Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dreigende Covid-19 tekenen aan de wand!

Dreigende Covid-19 tekenen aan de wand! - 21125
Samenvatting van het artikel

De ongewone opkomst van viral infecties in Nederland en Israël zouden wel eens een voorbode kunnen zijn van hetgeen we buiten Covid-19 in het najaar zullen gaan zien aan virale infecties van de luchtwegen (zoals influenza). Met als grote gevaar dat we op een vergelijkbare manier de samenleving op slot gaan zetten, als bij de uitbraken van Covid-19. Er moet nu al op geanticipeerd worden (o.a. via de uitbreiding van de zorgcapaciteit).

Lees volledig artikel: Dreigende Covid-19 tekenen aan de wand!

Leestijd: 3 minuten

Een belangwekkend verschijnsel in de afgelopen 15 maanden was dat er over de hele wereld vrijwel geen uitbraken waren van influenza (griep). Dat werd door mensen als Van Dissel (en vele anderen) toegeschreven aan het “succes” van de maatregelen tegen Covid-19.

Maar ik heb al diverse keren geschreven over dit fenomeen en het komt niet vooral door de maatregelen, maar is toe te schrijven aan iets wat de beroemde Hope-Simpson “The Vanishing Act” noemt.

Als er een dominante virusinfectie is van de ademhalingsorganen, dan is er als het ware geen ruimte voor een andere, die dan verdwenen lijkt te zijn. Een soort “flavor of the month” principe.

Helaas blijven mensen als Van Dissel zeggen dat dit wegblijven van influenza het afgelopen seizoen door het succes van de maatregelen kwam. En ik vrees dat dit nog grote gevolgen gaat hebben in de nabije toekomst als Covid-19 niet meer dominant zal zijn. Ik zal het uitleggen.

Virussen steken de kop weer op

De Telegraaf had eergisteren deze kop en ook de NOS heeft hierover geschreven:

Dreigende Covid-19 tekenen aan de wand! - 21037

En dit stond in de Jerusalem Post

Dreigende Covid-19 tekenen aan de wand! - 21038

Dit staat er o.a. in het Israëlische artikel:

“We have never seen anything like this,” said Dr. Tal Brosh, head of Infectious Disease Unit at the Samson Assuta Ashdod Hospital. “We’ve been monitoring viral infections in the hospital. Which of course is just the tip of the iceberg of what is going on in the community. As for each hospitalized patient, there are many more out there. Since the spring, we have been seeing an increasing number of respiratory diseases. And since May there has been a surge in RSV cases.”

En in het artikel van De Telegraaf staat dit:

Dreigende Covid-19 tekenen aan de wand! - 21041

Zowel in Nederland als in Israël is er nu een sterke opkomst van dat RS-virus. Maar dit duikt normaliter bij ons in de winter op. Prof. Bont vindt het heel vreemd dat die nu in de zomer opduikt. Maar wat we nu in Israël zien is precies het omgekeerde van wat we met griep zagen tijdens de uitbraak van Covid-19.

Met potentieel enorme gevolgen

Je hoeft weinig fantasie te hebben om te kunnen vaststellen wat zich in het najaar kan gaan voltrekken. Enerzijds zullen we weer blijvend bang worden gemaakt met het opduiken van nieuwe varianten van het Coronavirus. Of beperkte uitbraken onder bepaalde subgroepen (zoals scholieren of bepaalde groepen met een relatief lage vaccinatiegraad).

Maar anderzijds, net zoals we nu met de opmerkelijke opkomst van het RS-virus zien, zal ergens in het najaar een stevige uitbraak komen van een ander virus van de ademhalingsorganen, waarbij influenza de grootste kanshebber is. Die nieuwe griepuitbraak zou wel eens een zeer heftige kunnen worden, juist omdat influenza dan meer dan anderhalf jaar is weggeweest!

Als het een griepuitbraak wordt van het karakter van 2017-2018 (met een oversterfte van 10.000) en ook een zeer forse bezetting van de IC- en ziekenhuiscapaciteit, dan kun je op je vingers natellen wat er gaat gebeuren. Zeker ook omdat het RIVM/Van Dissel/OMT de fictie overeind houden dat de bestrijding van een virusinfectie-golf het beste gaat via vaccinatie en bestrijdingsmaatregelen, zoals 1,5 meter, mondkapjes, verbieden van bijeenkomsten, etc. etc. etc.

Draaiboek

Het draaiboek van het afgelopen jaar wordt met wat varianten weer uitgerold. De druk op de zorg zal hoog zijn (plus dat we amper gezorgd hebben voor een forse verhoging van de capaciteit, want dat hebben we het afgelopen jaar ook niet gedaan). De angst onder de bevolking wordt weer aangewakkerd. De politici zullen weer gedwee volgen wat het RIVM en OMT afkondigt. En terwijl we in het verleden als samenleving ons leven niet lieten bepalen door een griepgolf, dreigt dat dan wel te gaan gebeuren.

Plus dat we ook dan nog steeds een aanpak zullen hebben die inadequaat is. Want besef goed: Covid-19 bevestigde wat sommige wetenschappers, zoals Linsey Marr, lang beweren, namelijk dat ook het influenzavirus zich via aerosolen verspreid en niet via grote druppels.

Zolang we niet via een deltaplan Ventilatie (en filtratie) zorgen voor veilige publieke binnenruimtes (denk zeker ook aan scholen), dan zullen we ook met grote uitbraken van influenza te maken blijven krijgen. En wellicht ook met nieuwe varianten van het Coronavirus.

U heeft zojuist gelezen: Dreigende Covid-19 tekenen aan de wand!

Blijf ons nog even steunen, alstublieft. Met een kleine vrijwillige bijdrage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665