Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Gelooft minister De Jonge ook nog in Sinterklaas?

Gelooft minister De Jonge ook nog in Sinterklaas? - 12678
Samenvatting van het artikel

Bij de Q&A van afgelopen woensdag kwam MInister de Jonge met een bewijsvoering van het ondergeschikte belang van microdruppels, die alle regels van de logica tart. Hij sprak het OMT na die iets dergelijks ook in mei al had gezegd. Maar ondertussen heeft men blijkbaar niets bijgeleerd, ondanks de wereldwijde ontwikkeling. Zou de Minister ook nog in Sinterklaas geloven?

Lees volledig artikel: Gelooft minister De Jonge ook nog in Sinterklaas?

Leestijd: 3 minuten

Bij de Q&A van Premier Rutte en Minister de Jonge van afgelopen woensdag kwam na 42:40 minuten de volgende vraag: “Wanneer komt er meer aandacht voor de verspreiding via aerosolen. Dat wordt in andere landen erkend en door steeds meer studies bevestigd?” 

Dit was het antwoord van Minister de Jonge:

“Dat doen we in Nederland ook. We kijken heel goed naar internationaal onderzoek. Het RIVM, dat ons adviseert en het OMT, zeggen al tijden: er vindt ook aerosole verspreiding plaats. Dat is ook helemaal de stand van de internationale wetenschap. Ook ECDC en de WHO zeggen: er vindt ook aerosole verspreiding plaats. Dus niet alleen via grote druppels, maar ook via microdruppels. Allebei, maar welke bijdrage de aerosole verspreiding levert, is niet helemaal bekend en het is in ieder geval niet de hoofdverspreidingsroute. En hoe weten we dat? Nou  anders hadden we met de maatregelen die we hebben genomen, het virus er nooit onder kunnen krijgen. En dat is wel gelukt en daarom weten we dat aerosolen weliswaar een rol speelt, hoe groot de rol is, dat weten we niet, maar de grotere druppels die spelen de grootste rol erbij, dat weten we.”

Drogredenering

Deze redenering van Minister de Jonge is dezelfde als die het OMT in Mei 2020 ook in een bijlage bij een advies heeft gegeven. In het blog “Factchecking het OMT” heb ik al uitgelegd wat een kanjer van een drogredenering het is. Ik leg het nog een keer uit, maar ik denk dat het tevergeefs is. Logisch denken is blijkbaar noch de kracht van het OMT, noch van Minister de Jonge. Althans niet als de langzamerhand onhoudbare stelling van de dominantie bij het besmetten van de grote druppels overeind gehouden moet worden.

Inderdaad is bij het nemen van de maatregelen in maart ervan uitgegaan dat de verspreiding vrijwel alleen via grote druppels zou verlopen. Maar bij de “intelligente” lockdown in Nederland werden vrijwel alle bijeenkomsten verboden, horeca, theater, bioscopen e.d. werden gesloten en bij bijeenkomsten, die nog wel mochten doorgaan, was het maximum slechts een klein aantal mensen. Laten dat nu precies de plekken en momenten zijn waar de superspreadevents normaliter plaats vinden. Dus door die bijeenkomsten op 15 maart te verbieden zijn de mogelijkheden van verspreiding via microduppels aanzienlijk verlaagd.

Basisprincipes

Dus Minister de Jonge: hoewel bij de maatregelen niet van die aerogene verspreiding is uitgegaan, hebben die maatregelen wel het gevolg gehad dat de verspreiding door de lucht nog maar weinig plaats kon vinden. Dus als u en het OMT dat als het ultieme bewijs zien dat grote druppels de grootste rol spelen bij de verspreiding, dan kan dat alleen als je weinig kaas gegeten hebt van de basisprincipes van logica.

Het doet me denken aan de tijd dat ik met mijn toen nog jonge kinderen op de tv naar een belangrijke wedstrijd van het Nederlands elftal ging kijken. Ik vertelde ze dat ze voor de tv het team heel hard moesten aanmoedigen, want anders zou het Nederlands elftal de wedstrijd verliezen. Zij schreeuwden de longen uit hun lijf. Het Nederlands elftal won met 2-1. En ik feliciteerde mijn kinderen en zei dat het aan hen te danken was dat het Nederlands elftal had gewonnen. Ze geloofden me en waren heel trots op hun prestatie.

Dat is van ongeveer dezelde orde als de redenering van Minister de Jonge en het OMT, die het succes van het beleid van het voorjaar als bewijs zien van het feit dat het virus zich via grote druppels verspreidt en niet via microdruppels door de lucht. Alleen waren mijn kinderen toen ongeveer 5 jaar oud en geloofden ook nog in Sinterklaas. Want ze kregen toch echt elke dag iets in hun schoentjes, die ze daarvoor speciaal, met een wortel voor zijn paard erin, hadden neergezet.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

U heeft zojuist gelezen: Gelooft minister De Jonge ook nog in Sinterklaas?

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963