Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Mijn nieuwe missie: Van ventilatie naar vaccinatie

Mijn nieuwe missie: Van ventilatie naar vaccinatie - 12695
Samenvatting van het artikel

Grote veranderingen zijn op komst. In de maatschappij, maar ook ten aanzien van mijn focus. In dit blog leg ik uit waarom ik me wil richten op een nieuw onderwerp: het vaccin/vaccinatie. Maar eerst vertel ik u graag waarom ik eigenlijk doe wat ik doe.

Lees volledig artikel: Mijn nieuwe missie: Van ventilatie naar vaccinatie

Leestijd: 5 minuten

De afgelopen twee weken gaf ik diverse uitgebreide interviews die het eind van het jaar worden gepubliceerd. In die gesprekken blikte ik terug op 2020. De twee hoofdonderwerpen kunt u wel raden.

Goede interviewers vragen mij uit te leggen waarom ik bepaalde dingen heb gedaan of gezegd. Omdat ik doorgaans veel op basis van intuïtie doe, is dat een goede aanleiding om zelf ook beter te begrijpen waarom ik doe wat ik doe en dat onder woorden brengen.

Ik vind het relevant om mijn antwoord op de vraag over de rol die ik speel tijdens de corona-crisis  met u te delen. Het heeft ook geleid tot een besluit over de nieuwe richting die ik met mijn platform op wil.

Mijn rol in de corona-crisis

De positie die ik in deze corona-crisis inneem, komt voort uit mijn persoonlijkheid, mijn interesses en mijn ervaringen.

Ik was altijd heel nieuwsgierig. Al heel jong, nog voordat die term bestond, was ik een nieuwsjunkie. Zocht en verwerkte veel informatie. Dat werd in 1995 veel gemakkelijker door de komst van internet/search engines. Ik leerde in 1965 programmeren en ik legde al rond 1970 via een akoestisch modem in de bibliotheek van het Sociaal-Geografisch Instituut contact met digitale databases. Nu is vooral Twitter voor mij een belangrijke nieuwsbron. Ik volg daar een beperkt aantal mensen dat interessante informatie met me deelt.

Ik houd erg van logica. Probeer ook altijd open te staan voor tegenovergestelde meningen en kijk dan vooral naar de interne logica ervan. Regelmatig zie je dan dat er niet maar één juiste opvatting is.

Ik neem niet alles zomaar voetstoots aan. Als er iets is dat ik belangrijk vind en op het eerste gezicht niet logisch lijkt, dan probeer ik er meer over te weten te komen. Dat is door internet veel gemakkelijker geworden. Dan verdiep ik me zeker in de verschillende opvattingen en probeer de waarde ervan in te schatten.

Autoriteiten moeten hun geloofwaardigheid verdienen. Ze krijgen die bij mij niet automatisch. Ik ben allergisch voor autoriteiten die alleen maar vanuit hun machtspositie opereren en niet hun kennis, kunde en menselijkheid tonen. Dat is ongetwijfeld mede terug te voeren op de verhalen, die ik van mijn ouders over de Tweede Wereldoorlog hoorde. Verhalen waarin trouwens autoriteiten soms ook helden waren.

In mijn persoonlijk en zakelijk leven maakte ik diverse keren mee dat professionals fouten maakten die grote gevolgen hadden en dat ze er alles aan deden om die fouten te maskeren. Gelukkig heb ik ook professionals meegemaakt die wel open en eerlijk waren. Want mensen kunnen fouten maken, dat is niet erg. Maar als je die probeert te verbergen, waardoor anderen het slachtoffer worden, dan is dat wel kwalijk.

Door mijn wetenschappelijke opleiding en mijn werk ben ik getraind in methoden en technieken van onderzoek en ben ik goed in data-analyse. Door mij in een onderwerp te verdiepen, kan ik studies buiten mijn eigen vakgebied, die mij interesseren, goed begrijpen.

Maurice.nl

Via mijn site maurice.nl deel ik vanaf 2005 blogs over onderwerpen waarin ik geïnteresseerd ben. Tussen 2005 en 2012 deed ik dat intensief. Daarna wat minder frequent. In totaal schreef ik er meer dan 1.200. Onlangs lanceerde ik mijn nieuwe site. Een groot deel van de oudere blogs is via de zoekmachine nog wel beschikbaar.

Vanaf eind januari wist ik van de gebeurtenissen in Wuhan en ik volgde het nieuws op de voet. Niet zozeer in de Nederlandse media, maar aan de hand van bronnen die ik tegenkwam. Toen ik bijzondere geografische patronen zag (in relatie tot het klimaat daar) verdiepte ik me daar verder in. Eind maart plaatste ik zes artikelen over mijn bevindingen. Dit was het eerste artikel. De rest is geschiedenis.

Koerswijziging

Vanaf eind maart 2020 heb ik in mijn artikelen veel onderwerpen ten aanzien van deze coronacrisis behandeld. De belangrijkste thema’s zijn:

  • De wijze waarop het virus zich verspreidt/het echte gevaar dat men loopt.
  • De slechte dataverzameling en – presentatie.
  • Het negeren van de grote negatieve gevolgen van de maatregelen die men neemt .

Veel Nederlanders weten dat ik al heel vroeg de nadruk legde op verspreiding via de lucht (micro-druppels) en dat maatregelen daarop gericht zouden moeten zijn. Denk met name aan ventilatie. Dat deed ik op basis van het werk van wetenschappers zoals Marr, Allen en Jimenez.

Inmiddels zie ik dat dit onderwerp in veel landen hoog op de agenda staat (vorige week ook in Spanje). Bij het RIVM en OMT en onze overheid is dat niet het geval. Maar door de grote hoeveelheid mails en andere berichten weet ik dat velen er in hun eigen leven/organisatie mee aan de slag zijn gegaan.

Hoewel de WHO nu wel aangeeft dat ventilatie belangrijk is, benoemen ze niet dat het virus via aerosolen door de lucht gaat. In Forbes wordt goed uitgelegd waarom dat zo is.

Hugo de Jonge verandert niet

Ik denk dat noch Van Dissel, noch minister De Jonge iets anders gaan zeggen dan dat grote druppels het belangrijkst zijn. Dat heeft dat persconferentie van woensdag via Youtube van Minister de Jonge wel laten zien. Dit is al lang hun boodschap en nog steeds de positie van de WHO. Hoe onlogisch het ook verder is. Nog langer aan het touw van koppige ezels trekken heeft weinig zin. Ook merk ik aan de reacties van lezers dat het gaat vervelen. Daarnaast leidt het af van andere belangrijke onderwerpen die zich in deze coronacrisis aandienen.

Van angst naar hoop

Afgelopen zondag gaf ik al aan dat, zodra er een vaccin is, er een grote omslag komt in de wijze van communiceren door autoriteiten, medici en media. Een omslag van 180 graden. Van het blijven voeden van de angst onder de bevolking naar het scheppen van hoop en optimisme. De dag erna kwam het nieuws van Pfizer dat hun vaccin 90 procent dekking geeft en snel beschikbaar komt. Na die bekendmaking begon meteen het warmdraaien voor het moment dat het vaccin echt voorhanden is. Minister De Jonge deed er uitspraken over. En in de nieuwsprogramma’s was het een belangrijk onderwerp.

Grote veranderingen

Als we over een aantal jaar terugkijken op de coronacrisis, dan denk ik dat eind 2020 een belangrijke breuklijn te zien is. Als het vaccin er (bijna) is, dan betekent dat grote veranderingen ten aanzien van de ontwikkelingen in de samenleving, de maatregelen die de overheden (willen) nemen en de gevolgen ervan. Ook als het vaccin beschikbaar is, krijgen we te maken met (voorgenomen) besluiten van overheden, die we ons negen maanden eerder niet voor hadden kunnen stellen. Ook dan moet ieder individu alles wat zich aandient beoordelen en op basis daarvan een besluit nemen. Zowel privé als professioneel.

Oordeel Zelf!

Goede informatie is daarbij cruciaal. Informatie die niet van belanghebbenden komt en gebaseerd is op gedegen internationaal onderzoek. Mét bronverwijzingen. Daarom wil ik mij – op dezelfde wijze als ik vanaf maart heb gedaan – vooral op dit nieuwe onderwerp richten. In de ruimste zin des woords. Niet dat ik andere onderwerpen zal mijden, maar het is wel een duidelijke verschuiving van de focus.

Dit alles onder het motto: ‘Oordeel Zelf’.

Ik hoop dat deze website daarmee voor u minstens zo relevant blijft als in de afgelopen zeven maanden.

Morgen publiceer ik een blog dat als de start van deze nieuwe fase kan worden beschouwd.

Blijf gezond.

U heeft zojuist gelezen: Mijn nieuwe missie: Van ventilatie naar vaccinatie.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Hopelijk blijft u me niet alleen op deze site volgen, maar blijft u ons ook af en toe ook financieel ondersteunen.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237