RIVM data voor elk wat wils

Vandaag is de dag geworden, die je wist die zou komen, ten aanzien van de data-chaos van het RIVM.

Het is nu dinsdag kort na 14:15, het weekrapport is net uitgekomen.

Aan de hand van de cijfers en het rapport kan iedereen er vervolgens naar hartenlust uit citeren om ermee te doen wat die graag wil.

Mensen als Rutte, De Jonge, Bruls zullen wel weer het rapport gebruiken om te roepen: “Help, het wordt steeds erger, we moeten wat doen!”  Veel media zullen ook in die modus schieten om Nederlanders nog verder de stuipen op het lijf jagen. We zagen het gisteren al gebeuren toen Ernst Kuipers uitlegde dat als je de cijfers maar elke week verdubbelt, we eind september weer volle IC’s hebben. (Ik heb nieuws voor hem: als je het daarna nog 4 keer verdubbelt zijn er meer dan 20 miljoen Nederlanders besmet geraakt. En met nog eens 2 keer verdubbelen, zitten we zo op 80 miljoen Nederlanders die besmet zijn).

Maar als je gewoon goed naar de data kijkt, dan weet je dat het op dit moment juist beter gaat in de afgelopen 8 dagen. Maar dat nieuws wordt compleet gemaskeerd door de dramatische wijze van dataverzameling en datapresentatie. Plus het feit dat veel interviewers en journalisten blijkbaar, of weinig kaas hebben gegeten van cijfers, of het veel fijner vinden om het meest negatieve scenario te schetsen.

 

Ik zal de elementen van deze problemen even los behandelen:

 1. Het is een weekrapportage.

Als je slechts met één weekrapportage komt en er is een ontwikkeling gedurende de week dat het wel de goede kant op gaat, dan wordt dat juist versluierd doordat je een totaal over 7 dagen laat zien. En laat dat nu net deze week het geval zijn.

Kijk maar:

Week 30    1292 positieve gevallen

Week 31    2375 positieve gevallen

Week 32    3914 positieve gevallen

Vandaag (week 33) waren het 4045 positieve gevallen. Dus er is sprake van een stijging van (maar of maar liefst, u mag kiezen) 3%.

Als je echter de ontwikkeling per dag ziet van de afgelopen week, dan zie je vanaf het hoogste cijfer 779 van afgelopen dinsdag, dat het daarna aan het dalen is. Gisteren was het 482. Vandaag zijn het er 489.

Dit is de grafiek van de dagelijkse meldingen.  Om toeval per dag te voorkomen is dit het voortschrijdend gemiddelde over steeds 3 dagen (van BDDataplan). U ziet het goed: er is duidelijk sprake van een dalende trend. Het driedaagse gemiddelde ligt nu op 492 en was het hoogst 6 dagen geleden op 662.

Maar die meldingen hoeven helaas weer niet te betekenen dat de bewuste testen ook echt de dag ervoor hebben plaatsgevonden. Want de administratie van de 25 GGD’s lopen (wat) achter en het verschilt ook nog eens per afzonderlijke GGD.

De RIVM plaatst in de wekelijkse grafiek wel de datum van de test, maar niet van de melding (die dus wellicht pas een paar dagen later komt). Dan zie je het patroon zoals in de onderliggende grafiek. Maar daarbij weten we dus dat er in de komende dagen nog cijfers bij komen voor de afgelopen paar dagen. Maar zelfs dan is te zien dat er sprake is van een duidelijke afname. Die is nu ruim 20% lager dan ruim een week geleden!

 

Hier zien we alweer die chaos van data, waardoor het beeld steeds wordt versluierd. Want als we naar de grafiek van de RIVM van vandaag kijken weten we ook weer dat die cijfers de komende dagen worden aangpast.

Het is iets waar iedereen die met de data aan de slag is, zich al vanaf eind maart aan ergert. Maar RIVM, GGD en VWS hebben er eigenlijk nog steeds niets aan gedaan. De GGD’s zijn 25 aparte clubs met hun eigen aanpak en hun eigen financiële problemen.

Mijn conclusie:  ik denk dat de stijging in de eerste 10 dagen van augustus sterk samenhing met het Offerfeest en dat we nu weer op een lager niveau zijn terechtgekomen.

Iets heel anders dan Ernst Kuipers ons gisteren bij Op1 voorschotelde.

 

2. De RO-factor die eigenlijk niets zegt

Maar zoals de Amerikanen zeggen “to add insult to injury”: dit gedoe met de dagelijkse data wordt nog overtroffen door de wijze waarop de R0 wordt berekend en gepresenteerd.

Ik heb hier al uitgelegd wat voor een soort ratjetoe die R0-berekening is geworden. Naast de problemen die er al voor juni waren, zijn er sinds 11 juni twee bijgekomen. Men is afgestapt van de ziekenhuisopnames als basis voor de berekening, maar heeft het verdere model niet aangepast. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van het cijfer (er wordt niet gecorrigeerd op aantal tests en men verhoogt per dag de cijfers op basis van een formule die men gebruikte voor ziekenhuisopnames). Maar terwijl de besmettingen actueler zijn dan de ziekenhuisopnames presenteert men de R0 zoals die 19 dagen eerder gold.

Dus de R0-waarde die vandaag gepresenteerd wordt is van 31 juli!  Toen was er wel een duidelijke stijging, dus de R0 wordt vandaag gepresenteerd met de waarde 1,19.

Maar als je de R0 wel zou berekenen op basis van de ontwikkelingen van de besmettingen vanaf 15 augustus, dan is er sprake van een R0 van circa 0,8.

Plus dat ook bij die groene lijnen goed te zien is dat er ook nog kunstmatig een stijging van de besmettingen wordt gegenereerd, terwijl er duidelijk sprake is van een daling (maar dat komt omdat ze het model niet op 11 juni inhoudelijk hebben aangepast).

De R0 van 1,19 die vandaag bekendgemaakt wordt heeft niets meer te maken met de situatie van de afgelopen week, maar zal ongetwijfeld ook vandaag en morgen gebruikt (misbruikt) worden.

3. De schatting van het totale aantal Nederlanders die besmettelijk zijn

Op haar onnavolgbare wijze heeft het RIVM een nieuwe schatting gemaakt van het aantal Nederlanders dat besmettelijk is. Vorige week schatte ze die op 32.000, nu is de schatting 52.000.  Terwijl dus het aantal geconstateerde positieve testen in deze week ongeveer gelijk is gebleven. Volgens mij hebben ze bij het RIVM een soort bingozaal, waar ze iedere week een trekking doen, met welk cijfer ze dan vervolgens naar buiten komen.

4. De geruststellende IC-cijfers

Ter afsluiting om een beetje het gevoel te krijgen hoe het nu echt gaat, krijg je de IC-cijfers. Laat je daarbij niet wijsmaken dat die IC-cijfers normaliter 4 weken ofzo na-ijlen op de besmettingen. Normaliter is dat circa 10 dagen. Nu zou het iets meer kunnen zijn

Ik hoor vanuit ziekenhuizen dat het ziektebeeld van de opgenomen mensen milder is dan het geval is geweest eind maart. Dat kan liggen aan de mate waarin mensen zijn besmet (viral load), maar het zou ook kunnen liggen aan het feit dat mensen nu makkelijker in ziekenhuizen worden opgenomen (omdat er geen tekort aan bedden is). Kortom, de cijferontwikkelingen geven geen reden om paniek te zaaien over wat er de komende weken gaat gebeuren.

Het najaar/winter is een ander verhaal, maar daarvan is te hopen dat de regering bij zinnen komt en snapt wat je echt moet doen om een grote golf te voorkomen. Maar als ik de leden van het kabinet tot nu toe hoor, vrees ik met grote vreze.

Wellicht kunnen we nu starten met de campagne Good Data Matters (GDM). Want dat is hard nodig.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

152 antwoorden
 1. Steef
  Steef zegt:

  Vraag: kan je aerosols van een sigaret (0.01- 1 micron) wat grootte en gewicht betreft ongeveer gelijk stellen met de aerosols van Covid-19?.
  Zoja dan weten we ook hoe de aerosols zich in een gesloten ruimte,kamer, scholen zich versprijden en besmetting kunnen veroorzaken. Gaarne een reactie.

  Beantwoorden
  • Sidney Stax
   Sidney Stax zegt:

   Kijk, dat is nou eens een goede kritische vraag! Uit de kennis over verspreiding van andere virussen weten we dat per vierkante meter aerosolen een veel kleiner volume hebben en dus ook minder deeltjes bevatten dan bijvoorbeeld spuugdruppels bij hoesten, kuchen etc. Van een paar aerosolen binnen krijgen wordt je niet snel ziek. Iemand die naast je kucht is vergeleken daarbij veel gevaarlijker.

   Ik zit ook te wachten op onderzoek die dit bevestigd of ontkracht voor COVID-19. Want zolang dit niet duidelijk is kun je daar ook gene uitspraak over doen.

   Beantwoorden
  • Charles
   Charles zegt:

   Het is een paar dagen na de aankondiging van de lockdown. Ik heb net bij de crisis dienst onbeschermd op een pt gelegen samen met collega’s.
   Die avond na de dienst wandel ik naar huis van het ziekenhuis, een buurman laat zijn hond uit. Tis windstil. Ik ruik de sigaret en besef dat ondanks dat die man op iets meer dan 10 meter van mij loopt, ik nu lucht en deeltjes inadem die uit zijn longen komen. Ik denk of we gaan er allemaal aan, of we worden kolder verkocht. Wie zal het zeggen.

   Beantwoorden
   • bas handels
    bas handels zegt:

    Vanmiddag zat ik buiten. Mijn buurvrouw zat op een meter of 5 van mij af, ze rookt. Ik ruik haar sigarettenrook. Mijn onderbuurman zat ook buiten en hij rookt ook. Ik denk dat ik in groot gevaar ben als ik de Spaanse maatregelen moet geloven. Want daar was het toch, waar mensen buiten niet meer mochten roken?

    Beantwoorden
 2. Sebastiaan
  Sebastiaan zegt:

  Zo stond er zondag 16 augustus weer het bericht in het liveblog van NOS dat er volgens de WHO wereldwijd 10.000 mensen gerapporteerd waren waren.

  Na een blik in het Corona dashboard van de WHO is inderdaad een piek te zien van bijna 10.000 registraties. Maar de dag er voor op 15 augustus is er juist een ongeloof dip van slechts 1359 registraties. Beide getallen zijn onwaarschijnlijk en het is veel plausibeler dat er maar een vertraging in de registraties is die de piek op die dag heeft veroorzaakt. Het gemiddelde van de twee getallen is veel waarschijnlijker en prima in lijn met de stabiliserende wereldwijde sterfte cijfers.

  Hetzelfde gebeurde op 19 en 24 juli. Toen er in Peru en Chili grote administratieve correcties werden uitgevoerd op de sterfte cijfers daar.

  Er zit iemand in de liveblog redactie van de NOS die sterk gefocust is op hoge staafjes in de WHO cijfers en deze zonder context als nieuws in het liveblog plaatst.

  Beantwoorden
 3. HansV
  HansV zegt:

  Ik heb mijn model voor de Rt ook weer bijgewerkt met de nieuwe weekdata en zie het volgende:
  – eind juni stijging tot boven de één;
  – top omstreeks 12 juli tot boven de 1,5;
  – daarna dalende trend en sinds 25 juli weer onder de één.

  Daarmee lijkt dit golfje over z’n hoogtepunt heen. Blijkbaar hebben de besmettingen tijdens het offerfeest niet significant tot meer ziekenhuisopnames geleid.

  Vriendelijke groet, Hans

  Beantwoorden
 4. Victor
  Victor zegt:

  Ik vroeg me al een poosje af wanneer we de andere ic opnames er bij gaan halen.
  Is er iemand anders net als ik die zich afvraagt wanneer ze ons gaan vertellen wat de andere 600+ op het ic doen? Wat zijn hun problemen?
  Ben echt benieuwd naar wat we nog meer kunnen verbieden buiten covid-19 regels om.
  Verboden te spelen voor kinderen op straat ter voorkoming van schaafwonden?
  Het beroven van oudjes moet verplicht met meer geweld zodat ze niet het ic in hoeven?
  Samenscholing jongere buiten weer verbieden? Want ja anderhalve meter
  Sportscholen weer sluiten? Stinkt toch al dat zweet, of was het lui zweet stinkt daarom verbrand ik het?
  Rutte en de Jonge zullen het ons vanavond wel weer duidelijk maken.

  Beantwoorden
 5. Mossel Koolmees
  Mossel Koolmees zegt:

  Niks manipulatie van RIVM/OMT: Zoals jij ook heel goed weet is het gebruik van weekcijfers ipv dagcijfers juist een manier om de “ruis” van data van mindere kwaliteit eruit te halen. Verder is het RIVM zeer transparant over de laatste cijfers. Lees jij de weekupdate eigenlijk wel? We quoten: “Afgelopen week zijn er 4.013 nieuwe personen *gemeld* die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 23 meldingen minder dan het aantal meldingen van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 50 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 12 meer dan vorige week.” Hoeveel eerlijker/duidelijker wil je het hebben? Ga eens uit van de goede wil van je medemens ipv het slechte omdat je persoonlijke visie niet gedeeld wordt met anderen die ervoor doorgeleerd hebben.
  Ik hoop dat je zelf niet geïnfecteerd wordt en aan de beademing moet: je blogs zijn een grove belediging voor het personeel in de zorg dat zich in maart uit de naad heeft gewerkt om corona patiënten te helpen. Snap dan dat de maatregelen van de overheid bedoeld zijn om de zorg niet te overbelasten.

  Beantwoorden
  • HansK
   HansK zegt:

   Ontkennen dat aerosolen de oorzaak zijn van de uitbraak in Maassluis vind ik een grove belediging van het zorgpersoneel. Hiermee impliceer je namelijk dat de besmettelijke zorgverlener zijn mondkapje bij 18 bewoners heeft afgezet, in hun gezicht heeft gehoest, vervolgens ze heeft gedwongen met hun handen aan hun gezicht te zitten en die handen in hun neus en ogen te stoppen. Dat is een beschuldiging van poging tot moord.

   Ik denk dat het personeel daar heel zorgvuldig met de bewoners is omgegaan. Maar omdat niemand heeft gevraagd of ze daar een ventilatie hebben die lucht circuleert hebben de bewoners van die afdeling en hun familie de gevolgen van een zwevend virus moeten ervaren. Verdrietig genoeg.

   Beantwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Inderdaad. Het RIVM is niet opgericht om de mensen voor de gek te houden. Ze zijn er wel star en maken onder grote druk gekke fouten. Kritiek verdraagt men moeilijk, maar dat geldt voor velen die zich hiermee bemoeien. Maurice de Hond draagt waardevol bij en ik zou willen dat t RIVM en OMT meer aandacht had voor aerosolen, al doen ze er ook zelf nu onderzoek naar. Het Duitse RIVM is al veel verder en vind druppels en aerosolen beide belangrijk. Ze zijn het daarmee overigens dus op hun beurt ook niet met Maurice de Hond eens. Ik las een artikel van Patricia Bruining die aangaf hoe lastig het is om de wijze van verspreiding van virussen aan te tonen, dat verklaart misschien ook de te grote starheid van of onenigheid binnen het OMT. Hetzelfde geldt voor de interpretatie van data. Maar laat Maurice gewoon doorgaan en laten de verschillende wetenschappers naar elkaar luisteren i.p..v elkaar te beschuldigen.

   Beantwoorden
  • Jos
   Jos zegt:

   Nee, Maurice is de redding. Het RIVM en co zijn verantwoordelijk voor zeer veel onnodige slachtoffers indien ze de rol van aerosolen transmissie, zoals perfect door Maurice uitgezocht en aangetoond, moedwillig blijven ontkennen!.

   Beantwoorden
  • Stelios
   Stelios zegt:

   Dag Mossel Koolmees,

   Ongetwijfeld heb je gelijk. Maar waarom, vraag ik mij dan af, gaat het volgens het kabinet dan toch niet de goede kant op. En natuurlijk, alles wordt persoonlijker wanneer je er zelf mee te maken krijgt, maar daar gaat het volgens mij niet om. De meeste mensen deugen, dat geloof ik ook,
   maar dan ff niet bij de kinderopvangtoeslag, om maar een voorbeeld te geven…..

   Beantwoorden
  • Ap b
   Ap b zegt:

   Juist de bangmakerij is heel slecht. De ziekenhuizen weten inmiddels veel beter hoe te handelen, er zijn slechts een handvol ic opnames en er is al maanden geen toename op de ic. De angst is het enige dat er wel is en een oud gezegde luidt dat angst een slechte raadgever is.

   Beantwoorden
  • Emiel
   Emiel zegt:

   “Snap dan dat de maatregelen van de overheid bedoeld zijn om de zorg niet te overbelasten.”

   Des te belangrijker is het dat de juiste maatregelen getroffen worden. Dat iemand ergens voor doorgeleerd heeft wil niet zeggen dat hij/zij het altijd bij het rechte eind heeft. Om tot de beste oplossingen te komen hebben we een open discussie nodig, waarbij alle partijen bereid zijn om hun fouten toe te geven. Helaas is het RIVM hier duidelijk niet toe in staat: zij hebben hun hakken in het zand gezet en weigeren toe te geven, tot aan het absurde toe. Uiteindelijk, als blijkt dat er een hoop sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden door de argumenten van (o.a.) Maurice ter harte te nemen, zullen ze daarvoor verantwoording moeten afleggen.

   Beantwoorden
  • Erik
   Erik zegt:

   “Snap dan dat de maatregelen van de overheid bedoeld zijn om de zorg niet te overbelasten.”

   Maar wel de afgelopen paar jaar 1500 IC bedden laten verdwijnen? En dan nu lopen janken dat de IC overbelast wordt???

   Beantwoorden
 6. Sophie
  Sophie zegt:

  Ik ben gaan proberen te vinden waar Ernst Kuiper dit zei over september en volle IC’s, maar mij is het niet gelukt om dit te vinden. Hij heeft bij OP1 (ik heb youtube versie bekeken) het woord september niet uitgesproken.

  Kan je me vertellen waar Ernst Kuiper gisteren deze uitspraak deed over september en volle IC’s?

  Hoe gaat het trouwens met het terugzoeken over het bouwbesluit van 1984? Je hebt 13 augustus beloofd te zoeken waar en door wie dit gezegd is.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Hij zei dat als het zo zou doorgaans (exponentiele groei) er over 3 weken 300 mensen op de IC’s liggen.Plus dat hij aangaf dat er niet veel nodig is dan zitten we op dezelfde aantallen besmetten als in maart.
   Ten aanzien van het Bouwbesluit zei Van Dissel dat als men zich aan het Bouwbesluit houdt het goed is.
   90% van de schoolgebouwen zijn voor 2012 en voldoen aan het Bouwbesluit van 1984.
   Het is niet zo dat na het bouwbesluit van 2012 (met veel meer aandacht voor ventilatie) de oude gebouwen diende aangepaast te worden.

   Beantwoorden
   • Sophie
    Sophie zegt:

    Frits Siewers, bedankt voor je hulp, ik begrijp dat je dit uit goede bedoeling doet!
    Echter de context is van belang;

    Volgens Maurice had Van Dissel het Bouwbesluit van 1984 benoemd als antwoord op een vraag van Asscher.
    Hierover had ik aangegeven dat Van Dissel bij het beantwoorden van Asscher niet specifiek het bouwbesluit van 1984 benoemd heeft https://www.maurice.nl/2020/08/12/dolende-van-dissel/#comment-227798
    Maurice heeft gezegd zeker te zijn dat het bouwbesluit van 1984 genoemd is en beloofd te gaan terugzoeken waar en door wie het bouwbesluit van 1984 genoemd is.
    Dit is nu al 6 dagen geleden, en Maurice heeft het nog niet kunnen vinden.
    Misschien moeten we met z’n allen Maurice helpen en meedoen met de speurtocht!

    Inge, heel erg bedankt voor deze clip.
    Volgens Maurice had Ernst Kuiper een uitleg gegeven met verdubbeling elke week en volle IC’s in eind september.
    Ernst Kuipers bij Nieuwsuur: “Als die verdubbeling per twee weken blijft dan (…) half september 250 duizend besmette personen. En (…) twee weken later (eind september) (…) ziekenhuisopnames als tijdens onze piek.”
    Hierbij heb ik alleen de relevante delen genomen, als er relevante dingen zijn gezegd door Kuipers die ik mis, laat het me weten.

    Kuipers bij Nieuwsuur tegenover Kuiper in het blog van Maurice:
    Verdubbeling per 2 weken tegenover elke week.
    Ziekenhuisopnames tegenover IC opnames.
    Even veel als bij piek tegenover vol.

    Probleem is wel dat deze uitzending van nieuwsuur op 13 augustus is en Maurice het over gisteren had (17 augustus). In deze 4 dagen is Kuipers dus heel wat verschoven in zijn mededeling, ik probeer er achter te komen waarom.

    Maurice, ik begrijp dat Ernst Kuipers ook andere opmerkingen heeft gemaakt dan alleen de opmerking over verdubbeling elke week en volle IC’s in eind september, deze die je nu geeft heb ik ook gevonden en vroeg ik dus niet naar.

    Ik zal het maar nog een keer vragen:
    Waar heeft Ernst Kuipers 17 augustus deze opmerking gemaakt over verdubbeling elke week en volle IC’s in eind september?
    Waar (en door wie) is het bouwbesluit 1984 genoemd?

    Beantwoorden
    • Maurice
     Maurice zegt:

     Van Dissel heeft inderdaad niet het Bouwbesluit van 1984 gezegd, maar vooor alle gebouwen van voor 2012 geldt die van de voorgaande jaren.
     Maar ik weet zeker dat ik iemand van het RIVM op televisie naar 1984 heb horen verwijzen. Volgens mij is dat Anne 0Wensing geweest, maar kan die niet terugvinden.
     Mijn vraag aan jou, vind jij die uitspraak van Van Dissel over het bouwbesluit (terwijl die eisen blijkbaar verschillen naar gebouw) een goede opstelling?

     Ik wist zeker dat Kuipers het over die hoge getallen had gehad en blijkbaar was dat bij Nieuwsuur geweest. Bij Op1 ging hij nog niet zover (omdat hij na 3 weken stopte).
     Mijn vraag aan jou, wat is de functie van het uiten van Kuipers zorg op de televisie als hij ook directe toegang heeft tot VWS en alle deskundigen om zijn zorg te uiten.
     Blijkbaar vindt hij het relevant dat de kijkers naar Op1 ook die zorg van hem horen. Kan hij zich niet voorstellen als arts dat hij daarmee mensen nodeloos bezorgd maakt, terwijl ondertussen de ontwikkelingen van de besmettingen al een paar dagen stabiel zijn in plaats van verder stijgen?

     Beantwoorden
     • Sophie
      Sophie zegt:

      Tegen Asscher heeft Van Dissel namens de RIVM als wetenschappelijk advies gegeven te voldoen aan het bouwbesluit. Ik heb hieruit begrepen dat voor alle schoolgebouwen geadviseerd wordt om aan de eisen zoals voor nieuwbouw te voldoen.
      Het is inderdaad niet tegen de wet als oude gebouwen voldoen aan eisen voor oude gebouwen, maar het is zaak voor de bestuurlijke macht om te bepalen wat de wet behoort te zijn. Het RIVM is niet de bestuurlijke macht.
      Dit is ook hoe de rector van het Gymnasium Felisenum het advies begrijpt, te zien bij Nieuwsuur van 13 augustus. Het advies zoals ik en de rector hem begrepen lijkt mij een goed advies.

      Daarbij wel natuurlijk dat ik nogal nuchter ben en graag veel goed vertrouwen toepas. Dat is ook waarom ik jou herhaaldelijk gevraagd heb naar de herkomst van deze karikaturen van Van Dissel in verband met bouwbesluit 1984 en Kuipers in verband met verdubbeling elke week en volle IC’s in eind september.

      Toen ik je karikaturen controleerde, kwam ik er achter dat de personen niet gezegd hebben waar jij ze van beticht. Ik had heel emo kunnen doen en gaan zeggen dat het jou met fikkende broek niet lukt om ook maar een zin op papier te zetten zonder een knoepert van een logicafout te maken, omdat je een onkundige fantast bent.

      Maar dit heb ik niet gedaan. Ik heb je de mogelijkheid gegeven om te verklaren waar de opmerkingen gemaakt zijn. Het is je niet gelukt om dit aan te geven, dus ik geef je nu de mogelijkheid om publiekelijk aan Van Dissel en Kuipers je excuses aan te bieden voor de betichtingen.
      Er zijn namelijk heel wat lezers van je blog die anders blijven geloven dat Van Dissel het bouwbesluit 1984 genoemd heeft en dat Kuipers een opmerking gemaakt heeft met verdubbeling elke week en volle IC’s in eind september. Voor een wetenschapper is het enige belang de waarheid.
      De publiekelijke excuses kunnen via Twitter, via Youtube, waar dan ook, (misschien Linkedin wat moeilijk).

      Ik heb vertrouwen in jou, meneer de Hond!

  • Vincent
   Vincent zegt:

   Als volgens het model van het RIVM op dit moment 52.000 mensen besmettelijk zijn, hoeveel mensen waren er in Maart/april dan besmettelijk?
   Toen zaten we ca. 2wkn lang op ca. 1000 besmettingen per dag.
   Met testbeleid van nu, zouden er toen waarschijnlijk 10x zoveel besmettingen zijn(dit heb ik afgeleid uit de correlatie met RNA deeltjes in het riool).
   Dan het Kupferzell onderzoek, 28% van 111 geinfecteerden heeft antistoffen, zeg een kwart. Dus draaien we dat om, dan is de groep met antistoffen een kwart van het totaal aantal geinfecteerden. De bloedbank heeft 5,5-6% met antistoffen gevonden, dus 24% is geïnfecteerd geweest.
   Groepsimmuniteit komt dichtbij

   Beantwoorden
 7. Ito
  Ito zegt:

  Quote: “Het najaar/winter is een ander verhaal, maar daarvan is te hopen dat de regering bij zinnen komt en snapt wat je echt moet doen om een grote golf te voorkomen.”

  Wat gaat er volgens jou gebeuren dan Maurice als de regering niet bij zinnen komt? Als je een boodschap wil brengen die mobiliseert, dan heb je nu je kans door hier iets over te zegen.

  Beantwoorden
 8. Jan Dutij
  Jan Dutij zegt:

  Beste Maurice,

  Het zijn de media die iedereen gek maken! Voorbeeldje: j.l. zondag 16/08: 4 mensen minder op de IC: kopje NOS: “aantal patiënten IC stabiel”. Gisteren, 17/08: aantal mensen IC + 3,” kopje: “aantal mensen op IC neemt toe!” Dus minder is normaal: drie erbij dát is pas erg! Enz,Enz.Enz..

  Beantwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Media zijn altijd meer gericht op negatief nieuws, ook als het niet over corona gaat. Maar ik neem aan dat dat uitroepteken van u is en niet van de NOS. Laten we de nuance houden.

   Beantwoorden
 9. Daniël Mantione
  Daniël Mantione zegt:

  Met alle wetenschappelijk broddelwerk dat rond corona plaatsvind ik sterk aanbevelen om dingen juist te benoemen. Wat het RIVM berekent is niet de R0, want die is eigen aan een bepaalde ziekte en is de te verwachten reproductie van een virus in een situatie waar geen maatregelen en immuniteit aanwezig zijn. Wat het RIVM berekent is (een schatting van) de R_eff, het effectief reproductiecijfer.

  Naast het offerfeest hebben we de afgelopen twee weken ook hoog-zomerweer gehad, weer dat mij zonder zonnebrandcréme binnen 30 minuten deed verbranden, een virus zonder enige beschermend omhulsel moet in die omstandigheden binnen 10 minuten uitgeschakeld zijn. Het weer joeg iedereen naar buiten, naar de stranden, waar het virus zich moeilijk kan verspreiden.

  Ik zou zeggen Maurice, grijp je kans, bij de eerst volgende keer dat je weer in de publiciteit bent, wrijf het in. Een samenloop is geen natuurlijk bewijs, maar zoals Van Dissel iedere kans grijpt om de anderhalve meter in te wrijven, mag jij best je kans grijpen om deze samenloop, die verder perfect volgens je theorie verloopt, eens lekker in te wrijven. Druk het RIVM maar eens in de situatie dat ze goede tegenargumenten moeten gaan verzinnen.

  Beantwoorden
 10. paul
  paul zegt:

  moet ik deze cijfers van de GGD geloven?

  Tabel 8: Vermelde mogelijke settings van besmetting van bij de GGD’en gemelde COVID-19 patiënten waarbij sprake is van gerelateerde gevallen:

  Thuissituatie (huisgenoten)
  vanaf 4 Mei aantal 5065 47,7%
  afgelopen week aantal 643 53.2%

  Beantwoorden
 11. Klaas
  Klaas zegt:

  Verhelderd stuk weer meneer de Hond, dank u wel daarvoor.

  Verwacht u in najaar een dergelijke golf zoals die in maart was of toch een iets kleinere golf en zo ja, waarom?

  Ik hoor t graag van u.

  Mvg,

  Klaas

  Beantwoorden
 12. Ted
  Ted zegt:

  De persconferentie gezien. De Jonge over iemand van de NOS die een kritische vraag stelt over de corona-app. ‘Hebt u hem al geïnstalleerd? Nee?’

  Wat een bullshit en arrogantie van die ballonvaarder. Dit is het wegzetten van een kritische vraagsteller. Waar is mijn schoen?

  Beantwoorden
 13. Edwin IJpeij
  Edwin IJpeij zegt:

  Het is totaal niets nieuws dit, het rivm zal nooit veranderen zolang er niet grondig wordt gereorganiseerd. Dit artikel uit het NRC ken je vast wel, maar het is een mooi overzicht hoe er de hele crisis achter de feiten wordt aangehobbeld: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/19/hoe-nederland-reageerde-op-het-nieuwe-virus-uit-china-van-niks-aan-de-hand-tot-blinde-paniek-a4003075#:~:text=Mark%20Lievisse%20Adriaanse.-,19%20juni%202020,uit%20een%20reconstructie%20van%20NRC.

  Beantwoorden
 14. Jan Dutij
  Jan Dutij zegt:

  Heb net naar een samenvatting van Rutte zitten kijken en het is verbijsterend hoe men nog steeds dezelfde oude plaat afspeelt. Voortschrijdend inzicht is een begrip dat men niet kent. En bijvoorbeeld het woord ventilatie een soort vloek vindt. En ook buiten maar met max 6 mensen bij elkaar: hoe gek wil je het hebben… Ik ga inderdaad bijna denken dat men de angst er bewust inhoudt. Ik begrijp alleen nog niet waarom, en hoe lang men dit alles vol wil houden.
  Wat wil men nou: Dat we een soort DDR2.0 worden?

  Beantwoorden
 15. C.D. Hoek
  C.D. Hoek zegt:

  Geachte heer De Hond,
  Inderdaad Good Data Matters (GDM) en daarom volg ik uw blog dagelijks. Niet helemaal verstoken van enige kennis (old school) lukt het mij aardig de data van het RIVM en die van u te wegen, waarbij aangetekend de uwe mij meer vertrouwen geven. Veel mensen om mij heen met een heldere geest en gezond verstand raken op dit punt het vertrouwen in deze overheid met haar adviseurs kwijt en volgen hun eigen coronabeleid om niet ziek te worden.
  Blijf scherp en ga door. Succes!

  Beantwoorden
 16. markv
  markv zegt:

  Wat betreft de schatting van 52.000 mensen besmettelijk tegen 32.000 vorige week terwijl er deze week niet meer nieuwe besmettingen waren dan vorige week: dit kan best correct zijn. Als je ervan uitgaat dat iemand gemiddeld 2 weken besmettelijk is, dan is niet het wekelijkse maar het tweewekelijkse aantal besmettingen relevant, en dat is deze week hoger (4000+4000) dan vorige week (4000+2600).
  Maar het feit dat we hier over de manier van berekenen moeten speculeren geeft al aan hoe beroerd het RIVM haar taak vervult. Zij hoort fatsoenlijk openbaarheid te geven over de modus operandi, want de beslissingen die eruit voortvloeien raken elke Nederlander.

  Beantwoorden
 17. Pierre
  Pierre zegt:

  Maurice, dank voor het onderscheiden van de zin en de complete onzin. Het blijft bizar hoe data wordt misbruikt voor eigen doeleinden. Ga vooral zo verder. De trend met kritische mensen vragen stellend groeit met de dag!

  Beantwoorden
 18. René de Vreede
  René de Vreede zegt:

  Het OMT schrijft een quarantaine voor van 10 dagen. Dus maximaal 20 dagen is de totale periode waar we voor de berekening naar moeten kijken. Mensen die nu beginnen tot mensen die nu eindigen. Met 500 besmettingen per dag zijn dat 10000 gevallen. Niet 50000. Dus welk een onzin berekend het RIVM.

  Beantwoorden
   • Rene de Vreede
    Rene de Vreede zegt:

    Als dat zo is betekent dat 80 % asymptotisch besmet is. M.a.w. de GGD’s kunnen inpakken en bron tracing is niet te doen. Nu ben ik het daar niet mee eens omdat er in maart in het oosten en noorden grote successen met bron tracing zijn behaald (ondanks het RIVM maar dat is een ander verhaal) waardoor de cijfers hier zeer laag zijn (uitgezonderd omgeving Zwolle). Dus vermoedelijk zit er iemand bij het RIVM vrolijk te extrapoleren zonder zich rekenschap te geven.

    Beantwoorden
 19. Sylvia
  Sylvia zegt:

  Ik begrijp wel waarom mensen als Rosanne Hertzberger en Jaap Goudsmit zeggen dat we mensen als Maurice de Hond nodig hebben om ons wakker te schudden…

  Beantwoorden
  • marco
   marco zegt:

   Ja, goed om te zien dat steeds meer mensen met gezag op dat gebied de bevindingen van de Hond serieus nemen, en dat ook ‘ventileren’ in de gezaghebbende media.

   Beantwoorden
 20. jillis
  jillis zegt:

  Die persconferentie corona kostten mij jaren van mijn leven.
  Het druk maken over dit compleet mis geïnterpreteerde zgn nieuwe virus en de idiote maatregelingen er omheen al helemaal.

  Een positief ding is dat we de piek weer voorbij zijn.
  Dus rond een aantal dagen zou je de ziekenhuisopnames moeten zien stijgen.
  Ik hoop dat niemand het argument aandraagt langer te wachten voordat we dit terug gaan zien.
  Dat is een loze kreet die politici en virologen gebruiken om het gevaar te verlengen.
  Besmetting, ziekenhuis opnames, en sterfte volgt een week na elkaar.
  Gemiddelde overlijden is 21 dagen.
  Bij de besmettingen in maart zie je “gek genoeg” dat de besmettingspiek zelf blijft stijgen!!
  Terwijl de ziekenhuisopnames al dalen. Dit is ook andere data dan nu het geval is.

  Het goede nieuws is dus dat je kunt nagaan hoeveel van de mensen die nu besmet zijn.
  Die 50.000 volgens het rivm er worden opgenomen
  Dit zal een enorme kloof worden met april.
  Het zal duidelijker de verhoudingen weergeven en het verschil tussen besmet en ziek zak heel duidelijk worden.
  Een grote reden om ons sterk af te gaan afvragen waar deze onzinnigheid met testen en advies tot verplicht opsluiten op gebaseerd is.

  Beantwoorden
  • Ralph
   Ralph zegt:

   Ja ik was gisteren ook weer even behoorlijk angstig, ik zit inmiddels al een paar jaar thuis, ik kan niet werken wegens depressieve buien, suicide gedachten en paniekaanvallen.

   Gelukkig heb ik geleerd dingen te relativeren zodat ik er niet te lang in die gevoelens blijf zitten om (serieuze) escalaties te voorkomen.

   Maar man man man ik word wel zo pissig over dat domme gelul van die 2 drama queens!
   En dan de pers… werkelijk niemand die de ballen heeft om eens stevig door te vragen over ventilatie en aerosole transmissie en hoe het mogelijk is dat de RIVM al 10 jaar weet dat dit een belangrijk punt is en er word hier geen ene bips mee gedaan, ik gooi geen schoenen naar de tv, ik steek mijn middelvinger op.

   Ik kijk die persconferenties op youtube zodat ik de meeste onzin makkelijk door kan spoelen, dus in 10 min tijd weet ik alweer voldoende.

   Om het toch nog wat luchtig te maken heb ik dit bedacht:
   1 Ik kijk de persconferentie op Youtube
   2 op het moment dat Rutte of de Jonge weer antwoord geeft in drama taal:
   3 open ik een nieuw tabblad en plak deze url: https://youtu.be/PSKQ3ZNQ_O8?t=17 en druk op enter

   werkt voor mij wel goed, dit is mijn angst therapie :-)
   En wat nog beter werkt en dat ga ik vanaf nu ook doen, niet meer kijken.
   Als ik drama wil ga ik wel goede tijden slechte tijden kijken.

   Beantwoorden
 21. HansV
  HansV zegt:

  Het RIVM acht patiënten zeven dagen besmettelijk. Ben dat pas nog tegengekomen – heb er op gelet na discussie o.a. op deze site waar ik eerst vier noemde daarna acht. Met 4.000 nieuwe besmettingen in zeven dagen zijn er dan ongeveer 30.000 mensen besmettelijk.

  Of er is inmiddels nieuw inzicht dat die besmettingsperiode langer is, nl. 13 dagen, dan kom je wel op die 52.000 uit. Laat het RIVM dat dan gewoon opschrijven en publiceren, dan weet iedereen het.

  Het zal wel weer een foutje zijn in het model. Toen ik waterbouwkunde studeerde, was er een zeer zeer knappe kop die een ingewikkeld super-supermodel had gebouwd, waarvan de professor, zijn baas zei: ach waarde collega onze eerste klas modelleur, helaas, ik zie het water niet meer stromen!

  Een ingewikkeld model is leuk, alleen niet als alle kennis bij één persoon zit. Als iemand anders er dan een berekening mee maakt en er komt iets raars uit dan zouden jij en ik….en Henk en Ingrid er nog eens goed naar kijken, maar een RIVemmer blikt of bloost niet maar zet het getal dat hij nauwelijks kan lezen zo op het dashboard. “Mijn taak volbracht, ik kan weer met een gerust gevoel naar huis!” Maar misschien had hij eerst, voordat hij naar zijn werk ging, even langs Specsavers moeten gaan.

  Vriendelijke groet, Hans

  Beantwoorden
  • René de Vreede
   René de Vreede zegt:

   Als er 4000 besmettingen zijn in 7 dagen en je zou 7 dagen besmettelijk zijn dan worden er per dag zo’n 600 aangestoken. In een constant proces zijn er dan altijd 4200 mensen besmettelijk. Jij schat de waarde ook veel te hoog. Lijkt wel of je met 4000 besmettingen per dag rekent.

   Beantwoorden
   • HansV
    HansV zegt:

    Correct. Ik was zo gefocust op die 4.000 x 7 = bijna 30.000 dat ik even vergeten was dat dat het cumulatieve aantal per week is en niet per dag.

    Het RIVM vermenigvuldigt dus het aantal positief getesten, niet alleen met de gem. besmettingsduur maar ook met een andere factor die deze week ongeveer 12 bedraagt en vorige week een stuk lager?

    In mijn model kwam ik in maart tijdens de piek (14 maart) op 150.000 mensen die besmettelijk zijn. Daarbij hoorden toen ongeveer 400 ziekenhuisopnames per dag (28 maart). We zitten nu op 5 opnames per dag gemiddeld. Dat aantal kan nog wel iets stijgen komende weken, maar ik verwacht dat het ruim onder de 100 blijft voorlopig.

    Vriendelijke groet, Hans

    Beantwoorden
    • jillis
     jillis zegt:

     Het zijn er veel meer geweest.
     Reken het maar eens uit met betrekking tot het bloedonderzoek dat 5,5 procent uitwees en verrekendat met de ziekenhuisopnames.
     Daarbij weet je dat dit onderzoek ook minimaal een factor 6 te laag moet zijn.

     Beantwoorden
    • jillis
     jillis zegt:

     vorige week kwam ik op de weekaantallen ongeveer vermenigvuldigd met 7 om het aantal besmette personen te berekenen.
     Rivm publiceert die cijfers Rene, niet Hans zelf.
     Vandaar dat we zo zitten te puzzelen.
     De theorie erachter is niet logisch!!!
     Wanneer de groei juist afneemt kunnen we nu nooit 52000
     besmettelijke personen hebben.
     Ze maker er echt een potje van en het lijkt of niemand er naar kijkt.

     Beantwoorden
 22. Catharina
  Catharina zegt:

  Beste Maurice,
  In wat een gekkenhuis zijn we terecht gekomen. Gezond verstand blijkt ver te zoeken.
  Door persoonlijke omstandigheden werd al vanaf begin februari mijn aandacht op het Corona virus gevestigd. Veel ben ik alweer vergeten, maar het gevoel dat het RIVM niet met de juiste adviezen en in ieder geval steeds achter de feiten aanloopt is mij nog bijgebleven. Eigenlijk is dit nog steeds gaande. Na de 1e persconferentie van 9 maart kreeg ik al het gevoel dat we ernstig voor de gek gehouden werden. [door de iconische handdruk na afloop van Rutte met v Dissel]
  Als je de televisie volgt wordt je compleet gehersenspoeld m.b.t. Corona.
  Vanaf het begin, half maart, volg ik de artikelen op uw website en ik ben enorm onder de indruk van alle artikelen en de vele reacties tot nu toe. Het doet me goed dat er toch nog zoveel mensen zijn die hun grijze hersencellen wel goed gebruiken.
  2 vragen/opmerkingen :
  Is er iets bekend van de invloed van de jaarlijkse griepvaccinatie op het aantal “corona doden” begin van het jaar? Ik verwacht dat als mensen straks weer gevaccineerd worden het aantal corona patiënten ook exponentieel toeneemt.
  Naast dat sinds Corona nauwelijks meer griepdoden zijn gemeld, is er ook niets gemeld over de “oversterfte” als gevolg van de hittegolf van afgelopen 12 dagen, terwijl toch heel veel mensen daar last van hadden. In voorgaande jaren had dit naar mijn weten ook invloed op het sterftecijfer. Is hierover in de statistieken van het CBS al iets terug te vinden?

  Beantwoorden
 23. Karin
  Karin zegt:

  Mijn hemel wat een schertsvertoning weer die persconferentie.
  Geen woord over ventilatie, terwijl er inmiddels op scholen kennelijk serieus naar gekeken gaat worden. Weer het afstand houden mantra, nu ook thuis.
  Ik kan me goed voorstellen dat je al je schoenen naar de TV hebt gegooid vanavond!!
  Straks kan ons “timmerlieden” kabinet, als het volgende week weer wat beter gaat, zeggen dat we naar aanleiding van deze donderpreek we ons weer wat beter aan de regels hebben gehouden.
  Wat erg dit! En straks als het herfst/winter wordt zullen de problemen pas weer zichtbaar worden door het wanbeleid van deze aerosolen ontkenners!

  Knap van je Maurice dat je toch de kracht blijft vinden om hier met goed onderbouwde verhalen tegenin te gaan! Ga zo door!

  Beantwoorden
 24. Veldman
  Veldman zegt:

  Goed bezig Maurice. Dank. Ik volg je sinds t monddood maken bij verlinkedin. Het is ongelooflijk hoe een meerderheid van de bevolking zich met angst hun vrijheid en rechten vrijwillig af laten nemen . Als rutte of Hugo zegt dat ze in de strijd tegen corona zich onder moeten laten pissen dan doen de schaapjes t ook. En nu wordt bepaald dat ik in MIJN huis niet meer dan 6 mensen mag ontvangen? Dream on en succes met de controle daarop. Gewoon even een vraag…als Rutte en Hugo zo betrokken zijn bij ons welzijn en t gevaar dat we anderen toebrengen…waarom nog steeds sigaretten in de verkoop? Jaarlijks 20k doden en je beschadigd ook een niet roker. Zal wel niks met geld temaken hebben toch? Nou laat ze maar lekker doorgaan. Ik “werk” lekker thuis. Scheelt me 2 uur reizen…lekker uitslapen en luieren zonder controle. Heerlijk. O….en als de corona erger is dan de jaarlijkse griep met duizenden doden meer, door de ic capaciteit die corona opeist dan zeg ik: waarom de economie kapotmaken met miljardenverlies ipv 5000 ic bedden erbij? Lijkt mij een stuk goedkoper. Mensen…wake up! Dit lijkt wel nazi duitsland met onze nsb verrader corona app. Laat je niet muilkorven. Waar waren de mondkapjes van Rutte en Hugo en die doventolk vandaag?

  Beantwoorden
   • Mark
    Mark zegt:

    Een regering die het volk bewust angst aanjaagt. Een regering die groepen mensen tegen elkaar opzet (corona app weigeraars, mensen die niet gevaccineerd willen worden). Om zo een groep mensen te maken die uit angst precies doen wat de regering zegt en iedereen die niet meewerkt er bij lappen.

    Ik vind het inmiddels een eerlijke vergelijking. De regering staat inmiddels zover naast de werkelijkheid dat dit geen onkunde meer is maar bewuste misleiding.

    De eerste controleur die bij mij naar binnen wil of de eerste dreiging met verplichte vaccinatie zal mij in elk geval aanzetten om tot het uiterste te gaan om dat te voorkomen. Eerst de rechtsgang, daarna emigratie naar een vrij land met grondrechten.

    Bizar circus dit.

    Beantwoorden
 25. Johan
  Johan zegt:

  Wat een aanfluiting die persconferentie. Duidelijk is geworden dat ze plannen hebben om achter mijn voordeur te gaan kijken.

  Maar goed we hebben het over cijfers.

  Rutte noemt tijdens de persconferentie dat er op dit moment ruim 50.000 besmette personen in Nederland rondlopen.
  Klopt dat wel? Waarop zijn deze cijfers danwel gebaseerd?
  En de cijfers van RIVM dan?
  Volgens mij heeft Jaap van Dissel de kamer het volgende verteld:
  98% heeft weinig of geen klachten. Dat zijn dus 49.000 personen.
  2% heeft ernstige klachten en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn dus 1000 personen.
  Uiteindelijk gaan er 0.35% naar de IC. Dat zijn er dus 175.
  En van die 0.35% haalt een deel het niet. De IFR blijft vaag, hoewel Zweden deze schat op ongeveer 0.12%.

  Maar wat zijn de getallen nu precies?
  Tsja de meeste krijgen we niet te horen. Dus even terug rekenen uit de cummulatieve cijfers. Maar op 1 juli waren er in het ziekenhuis opgenomen in totaal 11878 en vandaag zijn het 12042. Dus in 7 weken tijd zijn er 164 ziekehuis opnames bijgekomen.
  Er liggen op dit moment 52 personen op de IC.
  En er zijn sinds 1 juli 60 mensen overleden.
  En ja 1 juli is 7 weken geleden, dat is een veel te lange periode de helft is veel realistischer. Dus zie het als een worst-case berekening.

  Dus even rekenen:
  Op basis van het aantal IC patienten: 52/0.0035 = 14857 besmette personen in Nederland.
  Op basis van het aantal opgenomen patienten: 164/0.02 = 8200 besmette personen in Nederland.
  De waarheid zal wel ongeveer in het midden liggen.

  Zijn die genoemde 50.000 dan niet een beetje heel veel overdreven?

  Of moet ik uit dit hele verhaal constateren dat Rutte met zoveel woorden zegt dat die IFR berekening van ongeveer 0.12 zoals door Zweden genoemd wel ongeveer zal kloppen?
  Immers 0.12% van 50000 is precies 60 doden.
  Zegt hij hier dat de Zweden gelijk hebben?

  Beantwoorden
  • jillis
   jillis zegt:

   Klopt niet veel van inderdaad.
   Zeker niet wanneer je de date van nu gebruikt.

   Het hele plaatje klopt niet erg.
   Het gaat om IFR niet CFR wat we nu terugzien.
   Iedereen doet alsof dat hetzelfde is.

   0.1 kan op zich kloppen maar is ook zeer situatie afhankelijk.
   Een moeilijke kwestie dus.
   Duidelijk is wel dat het veel minder dodelijk lijkt als in het begin werd aangenomen. Maar wij bepaald het verschil tussen besmet of geïnfecteerd?

   Beantwoorden
  • Martijn Sonnenberg
   Martijn Sonnenberg zegt:

   Ik worstel inderdaad ook met de getallen. 50.000 geschatte zieken, 42 (laten we afronden naar 50) op IC, +/- 150 daarbuiten. 0,4% opnames dus. IFR is daar momenteel een fractie van ( veel jongeren? Betere therapie? Milder virus?).
   Uitgaande van het best case scenario van cdc (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/planning-scenarios.html ) van 10-7 ( meest recent) met IFR van 0,26%, met in NL +/- 10k overlijdens (officiële +overstrekte maart/april/1e helft mei)zouden we nu dus al rond 2.5m besmettingen in 2020 zitten.
   20% van de bevolking >18 jr dus! Er zijn onderzoekers die denken dat dit al eens afdoende zou kunnen zijn ( natuurlijke weerstand?). Echter…
   COVID verspreid zich inhomogeen—-> uitbraak in deelpopulaties ( Brabant in mrt, nu?)

   Beantwoorden
   • jillis
    jillis zegt:

    Zelf denk ik dat we er nog veel gunstiger voor staan.
    Ongeveer een kwart maakt antistoffen aan die al snel verdwijnen.
    Daar zou je ook voor moeten compenseren door verschillende meetpunten te verrekken/op te tellen.
    Dan kun je de bloedtest van 5,5 al met 4 vermenigvuldigen omdat maar een klein deel antistoffen aanmaakt.
    Dan hebben ze iedereen onder de 18 jaar niet meegerekend.
    Die geleden ook als immuun.
    Maak het sommetje dan nog is..

    Beantwoorden
    • Klaas
     Klaas zegt:

     Helemaal correct. En check dit filmpje van Dr. John Campbell eens: https://youtu.be/D5Z6wdu1eI0

     Hierin haalt hij 3 artikelen aan over T en B cellen. Die betreffen het geheugen vh immuunsysteem en zijn levenslang. 1 vd 3 is peer reviewed. Uit de artikelen blijkt dat ook al zijn je antistoffen weg, je bij een volgende besmetting met Corona als je die al krijgt dat je t en b cellen het virus meteen opruimen. Hierdoor ervaar je nauwelijks klachten. Dus ook de paniek berichten dat antistoffen snel verdwijnen sloegen nergens op. Daarbij is ook dit virus niet nieuw maar gewoon een nieuwe variant en lijkt op SARs. Dit artikel van bioloog Peter Borger gaat daarop in: https://logos.nl/genetica-schept-duidelijkheid-covid-19-is-gewoon-sars/

     Ik ben ervan overtuigd dat als we in begin behandelmethoden voor SARs hadden gebruikt dat we al sinds 2003 kennen. Dat er dan veel minder ziekenhuisopnamen en doden zouden zijn geweest. Dus zo een nieuw virus is het ook niet. Maar we zijn vanaf het begin bewust of onbewust en verkeerde richting in geslagen. Om de draai te maken kost helaas veel tijd. Maar we gaan het komende jaren wel zien de gevolgen van alle maatregelen. Nu wordt er sowieso meer bekend en denk dat we in het najaar mits we de nadruk leggen op ventilatie we er doorheen zijn.

     Beantwoorden
 26. Lilian
  Lilian zegt:

  Hallo Maurice,

  Niet alleen offerfeest, maar ook 18% besmettingen van terugkomende vakantie gangers werd net gemeld op tv. Was voorspelbaar beide!
  Wanneer er nu meer getest kan worden ten opzichte van maart- juni, dan is het ook logisch dat je meer aantoonbare besmettingen hebt.
  In verhouding tot het aantal testen is het aantal besmettingen niet zo hoog.

  Zoals het RIVM telt: 1 besmetting per 100.000 geeft in kleinere gemeente en dorpen al snel een oranje/rood vlak op de kaart.. Zie Beemster (clusters)
  Uit ervaring heeft het dorp waar ik woon op meer dan 80% gezeten in voorjaar. Namelijk 8 gevallen. 80% klinkt schokkender dan het was.

  Beantwoorden
 27. Walter
  Walter zegt:

  Goede duiding van de getallen. Wat ook steeds meer opvalt is dat zodra de dagelijke positieve PCR testen dalen er in de media wordt overgeschakeld op week totalen, en zodra dat niet meer stijgt begint men met ziekenhuis opnames, en daarna over individuele plaatsen zoals Zandvoort …. zolang er maar iets stijgends te rapporteren is en vooral geen dalingen of iets wat min of meer stabiel is.

  Het is verbijsterend die blinde focus op positieve PCR testen. We kijken niet meer door de “achteruitkijkspiegel van Rutte” naar de ziekenhuis opnames, IC opnames en Sterfte, nee we kijken nu vooruit door de “PCR-test microscoop” waarmee altijd iets te zien valt.

  Beantwoorden
 28. Hugo
  Hugo zegt:

  Stop toch eens met je hetze tegen het kabinet en het RIVM. Iedereen weet dat jij constant selectief aan het winkelen bent in de wetenschappelijke studies. En je rekent met alle data je eigen kant op.

  Dat het RIVM op wekelijkse basis rapporteert doet in onze ogen niets af aan de kwaliteit. Stop met deze hetze.

  We hebben het virus in april onder controle gekregen. En dat gaat ons nu weer lukken!

  Beantwoorden
  • Johan
   Johan zegt:

   Hugo?
   Dat komt me ergens bekend van voor.

   “We hebben het virus in april onder controle gekregen”?
   Jij?, je praat in meervoud? Moet ik nu concluderen dat jij “DE Hugo” bent?

   Dan wordt het tijd om je even uit jouw droom te halen.
   Wij? Jij? Jullie? Smane met jouw vriendjes Jaap en Mark?
   Jullie hebben het virus in april helemaal niet onder controle gekregen. Wat we van alle virussen weten is dat we ergens in de 10%-20% besmettings-range een langzame uitdoving krijgen. De gebieden waar het heerste zitten niet ver van deze grens af. Jij hebt dus helemaal niets gedaan.

   Ik zou maar vast gaan plannen voor de komende maanden.
   Ik stel voor: volgende week weer een persconferentie. Dan kun je vast gaan aankondigen dat heel Noord Nederland uit voorzorg in een complete lockdown gaat. Daar is het virus bijna nog niet geweest dus daar komt de 2e golf. Noodtoestand uitroepen, alles dicht, snelweg bij Zwolle afsluiten en ook de treinen daar laten stoppen. Dat zal wel werken.
   Vergeet niet de afsluitdijk af te sluiten, stel je voor dat het virus slim genoeg is.
   Oh, vergeet niet om het leger in te zetten, als de boetes van de BOA’s niet geaccepteerd worden, kun je met scherp schieten. Het is immers een noodtoestand.

   Ik doe even aan selectief shoppen, dat mag vast wel, Noardeast-Fryslan (met Dokkum). Op 1 mei 23 besmettingen en nu 80 besmettingen. Bijna 4x zoveel, een exponentiele toename.
   Zie je hoe erg het hier nu al uit de hand aan het lopen is? Stel je voor de komende maanden.

   Hugo, geen dank voor dit advies. Ik weet je had het zelf niet kunnen bedenken. En ik verwacht ook geen reactie omdat je het nu ineens druk hebt gekregen.

