Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Met de Delta-variant hebben we nu een reproductiefactor van 0,75

Met de Delta-variant hebben we nu een reproductiefactor van 0,75 - 22013
Samenvatting van het artikel

Besef dat zelfs met een dominante Delta-variant de reproductiefactor in Nederland nu ver onder de 1 is. Dus de versoepelingen van 26 juni (behoudens één punt) waren voor de rest dus wel succesvol. Maar belangrijke vragen worden door de media niet gesteld aan de deskundigen. De dreigingen moeten tastbaar blijven.

Lees volledig artikel: Met de Delta-variant hebben we nu een reproductiefactor van 0,75

Leestijd: 4 minuten

Keer op keer zien we in de media informatie die de indruk geeft dat het slecht gaat, dat de gevaren alleen maar toenemen. Data worden of niet verzameld of niet goed gebruikt. De juiste vragen worden niet aan de deskundigen gesteld. En het lijkt of mensen zelf, door de angstknoppen die weer zijn ingedrukt, zichzelf ook geen vragen stellen t.a.v. de diverse ontwikkelingen. Daarom enkele constateringen t.a.v. de cijfers en andere vragen.

1. Met de Delta-variant en alle versoepelingen sinds 26 juni is de reproductiefactor in Nederland gedaald naar 0,75.

Doordat direct na de versoepelingen door de superspreadevents in het uitgaansleven de cijfers exponentieel stegen, is het beeld versluierd waar de rest van de versoepelingen voor hebben gezorgd.

Nadat op 9 juli maatregelen zijn genomen, waardoor die superspread-events niet meer in het nachtleven kunnen voorkomen, zien we de cijfers in Nederland zeer fors dalen. De dalingen zijn nu op weekbasis rond de 40%.

Dit zijn de GGD-cijfers tot en met afgelopen zondag.

Met de Delta-variant hebben we nu een reproductiefactor van 0,75 - 22011

Geen stijging

Dat houdt dus in dat zelfs met de extra besmettelijke Delta-variant alles wat we verder wel weer mogen doen sinds 26 juni (de dag van de grote versoepelingen) niet zorgt voor een stijging. Integendeel zelfs, we zien forse dalingen.

Welke factoren daar allemaal een rol bij spelen, is nu even niet relevant, maar het houdt dus in dat het versoepelen best goed kan, als je er geen fouten bij maakt. (En op 26 juni is er in feite slechts één grote fout gemaakt, waardoor in het nachtleven de superspreadevents uitbraken).

Besef dat in India, waar de Delta-variant vandaan komt, de cijfers nu nog maar 1/10e zijn van die van nog geen drie maanden geleden. En dat in het Verenigd Koninkrijk de dagcijfers van gisteren 40% lager waren dan die van de week ervoor. Terwijl de deskundigen aangeven niet te begrijpen waardoor het komt. (En 19 juli de dag was waar alle maatregelen zijn opgeheven).

Besmettingen dalen

We zien nu de besmettingen in alle leeftijdsgroepen dalen. Dit is de grafiek van de cijfers tot en met 24 juli. Het zijn ook nog gemiddelden over 7 dagen. Dus bij een daling weet je ook dat de cijfers van de laatste dagen apart lager moeten zijn dan de grafiek aangeeft.

Nogmaals: dit zijn dus cijfers, waarbij vrijwel alle besmettingen de Delta-variant geldt. En met deze Delta-variant in Nederland is de reproductiefactor fors onder de 1 gedaald. De 0,80 die vandaag gemeld wordt is die van 8 juli. Die van de week erna lijkt nog lager te gaan worden. Lees nog eens ons artikel terug van 14 juli over dit onderwerp. Op de dag dat gemeld werd dat de reproductiefactor boven de 2 was gekomen.

Met de Delta-variant hebben we nu een reproductiefactor van 0,75 - 22016

2. Welk deel is gevaccineerd

Bij het RIVM overzicht van vandaag stond vermeld bij de positief getesten welk deel gevaccineerd was of niet. Dit is de grafiek van degenen waarvan de vaccinatiestatus bekend was. Van degenen die positief getest zijn, was 11 % volledig gevaccineerd. 16% deels gevaccineerd. Bij de groep positief getesten boven de 60 jaar, was meer dan de helft volledig gevaccineerd.

Met de Delta-variant hebben we nu een reproductiefactor van 0,75 - 22012

Helaas zien we bij deze overzichten niet hoeveel procent van de positief getesten symptomen heeft en welke Ct-waardes de PCR-testen hadden. Dat zou waardevolle informatie zijn om de ontwikkeling van de cijfers naar waarde te kunnen schatten. Daarnaast is er van de ziekenhuisopnames niet bekend hoe de vaccinatiestatus is. Terwijl dat ook heel relevante informatie is.

Morgen komen we met een apart artikel juist over deze gegevens. Mede in het licht van de meest recente informatie uit Israël.

3. Ondanks vaccinatie en mondkapjes zijn er toch Olympiërs positief getest

Het is verschrikkelijk als je je jaren voorbereid hebt op de Olympische Spelen en je positief wordt getest. Inmiddels zijn er vijf positief getesten en men denkt dat het door de KLM-vlucht komt.
Nu zijn er vele mogelijke verklaringen. Zoals in het transport naar/van het vliegveld, of tijdens de hele lange wachttijd voordat men in Japan werd toegelaten.

Maar buiten de vraag waar en hoe het gebeurd kan zijn, zijn er nog andere belangrijke vragen te stellen:

  • De betrokkenen zijn twee keer gevaccineerd en droegen het overgrote deel van de tijd mondmaskers. Toch testen deze personen vervolgens positief. Wat zouden de cijfers geweest zijn als de betrokkenen geen vaccin hadden gehad en/of geen mondmaskers hadden gedragen?
  • Hoeveel van de andere passagiers van het vliegtuig zijn besmet geraakt? Dat cijfer zullen we niet weten, omdat de Olympiërs dagelijks worden getest, en de andere passagiers niet.
  • Ook deze testen zijn gedaan met een PCR-test. Maar lees wat de 5000 meter loper Foppen overkomt t.a.v. die PCR-test en zijn deelname. Omdat hij in maart besmet was geraakt, krijgt hij de ene dag een positieve test en de volgende dag een negatieve test.

Verbijsterd

Als ik de ontwikkeling van de cijfers zie, de patronen, de vragen die men zou kunnen stellen, dan ben ik verbijsterd over het beeld dat ik krijg uit de media. Nog steeds raken we volledig in de ban van de aantallen positieve testen, angstwekkende verhalen uit het buitenland, en zwarte voorspellingen van het RIVM, die vervolgens nog wat dikker worden aangezet door onze usual suspects, die in de media opduiken (zoals Ab Osterhaus).

Je hebt weinig fantasie nodig om te voorspellen, dat als we ons hieraan niet weten te ontworstelen, we nog heel lang gevangen blijven in het keurslijf dat we sinds maart 2020 hebben gekregen. Zeker zolang de juiste data niet worden verzameld, er geen onafhankelijke cijferanalyses worden uitgevoerd, en de juiste vragen niet aan de deskundigen worden gesteld.

Steun onze site om met objectieve informatie te komen, en kritische vragen te blijven stellen. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126