatbaar zijn of in derisico groep heoren zijn hun leven niet zeker met deze aircos.
  ik heb bij de super iemand aangesproken die mij op afstand wou houden vermeld dat ze als risico groep niet eens in de airco gekoelde ruimte zou moeten gaan zitten, maar dat schijnt niet door te dringen omdat ze de rivm, media en politiek blindelings geloven, in discussie gaan met dit soort mensen heeft totaal geen nut, de politiek moet wakker worden en de feiten/covid19 regels gaan herzien gebaseerd op de nieuwe en correcte informatie omtrend covid19.
  Doen ze het niet dan is het op hun schouders dat ook in nederland covid19 hard gaat toeslaan met name na de zomer in de herfst en winter, met alle gevolgen van dien.
  Vacinatie van een ongeteste vacain zoals bij de mexicaanse griep komt er bij mij niet in(PUNT).ik heb geen zin op een of andere bijwerking zoals narcolepsie die veel mensen er aan hebben overgehouden aan het vaccain dat abje oosterhuis liep te promoten, en wie mocht voor de schade opdraaien, juist de nl belastingbetaler maar niet abje O, en de mesnen die de bij effecten kregen leven nu in onzekerheid omdat ze blindelings geloofden in de overheid en rivm.
  Dergelijke vacains behoren 10 jaar getest te worden voodat het uberhaupt kan woden gebruitk als vacain bij de bevolking, doen ze het wel dan gaat het de mesnen die wel dat caccain halen nare bijwerkingen geven die zijn weerga niet kent.
  poltiek wordt wakker voor het te laat is, mensen worden wakker nu jullie nog!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *