Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De angstdictatuur op heterdaad betrapt

De angstdictatuur op heterdaad betrapt - 16318
Samenvatting van het artikel

In Duitsland is nu bekend geworden hoezeer Binnenlandse Zaken met wetenschappers samenspande om zo zwartst mogelijke scenario's te schetsen en op die manier draagvlak voor zware maatregelen te krijgen. Via de angst krijgt men macht over het volk. Maar is het in Nederland dan anders?

Lees volledig artikel: De angstdictatuur op heterdaad betrapt

Leestijd: 4 minuten

De angstdictatuur op heterdaad betrapt

Het schandaal in Duitsland

De gerenommeerde Duitse krant Die Welt publiceerde gisteren een artikel over de samenwerking tussen het Duitse Ministerie van Binnenlandse zaken, de Duitse versie van het RIVM (RKI) en wetenschappers om de angst onder de bevolking te vergroten. Er werden afspraken gemaakt met het duidelijke doel om begrip voor de ingrijpende coronamaatregelen te kweken. In dit artikel van de NOS staat het duidelijk beschreven.  Dit is de kern (Kerber is staatssecretaris van Binnenlandse Zaken):

De angstdictatuur op heterdaad betrapt - 16301

Terwijl het Duitse RIVM van een sterftepercentage van 0,56% uit wilde gaan,  werd er druk uitgeoefend om ook nog een scenario bekend te maken met een sterftepercentage van 1,2%. Op basis daarvan meldde de minister van Binnenlandse zaken dat de dodentallen in de miljoenen zouden kunnen lopen. Dit alles deed men om onder de bevolking steun te krijgen voor maatregelen, die de burgers normaliter nooit zouden accepteren.

Geen reëel beeld

Gisteren kreeg ik het Duitse en/of Nederlandse artikel door zeker 50 bezoekers van deze site toegestuurd. Diverse personen verwezen ook nog naar mijn gesprek met Prof. Desmet over massavorming gebaseerd op angst.  Al bijna vanaf het begin van deze crisis heb ik namelijk op dit patroon gewezen:
1. Dat RIVM en OMT en de regering geen reëel beeld geven van de ontwikkelingen en verwachtingen rondom de verspreiding van het virus.
2. Dat cijfers werden gebruikt die geen realiteitswaarde hadden, maar er wel voor zorgden dat mensen extra bang werden.
3. En tenslotte, zoals uit mijn onderzoeken via Peil blijkt, dat die angst een grote steun is voor welke maatregel dan ook die de regering voorstelt.

In Duitsland zijn de betrokkenen als het ware op heterdaad betrapt. Angst wordt dus expliciet ingezet als middel om macht te krijgen over het gedrag van mensen. Maar ook over de geest.

Is dat in Nederland hetzelfde?

Nu zou men kunnen denken dat zoiets in Nederland ook is gebeurd. Ik weet dat niet. Maar ik denk het niet. En weet u waarom dat ik dat niet denk? De regering hoefde dat verzoek helemaal niet te doen. Want het RIVM/Van Dissel en de leden van het OMT deden en doen dit uit zichzelf al!

Vanaf het begin kwam Van Dissel met scenario’s die een stuk zwarter waren dan die waar je op basis van een goede analyse van de wereldwijd beschikbare data op uit zou komen. Met cijfers die velen in Nederland angst aanjoegen, en die het land rijp maakten om welke maatregel dan ook te accepteren. Terwijl het maatregelen zijn die een gigantische nevenschade opleveren! Maar, zoals Prof. Desmet zo goed beschreef, vanuit enorme angst ontstaat er een vorm van bewustzijnsvernauwing, waardoor je zó gefocust bent op het gevaar van het virus, dat je elk ander gevaar niet meer ziet. Dezelfde gemoedstoestand die je hebt bij hypnose. Als je onder hypnose bent, doe je dingen die je onder normale omstandigheden nooit zou doen.

Het is een manier van handelen, die we inmiddels ook al bijna een maand zo goed kunnen zien rondom de dreiging van de Britse mutant en de grote derde golf die op ons af zou komen. Men gebruikt een onvolkomen model en cijfers, die all over the place gaan. Vorige week zou het aandeel van de Britse variant in het totaal aantal besmettingen al twee derde zijn geweest, deze week is het opeens “nog maar” de helft. (In Twente en in Lansingerland zijn die cijfers veel lager. En ook vanuit Duitsland en België wordt gemeld dat die cijfers veel lager zijn).

Zwarte scenario’s

Het is een standaard procedure van o.a. Van Dissel en Kuipers: men komt met zwarte scenario’s, waarbij the sky the limit is. In het Catshuis doen vervolgens de aanwezige leden van de regering het van angst in hun broek. De dinsdag erop geven Rutte en De Jonge die zwarte scenario’s als een vorm van zekerheid door, en kondigen nieuwe maatregelen aan of verlengen de oude. En een groot deel van de Nederlanders is er dan blij mee.

Als de cijfers in werkelijkheid bij lange na niet overeenkomen met wat men had voorspeld, dan is dat natuurlijk aan die maatregelen te danken. Er worden dan helemaal geen vraagtekens gezet bij de oorspronkelijke prognoses en de kwaliteit van de (op een model gebaseerde) prognose-cijfers. Ook na zo’n verkeerde voorspelling haalt men een volgende keer gewoon weer dezelfde truc uit en herhaalt het proces zich.

Kijk maar naar de presentatie van gisteravond van het RIVM over de betere weekcijfers en de toelichting van anderen bij o.a. Op1.  Het patroon is steeds hetzelfde: “De storm komt er echt nog aan.”

Ik noemde dat in een blog een model-dictatuur.

Het doel is angst

Maar het model is het middel, terwijl angst het doel is. Dus angstdictatuur is een betere naam.

De sleutelvraag is natuurlijk hoe we ons daaraan ontworstelen. Je zou hopen dat door dit soort nieuws uit Duitsland meer mensen gaan ontwaken. Maar als je onder hypnose bent, dan bereikt ook dit nieuws je niet. (Plus je kunt natuurlijk zeggen “dat is Duitsland, maar in Nederland gebeurt zo iets niet”).

Ook het presenteren van de meest recente grafiek zal mensen niet wakker maken, want “het RIVM zegt immers dat er toch een storm komt?”

De angstdictatuur op heterdaad betrapt - 16303

Pas als de cijfers écht heel laag zijn en als een behoorlijk deel van de mensen is gevaccineerd (en zich daardoor veilig voelen), is er, zo vrees ik, eindelijk een kans dat we ons aan deze angstdictatuur kunnen ontworstelen. Maar dan moeten de media wel de slag maken en de vertegenwoordigers van RIVM en OMT het vuur na aan de schenen leggen. Gelukkig zag ik gisteren Tijs van de Brink bij Op1 daar voor het eerst een aanzet toe geven. Hopelijk is dat het eerste sneeuwklokje dat een lente aankondigt, waarin we collectief de angst van ons af gaan schudden.

U heeft zojuist gelezen: De angstdictatuur op heterdaad betrapt.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

 

Help ons het echt beeld te blijven geven, zodat we in Nederland ons kunnen ontworstelen aan die angstdictatuur. Klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963