   Beantwoorden
  • Bob
   Bob zegt:

   Sorry Hugo, maar het is ook overduidelijk dat het RIVM precies hetzelfde doet, nl selectief winkelen in de wetenschappelijke studies. Dan komt het dus neer op wat je zelf gelooft of welke studies je meer waarde aan hecht. Dan wordt het al snel een tunnelvisie i.p.v. een wetenschappelijk gefundeerd oordeel. Voorbeelden daarvan te over zou ik zeggen (zelfs in de wetenschap). Onze buurlanden hebben namelijk weer een heel andere visie. Dus wat is waar? Ik denk dat het beter is om er voor open te staan dat er meerdere opties tegelijk mogelijk kunnen zijn en daar dan je beleid op aan te passen, in plaats van 1-dimensionaal aan je oorspronkelijk visie vast te blijven houden. Wat je nu ziet is dat er steeds moet worden bijgesteld als er ween nieuw en harder bewijs beschikbaar komt. Niet echt bevorderlijk voor de geloofwaardigheid zou ik zeggen…

   Beantwoorden
  • Ronald
   Ronald zegt:

   Ja, maar wel zonder enig benul van welke maatregelen welk effect hebben gesorteerd. Met een kanon op een mug schieten, dan heb je inderdaad grote kans dat je hem raakt. Maakt het iets uit of je dan ook andere zaken raakt?

   Beantwoorden
  • HansK
   HansK zegt:

   We hebben het virus onder controle gekregen door alle restaurants en feestzalen te sluiten. Zodat mensen niet meer lange tijd bij elkaar zijn in slecht geventileerde ruimtes.

   Als we niet beter gaan ventileren zullen we dit najaar weer alles moeten sluiten om het virus onder controle te krijgen.

   Beantwoorden
 29. Jan van Boekel
  Jan van Boekel zegt:

  Helemaal mee eens Maurice.
  De harde cijfers en data liegen niet.
  Het RIVM en OMT hebben last van tunnelvisie.

  De webinar “Onzin en wijsheid” van Prof. dr. Pierre Capel ondersteund jouw theorie van aerosolen.
  Ook toont hij aan dat de zogenaamde tweede golf er eigenlijk helemaal niet is.
  https://youtu.be/By-kkO7iCM4
  Je moet er even voor gaan zitten maar dan heb je ook wat!

  Beantwoorden
 30. Marten
  Marten zegt:

  Een week geleden, bij de technische briefing, kwam Van Dissel met een “empirische waarneming” over de besmettingen: “60 procent van de besmettingen gebeurt thuis, moeten we daar niet naar kijken?” Van de gevallen waar de setting bekend is, valt inderdaad al langere tijd zo’n 50-60% onder “Thuissituatie (huisgenoten)”. Ik vond het toen al twijfelachtig of je dat percentage door kan trekken naar alle besmettingen. Maar goed, bij een enkel geïmproviseerd antwoord kan er wel eens een slordigheid doorheen glippen, toch?

  Nu komt dus het OMT met de conclusie dat het grootste deel van de besmettingen in de privésfeer plaatsvindt. En de regering die daar vervolgens weer hun advies op afstemt. Dus ben ik iets verder gaan kijken, en heb ik de cijfers van het brononderzoek vergeleken met die van het contactonderzoek. Wat blijkt?

  In het brononderzoek (tabel 7 en 8 in het laatste wekelijkse rapport) is in de afgelopen week bij 30,1% van de gevallen een setting bekend. Daarvan geeft 53,2% aan dat het om huisgenoten gaat. In eerdere weken was weliswaar iets vaker een setting bekend, de trend blijft redelijk hetzelfde.

  Dan het contactonderzoek (tabel 9 en 10): hier wordt specifiek onderscheidt gemaakt tussen huisgenoten en andere nauwe contacten. Ook wordt het gemiddeld aantal contacten, en het percentage positief geteste contacten bijgehouden. Neem het product van die twee, en je hebt het aantal huisgenoten dat gemiddeld door een besmettelijk persoon wordt besmet. Of anders gezegd, de bijdrage van besmettingen onder huisgenoten aan de Rt-waarde van dat moment. Deze informatie gaat in de verschillende rapporten terug tot week 26, wegens onvolledige registratie is de data van de afgelopen 2 weken niet bekend gemaakt. In die tijd ligt de bijdrage aan de Rt in 4 van de 6 weken op 0,17. Twee uitschieters zijn er naar 0,20 en 0,25.

  Trek je die 53,2% uit het brononderzoek door naar alle besmettingen, dan krijg je met een Rt-waarde van 1,19 – zoals enkele weken terug – een bijdrage van 0,63 door besmetting van huisgenoten. Dat is 2,5-4x hoger dan uit de wekelijkse getallen van het contactonderzoek naar voren komt. Dat terwijl 1) huisgenoten vrijwel altijd in contactonderzoek naar voren zullen komen, en 2) het percentage besmettingen onder huisgenoten (11,6-18,9%) in lijn ligt met de studies die op dit gebied zijn gedaan. Wellicht is er een lichte onderschatting van het percentage, maar zeker geen factor 2,5-4.

  Veel waarschijnlijker lijkt het mij dat er een bias in de data van het brononderzoek zit. Als een huisgenoot eerder besmet is, en jij vervolgens zelf positief test, is de kans nu eenmaal veel groter dat je hiervan af weet en je thuissituatie als potentiële bron opgeeft. Hetzelfde geldt voor familiefeestjes, ook daar zal je veel beter op de hoogte zijn van ziektegevallen, en wordt het dus eerder als setting opgegeven.

  Ik heb het laatste OMT advies nog niet online kunnen vinden. Misschien hebben zij meer data (zoals de resultaten van het contactonderzoek van de laatste 2 weken), of zijn er andere redenen waarom de privésfeer toch de belangrijkste besmettingsbron is. Of is dit weer een voorbeeld van hun “wetenschappelijkheid”? We zullen zien.

  Beantwoorden
 31. Fgroen
  Fgroen zegt:

  Maurice,

  Je kijkt m.i. over een hele grote denkfout heen waaraan de “usual suspects” zich (denk ik bewust) schuldig aan maken. Toen de ziekenhuizen en intensive care bedden leegstroomden hadden de heren niets meer om op te sturen, zijn ze klakkeloos overgeschakeld naar het bijhouden van positieve PCR-test resultaten. Zoals algemeen bekend is de PCR test uiterst onbetrouwbaar omdat de aanwezigheid van slechts een klein brokstukje dat mogelijk afkomstig is van een corona virus kan worden aangetoond. Vervolgens wordt dit positieve resultaat (wat notabene ook nog een false positive kan zijn, met een kans van 1 a 2%) klakkeloos een “besmetting” genoemd. Deze stap is werkelijk drie bruggen te ver.
  1. Er is niet aangetoond dat er intact virus bij de geteste persoon aanwezig is;
  2. Het is niet gezegd dat de persoon in kwestie besmettelijk is;
  3. Het is niet gezegd dat de persoon in kwestie daadwerkelijk ziek is.

  Het feit dat de positieve testresultaten klakkeloos als “besmettingen” worden bestempeld is ronduit misdadig. 2020 wordt het jaar van het corona schandaal. Ik ben benieuwd wie er precies miljoenen in hun zakken gaan proppen, maar een aantal daarvan loopt geheid bij het OMT/RIVM rond.

  Beantwoorden
  • wim
   wim zegt:

   Ja hoor. Overal in de wereld zijn ze alleen maar bezig met het volk te belazeren. Het OMT in Nederland voorop. Dit soort complot denken moet stoppen. Het helpt Maurice ook niet, want ze beschouwen hem steeds meer als aanvoerder van een onverantwoordelijke sekte, terwijl hij zinnige- maar denk ik ook eenzijdige- inzichten heeft.

   Beantwoorden
 32. HansV
  HansV zegt:

  “Vanwege meerdere besmettingen bij de
  Bijenkorf in Amsterdam moet de winkel
  voor zeker 14 dagen dicht. Dat heeft de
  veiligheidsregio besloten op advies van
  de GGD. Iedereen die klachten heeft na
  een recent bezoek aan de Bijenkorf,
  wordt geadviseerd zich te laten testen.

  Tien medewerkers van het warenhuis op
  de Dam zijn afgelopen week positief
  getest en hebben nog gewerkt toen ze
  besmettelijk waren. Personeel dat sinds
  4 augustus heeft gewerkt,wordt gevraagd
  in quarantaine te gaan.

  De Bijenkorf is overvallen en verbaasd
  door de sluiting. De topman spreekt van
  een grote impact, ook op de stad.”

  Dit lijkt op een superspread event in de hand gewerkt door slechte ventilatie toch?

  Vriendelijke groet, Hans

  Beantwoorden
  • Aris Begemann
   Aris Begemann zegt:

   Het lijkt mij inderdaad erg interessant te weten te komen wat de onderzoeksresultaten (als er al onderzocht wordt…) naar hoe de ventilatie bij de Bijenkorf geregeld is….

   Beantwoorden
  • HansK
   HansK zegt:

   Lijkt mij ook. Klanten zijn kortere tijd in de winkel, personeel 8 uur. Of hebben ze een half uur in de kantine gezeten met lucht-circulerende ventilatie ? Zou een mooie case zijn om te onderzoeken. Maar dan niet door het RIVM of de GGD. Want dan moet het buiten gebeurd zijn op het dak van de winkel denk ik.

   Beantwoorden
  • Tom
   Tom zegt:

   Hans, ik heb iets meer inside informatie voor je ; geen één van de besmette medewerkers is ziek naar het werk gegaan, alle besmettingen zijn terug getraceerd naar een bron van buiten de bijenkorf.
   Het verhaal ligt dus iets genuanceerder als de pers vermeld heeft…
   Ergo; de bijenkorf was geen cluster en geen superspreader

   Beantwoorden
 33. Rob Flink
  Rob Flink zegt:

  Beste Maurice,

  Jou televisie ook weer kapot?
  Werd jij ook weer even pis en pis link?
  (en voor de prijsvraag, ventilatie is 0 keer genoemd)

  Maar Maurice, je snapt nu toch wel dat het een wereldwijde WHO coup is, die aan de gang is.
  Waarover kan je nog een andere reden kunnen verzinnen om die dagelijkse angstdruk en leugenachtige verdraaide feiten te verklaren?
  Elke leek kan zien dat er bewust ontkend en verdraait wordt en aan één stuk onzin maatregelen.

  Niets volksgezondheid.
  Na zoveel onzin argumenten is het duidelijk dat het doel een hele andere is.
  Een denkbare is.
  In één klap de niet meer haalbare economische groei gecorrigeerd.
  Co2 en stikstof uitstoot doelstellingen in enkele maanden gehaald.
  Financiële reset op al het kapitaal, zowel de Wereldbank als de Europese banken, zelfs uw vermogen in steen.
  De uit de pan groeiende ziektekosten en wereldwijde voedselproblematiek “eerlijk” verdeeld.
  En een totale controle op alle burgers over de hele aarde.
  Met uiteindelijke doel de wereldbevolking te decimeren om aan die groendoelstellingen te kunnen voldoen via een tweede golf.

  Kortom ik stel u hier aan de nieuwe en eerste president der wereld voor, hij heet.
  Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO wereldmacht.
  Alle landen liggen aan zijn voeten.
  Van Rusland tot China t/m Amerika, Van Palestijnen t/m Israëlieten, van RK kerk t/m moslims.
  Van gematigd t/m fundamentalist, alle gebonden via de collectieve corona virus angst.
  Allemaal gevangen in een niet bestaande pandemie zonder slachtoffers die corresponderend daarbij zouden moeten behoren.
  Via één virus en niet die van vleermuizen.
  Vergezocht?
  In 2011 was dat nog niet zo, lees maar.
  https://www.erasmusmagazine.nl/2011/11/25/erasmus-mc-ontwikkelt-dodelijk-griepvirus/

  Daarom willen ze helemaal niets weten over ventilatie.
  Al je inzet ten spijt en zijn in het Slob geraakt, om maar het tegengeluid te zussen.
  Daarom willen ze die sociale zelfmoord app doordrukken.
  En daarom vooral tekens angstdruk uitoefenen, dag in dag uit.

  En ja, er komt wel een tweede golf en die zal veel meer slachtoffers gaan maken.
  Dat nieuwe Coronavirusje zal natuurlijk mutatie gaan heten, is allang in de maak in de vleermuizensoep van de WHO.
  De angst moet er immers in blijven zitten, anders kan je niet alle neuzen één kant op houden.

  Net zoals het in WO2 ging.
  Eerst alle mensen bang maken en uitspellen tegen één groep uit de bevolking.
  Ditmaal de vaccinatie en app weigeraars.
  Daarna deze groep verzamelen en openbaar aanwijzen via de app.
  De rechtelijke macht en privacy aan de kant zetten via een noodwet.
  Vervolgens in groepen opsluiten en gevangen houden in thuisquarantaine.
  Bewaakt door “achter de deur” GGD BOA-s.
  Vervolgens afvoeren en uitroeien door “ich habe es nicht gewusst” BOA-s, immers zij zijn het gevaar voor de mensheid.
  Voor wat? Voor macht en voor lebensraum in een idiote idyllische green control maatschappij.
  Beter bekend als de “groene dictator drammers” en christelijk Nederland gebundeld in die “rentmeesterschap” ChristenUnie lopen er als domme slachtschapen achteraan.
  Aangevuld met 50000 app downloads met “ik heb niets te verbergen” mensen die straks onderduikers heten.
  Ook toen leek dat allemaal vreselijk vergezocht, maar is inmiddels geschiedenis.

  Maar vergezocht of niet, dat nooit weer.
  Dus niet aan meewerken mensen.
  Niet testen, voor wat?
  Die goklat testen die alleen maar gebruikt wordt om een niet bestaande dosis ziekmakende virus te “bewijzen”.
  Nooit geen corona app.
  Gaat u ook meewerken aan een privacy schendende contactenonderzoek via een app, zodat u daarmee automatisch tot de Corona NSB-ers kan worden toegevoegd?
  Die zelfs u eigen kinderen in thuisarrest kunnen zetten zonder enig grondig bewijs van besmetting.
  Zodat zelfs u eigen kinderen hun baan, hun huis, hun toekomst en hun vrijheid kunnen verliezen.
  Geen vaccinatie.
  Vaccinatie tegen wat?
  Tegen een ziekte die u niet ziek maakt, bewezen door de testen zonder zieken?

  Trap er niet in mensen, deze corona hetze kan veel gevaarlijker zijn voor u en wat uw kinderen voor u waard zijn.
  Die RIVM Rutte de Jonge gekte moet nu toch wel eens een keer gaan stoppen.

  Hoppa, een schoen door de televisie.
  En dan gaan we nu het nieuwe De Jonge CDA volkslied inzetten.
  https://www.youtube.com/watch?v=GEMElUafKOw

  Houdt vol Maurice en groeten,
  Rob Flink

  Beantwoorden
  • marco
   marco zegt:

   Ik blijf weigeren te geloven in complotten. De mensen die beleid aan het maken zijn (zowel nationaal als internationaal) negeren zoveel beschikbare goede informatie dat het wel iets is om bang van te worden. Je gaat je af vragen welke andere agenda er achter zit, maar dat wil ik me helemaal niet af hoeven vragen.

   Beantwoorden
 34. Herman Steigstra
  Herman Steigstra zegt:

  Maurice, je maakt een ernstige denkfout. Je hebt te maken met politici, niet met meedenkers.
  Een politicus moet ergens uit kunnen kiezen: Stikstof uit auto’s uitruilen tegen stikstof uit koeien, of uit de bouw. Geld voor defensie of juist geld voor de zorg. AOW leeftijd verhogen of juist verlagen.
  Die keuze is er niet bij aerosolen, dus moet je ze daar ook een keuze in bieden. Ik stel voor de aerosolen met covid uit te ruilen tegen de aerosolen uit spuitbussen met deodorant of zo. Dat is te begrijpen, wetenschappelijke onderbouwing is niet nodig, alleen maar lastig, maar je kunt het er wel over hebben!!

  Beantwoorden
 35. Joop van Poll
  Joop van Poll zegt:

  Ook de persconferentie gezien van de heren Rutten en de Jonge.
  Het woord VEN-TI-LA-TIE is niet genoemd!
  Het laffe journaille voelt precies aan welke vragen niet welkom zijn bij de heren die slechts hun ideologie staan uit te dragen.
  Het incompetente journaille schijt in de broek van angst om vragen te stellen die ertoe doen, omdat ze dan hun perskaart wel kunnen inleveren!
  Dit gebeurt in Nederland anno 2020, het is om te huilen, zo dramatisch.
  Gelukkig hebben de leerkrachten op school van mijn kleinzoon allemaal een CO2 meter gekregen. Achter de schermen werkt gelukkig het gezonde verstand!
  Geactiveerd door Maurice de Hond. Elke dag opnieuw!
  Moge het sites als Café Weltschmerz, Vincent Evers, Blue Tiger Studio e.d. gegeven zijn een vuist te maken tegen het onheil dat ons land momenteel treft.

  Beantwoorden
  • Carlo
   Carlo zegt:

   Kent u dat spelletje van vroeger nog op de radio “zeg een uuhhh”. De dj ging dan vragen stellen aan de kandidaat en als de kandidaat dan het woordje “uuhh” wist te vermijden voor een volle minuut, kreeg men een prijs. Volgens mij doet de overheid momenteel hetzelfde spelletje met de journalisten. Allen is het nu “zeg geen ventilatie”.

   Beantwoorden
 36. Peter
  Peter zegt:

  Gisteren in het journaal van 18:00u: toename corona besmettingen minder dan gevreesd. Feitelijk misschien dan wel juist maar er was wel een afname t.o.v. de dag ervoor, en die afname is toch belangrijker dan dat er die dag besmettingen waren. Typisch weer een geval waarin de media dingen gekleurd bericht geeft.

  Beantwoorden
  • wim
   wim zegt:

   Ze zullen het heus wel melden als die daling een aantal dagen duurt. Er was ook best veel aandacht in de media voor het feit dat de ernstige toon van het kabinet niet overeenkomt met wat de mensen ervaren. Maar ook een succesvol land als Zuid Korea waarschuwt. Dus ja, we kunnen niet te luchtig zijn.

   Beantwoorden
 37. wybrand
  wybrand zegt:

  Nog een idee’tje. Als aerosols en dus ook viral-load zo’n belangrijke rol spelen, dan zou je het ook als een soort van vaccinatie kunnen gebruiken. Je laat een gecontroleerde groep mensen die gezond zijn een korte tijd verblijven met virale aerosols. Kort genoeg om niet ziek te worden en lang genoeg om anti-stoffen te ontwikkelen.

  Beantwoorden
 38. Rob Flink
  Rob Flink zegt:

  Als angst en afdwingen niet goed werkt dan zetten we tranentrekkers in.
  Als u niet begrijp wat ik daarmee bedoel, kijk dan maar even naar deze reportage van EenVandaag.
  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/didi-heeft-al-4-maanden-ernstige-klachten-door-corona-en-waarschuwt-jongeren-mensen-denken-er-te-m/
  Gezien?
  Erg hè voor die vrouw, het zou je maar overkomen en ook nog zo jong (toevallig).

  Deze reportage moest natuurlijk even uitgezonden worden na de EenVandaag uitzending.
  Om u natuurlijk een extra angstvitamine boost in te peperen over het corona virus.

  Dus alle bossen dicht, de heide afsluiten, boeren en tuinmensen verplichten om enkel nog met beschermende kleding in tuinen en akkers te werken.
  Dagjesmensen die de heide willen bezoeken een boete van 400 euro na één waarschuwing en een aantekening in hun strafblad.
  Eenrichtingsverkeer op bospaden en 1,5m afstand houden van planten en bomen.
  Waar heb ik het over, nou, over de gevolgen van een tekenbeet en die kunnen gigantisch zijn.
  Je kan daar maanden, zo niet de rest van uw leven de gevolgen van dragen.
  En die ziekte heet de ziekte van Lyme.
  Wel 25.500 mensen “besmet” in 2017 en tussen 1994 en 2017 ruim verviervoudigd.
  En krijgen ongeveer 2-3 op de 100 (2-3%) de ziekte van Lyme!!!!!
  Lees maar.
  https://www.tekenradar.nl/ziekte-van-lyme/lyme-in-nederland
  Als dat doorzet met die teek dan moet Nederland wederom in een “inteligente” lockdown.

  Wanneer stoppen die betuttelende bangmakerij propaganda nieuwsprogramma’s.
  Het zijn werkelijk 2 vingers journalisten.
  En al die enorm goede “onafhankelijke diepzinnig en scherpe journalisten” daar bij EenVandaag, zitten werkelijk de hele dag met 2 vingers, ctrl-c ctrl-v, die De Jonge RIVM angstpropaganda te papagaaien.

  Mochten de mensen zich niet houden aan die kul corona regeltjes en na deze tranentrekkende reportage, verwacht ik de volgende reportage maar dan met kindertjes.
  Een beproefde methode, huilende kindertjes, dat wil je toch niet en dat is allemaal uw schuld omdat u zich niet goed aan de corona regeltjes houdt.
  Hoezo geen bangmakerijpropaganda door EenVandaag.

  Beantwoorden
 39. Poekie
  Poekie zegt:

  Ik volg je blog met veel belangstelling. Heel fijn dat tegengeluid en focus op data. Mijn grote vraag is ‘waarom?’. Waarom zien we over de hele wereld hetzelfde patroon? Daarmee bedoel ik de social distancing, het ‘testen, testen, testen’ en het totaal negeren van de aerosolen of überhaupt het niet verder kijken naar een andere oplossing die minder schadelijk is dan wat we nu al zoveel maanden volhouden. Waarom toch? Wat is het doel? Ik kom er gewoon niet uit….

  Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Het is gewoon een sociologisch fenomeen. Zoals Thomas & Thomas het formuleerden: If men define situations as real, they are real in their consequences.

   Beantwoorden
 40. Simon
  Simon zegt:

  Een reproductiegetal van 0,8 voor de laatste week is waarschijnlijk ook een vertekening omdat de data van de GGD’s niet volledig binnen zijn en niet gecorrigeerd is voor de daling van het aantal afgenomen PCR tests? Maar ja dat geldt ook – en in sterkere mate – voor de data die het RIVM ons toont.

  Beantwoorden
 41. Serge
  Serge zegt:

  Goede analyze weer.

  Eerder werd beschreven dat temperatuur (Brazilie) een gorte impact heeft op de besmettingsgraad (logisch ivm griep). Is de daling niet gewoon een gevolg van de extreme temperaturen van afgelopen weken? Kan er een grafiek gemaakt worden van aantal ziekenhuis opnames vs buiten temperatuur? Besmettingsgetallen zijn zeer onbetrouwbaar op dit moment ivm ratjetoe van data en verschil in hoeveelheid testen.

  Beantwoorden
 42. Wilco Stel
  Wilco Stel zegt:

  Beste Maurice Ik ben blij met je data inzichten. Goed dat er iemand met een databril naar kijkt. Wat ik mis is het percentage besmettelijken en zieken van de positief getesten. Dat zou toch achteraf bepaald kunnen worden.
  Dan zou je een schatting kunnen maken van de hele keten.
  Positief getesten
  Besmettelijken
  Zieken
  In ziekenhuis opgenomen
  Op intensive care
  Dood

  Dat zou ik zelf wel een interessant inzicht vinden. Wellicht ook nog uitgesplitst per doelgroep.
  Als dat namelijk per doelgroep verbetert in de tijd dan zijn we goed bezig of muteert het virus.
  Ik ben benieuwd hoe jij hier tegeaan kijkt

  Beantwoorden
 43. Leon
  Leon zegt:

  Het eigenlijk te triest voor woorden: maar ik moet ondanks alles steeds lachen om de wijze waarop je deze verschrikkelijke missers van het RIVm aan de kaak stelt. Ik blijf je met grote belangstelling volgen en zal zo ook even wat over maken, want dit is het geld dubbel en dwars waard ;-)

  Beantwoorden
 44. René
  René zegt:

  Die cijfers van het RIVM zijn volledig idioot.
  Iedere medicus weet dat de PCR-test die zogenaamd de “besmettingen” vaststelt daar absoluut niet geschikt voor is. Informatie hierover is breed (en voor iedereen) beschikbaar op internet.
  Gommers heeft dat in een e-mail bevestigd. “Wij, medici van het OMT weten dat allemaal”.
  Dus is er sprake van een gigantische fraude en wordt er groots misbruik gemaakt van politici die er geen weet van hebben, tegen gigantische kosten.

  Beantwoorden
 45. Pieter
  Pieter zegt:

  “… of het veel fijner vinden om het meest negatieve scenario te schetsen.”

  Dit is precies wat ik 10 jaar geleden als eerstejaars Sociologie-student leerde: dat alle media, en zeker ook “kwaliteitskranten” als Volkskrant en Trouw, baat hebben bij artikelen die veel reuring veroorzaakten. Dus schreef ik ooit eens een nogal ongenuanceerd opniniestuk waarbij ik de knuppel in het hoenderhok gooide en bood dat de Volkskrant aan. Die plaatste het stuk, maar niet zonder er een andere titel aan toe te voegen, waardoor er nog meer olie op het vuur werd gegooid.

  Bij Trouw en Volkskrant zijn ze niet anders dan bij de Telegraaf. Alleen weten de eerste twee kranten het beter te maskeren.

  Beantwoorden
 46. Louis
  Louis zegt:

  Fijn dat je zelf nu ook concludeert dat er vóór de laatste week sprake was van een stijging. Slechts 4 weken.

  We wachten met spanning af of de ‘dagkoersen’ van de laatste week doorzetten.

  Beantwoorden
 47. Hiske
  Hiske zegt:

  De mens kan en wil alles meten..
  onmetelijk intelligent
  De mens wil alles tekenen, kan dat ook..
  onmetelijk begaafd
  Hoe moet ik dit allemaal interpreteren
  wat kan ik hier nu uit op maken
  en van leren

  Is deze taal
  genoeg beschaafd

  gedichten maken kort en klein
  de hersenspinsels in mijn brein

  I Heimwee Naar Het Begin.

  Het is belangrijk je te kunnen verplaatsen in een ander
  Laat ik mij eens in een God verplaatsen
  Berechit Bara Elohim (The Beginning Created Gods)
  Om te weten wat The Beginning zou willen
  Ongeveer

  Ik heb jouw gezegd: Gij zult niet doden.
  Jij zegt: Ja, maar ik kan hier niet leven
  zonder ander leven te consumeren.
  Je hebt gelijk en zult de hersens
  die ik je gegeven heb
  verder gebruiken
  om tot wijze inzichten te komen,
  o.k.?

  II Aanhoudende Heimwee Naar Het Begin.

  Om mij te voegen naar mijn oorsprong
  Verplaats ik mij in een ander
  Als ik moet eten
  Dan ‘t minst belastende
  Als ik moet drinken
  Dan ‘t minst vertroebelende

  Goden zeiden mij: Gij zult niet doden
  Ik moet kiezen
  Als ik een portie spinazie eet blijf ik leven
  Maar als ik een dier dood (onnodig,
  want spinazie en het hele plantenrijk,
  in abundance,
  nurturing me through days and time).
  Dus dat doe ik niet

  en zou ik een mens opeten,
  ook vlees maar een mens,
  nog complexer en verfijnder ontwikkeld-
  niet ‘t vlees, maar vermengd met spirit, de mens
  ik zou daarvoor een mens doden,
  daar mede oorzakelijk aan zijn..
  zou ik een mens eten, moet U weten
  U zou weten:
  dan ben je pervers, barbaar, bizar ontspoort.
  IEDEREEN weet dat ‘t zo niet hoort..

  Toch gaat U met het dieren-eten voort..?

  Ik heb gezegd: gij zult niet doden
  IEDEREEN weet zo onderhand
  dat dat niet hoort

  Hoe doof zijt gij, hoe blind
  Geef ik U wederom Goden
  Opdat Gij Uw Oorsprong vindt

  Beantwoorden
  • Hiske
   Hiske zegt:

   Wat hebben ze hun best gedaan
   De persconferentie
   Kon mij niet ontgaan
   In ‘t veilige leven
   draait alles om regels
   zeiden ze
   geen gewag van
   (wat we ook wilden horen):

   ‘verandering van lucht doet leven’
   (dat had mij wel kunnen bekoren)

   Je zal maar in hun schoenen staan!
   ververs de lucht
   pas op je baan

   Die arme schoenen van de Jonge
   zo meisjesachtig en zo lief
   Alle gekheid op ‘n stokje
   achter de deur

   Beantwoorden
 48. Gwen
  Gwen zegt:

  Ik vraag me als maar af wanneer we iets meer horen over de pca-test. In Cafe Weltschmerz spreekt men erover. Het kan dat de test een stukje virus van een eerdere verkoudheid opmerkt en dan krijg je ook het label “positief”. De heer Gommers is het hiermee eens, en me5 hem vele medici. Waarom horen we daar niks over? Ik wil de verhouding weten! Want van de 100 besmettingen, hoeveel daarvan worden ziek zelf, en hoeveel krijgen helemaal niks? Het blijf5 inderdaad gerommel met die cijfers. Het lukt me ook niet duidelijke cijfers te vinden over griep-doden in eerdere jaren.
  Kortom, ik ben niet blij. Wel met jouw inspanningen en resultaten Maurice!

