Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Met vernietigend grof geschut het brandje Omikron blussen

Met vernietigend grof geschut het brandje Omikron blussen - 31374
Samenvatting van het artikel

Tijdens de griepepidemie van 2018 werden minstens 5,5 miljoen mensen besmet. 0,29% belandde in een ziekenhuis en 0,17% overleed. Zonder welke maatregel dan ook en weinig media-aandacht. De cijfers voor Omikron zijn lager. Waarom hebben we dan eigenlijk nog zoveel maatregelen? Ze ontwrichten de samenleving en houden velen, incl. cruciaal personeel, onnodig thuis. En de besmettingen worden er amper door gestopt.

Lees volledig artikel: Met vernietigend grof geschut het brandje Omikron blussen

Leestijd: 6 minuten

Gedachtenexperiment

Doe het volgende:

  • Vergeet alles wat u denkt te weten over Covid-19. En ook alle gebeurtenissen op dat vlak tussen begin 2020 en eind november 2021.
  • Doe even alsof er in die tussentijd geen uitbraak was geweest in Wuhan met Covid-19. En dat vanaf januari 2020 tot en met oktober 2021 t.a.v. ziektes van de ademhalingsorganen/griep wereldwijd normale jaren waren geweest. Vrijwel niemand had van PCR-testen gehoord en weinigen wisten hoeveel mensen überhaupt in ziekenhuizen lagen of op de IC’s. Vrijwel niemand in Nederland kende Jaap van Dissel, Diederik Gommers of Marion Koopmans.
  • Het enige dat vervolgens gebeurde: half november 2021 dook in Zuid-Afrika een infectieziekte op met griepachtige verschijnselen. En die nieuwe ziekte van de ademhalingsorganen had vanaf half november dezelfde gevolgen in Zuid-Afrika als we nu weten. En deze infectieziekte werd Omikron genoemd.
  • Zonder dat we het in die twee maanden beseften, verspreidde die infectieziekte Omikron zich tussen half november en nu over grote delen van de wereld. Met dezelfde gevolgen die we nu kennen in de ziekenhuizen, maar zonder dat er PCR-tests hadden plaatsgevonden. Dus de omvang van de infectie kenden we niet.
  • Daar waar het toch het normale griepseizoen was, zoals bij ons, zouden we niet eens door hebben gehad dat er t.a.v. onze verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, koorts, iets anders was dan wat we normaal in de winters ook meemaken. 

Terug naar 2018: de griepepidemie met gemiddeld 43.000 infecties per dag

Met vernietigend grof geschut het brandje Omikron blussen - 31331

Nu springen we even terug naar 2018. Er was een relatief zware griepepidemie geweest, die 18 weken duurde (van week 50 in december 2017). Volgens deze bron zijn er in Nederland in totaal tijdens die griepepidemie 340.000 mensen bij de huisarts geweest wegens griepachtige klachten. Gemiddeld 2600 per dag, met als hoogtepunt in week 10 van 2018 met meer dan 4000 patiënten per dag.

Nivel houdt de cijfers bij van de patiënten met griepachtige klachten (IAZ) die zich bij de huisarts melden. De zwarte lijn is 2017-2018. 16.000 mensen waren opgenomen in ziekenhuizen wegens complicaties van griep volgens die bron. En er was een oversterfte van 9.500, die aan deze griepepidemie werd toegeschreven. (Dit is het patroon van Euromomo, die min of meer synchroon loopt met de grafiek van Nivel hierboven).

Met vernietigend grof geschut het brandje Omikron blussen - 31484

Griep

In april 2018 voerde ik via Peil.nl een groot landelijk onderzoek uit onder 6000 respondenten. Daarbij meldde 32% dat ze griep hadden gehad in de voorafgaande 5 maanden. Twee derde meldde daarbij koorts gehad te hebben en de rest zei erg verkouden te zijn geweest en hangerig. (Dat waren de eisen om mee te tellen bij die 32%). Deze 32% staat voor ongeveer 5,5 miljoen mensen. Dat is gemiddeld in die periode per dag 43.000. Dat zijn er circa 16 keer zoveel als zich in die periode met griepachtige verschijnselen bij de huisarts hadden gemeld.

Als we het verloop van het doktersbezoek als maatstaf nemen, werd tijdens het hoogtepunt van de griep in week 10 per dag dus 72.000 mensen door griep geïnfecteerd. (Nederlanders zonder symptomen worden daarbij niet meegeteld. Misschien waren dat nog een stuk meer dan die 5,5 miljoen die klachten hebben gemeld). En in die 4 maanden zijn er gemiddeld per dag 125 patiënten door griep opgenomen in het ziekenhuis. Op het hoogtepunt moeten dat meer dan 300 per dag zijn geweest.

Op basis van die 16.000 ziekenhuisopnames en 5,5 miljoen geïnfecteerden weten we dus dat 0,29% van de geïnfecteerden in het ziekenhuis terecht kwam. De sterfte van 9.500 betrof dus 0,17% van allen die dat jaar griep hadden gekregen.

Dit was één van de zwaarste griepjaren van de afgelopen 30 jaar. Maar dit alles gebeurde zonder dat de media er vol van stonden.
– Zonder dat we de aantallen geïnfecteerden per dag wisten.
– Zonder dat we wisten dat in 5 weken tijd het aantal Nederlanders dat griep kreeg in januari 2018 met een factor 3 steeg.
– En zonder dat er landelijke maatregelen genomen werden.

In de media verschenen wel af en toe artikelen over de drukte in de ziekenhuizen, zoals deze in het AD. Maar het werd niet de talk of the town. Mensen die griep kregen bleven doorgaans thuis, maar gingen daar niet voor in quarantaine. Mensen die contact hadden gehad met iemand die griep had, gingen normaal door met hun leven. Totdat ze wel griep kregen. En als de klachten ernstiger waren, namen ze contact op met hun huisarts. Men vroeg zich niet af hoe ze het gekregen konden hebben, laat staan hoe men zich kon beschermen ertegen.

Terug naar het heden: “Corona”

We weten echter wel wat er gebeurd is nadat Covid-19 in Wuhan uitbrak. De beelden van Bergamo zijn in onze hersens gebrand. We hoorden en lezen de dramatische verhalen van mensen, die zo ziek werden dat ze amper nog konden ademhalen en wekenlang op IC’s lagen en een flink deel overleed. We werden overspoeld door maatregelen wereldwijd en de dagcijfers van het aantal positieve PCR-testen kwamen overal in de media, alsmede de bezetting van ziekenhuizen en IC’s.

Nadat er aanvankelijk gedacht werd dat misschien wel 3% van de besmette mensen aan Covid-19 overleed, was onze eigen berekening op deze site in het voorjaar van 2020 in Nederland 0,50%. (Dat wordt IFR genoemd – Infection Fatality Rate. Die is voor Ebola 50%).

Maar het is een moeilijke bepaling omdat het totaal aantal geïnfecteerde mensen slechts een schatting is. De gemiddelde leeftijd van de overlijdensgevallen lag boven de 80 jaar. Wereldwijd zijn de schattingen lager (maar met een jongere bevolking). De beroemde John Ioannidis van Stanford schatte die eerst op 0,23% en later op 0,15%.

Op basis van wat we nu weten van de Omikron variant is dat strerfterisico nu nog een stuk lager dan bij de vorige mutaties, omdat de ziekte milder verloopt. Dat weten we niet alleen op basis van Zuid-Afrika, maar inmiddels ook vanuit Engeland. Zo zien we, ondanks de sterke toename van het aantal positieve testen, geen echte stijging van de IC-bezetting.

En ook in Engeland blijven de geregistreerde overlijdensgevallen laag. Daarmee kunnen we stellen dat die IFR van Omikron nu al duidelijk lager is dan die van griep tijdens het zware griepseizoen van 2018, toen die 0,17% was. En dat het ziektebeeld nu niet ernstiger is dan die van de griep in 2018. 

Dit is de samenvatting van de bovenstaande cijfers.

Met vernietigend grof geschut het brandje Omikron blussen - 31494

Waarom dan?

Dus als we dit bovenstaande allemaal  weten en in de winter van 2018 ons leven wel normaal hebben doorgeleefd: zonder beperkingen, zonder 1,5 meter afstand, zonder mondkapjes, zonder lockdown, zonder regelmatig testen, zonder quarantaine, zonder QR-code,  waarom doen we dat anno januari 2022 nu wel allemaal?

Is eigenlijk niet de enige reden, waarom we al die beperkingen nu hebben, dat er een geschiedenis is met Corona vanaf maart 2020? Toen de gevolgen van de besmetting een stuk ernstiger waren en vrijwel niemand enige immuniteit had? En dat we dat alles nog steeds blijven doen zonder rekening te houden met het feit dat Covid-19 anno januari 2022 een heel andere is dan anno maart 2020?

Alles wat we nu doen, lijkt op bergbeklimmers met ervaring op de Mount Everest met volle bepakking, die inclusief zuurstofmaskers beginnen aan de beklimming van de Vaalserberg. Of een blusvliegtuig dat overkomt als bij een barbecue het tafellaken in brand is geraakt.

Het fascinerende daarbij is, dat als je de ontwikkelingen van de cijfers in de verschillende landen ziet, het inmiddels bijna niet meer uit lijkt te maken welke maatregelen men daar neemt of wat de vaccinatie- of boostergraad is. De Omikron-variant overwint alles. Dat zal mede komen door het feit dat voordat mensen symptomen hebben of een sneltest positief uitvalt. En ondertussen al weer het virus fors verder verspreiden.  

Maar dat roept wel de vraag op:
  • Wat is nog de relevantie van het testen?
  • Wat levert quarantaine eigenlijk nog op?
  • Waarom zouden mensen met een positieve test zonder symptomen in quarantaine moeten?
  • Waarom zouden de nauwe kontakten van mensen met een positieve test zonder symptomen toch in quarantaine moeten?
We deden het toch ook niet tijdens de griepepidemie van 2018!

Zonder dat we maatregelen in 2018 namen, verdween de griep ook weer vrij snel. In de grafiek hierboven ziet u dat als er een daling werd ingezet, het binnen een paar weken vrijwel afgelopen was.

Doe weer normaal!

Ja, het is begrijpelijk, als we beseffen wat we de afgelopen 21 maanden hebben meegemaakt. Maar wordt het niet eens tijd om met elkaar wakker te worden en te beseffen dat Covid-19 zich heeft geëvolueerd naar iets wat wel sterk op griep lijkt en dat we dat als samenleving ook prima aankunnen zonder maatregelen, PCR- of sneltesten en quarantaine?

Want je ziet nu al op veel plekken in de wereld, dat alleen al die quarantaines zorgen dat een deel van cruciaal personeel niet op het werk verschijnt zonder dat ze ziek zijn. Ook de Nederlandse ziekenhuizen melden deze problemen. 

Doe alsof Omikron een gewone griep is. Dankzij de evolutie van het virus is dat inmiddels prima mogelijk. En laten we ons leven voeren zoals we het ook deden tijdens een normale griepepidemie! Dat konden we immers ook vier jaar geleden tijdens die zware griepepidemie!

———————————-

(Ik vraag uw speciale aandacht voor een heel bijzonder artikel van een Canadese journalist dat door ons is vertaald en via een andere aanvliegroute op een fascinerende wijze, zeer onderbouwd, tot dezelfde conclusies komt. Het bevindt zich hier op onze site.)  

Steun onze site in het publiceren van urgente artikelen die ertoe doen. Klik hier voor (af en toe) een kleine donatie.

U heeft gelezen: Met vernietigend grof geschut het brandje Omikron blussen.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205