Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren

Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren - 17638
Samenvatting van het artikel

Twee weken geleden liet ik zien hoe snel in de VS de cijfers in vrijwel alle staten dalen. Ongeacht welke maatregelen men daar genomen had. Deze grafiek is een update van die ontwikkelingen daar. Het komt van de website van The Economist, die prachtige manieren heeft om de ontwikkelingen in de VS en de wereld […]

Lees volledig artikel: Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren

Leestijd: 3 minuten

Twee weken geleden liet ik zien hoe snel in de VS de cijfers in vrijwel alle staten dalen. Ongeacht welke maatregelen men daar genomen had. Deze grafiek is een update van die ontwikkelingen daar. Het komt van de website van The Economist, die prachtige manieren heeft om de ontwikkelingen in de VS en de wereld in grafieken weer te geven.

Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren - 17637

In vrijwel alle Amerikaanse staten zie je een enorme daling sinds de tweede week van januari. (Voor de hele VS was het maximum op 8 januari met 300.000 positieve testen. Op dit moment is dat 60.000. De laatste twee weken zie je een stabilisatie).

Preventieparadox

Juist het feit dat alle staten ongeveer  hetzelfde patroon volgen (en het is nog niet echt aan vaccinatie te danken!) zouden mensen, die menen dat de maatregelen cruciaal waren/zijn bij de bestrijding van Covid-19, toch aan het denken worden gezet.  Deze figuren schermen namelijk met de preventieparadox: als de maatregelen niet waren genomen, dan zouden de cijfers zo slecht geweest zijn als men vooraf had geschetst bij het nemen van de maatregelen.

Dat is zoals het in Nederland gaat. Het model van het RIVM is leidend. Wat er ook gebeurt, het wordt altijd geïnterpreteerd als een bevestiging van het model. (Kijk maar hoe het RIVM omgaat met de maatregel van de avondklok en het bezoek van 1 persoon buiten je huishouding. Zonder die maatregel zou volgens Van Dissel de cijfers sterk zijn gestegen).

Inmiddels zijn er meerdere staten in de VS die vrijwel alle maatregelen, die ze genomen hadden, hebben beëindigd. Texas deed dat deze week. Deze pagina van New York Times laat de maatregelen per staat zien van dit moment. 

Interessant is daarbij om Noord- en Zuid Dakota met elkaar te vergelijken. Staten die heel veel op elkaar lijken. Maar in Noord-Dakota werden er wel maatregelen genomen en in Zuid-Dakota niet. Dit zien we dan:

Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren - 17574

Oversterfte

Het lijkt op het soort vergelijking, die we op deze site gemaakt hebben na de eerste golf tussen de provincie Noord-Brabant en een provincie van Stockholm. Zij lijken qua oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid veel op elkaar. Eind april 2020 schreef ik dit artikel erover.  

En als je nu de patronen van oversterfte vergelijkt van Zweden en Nederland van de eerste golf, dan bevestigt het de conclusie dat het erop lijkt dat de maatregelen die genomen worden, zorgen voor een wat snellere daling dan zonder die maatregelen. Je ziet dat de grafiek in Nederland wat steiler naar beneden gaat dan in Zweden.

Maar dat zou ook kunnen samenhangen met het feit dat in Nederland rond 5 april de lente echt was begonnen (met temperaturen boven de 15 graden) en in Stockholm één à anderhalve maand later.

Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren - 17607

Iets vergelijkbaar zien we in de VS als we Florida en Californië vergelijken. In Florida zijn er weinig maatregelen genomen en in Californië veel. Californië heeft bijna 2 keer zoveel inwoners als Florida. Dit zien we dan:

Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren - 17608

Californië en Florida

In LA Times stond op 9 maart een interessante vergelijking tussen Californië en Florida. Het stuk is fascinerend om te lezen. Een aanrader! Er zijn natuurlijk ook veel verschillen tussen deze staten, maar toch is het goed om te lezen. Dit is een tabel met het overzicht:

Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren - 17636

Ik trek twee belangrijke conclusies:

  1. Het verspreidingspatroon van het virus werd en wordt slecht begrepen. Aan de ene kant wordt de impact van maatregelen (fors) overschat. Aan de andere kant staan de OMT-leden met hun mond vol tanden om deze massale daling in vrijwel alle staten van de VS te verklaren. Dezelfde OMT-leden die we met regelmaat in de Nederlandse media zien en die pretenderen om goed te weten hoe die verspreiding gaat. (En dus zelfs waarschuwen als mensen bij het schaatsen te dicht bij elkaar staan).
  2. De stelligheid waarmee in Nederland wordt gewerkt met het RIVM model. Zowel t.a.v. de prognoses als de evaluatie van de ontwikkelingen in relatie tot die prognoses, is hemelschreiend als je dit soort ontwikkelingen in de VS ziet. Juist omdat met een andere set aan maatregelen in België de ontwikkelingen de laatste 2 maanden vrijwel identiek zijn, kan al vastgesteld worden dat het RIVM-model niet voor België werkt. Laat staan voor de afzonderlijke staten in de VS. Toch wordt het beleid in Nederland nog steeds opgehangen aan dit dubieuze model.

Het is te hopen dat de Nederlandse regering nu snel het juk van dit model van zich af werpt.

U heeft zojuist gelezen: Wat we van de positieve ontwikkelingen in de VS kunnen leren.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Met een kleine donatie helpt u mee om maurice.nl voort te kunnen zetten, zodat u blijvend wordt voorzien van dit soort informatie.  Klik hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963