  Beantwoorden
  • Herman Steigstra
   Herman Steigstra zegt:

   Het gaat om enkele procenten, dus een honderd of 5 per dag. Ongeveer gelijk dus aan het aantal “patiënten” per dag dat gevonden wordt.

   Beantwoorden
 49. eb
  eb zegt:

  Hoi Maurice, weer eens veel dank voor de vele inspanningen en werk en dat de pijnpunten van het Corona beleid blootlegt. Houdt het hoofd koel, er zullen steeds meer mensen ‘zoekende’ gaan naar de basis van het Coronabeleid, dus naar de berekeningen. En komen ze vroeg of laat hier terecht voor een antwoord.

  Beantwoorden
 50. Michael
  Michael zegt:

  Beste Maurice,

  Allereerst hoop ik dat uw bevindingen nu eens meer serieus worden genomen. Ik volg u vanaf het eerste uur, ik ben nu eenmaal.van nature minder paniekerig en meer een rationeel persoon.

  Wat ik mij dus afvraag is er nu helemaal geen inzicht betreffende de achtergrond van de personen die nu besmet blijken of worden opgenomen in het ziekenhuis?

  Stel nu dat dit bijvoorbeeld grotendeels allochtone medelanders zijn met een Islamitische achtergrond dan is dit toch juist belangrijke informatie en zelfs een onderbouwing van uw stelling dat de toename gevonden kan worden in bijvoorbeeld het offerfeest? Stel dat dit nu zo zou zijn dan sla je toch de spijker op zijn kop betreffende oorzaken en kun je hierop beleid maken.

  Ik vind dat het RIVM en OMT nu vaak stellingen opwerpen die totaal niet wetenschappelijk zijn, het komt over als het zijnde zoeken naar iets waarmee we ons verhaal kunnen onderbouwen en de rest is op.voorhand al verworpen.

  Zo ook dat als er 10 grote bijeenkomsten zijn gaat het misschien 1x fout. Ik vind dit hetzelfde als wanneer men zou zeggen als u 100x oversteekt kan je 1 keer aangereden worden dus iedereen moet de auto laten staan.

  Tot slot: Panic implies that there is no rational thought taking place.

  Beantwoorden
  • Persoonlijk gewin
   Persoonlijk gewin zegt:

   @Redactie. Wellicht een kleine rectificatie. De gemiddelde verblijfduur op een IC is 4 weken, dit betekent dat een patient dus 4 weken meedoet in de statistieken. De genoemde 10 dagen is geen naijl effect maar een vertraging.

   Beantwoorden
    • martijn sonnenberg
     martijn sonnenberg zegt:

     dat was in maart/april zo. met de huidige gerapporteerde opname cijfers kan die ligduur niet meer kloppen (gezien het aantal covid-19 patienten op de IC).Wat ook logisch is gezien allerlei berichten (oa Gommers) dat behandeling steeds beter gaat en we de complicaties beter weten te voorspellen
     Daarmee daalt dus op termijn ook de IFR (immers, aantal patienten die eerder in de epidemie zouden overlijden doen dat nu niet meer)

     Beantwoorden
 51. marco
  marco zegt:

  Ik volg deze ongelofelijk goede en degelijke site nu sinds half maart, en in het begin dacht ik: Fijn dat al deze kennis gevonden wordt, goed onderbouwd wordt en weldra zullen beleidsadviseurs en beleidsmakers hier niet meer omheen kunnen, en zullen zij zich gaan richten op: hoe kunnen we zo veilig mogelijk alles weer naar normaal brengen, binnen de bandbreedte van alle kennis die er is en waar consensus over bestaat. Langzamerhand ga ik daar minder in geloven, alle bevindingen hier worden genegeerd met een volharding die verwondering wekt. Steeds vaker ga ik naar deze site om troost te vinden en te kijken hoe groot de groep wordt van mensen die al deze onderzoeken, bevindingen, conclusies en constructieve voorstellen hoe het wel verder zou moeten, niet negeren.
  Dat helpt ook.
  Dan kan ik er weer even tegen!

  Ga door Maurice, ga door allemaal.

  Beantwoorden
  • Yvonne
   Yvonne zegt:

   Zo ervaar ik het ook.
   Al maanden lees ik hier alle bijdragen, de conclusies van Maurice, en raak gefrustreerd door de starre houding van het RIVM. Waar gaat dit heen, vraag ik mezelf steeds af, zeker met de komende wintermaanden. Ik ben ook niet van de complottheorieën, maar toch …. in het begin van de crisis heb ik ooit gelezen dat 126 landen (waaronder ook Nederland) het verdrag van Genève ondertekend hebben. Een verdrag waarin het WHO bepaald wanneer een gezondheidscrisis een pandemie genoemd kan worden, waarin het WHO bepaald dat vaccinaties verplicht gesteld kunnen worden, waarin het WHO vergaande maatregelen kan opleggen. Dat geeft toch te denken. Is onze regering dan toch niet meer dan een schoothondje van het WAO?

   Beantwoorden
 52. HansK
  HansK zegt:

  Soms voelt het alsof we met al onze wetenschap weer terug zijn in de middeleeuwen. Toen was er een theorie : vrouwen die te licht zijn moeten wel een heks zijn. Zo zijn er in Europa tienduizenden mensen vermoord op beschuldiging van hekserij.

  Ook nu weer is er een theorie (verspreiding door grote druppels) die niet wetenschappelijk onderbouwd is maar die wel veel te veel ellende veroorzaakt omdat we het kwaad niet weg ventileren waar het wel zou moeten.

  Over 10 jaar kijken we allemaal terug en verbazen we ons over hoe deze hysterie heeft kunnen ontstaan en waarom sommigen zo lang vasthielden aan een domme redenering.

  Beantwoorden
  • Af Stand
   Af Stand zegt:

   Stel u eens een restaurant voor. U bent de enige gast en ziet een tweede gast binnenkomen die besmet is met Corona.
   Nu wil ik u 2 scenarios voorleggen.
   Scenario 1: de gast neem plaats tegenover u en niest u vol in het gezicht. (Grote druppels)
   Scenario 2: de gast gaat in de andere hoek van het restaurant zitten op 10 meter afstand van u en verspreid met kuchen en praten aerosolen in de lucht.
   Welk scenario zou u kiezen?
   Als u scenario 2 gekozen heeft dan staat u achter de 1,5 meter maatregel.
   Als u scenario 1 gekozen heeft dan onderstreept u het potentiele gevaar van kleine druppels. De vervolgvraag is dan: moeten alle gebouwen gesloten worden als besmetting over grote afstanden zo makkelijk blijkt te zijn?

   Beantwoorden
   • HansK
    HansK zegt:

    Ik heb niezen in mijn gezicht nooit prettig gevonden, maar in de tijd vind ik het langere tijd inademen van virusdeeltjes die door een ander worden uitgeademd inderdaad heel gevaarlijk.

    En ja, alle gebouwen die slechte ventilatie hebben zouden gesloten moeten worden tot de ventilatie op orde is. Dat had heel veel besmettingen en zieken en sterfgevallen gescheeld als we dat vanaf het begin van Corona hadden gedaan.

    Heeft u zelf nagedacht hoe logisch de redenering van het rivm is dat het de grote druppels moeten zijn ?

    Beantwoorden
 53. Anton Theunissen
  Anton Theunissen zegt:

  Hi Maurice, een paar fun facts:
  – De ene letter is besmettelijker dan de andere.
  – Spreken is besmettelijker dan niezen.
  – Adembaar gas is infectieuzer dan gesproeide druppels (maar dat wisten we allang).
  Uit: Nature, feb 2019 (!)

  (En: de stem werkt als een vernevelaar of verstuiver, het is niet alleen de adem! Geen wonder dat ze moeite hebben met het verzamelen van infectieuze aerosolen: ze laten patiënten vast niet zingen tijdens het samplen.)
  Meer n.a.v. het artikel in Nature waar ze hoesten, niezen, spreken en zingen met elkaar vergelijken:
  https://corona.wordpressloket.nl/2020/08/19/meer-besmettingen-door-spreken-dan-door-hoesten-en-niezen/

  Beantwoorden
 54. Gerard van der Born
  Gerard van der Born zegt:

  Volgens het Corona dashboard van 18 augustus 2010 is het aantal besmettelijke personen in Nederland 51.762 berekend op de data tot en met 14 augustus.

  Hoe wordt dit berekend?

  Volgens de toelichting bij het dashboard is de berekening als volgt:
  “Het RIVM baseert de berekening achter het aantal besmettelijke mensen op het aantal meldingen van COVID-19 per dag.
  Het geschat aantal besmettelijke mensen wordt door het RIVM berekend op basis van het aantal besmettingen en de duur van de besmettelijke periode.
  Ook gebruikt het RIVM een omrekenfactor om rekening te houden met het aantal besmettingen dat niet gemeld wordt.
  De duur van de besmettelijke periode is per persoon verschillend. Deze kan variëren tussen 6 en 10 dagen.”

  Nu kunnen we dit ook berekenen en checken, toch?

  Uitgaande van 10 dagen besmettelijke periode is nog 10% van de meldingen van 5 augustus nog besmettelijk, 20% van de meldingen van 6 augustus, enzovoort, enzovoort, tot 100% op de meldingsdatum van 14 augustus.

  in het dashboard zijn de meldingen per 100.000 terug te vinden van deze data. Het dashboard gaat uit van een totaal aantal personen in Nederland van 17,4 miljoen.
  Nu is eenvoudig uit te rekenen wat het aantal gemelde besmettelijke personen in Nederland is op 14 augustus.

  Per 100k Totaal % Nog besmettelijk
  5 2,4 418 10% 42
  6 3,5 609 20% 122
  7 2,8 487 30% 146
  8 3,3 574 40% 230
  9 3,3 574 50% 287
  10 3,6 626 60% 376
  11 4,5 783 70% 548
  12 3,8 661 80% 529
  13 3,3 574 90% 517
  14 3,7 644 100% 644

  Totaal 3.440

  Het aantal gemelde besmettelijke personen is dus 3.440 personen.
  Het gerapporteerde aantal in het dashboard is 51.762 personen.
  Wat missen we hier? De omrekenfactor van het RIVM.
  Deze omrekenfactor is blijkbaar 51.762 / 3.340 = 15,0
  Dus de aanname is dat voor elke gemelde besmettelijke persoon er 15 personen zijn, die wel besmettelijk zijn, maar niet gemeld.

  Helaas kunnen we nergens lezen hoe de omrekenfactor precies wordt berekend. Een black box. Het enige wat er staat is:
  “De omrekenfactor leidt het RIVM af uit de waargenomen ziekenhuisopnames met COVID 19 en uit het percentage van de mensen met antistoffen in het bloed tegen het virus dat COVID19 veroorzaakt. Het RIVM houdt er rekening mee dat een heel klein percentage van de testen een onterechte positieve uitslag kan geven.”

  Waarom is er geen openheid over deze berekening van de omrekenfactor?
  Misschien te veel subjectieve aannames, waar het RIVM liever geen discussie over aangaat.

  Opvallend is ook dat er geen signaalwaarde is voor de indicator besmettelijke personen. Waarom?
  “Voor het aantal besmettelijke mensen is geen signaalwaarde beschikbaar omdat dit aantal een inschatting is gebaseerd op een berekening.”
  Wat een onzin! De essentie van een dashboard is juist de berekening van indicatoren.

  Beantwoorden
  • Ito
   Ito zegt:

   Het dashboard is niet meer dan een etalage voor gemeten data van objectieve indicatoren. Al dan niet omgeslagen naar inwoners oid. Voor besmettelijke personen is er geen signaalwaarde omdat je dat aantal niet kunt meten. Dat is geen objectieve indicator.

   Beantwoorden
  • Peter van der Nat
   Peter van der Nat zegt:

   Als je die factor doortrekt naar het verleden, dan zijn we al bij immuun.
   Nu zie je dat op elke positieve geteste er ongeveer 1 a 1,5% ziekenopnames tegenover staan.

   Als je de verhoudingen doortrekt, dan kom je op miljoenen besmettingen uit en zijn we al dichtbij de groepsimmuniteit.

   Alleen medio/eind maart zitten ze op op het dashboard maar op ca 250K besmettelijken.
   Het klopt niet met de verhoudingen die ze nu er tegenaan gooien.
   Want in maart hadden we niet ook 5 keer zoveel ziekenhuisopnames. We hadden toen bijna een factor 50 tov nu!
   Dan kan je het nog hebben over dat wellicht de ouderen nu iets beter beschermd zijn, wellicht is in de zomer ons immuunsysteem wat sterker etc..
   (aan andere kant zijn ze nu soepeler met opnames)

   Maar mi zal ook met dit soort factoren je eerder dichterbij de factor 50 zitten dan de factor 5.

   Mi zijn er maar 2 logische opties:
   – het aantal besmettelijke is nu veel te hoog ingeschat (extra olie op het paniekvuur)
   – het aantal besmettelijke in maart/april was veel hoger (en we zijn hard op weg naar groepsimmuniteit al)

   Beantwoorden
  • Wim B.
   Wim B. zegt:

   Heel bijzonder dit in combinatie met hetgeen arts microbioloog Peter de Man bij Op1 meldde. Ik ben heel benieuwd naar zijn reactie en van zijn vakgroep. Als je het RIVM verhaal leest, heeft hij – volgens het RIVM – onzin verteld……

   Maurice heeft de inhoud van dit rapport al voorspeld.
   Wat speelt hier toch?

   Beantwoorden
 55. Arie
  Arie zegt:

  Het bevindingen van Maurice m.b.t. de luchtvochtigheid wordt bevestigd in de wetenschappelijke publicatie: Transboundary and Emerging Diseases (Link: https://onlinelibrary.wiley.com/journal/18651682?tabActivePane=)

  Artikel: Humidity is a consistent climatic factor contributing to SARS‐CoV‐2 transmission (Michael P. Ward, Shuang Xiao, Zhijie Zhang, First published: 04 August 2020)
  Een Australisch/Chinees onderzoek.
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/tbed.13766

  Beantwoorden
 56. Simone
  Simone zegt:

  En de rioolwatermetingen laten ook een daling zien.

  Wat mij verwonderd is dat alle cijfers ver onder de signaalwaarde liggen en er toch allerlei alarmbellen afgaan. Waar is die signaalwaarde dan voor?

  Er zou ook een grafiek moeten komen waarbij ze een cijfer geven voor de ernst van de klachten.

  Beantwoorden
 57. Rob Flink
  Rob Flink zegt:

  Sorry Maurice hier nog een bijdrage,

  Ik val werkelijk elk uur van de ene verbazing in de andere.
  Maar ik heb nu eindelijk geleerd wat het stukje “intelligent” van de lockdown betekent.
  Die kreeg ik vanuit deze bijdrage van Brulboei.
  Het trekt altijd weer mijn aandacht als die man weer eens aan’t roeptoeteren is in de media.
  Het hele stukje is hier te vinden.
  https://nos.nl/liveblog/2344610-bruls-blij-met-advies-over-feestjes-thuis-meer-willekeurige-coronatests-in-engeland.html
  Even een paar belangrijke regels daaruit:

  “Hij vertrouwt erop dat de boodschap van de overheid goed doordringt tot de mensen”.

  En een neef van mij is 1 januari in slaap gevallen en na een stukje uitslapen, gisteren vroeg opgestaan.
  Daarom goed dat de boodschap duidelijk herhaald wordt, daar vertrouwen we op.
  Zo vaak krijgen we die boodschap niet te horen, dus je kan het gemist hebben in een onbewaakt moment.
  Oké de volgende regel.

  “Ze snappen dat ze moeten opletten op plekken waar de risico’s groot zijn”.

  Ook een hele intelligente mededeling zodat we in het park geen 1,5 meter afstand gaan houden van ons zakje patat.
  En dan………………………………..

  “Als van de tien feestjes er acht worden afgelast, dan hebben we acht keer winst geboekt.”

  Geniaal !!!
  Een absolute topper, hoe kan die man zo’n intelligente opmerking uit zijn mauw schudden?
  Het is werkelijk een gave, dat kan niet anders.
  Ik bedoel maar, als er 8 mensen zijn die een jas aantrekken als het koud is buiten, dan hebben 8 mensen het niet koud.
  Had je niet gedacht hé.
  Dat is de sleutel van de intelligente lockdown, het gaat erom dat de mensen via een vergelijking de intelligentie achter de lockdown gaan begrijpen.
  Ik heb nu eindelijk de intelligentie van deze man en zijn logica door, ik doe nog een poging.
  Als brulboei vandaag 2 maal verzuipt dan zijn we voor 200% van hem verlost.
  Ze blijven maar in mij hoofd ploppen na het zien van het licht.
  Nog één dan.
  Als ze hem daarna 5 meter diep begraven dan zijn we voor 4 meter zeker dat hij niet weer boven komt dobberen.
  Ja, in dit type logica is absoluut geen speld tussen te krijgen.
  Zo zie je maar dat wij in een kenniseconomie leven, goed uitgerekend is dat 1 op 6 mensen 5 kennissen heeft.

  Als we die man niet hadden, wat moet er dan van Nederland terecht komen?
  Dan hadden we allemaal dom ons huisje zitten ventileren.
  Maar dat is het niet, het probleem van de draaideur Coronatjes zit achter de voordeur.
  Daar klotsen de Coronatjes tegen de plinten op.
  En in tram of trein zijn geen plinten en daarom dragen we een mondkapjes in het openbaar vervoer.
  Logies, dat ik dat niet eerder gezien had.

  Kan mij, in Gods naam, iemand mij uitleggen, hoe die vreselijke geniale intelligente man op die plek terecht is gekomen?

  Beantwoorden
 58. Bob Braak
  Bob Braak zegt:

  Net terug van een kampeervakantie in de Dordogne waar mensen buiten aan het zwembad e.d echt geen rekening houden met 1 of 1,5 meter. Waar blijft dan toch de vakantieexplosie vraag ik me af (en dan bedoel ik niet die door feestende mensen in disco’s aan de costa’s)?
  Iets wat me verder bezig houdt is het aantal testen versus besmettingen op regionaal niveau. Dat er een verband staat tussen het aantal geconstateerde besmettingen en het aantal testen is bekend. Maar nu is het zo dat bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam als brandhaarden worden gezien. Waardoor er daar, zeker in Amsterdam extra maatregelen komen. Is al onderzocht of er in Amsterdam bijvoorbeeld meer wordt getest dan buiten de Randstad in, noem eens wat Deventer, Amersfoort of Alkmaar? Inzicht daarin lijkt me nodig om onderbouwd te kunnen zeggen of iets een brandhaard is. Zonder het totaal aantal testen te noemen zeggen de absolute aantallen van besmettingen niks en worden mensen naar mijn idee vooral bang gemaakt.

  Beantwoorden
  • Johan
   Johan zegt:

   De vraag over regionaal niveau, daar kun je wel een paar dingen over zeggen. Ongetwijfeld ook jouw vraag. Kijk hier eens of je die info kunt vinden:
   https://www.databronnencovid19.nl/

   Maar naast het aantal testen, zou je ook naar de samenstelling van de bevolking kunnen kijken. Dat de samenstelling in Rotterdam en Amsterdam anders is dan Deventer en Assen is hopelijk geen verrassing.
   Verder lijkt ook Gelderland (Apeldoorn) in percentage hoger te scoren. De absolute getallen vallen tov Amsterdam en Rotterdam natuurlijk veel lager uit.

   Daarnaast gaan ook andere zaken een rol spelen, bijvoorbeeld welk percentage van de bevolking kan nog besmet worden. We weten dat Noord Brabant het flink voor de kiezen heeft gehad in maart/april. Relatief zijn de 4 grote steden toen redelijk buiten schot gebleven. Dus dat deze nu aan de beurt zijn is nog niet eens zo vreemd.
   Mocht er vanaf oktober een 2e golf komen, dan moet je ook niet verbaasd zijn als dan ineens blijkt dat Groningen, Leeuwarden, Assen en Zwolle ineens zwaar getroffen worden.

   Mijn observatie is dat de infectie langzaam steeds noordelijker lijkt te trekken, zolang je een bepaalde besmettingsgraad (ergens tussen de 10 en 20 procent) niet hebt gehaald, heb je maar 1 besmetting met daarbij de juiste condities (feestje, kroeg of wat dan ook) nodig om tot een uitbraak te komen.

   Beantwoorden
 59. Alfred
  Alfred zegt:

  Ik zit al een tijd met deze vragen:
  1. Weet is de reden dat veel instanties niet erkennen dat er wellicht sprake is van aerosolen overdracht. Zou het zijn omdat ze bang zijn dat de mensen dan in paniek raken omdat ze zelf weinig echt kunnen doen tegen deze overdracht (behalve natuurlijk VENTILEREN maar dat kan je niet zelf regelen), maar bij grote druppels kan je zelf nog (proberen) afstand houden in alle situaties (omdat je toch afhankelijk bent van gedrag van de mensen om je heen)
  2. Waarom gebruikt het RIVM in Nederland geen dieren zoals fretten(katten, etc) om te onderzoeken of er sprake kan zijn van aerosolen transmissie en tevens de grote druppels omdat deze dieren vaak in het nieuws waren dat ze besmet waren? Stop een groep fretten in een kleine ruimte (hoge CO2) in contact met iemand die met corona besmet is maar die niet binnen de 2m (sommige landen hanteren zelfs 2m en anders komt RIVM maar ja die druppel kwam waarschijnlijk verder dan 1,5m dus vergroot de range) kan komen omdat er obstakel tussen zit en kijk of je de fretten op die manier kan infecteren. Als dit het geval is heb je (toch) aangetoond dat de besmettingen door de lucht plaats vindt.

  Er zijn al zulke onderzoeken geweest met dieren maar kon er nog geen 1’tje vinden icm met aerosolen. Ik denk dat we daar naar moeten zoeken en die informatie doorspelen naar de RIVM/regering.

  Maar bijvoorbeeld https://www.understandinganimalresearch.org.uk/news/research-medical-benefits/masks-reduce-covid-19-transmission-between-hamsters/ => Dit toont bijvoorbeeld aan dat maskers wel werken en dat er ook sprake kan zijn van direct contact infectie met grote druppels.

  Mijn vraag is dus ook of en hoe groot de druppels een rol spelen en hoe ver ze kunnen komen in alle omstandigheden maar die valt voor mijn gevoel ook te onderzoeken via dierproeven

  Beantwoorden
 60. Pieter
  Pieter zegt:

  Ik werd gisteren gebeld door een bevriende chef-kok, die mij vertelde dat het cateringbedrijf waar hij voor werkt, ontslag gaat aanvragen voor 900 man, en voor de rest van het 3000+ personeelsbestand deeltijd-WW. De kaalslag gaat nu echt beginnen.

  Waarom vertel ik dit? Omdat de ontslaggolven die er nu aan gaan komen, mensen aan het denken zullen gaan zetten, of het allemaal wel klopt wat de gevestigde orde beweert. En dan pas breekt de pleuris uit, omdat mensen dan hun knopen gaan tellen.

  Houd vol Maurice, jouw dag komt nog!

  Beantwoorden
 61. Marlies Rattink
  Marlies Rattink zegt:

  1.De overheid zeg het zijn niet de aerosols. dus ventileren maakt niet uit
  2.De overheid zegt niet-medicinale mondkapjes helpen niet maar men moet 1,5 m afstand houden en we gebruiken de niet-medicinale mondkapjes om mensen zich aan de 1,5 m te laten houden
  3. De overheid zegt vliegtuigen mogen wel want die hebben een goed ventilatiesysteem
  4. De overheid zegt vliegtuigen mogen wel maar dan moeten mensen een niet medicinaal mondkapje gebruiken omdat ze geen 1,5 m afstand kunnen houden

  zal ik weer bij 1 beginnen?

  Beantwoorden
 62. Peter Tol
  Peter Tol zegt:

  Hallo Maurice,

  Ik hoop en neem aan, dat je de volgende column al kent. Het is tenenkrommend dat de reguliere berichtgeving inclusief het RIVM en het OMT ons zo en waarschijnlijk expres beduvelen. Het kan in mijn ogen niet anders worden uitgelegd worden als dat er een andere agenda achter dat alles schuil gaat. Vaccin??!

  Gr Peter

  https://podcasts.apple.com/nl/podcast/is-het-een-grote-misleiding-van-het-rivm-pierre-capel-column/id1236170417?i=1000488117150

  Beantwoorden
 63. Ir. JGM van der Zanden
  Ir. JGM van der Zanden zegt:

  Maurice, iemand heeft ergens heel scherp opgemerkt/getwitterd dat “besmettingen vinden in hoofdzaak thuis plaats” helemaal niet door cijfers gestaafd wordt. Tabel 7 + 8 van RIVM weekoverzicht 18 augustus laten zien dat maar van 30%, en daarvan de helft (53%) de besmetting thuis plaats vindt. Van 70% weet men het helemaal niet. En dat is vrijwel zeker niet thuis, want dan zou de geteste dat natuurlijk wel weten…. Dus slechts 15% van de besmettingen vinden thuis plaats; en daarom mogen er nog maar 6 gasten ontvangen worden. Ook dit is dus zwendel met cijfers.

  Beantwoorden
 64. Pierre van Leeuwen
  Pierre van Leeuwen zegt:

  Las gisteren op teletekst dat er van dinsdag op woensdag 6 en woensdag op donderdag 10 mensen aan Covid-19 waren overleden en nu komt het………..deze sterfgevallen kunnen ook al eerder hebben plaatsgevonden, aangezien er een achterstand is in het doorgeven van de cijfers aan het RIVM. Ik zou het daarom niet onlogisch vinden als men bij de weekcijfers vermeldt dat er zoveel betrekking hebben op de afgelopen week en er zoveel op perioden daarvoor. Anders is het alleen maar angstaanjagerij, buiten het feit dat het getuigt van groot amateurisme. Dat het aantal besmettingen (of liever gezegd positief getesten) in Amsterdam met name in stadsdeel Nieuw West is geconstateerd verbaast me niets. Juist daar wonen veel islamieten en die hebben zeer recent het Offerfeest gevierd (overigens ook door de heer De Hond in zijn artikel vermeld).

  Beantwoorden
 65. Bas
  Bas zegt:

  Als je de nieuwsberichten zou moeten geloven ligt half Nederland op zijn gat en is iedereen besmet. Want we houden ons niet aan de regels en voor straf krijgen we nieuwe maatregelen opgelegd. Maar wat is nou het doel hiervan? Telkens nieuwe maatregelen, en wanneer houden die op? Op deze manier gaat dat virus echt niet weg en is het niet meer dan een visuele cirkel. Laat ik er even vanuit gaan dat covid19 een ernstige vorm van de griep is, is het dan soms zo dat we ons straks allemaal verplicht moeten laten vaccineren met een soort nieuwe griepprik? Worden daarna soms rooskleurigere cijfers verkondigd? Die zullen dan net zo onbetrouwbaar zijn als de huidige cijfers want er is nog nooit een vaccin uitgevonden dat de griep stopt dus dit zou dan een soort van heruitvinding van het wiel worden. Het enige dat je alsmaar hoort is “nieuwe besmettingen, nieuwe besmettingen” maar hoeveel van die mensen zijn er eigenlijk ziek geworden? Dat weet niemand.

  Beantwoorden
 66. Edigy
  Edigy zegt:

  Kabinet stelt dat er in een vliegtuig nog geen besmettingen hebben plaatsgevonden.
  Gek hoor. In een vliegtuig met eenvoudige mondkapjes geen besmettingen. In een zorginstelling (Maassluis) met professionele mondkapjes meervoudige besmetting.
  Zouden die mondkapjes er wel toedoen dan?
  Zou de mate van luchtverversing niet belangrijker zijn?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *