De gigantische impact van superspreading events

Voor meer info over de SSE’s in de wereld  de grote verzameling van Koen Swinkels 

Om superspread events te voorkomen moet men zorgen dat bij evenementen in binnenruimte het virus niet lang in de lucht kan blijven zweven. Goede luchtverversing en hogere luchtvochtigheid zijn daarbij zeer effectief. Tussen nu en eind oktober moeten alle HVAC systemen in kantoren, instellingen, ziekenhuizen scholen, winkels, restaurants Coronaproof worden gemaakt. Dan lopen we geen gevaar meer voor superspreadevents.

Buiten kunnen ze in ieder geval niet plaatsvinden, omdat het virus dan vervliegt.

104 antwoorden
 1. Johannes van Doorn
  Johannes van Doorn zegt:

  Wat mij nog niet duidelijk is: stel dat 1000 mensen bij elkaar zijn op een superspread event en slechts 1 iemand, persoon A, is besmet. Na 1 maand blijken 300 mensen besmet te zijn geworden op deze superspread event. Is het dan zo dat persoon A al deze 300 mensen heeft aangestoken of kan dat tijdens zo’n superspread event ook zo zijn dat A er 50 besmet, en deze 50 op hun beurt ieder ook weer een x-aantal, etc. M.a.w., kun je binnen een minuut, een uur, … ook al anderen besmetten? (Ik lees bijna alles hier, wellicht is dit al eens besproken maar ik ben het effe kwijt…) S.v.p. geen antwoorden bij het RIVM weghalen, ik ben nl. op zoek naar betrouwbare data ;-) Of, “We weten het niet” is ook een prachtig antwoord…

  Beantwoorden
  • Christiaan
   Christiaan zegt:

   Bij mijn weten kun je niet besmet raken en meteen, ter plekke, anderen besmetten. Dat kan pas na de incubatietijd die vaak een dag of vier, vijf is. Dus als er in jouw voorbeeld in één klap 300 mensen besmet raken, dan zijn die allemaal door die ene drager aangestoken

   Beantwoorden
   • martijn potman
    martijn potman zegt:

    Wat Christiaan zegt klopt. Deze ene persoon zal verantwoordelijk zijn voor alle besmettingen. Daarom is het van groot belang om je eigen hygiëne serieus te nemen, maar gaan al deze maatregelen veel te ver. Een regering van angstige hazen met een organisatie die uit de mouw geklopt is die adviezen geeft, maar waar ze hun informatie inwinnen is onbekend. Als je wetenschappelijke informatie wilt lezen over Covid19 en je kan goed Engels dan raad ik je aan naar arstechnica.com te browsen. Dit is een van de meest betrouwbare wetenschappelijke “blogs” ter wereld.

    Beantwoorden
    • Frans
     Frans zegt:

     Het blijft een spel van actie en reaktie, er zit een limiet op de productie en uitstoot van virale deeltjes in totaal, maar er is evengoed een limiet aan wat er per tijd in circulatie gebracht kan worden door 1 individue. Het is dan ook hoogst onwaarschijnlijk dat zo als Christiaan het uitdrukt 1 persoon in 1 klap 300 anderen kan besmetten. Dit zal veel eerder tussen de 3 a 30 personen liggen.

     Bedenk ook dat er een minimale hoeveelheid aan virusdeeltjes nodig is om tot een infectie te komen.

     Het is zo ontzettend jammer, dat er nog geen duidelijke studies naarvoren komen die de daadwerkelijk laten zien wat de toename aan viraledeeltjes is in de ruimte per tijdseenheid indien er zich 1 geïnfecteerd persoon in een ruimte bevindt en wat nu de minimale infectie dosis is.

     Beantwoorden
  • Frans
   Frans zegt:

   De echt grote superspread events worden ingeleid door kleinere events of zijn events gespreid over een aantal dagen.

   Superspreading vraagt om meerdere initiatieven in de piek van het event.

   Beantwoorden
  • cor
   cor zegt:

   wat ik begrepen heb is dat de duur van het inademen van aerosols de mate van ziekte mede bepaald, dus die minuut of een uur maakt heel veel uit

   Beantwoorden
  • kessel
   kessel zegt:

   waarschijnlijk niet. dus waren er meer mensen in die zaal die corona hadden. of die 1000 mensen hebben elkaar daarna vaker ontmoet

   Beantwoorden
 2. Dave
  Dave zegt:

  Hi Maurice,weer heel duidelijk en helder uitgelegd, hopelijk zien de usual suspects het ook eindelijk in ,mijn vraag van mijn vriendin Bianca en mij is,zijn wij veilig in het binnen zwembad hier in Dordrecht?er zijn nooit zoveel mensen hoor meestal rond 20/30 kan dit kwaad?ivm verspreiding sse?het is altijd zaterdags van 16.30 tot 1900 vrij zwemmen,wij volgen jou ontwikkelingen elke dag ga zo door Maurice hopelijk slaat de regering,rivm enz ook snel om met vriendelijke groet Dave en bianca

  Beantwoorden
  • A. de Jong
   A. de Jong zegt:

   Dave, er zijn nu bijna geen mensen meer die besmettelijk zijn, de kans dat je een ervan tegenkomt die precies op hetzelfde tijdstip als jij gaat zwemmen tegenkomt is verwaarloosbaar. Geniet van het leven en maak je niet te veel zorgen.

   Maurice, veel mensen zijn niet zozeer bang om zelf ziek te worden, maar vooral om het door te geven aan iemand die er wel erg veel last van kan ondervinden. Is hier ook iets realistisch over de kans dat dit gebeurd te zeggen?

   Beantwoorden
   • Frans
    Frans zegt:

    Er valt veel te beredeneren, maar of de kans nu hoog of laag ligt een kans blijft een kans.

    Als je iets te beschermen hebt, dan moet dat beschermt kunnen worden. Maar dat moet gebeuren opbasis van logica, niet op basis van het afsluiten van praktisch veilige systemen.

    Het is dus van belang dat we de risico’s van onze gedragingen begrijpen.

    En daarbinnen, is het vooral de eigen keuze die van belang is. Je bent zelf de persoon die met de gevolgen moet dealen.

    Beantwoorden
 3. Eric Huls
  Eric Huls zegt:

  Je stelt dat 10% voor 80% van de besmettingen verantwoordelijk is, terwijl je duidelijk de kop van een nieuwsartikel laat zien waarin staat dat het om 20% gaat en niet 10%. Ik heb het betreffende artikel er nog eens bij gezocht maar daar staat echt duidelijk dat het om 20% gaat. Voor iemand die zo hoog van de toren blaast over de fouten van anderen vind ik dit wel een kwalijke fout.

  Beantwoorden
  • Jan Jansen
   Jan Jansen zegt:

   Scherp gezien, Erik. Blijf liever echter op een meer constructieve wijze argumenteren, i.p.v. onnodig op de beste man te spelen, want daar is uiteindelijk iedereen beter bij gebaat.

   Die genoemde 20% in de ondertitel is geen zetfout van de NYT, want de inhoud van het artikel van die twee epidemiologen uit Hong Kong, en hun studie, spreekt ook over van een 20% staat op 80% verhouding:

   —-
   “In our study, just 20 percent of cases, all of them involving social gatherings, accounted for an astonishing 80 percent of transmissions. […] No less astonishing was this corollary finding: Seventy percent of the people infected did not pass on the virus to anyone.”
   —-

   Opinion: Just Stop the Superspreading
   by Dillon C. Adam and Benjamin J. Cowling

   https://www.nytimes.com/2020/06/02/opinion/coronavirus-superspreaders.html

   Ik vermoed dat Maurice uit gaat van de tien procent besmet tachtig procent verhouding, genoemd in de Welcome-studie (van 9 april) van de groepen rond Akira Endo en Adam Kucharski, et al., van de situatie *buiten* China. Die auteurs schrijven daarin:

   —-
   “Our model suggested a high degree of individual-level variation in the transmission of COVID-19. Within the current consensus range of R0 (2-3), the overdispersion parameter k of a negative-binomial distribution was estimated to be around 0.1 (median estimate 0.1; 95% CrI: 0.05-0.2 for R0 = 2.5), suggesting that 80% of secondary transmissions may have been caused by a small fraction of infectious individuals (~10%).”
   —-

   Endo A, et al. Estimating the overdispersion in COVID-19 transmission using outbreak sizes outside China [version 1; peer review: 1 approved, 1 approved with reservations]. Wellcome Open Res 2020, 5:67 https://doi.org/10.12688/wellcomeopenres.15842.1

   Hoe men het ook wendt of keert: vermoedelijk draagt slechts een minderheid (10~20%) van de met SARS-CoV-2 geïnfecteerden het virus over op zo’n 80% van de nieuwe Covid-19 gevallen. Als dat gegeven klopt, dan is dat goed nieuws.

   Want als dat alleen plaatsvindt onder de omstandigheden waarbij superspread events plaatsvinden, dan is er veel winst te behalen door die situaties uit te bannen. Zo simpel is het. Alleen, dat is dus gebleken uit een mathematisch model. Nu moet dat ook nog blijken uit meerdere goede epidemiologische veldstudies.

   Beantwoorden
  • Frans
   Frans zegt:

   Maurice redeneert, om beredeneringen en vaststellingen van anderen heen. Hij bennut de data die hem voorhanden ligt. Het is niet Maurice zelf die proeven doet, hij bekritiseerd en beoordeeld de data.

   Beantwoorden
  • Wil
   Wil zegt:

   Ik bedoel , meegaand met de superspreadevent theorie en dit willen voorkomen, moeten de regels om superspreadevent te voorkomen , nog veel strenger dan de 1,5 meter samenleving worden ! 30 mensen in een restaurant kan al een superspread event zijn, laat staan 100 mensen bij elkaar etc. Dus welke regels en normen moeten hier dan voor gelden ???

   Beantwoorden
    • Frans
     Frans zegt:

     Aanvullend is het aan te raden meerdaagse events op in te korten tot 1 daagse events binnen een gelijk blijvend publiek ontstaat sneller een cumulatie.

     Dus meer kortere en kleinere evenementen.

     Beantwoorden
    • Peter
     Peter zegt:

     Ik volg je! Maar is ventileren straks ook voldoende als de temperaturen en daarmee de luchtvochtigheid dalen? Kun je in de winter ook buiten besmet raken? Wat kunnen we binnen doen om de luchtvochtigheid te optimaliseren? (en heeft dat zin of is ventileren in de winter ook voldoende?) Ik verwacht niet meteen antwoord hoor (hoewel ik t graag wil weten) maar meer voor discussie.

     Beantwoorden
    • Herman Aven
     Herman Aven zegt:

     In de openlucht zal dit weer meer afhangen van weersomstandigheden en microklimaat. Rond grote menigtes ontwikkelt zich soms een meer statische luchtbubbel als het niet verstoord wordt door bijvoorbeeld wind. En vooral bij een koelere zomeravond heb je hier dus ook een theoretisch event?

     Beantwoorden
     • Jan Jansen
      Jan Jansen zegt:

      Luidruchtige en dicht op elkaar gepakte mensenmassa’s, zoals bij demonstraties, protesten of een oproer, veroorzaken bij mooi zomers, wildstil weer, maar ook bij mistig weer, een eigen microklimaat, waarin zich een wolk van huidschilvers, haartjes, tabaksrook en rondzwevende speekseldruppeltjes bevindt. De mensen in de massa fungeren als windbrekers. Tot de gemiddelde lichaamshoogte kan de lucht in de massa daardoor sterker microbiologisch en viraal worden verontreinigds dan anders het geval is.

   • Peter
    Peter zegt:

    Laat ze er maar lekker over konkelen dan. Heeft het zin dan om een standaard hiervoor te bepalen? Het is gewoon duidelijk dat bijvoorbeeld vleesverwerkingsbedrijven met oplossingen moeten gaan komen om verspreiding tegen te gaan. Kerken idem. Volgens mij heeft het meer zin om de plekken waar het binnenklimaat niet optimaal is aan te pakken.

    Beantwoorden
  • Pjotr
   Pjotr zegt:

   Klopt. Als je fijnstofkaart van Nederland bekijkt, zie je dat naarmate je naar het noorden gaat de fijnstofconcentratie vermindert en dat de concentratie het hoogst is in Oost-Brabant. Ook longproblemen komen daar meer voor, waardoor het sterftepercentage aan covid-19 daar ook het hoogst is.

   Beantwoorden
   • PJ
    PJ zegt:

    Die link probeert men te leggen ja, vooral in Brabant met politieke bedoelingen. Men, is blijkbaar het meerdaagse super-superspreading event dat daar eind februari heeft plaats gevonden alweer vergeten. En in de regio Uden Erp Boekel ( zwaar getroffen gebied ) heeft nb 2 weken na carnaval, toen covid allang in Nederland was, nog een popconcert binnen plaatsgevonden!! Daar waren minimaal 1000 bezoekers…..

    Beantwoorden
 4. Ruud
  Ruud zegt:

  Super spreading events. Ik lees het hele verhaal, Ik lees alles over kleine en grote luchtdeeltjes. Ik lees ook waarom met name zang koren zo besmettelijk waren. Maar waarom gaat U meneer Maurice, als het door was gegaan, uw opwachting maken op het malieveld tussen allemaal schreeuwende mensen die geen afstand houden waardoor dit juist is aan te merken als SSE

  Beantwoorden
   • Ruud
    Ruud zegt:

    Ben ik niet met je eens. als super spread event werd aangegeven de voetbalwedstrijd in italie, De vrouwen demonstratie in spanje en Mardi graz in amerika. Deze zijn allemaal buiten

    Beantwoorden
    • Peter
     Peter zegt:

     Dat kun je je afvragen. Alle supporters zullen hebben ingedronken, nagedronken ergens binnen. Het was ook in Noord Italie winter destijds. Bovendien worden supporters als sardientjes met het OV vervoerd. Mardi Grass idem. Veel kroegen waren open. Veel mensen op de been van kroeg naar kroeg. Dit is echter ook door Maurice al lang en breed besproken trouwens.

     Beantwoorden
    • Willem
     Willem zegt:

     Beste Ruud,
     1. Laten we Maurice danken voor het harde werk en alsnog condoleren.
     2. Over Italie voetbal is door Maurice (blogs) al veel gezegd: strekking cafe’s en restaurants rond de wedstrijd, ideaal seizoen.
     3. Spanje demo weet ik niet.
     4. Mardi Graz – bourbon street is een en al cafe’s met airco.
     Er zijn geen aanwijzingen dat er buiten besmetting optreedt, juist anderom er zijn veel aanwijzingen dat ‘t niet gebeurt. Dank aan alle blogs van Maurice.

     Beantwoorden
    • Henri
     Henri zegt:

     Ja, maar na afloop even een café pakken. En in volle treinen/bussen/auto’s naar huis. De besmettingen zullen primair binnen zijn opgetreden.

     Beantwoorden
    • Frans
     Frans zegt:

     Bij de voetbalwedstrijd zou het vooral gaan om secundaire gedragingen inderdaad. Daarnaast heb je kans dat een stadion onder bepaalde condities opgevat moet worden als een binnen locatie, er is immers spraken van een half open structuur. Als de wind stromingen boven het stadion de lucht het stadion in duwt dan kunnen de deeltjes niet volledig weg.

     Daar tegenover staat het enorme volume van het stadion, voordat die invloed gaat tellen moeten er wel al veel besmettingen aanwezig zijn in het stadion.

     Beantwoorden
 5. Lucas Vastenhout
  Lucas Vastenhout zegt:

  Is een voetbalwedstrijd in de open lucht ook een Superspread event?
  Is er een verschil tussen Feyenoord (50.000 toeschouwers) en b.v. Go Ahead Eagles (10.000 toeschouwers)? Bevorderen open hoeken in het stadion voor het toelaten van wind (voor een goede grasmat), zoals bij Go Ahead Eagles, een gezonde omgeving?

  Beantwoorden
  • R. Zwart
   R. Zwart zegt:

   Ik vermoed dat De Hond zal aangeven dat een voetbalwedstrijd in de open lucht an sich geen SSE hoeft te worden. Het probleem zit meer in de omstandigheden voor en na de wedstijd. Denk aan het vervoer van en naar de wedstijd (veel met OV en touringcars), bijeenkomsten in cafés en restaurants, het bij elkaar komen in het stadion in de rust, toiletbezoek, bier en snacks halen, etc. Dan zit je toch vaak weer bij elkaar in dichte ruimtes.

   Beantwoorden
   • cor
    cor zegt:

    de wedstrijd Atalalnta-Valencia werd in Milaan gespeeld. de vele supporters verplaatste zich dus met Auto /Openbaar vv. keken in cafe,s. daar waren de besmettingshaarden

    Beantwoorden
   • Daniël Mantione
    Daniël Mantione zegt:

    Dat is ook een plausibele verklaring die zorgt dat de aërosolentheorie in stand blijft. Toch vind ik dat je hier niet zomaar aan voorbij mag gaan “het zou ook zo gebeurd kunnen zijn”, is precies het argument dat de RIVM ook veelvuldig inzet. Daarmee hoort de kous niet af te zijn: Juist in de stadions zelf wordt het hardst geschreeuwd en het stadion past daarmee perfect bij de superverspredingen door bijvoorbeeld koren. Daarmee is er naast een verschil (de buitenkwestie) ook een grote overeenkomst. Ik denk daarom dat het verstandig is om slagen om de arm te houden als iets waar nader onderzoek gewenst is en niet nu al aan te nemen dat het in een stadion veilig is als je de gebeurtenissen voor en na de wedstrijd onder de loep neemt.

    Beantwoorden
 6. Edwin IJpeij
  Edwin IJpeij zegt:

  Hele duidelijke uitleg Maurice. Dus de intrinsieke R0 van ca. 2,5 door de cijfers die door deze professor en zijn collega epidemioloog gevonden zijn eigenlijk alleen bij superspreading events kan prevaleren. Herl interessant artikel om te lezen, en dat SARS-CoV2 zich gedraagt als SARS-CoV1 en MERS. Ook deze opmerking in dit artikel is zeer interessant: “ It stands to reason, too, that a highly contagious person is more likely to spread the infection in a crowd (at a wedding, ….”. Dat wekt direct de wetenschappelijke reflex: waarom? Wat maakt de ene persoon besmettelijker dan de andere? En hoe kun je de meest besmettelijke mensen herkennen? Welke symptomen vertonen zij of welk gedrag vertonen zij (praten luider bv)?

  Beantwoorden
 7. Anton Theunissen
  Anton Theunissen zegt:

  “Events verbieden” – ik had liever gehoord “een oplossing zoeken om events te organiseren, want die zijn er.”
  Ingrediënten: ventilatie, ionisatie, HEPA, UV-c, desnoods i.c.m. mondkapjes. Mondkapjes zijn er vooral om directe besmetting tegen te gaan, dus een mondkapje van nylonkous zou ook al helpen (dat lijkt mij gezonder qua recirculatie als je twee uur of langer bij een event moet staan). Buiten&overdekt is misschien een optie, denk aan grote feesttenten zonder zijwanden en met gegarandeerde ventilatie. Dat wordt dan wel een kwestie van je erop kleden maar dat went wel en het is niet ook altijd ‘coronacode oranje’. Dank voor je inzet Maurice.

  Beantwoorden
 8. Jaap
  Jaap zegt:

  Mag ik nu langzaamaan concluderen dat er vooral een niet-gestuurd en amper acceptabel ‘discours’ gaande is? Waarom zie ik geen echte discussie? Ja, debat zie ik overal. In die debatten zie ik bij alle partijen flauwekul.

  Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Ik zou zeggen, als het allemaal flauwekul is: verlicht ons dan maar met jouw inzichten! Want als jij in staat bent alle debatten als flauwekul te beoordelen, moet je wel de waarheid in pacht hebben, niet?

   Beantwoorden
 9. Johannes van Doorn
  Johannes van Doorn zegt:

  Ok. Mogelijk kan B wel een doorgeefluik zijn van A. B ademt virus van A in en blaast het virus weer verder uit…
  Dan zou het wel uitmaken of je naar een solo zanger gaat luisteren (in een gesloten ruimte) of naar een zingend koor…

  Beantwoorden
 10. M. Auener
  M. Auener zegt:

  Zou je middelbare scholen die weer op volle kracht gaan draaien met volle klassen niet kunnen zien als superspreading events? Zo niet, waarom dan eigenlijk niet?

  Beantwoorden
 11. Florus
  Florus zegt:

  Maar de wedstrijd in Milaan staat toch te boek als een van de super spreading events? Met z’n allen luidkeels zingen in een half overdekt stadion is denk ik toch niet echt verstandig…..

  Beantwoorden
  • Daniël Mantione
   Daniël Mantione zegt:

   Dat ben ik met je eens. Op zich kan het zo zijn dat de besmettingen in activiteiten voor en na de wedstrijd gebeurd kan zijn en dat de wedstrijd veilig is. Maar… dat weten we niet zeker en juist tijdens de wedstrijd wordt het hardst en het meest geschreeuwd. Zouden wedstrijden tot de weinige situaties gerekend kunnen worden waar je wel buiten besmet kan raken? We weten het niet. En het is dat gebrek aan kennis waarom je mijn inziens nu nog niet wilt besluiten om voetbal weer te normaliseren, de gevolgen zijn gewoonweg te groot. Naarmate de kennis toeneemt en dat is nog steeds het geval, kunnen we daar binnenkort wellicht wel zinnige uitspraken over doen.

   Beantwoorden
 12. Klaas
  Klaas zegt:

  Het RIVM loopt achter met data. Echter krijgen zij de getallen door van de GGDs. Daarom zet ik mijn vraagtekens bij de opslag en overdracht van de gegevens omtrent besmettingen. ziekenhuisopnamen en doden aan het RIVM. Ook zet ik mijn vraagtekens bij de opslag en het verwerken van deze data door het RIVM.

  Verder verbaast het mij ook dat Sjaak de Gouw van de GGD zegt dat men niet alles te weten komt bij bron-en contactonderzoek. Dan denk ik: ook al kom je 80 procent te weten, alles kan helpen. Focus eens op hetgeen je er wel mee kan bereiken ipv hetgeen je niet weet. Alles moet maar 100 procent zijn terwijl dat haast onmogelijk is. Echt heel achterhaald en vreemd vind ik dat.

  Overigens meneer de Hond en iedereen hier op de website: hebben jullie deze Q&A gezien met OMT viroloog Menno de Jong? https://www.at5.nl/artikelen/202714/corona-qanda-met-viroloog-menno-de-jong-15-meter-afstand-houden-tot-er-een-vaccin-is

  Ik ben benieuwd naar jullie mening hieromtrent.

  Mvg,

  Klaas

  Beantwoorden
  • Walter
   Walter zegt:

   Alle virologen die in het OMT zitten moeten als een geluid en een stem naar buiten treden en daarom zullen ze allemaal precies hetzelfde vertellen, namelijk hoe goed de anderhalve meter maatregel heeft geholpen om het virus – dat nog steeds op de loer ligt en wacht op jouw verslapping om toe te slaan – onder controle te krijgen. Dat is geen verrassing of iets nieuws en vanuit OMT standpunt te begrijpen. Ondertussen wordt wel steeds duidelijker dat het een onzin verhaal is naar mijn mening.

   Als de GGD zegt dat men niet alles te weten komt bij het bron en contact onderzoek dan kun je er bijna wel van uitgaan dat ze nauwelijks iemand kunnen vinden, en dat is weer niet vreemd met alle “false positives” in de testen want als je die probeert te volgen dan zit je op een dood spoor. Zeker weten doe ik dit niet maar zou graag eens wat data zien van succesvolle bron en contactonderzoeken, ik weet niet of dat er is ?

   Beantwoorden
 13. Suzanne
  Suzanne zegt:

  Beste Maurice,

  Allereerst hartelijk dank voor jouw bijdrage aan het Covid19 debat. Door jouw begrijpelijke uitleg voel ik me een heel stuk minder angstig. Ik heb een aantal vragen. Er is een onderzoek van Gabriel Leung -Universiteit van Hong Kong, geweest waaruit kwam dat mensen het meest besmettelijk zijn ongeveer 1,5 dag voordat ze de eerste symptomen vertonen. WHO heeft recent gezegd dat asymptomatische mensen vrijwel geen besmettingsgevaar vormen. Wat is nou waar? Waar kan ik richtlijnen vinden waar ventilatie binnenshuis aan moet voldoen om aerosolen sneller te laten vervliegen? Als ik het goed begrijp is het in de buitenlucht nagenoeg veilig. Maar geldt dat ook voor festivals waarbij mensen keihard in elkaars oor moeten roepen om verstaanbaar te zijn en waar veel gezongen wordt? Met vriendelijke groet, Suzanne

  Beantwoorden
  • Daniël Mantione
   Daniël Mantione zegt:

   Ik zie het conflict niet: Er zijn mensen die niet of amper ziek worden van het virus. Dat betekent dat hun lichaam het virus goed bestrijdt en dan is het ook niet zo gek als ze weinig anderen besmetten. Tegelijk zou je kunnen zeggen dat iemand die wel goed ziek gaat worden, 1,5 dag voordat hij ziek wordt het meeste virus uitscheidt, want je krijgt de ziekteverschijnselen vooral van je eigen immuunsysteem en minder van het virus.

   Beantwoorden
 14. John
  John zegt:

  Hoi Maurice,

  Hoe verklaart u de snelle verspreiding van het virus momenteel in Afrika? Geen superspread events, geen massale indoor-bijeenkomsten, geen aircos… En toch een corona-hotspot. Wat is daar gaande in uw optiek?

  Beantwoorden
 15. Dick
  Dick zegt:

  Toch apart dat de RIVM alles verkeerd doet volgens deze blogs maar dat de cijfers . Va indrukwekkend zijn gedaald. Overal waar ze de anderhalve meter loslaten vlammen de besmettingen weer op. Zie reactie president Zuid Korea.
  De maatregelen die onze overheid heeft genomen blijken te werken. Natuurlijk kun je hier en daar wat finetunen maar ze zitten er echt niet ver naast. De cijfers bewijzen het.
  Nederland heeft één van de scherpst dalende curves.
  Dus eerder applaus voor het RIVM dan bashen. Ik zag trouwens op die uitbraak in Peking op de versmarkt dat iedereen daar een mondkapje droeg. Blijkbaar werken die niet als je geen afstand bewaart.

  Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Het punt dat De Hond maakt is dat de daling veroorzaakt is door andere maatregelen die dankzij het RIVM en OMT genomen zijn, zoals het verbieden van samenkomsten van meer dan drie mensen. Het probleem is nu dat, omdat er meedere maatregelen tegelijk zijn genomen, we niet weten en kunnen weten in welke mate elk van die maatregelen heeft bijgedragen aan de daling. Het is mogelijk dat het alleen aan de 1.5 meter heeft gelegen, of aan die maatregel icm. andere maatregelen, of dat de 1.5 meter maatregel verwaarloosbaar is t.o.v. andere maatregelen.

   Naast de genomen maatregelen is het ook mogelijk dat andere factoren buiten de genomen maatregelen van invloed zijn geweest op de daling. Bijvoorbeeld de stijgende temperatuur en luchtvochtigheid, of heel misschien heeft het virus het gros van de mensen die vatbaar waren al te grazen genomen.

   Kortom, wat nou precies de daling heeft veroorzaakt, dat kunnen we op dit moment nog niet weten, want het is nog niet goed onderzocht. Als het OMT stelt dat de 1.5 maatregel werkt, omdat we dalende cijfers hebben, dan is dat niets minder dan een wetenschappelijke faux-pas, eenvoudigweg om die conclusie niet gefalsificeerd is.

   Beantwoorden
   • Walter
    Walter zegt:

    Mee eens, besef ook dat alle luchtweginfectie virussen een klokvormige curve volgen …. het komt, het piekt, het daalt …. ook als je helemaal niets doet. De stelligheid waarmee onze kabinetsleden en hun adviseurs beweren dat vooral de anderhalve meter maatregel zo goed geholpen heeft is op absoluut niets gebaseerd, althans niet op wetenschap . Alle genomen maatregelen zijn daarom ook NIET evidence based en zijn – nog wel te begrijpen – genomen in tijd van paniek en angst. Dit werd ook al mooi aangegeven door de Zweedse viroloog Johan Giesecke geruime tijd geleden.

    Beantwoorden
  • Daniël Mantione
   Daniël Mantione zegt:

   Zuid-Korea had afgelopen 24 uur 46 nieuwe besmettingen, dat is voor Koreaanse begrippen een nieuwe uitbraak, maar niet voor onze begrippen, want wij hebben een veelvoud aan nieuwe besmettingen. Die nieuwe uitbraken passen perfect in het verhaal van Maurice de Hondt: Het begon door het loslaten van maatregelen in café’s en het is zeer plausibel dat in die café’s aërosolen het luchtruim veroverd hadden. Je ziet nu wat vervolgbesmettingen, die bijvoorbeeld door aërosolen thuis kunnen zijn veroorzaakt, maar we kennen de details niet.

   Korea is buitengewoon bedreven in contactonderzoek en testen en als Maurice gelijk heeft is dat voldoende om het virus daar weer in te dammen. Het is daarom wel hele een interessante casus om te volgen.

   Beantwoorden
  • jillis
   jillis zegt:

   Mensen, als je iets wilt toevoegen…
   Lees dan wel eerst even de blog’s van Maurice.
   De helft van de opmerkingen hier zijn reeds besproken.
   Begin met checklist.

   Beantwoorden
 16. Albert Weijers
  Albert Weijers zegt:

  Goed ventileren is dan het devies. Ik heb zelf ook op een middelbare school gewerkt en in de winter bij slecht weer, werd het in sommige ruimtes wel erg druk, vochtig en benauwd. Maar in de klaslokalen lijkt het me niet zo’n probleem.

  Beantwoorden
 17. Tiemen van Eerde
  Tiemen van Eerde zegt:

  Hallo Maurice, Veel lof voor het met gezond verstand en volharding geleverde werk! Men komt steeds een paar maanden achter je aan in het trekken van de juiste conclusies dus eens zullen je adviezen tot oplossingen leiden. Hoewel dan de schade waarschijnlijk aanzienlijk hoger is dan dat jij meteen met je analyse van data en onderzoekswerk ingezet zou zijn door de overheidsinstanties. Het zou in een tijd waarin we overwegen om op mars te gaan wonen toch mogelijk zijn binnenruimtes corona dan wel virusproof te maken ? Dan is er dus geen sprake meer van superspreading en zal het virus toch ook uitdoven ? Er zou nu toch in sneltreinvaart een tak van industrie moeten ontstaan die dit realiseert ? Volgens mij is daarvoor de kennis al aanwezig en is het slechts een kwestie van implementatie.

  Beantwoorden
 18. Eveline
  Eveline zegt:

  -Contact gehad met verpleeghuis vader waar er 7 van de 21 mensen zijn overleden.
  Ze gaan de ventilatiesystemen bekijken en voorzien van hepafilters.
  -Ook bij mijn zoon met Down gaan ze op de boerderij de ventilatiesystemen aanpassen en zorgen voor luchtvochtigheid in de herfst en winter.
  M.a.w. Wij als individu kunnen de instanties ook inlichten en ze wijzen op jouw filmpjes.
  Naast dat ze al wisten van de aerosols ed.
  Dit om aan te geven dat je werk en inzet echt wel bij de burger komt.
  Gelukkig kunnen we zelf nog denken en aktie ondernemen.

  Beantwoorden
 19. kessel
  kessel zegt:

  beste meneer De Hond, u bent een goede steekproefafnemer. u heeft genoeg verstand van wiskunde. U heeft ooit een bedrijf gehad dat New Economy heette. Dat is een ramp geworden. En zeer veel hardwerkende Nederlanders hebben veel geld verloren. Enige bescheidenheid is op zijn plaats.
  Wat is nu volgens u echt belangrijk als we weer de maanden met een R ingaan. Dat is vraag 1. Het gaat nu de goede kant op. Vraag 2 is wat gaat er gebeuren in die maanden met de R? En hoe er nu voor te zorgen dat dat die impact zo gering mogelijk is. Ik vergelijk u met trump. (hij denkt net als U). Wat er in Amerika aan de hand is, is zeer zorgwekkend. In de maanden met de R komen er veel staten waar New Yorkse toestanden gaan gebeuren.

  Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Even los van het feit dat u hier heel erg op de man speelt ipv. op de bal:

   Het lijkt erop dat u De Hond woorden in de mond wil leggen die hij nooit gezegd heeft. Als u de artikelen op dit blog goed lezen heeft, dan heeft u daaruit kunnen concluderen dat De Hond het ergste vreest voor wat er staat te gebeuren in het najaar, juist ondat men zo krampachtig vasthoudt aan die 1.5 meter en daardoor andere maatregelen verwaarloost die ons, volgens hem, in het najaar New Yorkse toestanden zullen geven.

   De Hond beweert dus niet dat we alle maatregelen moet afschaffen, hij zegt dat sommige afgeschaft kunnen worden, terwijl ze op ander plekken juist strenger zouden moeten worden.

   Wat ik uit de blogs van De Hond haal, is dat het beter is dat je voorlopig web blijft uit bioscopen, totdat zeker is dat die goed geventileerd zijn, Zeker als je, zoals ik, COPD hebt en dus vatbaar bent voor longaandoeningen.

   Beantwoorden
   • Walter
    Walter zegt:

    Dat is een verstandig antwoord. Dat ventileren belangrijk is zeker als de bijvoorbeeld de kerken en bioscopen ook nog eens voller raken (straks 100) is dat belangrijk om zo de aerosolen te verdrijven, vooral straks in het najaar. Dus inderdaad goede maatregelen nemen in plaats van halsstarrig vasthouden aan verkeerde maatregelen is ook wat ikzelf uit deze blogs oppik.

    En eigen verantwoordelijkheid en zelf blijven nadenken zoals Pieter aangeeft lijkt me ook heel zinnig om te blijven doen. Natuurlijk doe je dingen anders in deze tijd afhankelijk of je meer in de risicogroep zit of niet.

    Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Een beetje respect zou u sieren. Zelfs een Harvard hoogleraar als Jaap Goudsmit zegt nu dat De Hond de broodnodige luis in de pels is.

   Beantwoorden
  • Frans
   Frans zegt:

   In de rol die Maurice nu speelt en metde korte tijd die we hebben, kopen we niks voor bescheidenheid, Eerst moet de gevestigde orde wakker worden en Maurice ongelijk trachten te bewijzen, zodat we gepast de beste acties kunnen volgen.

   Mocht Maurice ongelijk op tafel komen, dan denk ik dat de bescheidenheid vanzelf volgt.

   Echter met hoe de kaarten nu liggen denk ik dat het zover niet komt.

   Beantwoorden
 20. Troubadour
  Troubadour zegt:

  Net zag ik het journaal, de minister president wist het zeker, die 1,5 meter, daar hebben we alles aan te danken. Alles! Het zijn de grote druppels die het hem doen.
  Gelukkig! Dus al die overheidsgebouwen en zijn torentje hoeven niet te worden gecontroleerd, controle op de ventilatie systemen en hun airco’s zijn niet nodig! Die theorie van de aerosols is immers bull-shit!
  Prima, hoeven wij niet te wachten en kunnen snel worden gecheckt, zodat onze systemen Corona-proof zijn voor oktober. Tenzij Maurice blijft strijden voor de goede zaak.
  Ik zou ze al lang hebben laten creperen..

  Beantwoorden
  • Daniël Mantione
   Daniël Mantione zegt:

   Dat hoeft geen groot probleem te zijn: Het griepvirus muteert ook voortdurend, maar de farmaceutische industrie is kundig genoeg om het vaccin mee te laten veranderen. Dat het griepvirus muteert heeft vooral tot gevolg dat we nooit van de griep afkomen, ondanks dat we het met vaccins bestrijden.

   Voor corona zal iets dergelijks gelden: Op het moment dat een vaccin in het grote geheel werkzaam is, kan het op detail aangepast worden om de mutaties in het virus te blijven volgen.

   Beantwoorden
 21. Carlo
  Carlo zegt:

  Is het je ook opgevallen? Vanaf vandaag krijgt iedereen van Maurice ineens gelijk. Van NOS, Oosterhuis op 1, en zelfs het RIVM.

  ER KOMT GEEN TWEEDE GOLF!!

  Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Als ik Maurice goed begrepen heb, komt die tweede golf er wel, in het najaar, als we o.a. gezellig met zijn allen in slecht geventileerde bioscopen bij lage luchtvochtigheid bij elkaar kruipen en elkaars aerosolen zitten in te ademen.

   De Hond heeft nooit beweerd dat corona een ongevaarlijk virus was, zoals sommigen andere mensen wel doen. Hij heeft alleen beweerd dat de 1.5 m maatregel niet de oorzaak is van de daling van het aantal besmettingen en dat daarom o.a. versoepelingen worden toegepast die ons in het najaar wel eens kunnen gaan opbreken.

   Mij zie je voorlopig niet in een bioscoop, of ik nu wel of niet 1.5 meter van andere mensen af zit.

   Beantwoorden
 22. Elle
  Elle zegt:

  Een mooi en helder stuk.
  Eigenlijk wil ik reageren op het feit dat de NOS u eindelijk een platform geeft met een over het geheel gezien een duidelijk anti geluid. Iets wat niemand dusver is gelukt.
  Chapeau en hopelijk is dit maar het begin!

  Beantwoorden
 23. Eyes
  Eyes zegt:

  Ik zit mij mateloos te irriteren aan u . Ik zeg meneer hond hou u bij u leest en ga niet doen of u voor arts heeft geleerd deze mensen zijn beter om de corona te bestrijden. Zij hebben hier voor geleerd.

  Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   U zou er goed aan doen om eens een jaartje sociologie te gaan studeren en kennis te maken met het Thomas Theorema: If men define situations as real, they are real in their consequences.

   Wetenschappers zijn helaas niet vrij van geloof in sociale constructies, en zeker gevestigde wetenschappers willen nog wel eens achterlopen op de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.

   Normaliter moeten we wetenschappers hun werk laten doen, maar Nederland zit nu met de ernstigste crisis sinds WOII. Wetenschappers adviseren de overheid omtrent maatregelen die heel erg ingrijpen in de samenleving, gezondheidszorg en economie. Het is juist nu meer dan ooit zaak om wetenschappers, die nu een zeer belangrijk deel uitmaken van de democratische besluitprocessen, op democratische wijze ter verantwoording te roepen. Er is internationaal inmiddels meer dan voldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar gekomen om deze kritische verantwoording plaats te laten vinden. Helaas maakt de Nederlandse pers haar officieuze rol van waakhond van de democratie niet waar en komt het dus op burgers als De Hond neer om deze kritische vragen te stellen.

   Het geeft dus geen pas om, zoals u het stelt, je slaafs op te stellen en alles wat de wetenschap presenteert voor zoete koek te slikken. Wetenschappers zijn namelijk mensen, met alle gebreken die horen bij het menszijn.

   Beantwoorden
  • Daniël Mantione
   Daniël Mantione zegt:

   Maurice speelt niet voor arts, wat hij doet is het toetsen van uitspraken van het RIVM aan gegevens en statistiek. Op basis van statistiek een conclusie trekken dat een uitspraak niet waar kan zijn, is geheel binnen de lijnen der wetenschap. Het is wellicht niet het soort wetenschap dat artsen en virlogen normaliter uitoefenen, maar zeker geen slechtere wetenschap.

   Juist voor het gedeelte arts of viroloog, zie je dat Maurice werk leest en aanhaalt van andere artsen/virologen en ook dat is prima in lijn met de uitgangspunten der wetenschap.

   Beantwoorden
  • Peter
   Peter zegt:

   Dus een automonteur zou beter files kunnen oplossen dan een planoloog?
   Een bakker kan beter het obesitasprobleem oplossen dan een dietist?
   Je hebt juist een multidiciplinair team nodig om de beste aanpak te bepalen.
   Neem nou alleen al de artsen: Pas toen de longartsen met de cardiologen gingen praten verbeterde de behandeling voor Covid-19 patienten.

   Beantwoorden
 24. Reinier
  Reinier zegt:

  Virologen en artsen zijn niet per definitie goed in het verwerken van heel veel data en daar verbanden en correlaties in ontdekken. Statistiek is een van de beruchte struikelvakken in zowat elke academische opleiding. De credentials van Maurice op dit gebied zijn zeer geloofwaardig.
  Maurice baseert zich op openbare bronnen en komt met zeer plausibele verklaringen voor de verspreidingsmechanismen van dit virus. Dit virus is ook voor virologen onbekend terrein, zij vallen in eerste instantie terug op wat ze geleerd hebben, en zowaar, de effecten zijn min of meer zoals verwacht, de besmettingen nemen af. Maar steeds meer wetenschappers komen met nieuwe theorieën die in de lijn van Maurice liggen. Alleen het RIVM is wel erg stug aan het vasthouden aan oude inzichten. Komt nog wel, maar duurt effe. Allemaal grote ego’s…

  Beantwoorden
 25. Robbie K
  Robbie K zegt:

  Helaas een vaccin zal er waarschijnlijk niet komen (Prof Capel).
  Het is dus zaak om bij kwetsbare groepen de airconditioning- en ventilatiesystemen op orde te brengen voordat de mensen weer meer vatbaar worden voor coronavirussen, Jan-Apr 2021 in NL.
  Om zodoende de virale load naar beneden te brengen en “milde” infecties te laten plaatsvinden. Daar is het beleid van het RIVM ook wel een beetje op gericht. Met zelf-maak mondkapjes in OV en geen aandacht besteden aan de aerosol hypotheses.

  @RIVM het is nog niet te laat om het schip wat bij te sturen:
  https://www.cebm.net/covid-19/what-is-the-evidence-to-support-the-2-metre-social-distancing-rule-to-reduce-covid-19-transmission/

  Beantwoorden
 26. Evert
  Evert zegt:

  Nadat ik de stukjes van Maurice had gelezen over superspreading events kwam in mijn herinnering op dat ik zelf een keer zo’n superspreading event heb meegemaakt, lang voordat ook maar iemand deze term had gebruikt. Het was ook geen coronavirus dat daar verspreid werd, maar waarschijnlijk een ‘gewoon’ influenzavirus.
  Het was woensdag 13 februari 2013, en ik was naar de Business Blogging Master Class van de Open circles Academy. Deze op Amerikaanse methoden geschoeide eendaagse masterclass vond plaats in de grote zaal van het congrescentrum NBC in Nieuwegein en werd bijgewoond door zo’n 700 à 800 personen. De deelnemers luisterden naar colleges over hoe je je eigen business tot een succes kon maken en tussendoor werd er bewogen en gedanst op opzwepende muziek om de energie erin te houden. Daarbij werd er door de deelnemers veel meegezongen en gejoeld. De masterclass duurde van 9:30 tot 18:00 uur en zo’n 90% van de tijd werd doorgebracht in de zaal. Het was winter, dus er waren wel mensen verkouden, maar dat waren er hier niet overdreven veel naar mijn indruk.
  Toen ik naar huis terugreed voelde ik een lichte keelpijn opkomen. In de vroege ochtend van de volgende dag werd ik wakker en moest ik een paar maal overgeven. Ik voelde mij hondsberoerd. De drie weken daarna was ik zó ziek dat ik mijn bed amper uit kon komen. Ik had een lichte longontsteking had de dokter gezegd. Ik was toen 47 jaar en het was de eerste keer in mijn leven dat ik zó lang zó ziek ben geweest (en het is daarna ook nooit meer gebeurd). Pas eind maart voelde ik me weer min of meer de oude.
  De overeenkomst met de theorieën over de verspreiding van Covid-19 middels aerosols die Maurice hier presenteert vind ik treffend. Daarom wilde ik mijn verhaal van dit ‘superspreading event avant-la-lettre’ hier kwijt. Ik denk dat het goed is dat hier nader onderzoek naar wordt gedaan, niet alleen met betrekking tot het Covid-19 virus, maar alle vergelijkbare virussen. Te meer omdat er in de jaren 1950 al wetenschappers waren die tot deze conclusie waren gekomen, maar waarmee daarna niets meer is gedaan. Met als resultaat dat er nog steeds veel slachtoffers vallen door dit soort virussen, onnodig naar mijn idee.

  Beantwoorden
  • Daniël Mantione
   Daniël Mantione zegt:

   Griep valt je longen niet aan. Het is mogelijk dat je door verzwakte weerstand een longontsteking krijgt na de griep, dat wordt dan vaak door bacteriën veroorzaakt. Daarom wordt aangeraden eerst goed uit te zieken, voordat je weer normaal gaat functioneren, maar griep zelf kan geen longontsteking veroorzaken. (Ik ben geen arts.)

   Als ik je verhaal zo lees, doe krijg ik de indruk dat je geen griep hebt gehad, maar een ander venijnig virus. Dat is me zelf overigens ook een paar jaar terug een keer overkomen, dat brak op het werk uit en wat we dachten dat een griepje was, werd met zijn allen een bronchitis. Mijn lijf voelde na afloop aan alsof de Slag bij Nieuwpoort er gestreden was.

   Beantwoorden
 27. brownydalton
  brownydalton zegt:

  ‘gelukkig’ is er nu de uitbraak in de duitse vleesfabriek. Laat het aan de duitse overheid over om dit tot de bodem uit te zoeken. Met Drosten die al in aerosol verspreiding gelooft als mede-factor komt daar de onderste steen boven en wordt dit debat over een tijdje niet meer gevoerd, omdat het antwoord gegeven gaat worden…
  Iemand voldoende wiskundig onderlegd om de R van die regio uit te rekenen? Als die ruim boven de 3 komt (wat ik verwacht nu het duitse getal 2,88 is geworden) dan is de theorie ‘ het verspreid niet als aerosol want dan moet de R hoger zijn’ gefalcificeerd

  Beantwoorden
 28. Henk
  Henk zegt:

  Sommige wetenschappers onderstrepen wel degelijk het grote belang van aerosolen. Linsey Mar bijvoorbeeld, een o.a. aan Harvard afgestudeerde, multi-disciplinaire specialist die zich onder meer heeft toegelegd op airborne virus-verspreiding (https://en.wikipedia.org/wiki/Linsey_Marr). Bijvoorbeeld haar Twitter tijdlijn is erg interessant; hierin veel verwijzingen naar relevant actueel onderzoek met betrekking tot de rol van virusverspreiding door de lucht (via aerosolen): https://twitter.com/linseymarr

  Beantwoorden
 29. Bob
  Bob zegt:

  Beste Maurice,

  Je heb het over het aanpassen van de Airco systemen of Corona proof maken.
  Waar moeten airco systemen e/o luchtverversingssystemen aan voldoen?

  Veel dank,

  bob

  Beantwoorden
 30. Lucia de B webmuis
  Lucia de B webmuis zegt:

  Gefeliciteerd Maurice,
  ze vinden dat ze je serieus nemen en roepen dat van de NOS daken:
  https://nos.nl/collectie/13824/artikel/2338168-maurice-de-hond-dwingt-ons-virologen-en-epidemiologen-scherp-te-blijven
  Misschien kun jij hier iets mee dan:

  In de zomer van 2019 heerste er onder vapers (rokers van e-sigaretten en wietolie) in de VS een mysterieuze longziekte, EVALI genaamd. De oorzaak wordt gezocht in toegevoegde vitamine E olie, die steeds in de longen van patiënten is aangetroffen. Ik denk nu, dat deze niet-besmettelijke vorm van longontsteking is veroorzaakt door een voorloper van het huidige coronavirus, want de symptomen en longfoto’s van patiënten geven hetzelfde beeld. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1916433
  Dan volgt logisch, dat zo’n niet-besmettelijk virus door een viroloog of terreursekte in de VS moet zijn toegevoegd aan (vitamine E voor de productie van) THC olie voor e-rokers. In de EVALI epidemie belandden 2807 mensen in het ziekenhuis en er waren 68 doden. https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/severe-lung-disease.html
  Maar alleen in de VS, terwijl vitamine E voor dit doel werd aanbevolen als een onschuldig en conserverend middel, en daarom ook in andere landen gebruikt zal zijn. https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-01162313/document
  De Chinese supercomputer stuitte op bewijs in EVALI longscans, maar een Amerikaanse dokter in Raleigh heeft het te druk met corona (en zijn reputatie) om sputum monsters vrij te geven. Help! Dit artikel gaf me te denken: https://www.scmp.com/news/china/society/article/3079046/chinese-supercomputer-and-american-doctors-clash-over-ai
  Als er inderdaad een sterk genetisch verwant virus aangetroffen zou worden in de oude monsters of vaping olie, dan volgt daaruit dat dit later besmettelijk gemaakt werd door de dader(s) en als Sars-CoV-2 eind 2019 losgelaten te Wuhan, China, tijdens of vlak na de militaire wereldspelen. https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2019/10/20/wereldspelen
  Men moet beseffen, dat een volgende actie van terreur virologen nog erger kan zijn, als we dit soort werk niet voorkomen. https://web.archive.org/web/20200305185446/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810786/
  Ziende blind..?!
  https://www.inverse.com/mind-body/evali-3-images-reveal-damage-vaping-can-do-to-teens
  Question: How is EVALI diagnosed?
  There is no single test yet for EVALI—it is what’s known as a “diagnosis of exclusion,” which means that a doctor will conduct tests to rule out other potential diseases and conditions. “It can look exactly like bacterial or viral pneumonia,” Dr. Weiss says.
  Answer: A diagnosis of EVALI may be made if the following criteria are met:
  – The patient reports use of an e-cigarette (vaping) or dabbing (inhaling concentrated marijuana in the form of wax or oil) during the 90 days before symptoms are first noticed.
  – A chest X-ray or CT scan shows hazy-looking spots (called opacities) in the lungs. This contrasts with a clear black space in healthy lungs.
  – No other type of lung infection is detected, which means tests for viruses and bacterial infections come back negative.
  https://www.yalemedicine.org/conditions/evali/
  Een mogelijk motief:
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8152099/Extinction-Rebellion-splinter-group-faces-backlash-humans-disease-stickers.html
  En zolang er geen voorouder virus voor SARS-CoV-2 in het wild is gevonden, blijft mijn theorie van gain of function terrorisme via besmetting van vaping producten overeind!
  “Horseshoe bat virus is 96.2% identical”, niet genoeg, bij SARS-1 vonden ze 99.8% via civet kat.
  https://www.cnn.com/2020/04/26/health/virus-hunters-bat-cave-coronavirus-hnk-intl/index.html
  Nul gevallen van EVALI pneumonia in Europa.
  https://www.politico.eu/article/us-vaping-illness-death-toll-rises-fear-reversals-anti-smoking-campaigns/
  Foto’s van longinfectie bij vaper:
  https://www.yahoo.com/lifestyle/teens-graphic-images-of-vaping-damage-goes-viral-my-lung-tissue-was-just-completely-destroyed-181324132.html
  EVALI new science article. Ik zou zó willen reageren hieronder, maar het lijkt me gevaaarlijk om terroristen op ideeën te brengen:
  “Please, please, please test the confiscated vaping products with vitamin E for the presence of some coronavirus. There is a chance a still non-contageous predecessor of the current SARS-CoV-2 was responsible for the EVALI epidemic. It could have been added to THC vaping products or vitamin E oil serially. Humans directly, instead of an animal model in a Gain of Function trial to make bat virus contageous for humans. Of course this would be a terrorist act, harvesting nasal swabs again from hospital patients imposing as lab personel. We cannot rule out that possibility unless you do the tests.”
  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1915314
  Virussen blijven prima bewaard in emulsie met vitamine E, geen probleem! Omdat corona in oude sputum monsters wel slecht aantoonbaar zal zijn, is mijn voorstel dat DoJ hun in beslag genomen THC olie met vit.E onderzoeken op corona virussen. China kan ook proberen achtergehouden voorraden THC olie goedkoop op de zwarte markt aan te schaffen bij handelaren in de VS die daar graag vanaf willen.
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119454096
  Er is flink wat longschade aangericht wat nu pas blijkt. Wijst ofwel op chemische schade door vapen, ofwel veel nieuw geïnfecteerde patiënten maakten eerder al corona longontsteking door:
  “EVALI cases and fatalities and COVID-19 cases by state are highly similar. Both presented hotspots in California, Texas, Florida, New York, and Illinois.”
  https://futurism.com/neoscope/doctor-weird-link-vape-lung-covid
  Virologists really have to make an effort to find an unknown virus. E.g. they can’t find a rat virus looking for a parallel human virus:
  https://www.cnn.com/2020/05/08/health/hong-kong-rat-hepatitis-intl-hnk-scn/index.html
  But virology stands to lose everything, all those promised billions, when it comes out that a rogue virologist did it.
  Ik haak niet bij deze theorie aan, maar de onzekerheid over natuurlijke oorsprong en de gevaren van gain of function research worden juist benoemd.
  https://www.newsweek.com/controversial-wuhan-lab-experiments-that-may-have-started-coronavirus-pandemic-1500503
  fine overview Tim, I am a big fan of yours, and read your book on the Dirty War in Syria.
  The studies that assert that SARS CoV-2 is “not a laboratory construct” but had natural origins have two big flaws in my opinion:
  1. They do not point to a natural source, like that found for SARS-CoV-1 in a civet cat virus with RNA that was 99.8% similar. The best we have up to now is a 96.2% match with an old horseshoe bat virus.
  2. They do not take into account the important methods to make virusses contageous in an animal model, such as ferrets, where infection happens similarly as in humans.
  In fact these Gain of Function methods mimic what happens in nature so closely, that I do not see how that could be ruled out completely. Unless if a gentech adaptation to human receptors happened before making the virus airborne contageous by serial passages, which was also the case in Fouchier’s H5N1 research.

  Beantwoorden
 31. Arthur
  Arthur zegt:

  Hoi Maurice,

  Dank voor de super interessante info!
  Deze theorie verklaart veel van de grote uitbraken en ook de plaatselijke uitbraken zoals bij de vleesverwerkende industrie.
  Hoe verklaar je de hoge besmettingsaantallen die we in verschillende staten in de VS zien? Grote sport- en muziekevenementen liggen al geruime tijd stil en ook de weersomstandigheden zijn verre van optimaal voor superspread events. Nu weet ik niet of Amerikanen zich erg goed aan alle voorschriften houden (zoals afstand houden en mondkapjes), maar dat zou volgens je theorie weinig verschil hoeven maken. Ik ben benieuwd naar je verklaring.
  Groeten Arthur

  Beantwoorden
 32. Mario
  Mario zegt:

  In de persconferentie van vandaag herhaalt de minister-president nogmaals dat je ook besmet kan worden in de buitenlucht vanwege 1 van de grotere brandhaarden destijds: de voetbalwedstrijd in Bergamo.

  Beste Maurice, kun je links of rechtsom met jouw connecties de media duidelijk maken dat de wedstrijd zich niet in Bergamo afspeelde, maar in Milan. Dat 40.000 supporters van Bergamo zich in openbaar vervoer hebben bevonden, waaronder de drukke Milanese metro.
  Dat de luchtvochtigheid (29% die avond in Milan) en koude temperatuur een belangrijke factor is geweest en dat de voetbalsupporters ook massaal kroegen bezochten.

  Waarom luisteren ze alleen naar hun eigen verhaal?

  Beantwoorden
 33. Marco Hijink
  Marco Hijink zegt:

  Heb de lijst bekeken, wat heel interssant zou zijn om te onderzoeken is de Passion voorstelling op 8 maart in het concertgebouw. Terwijl overduidelijk er al heel veel koorleden besmet waren op de eerdere repetities zijn er geen gevallen bekend van mensen in de zaal.
  Blijkbaar is goede ventilatie in staat om te voorkomen dat een heel zingend koor met meerdere besmette leden toch veiligheid bied voor de toeschouwers in de zaal.

  Beantwoorden
 34. Erik
  Erik zegt:

  Beste Maurice,

  Bedankt voor al je onderbouwing die het erg aannemelijk maken dat SSE’s de grote aanjagers van infectie zijn.
  Toch is het altijd goed om oog te hebben voor data die dat niet, in ieder geval niet voor mij op het eerste gezicht, ondersteunen. En zo kom ik bij de cijfers voor Zweden zoals ik ze vind op worldometer.com.
  Zweden (bekend van de minst stringente lockdown in Europa) heeft een substantieel hogere aantal doden per miljoen inwoners dan Nederland (523 vs. 356) maar het verschil met buurlanden Finland (59) en Noorwegen (46), die qua bevolkingsdichtheid eerder vergelijkbaar zijn is nog veel groter. Ook blijkt uit de grafiek dat het aantal doden per dag minder snel afneemt dan in de andere genoemde landen. Ik hoorde eerder als argumentatie dat het nemen van onze lockdown maatregelen geen extra effect tot stand gebracht hebben boven op de milde lockdown in Zweden, maar de cijfers en grafieken laten toch echt iets anders zien. Ben je dit met me eens en heb je hier een verklaring voor?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *