Deze cartoon zegt eigenlijk alles

Deze cartoon staat in een artikel dat o.a. deze cruciale zin bevat: “The continued denial of scientific evidence of airborne transmission, and shifting goal posts as the evidence accrues, reflects a dogged determination to entrench a position based more on an ideology than science.“

Het komt uit het artikel van de Australische prof. Raina Macintyre  met de titel “The false narratives of SARS-COV-2 transmission have compromised healthcare worker safety”.

Een Nederlandse variant van deze cartoon moet een expert hebben die lijkt op Marion Koopmans of Jaap van Dissel.

En dit artikel slaat in Nederland ook op bewoners van zorginstellingen en leraren en leerlingen op scholen.

Helaas is minister Slob volledig geïndoctrineerd door deze experts. Dat liet hij gisteravond bij Op1 zien. Het heeft mij 4 paar schoenen en een televisie gekost. Dat laatste gebeurde toen hij letterlijk zei over de uitbraak bij de zorginstelling in Maassluis “waar we van weten dat de ventilatie daar niet de oorzaak van de uitbraak was”……..

Hier het fragment waar hij over Ventilatie sprak.

Luister nog eens terug wat de microbioloog hierover zei, die het onderzoek daar gedaan heeft. Maar met kulargumenten is het door Marion Koopmans gedownplayed.  Er zou maar zwak virus in de ventilatie gevonden zijn (De Mans’s reactie, “ik deed het onderzoek 9 dagen nadat het gebeurd was, dan blijft er weinig virus over”). En de zorgmedewerkers die bij de patiënten met een mondkapje liepen hielden in de kantine geen 1,5 meter afstand (Reactie: en dus werden 18 medewerkers vrijwel tegelijkertijd besmet, terwijl als iemand een patiënt thuis heeft, dan wordt maar 15% van de huisgenoten besmet).  En minister Slob liep erin.

Exact wat prof. Mactintyre zei: “Blijven hangen in een positie die meer op idelogie is gebaseerd dan op wetenschap”.

Lees nog maar eens mijn blog terug over aerosolen ontkenners.  Zij zijn helaas de oorzaak van de puinhoop die in het najaar gaat ontstaan en jammer genoeg ook rond de scholen.

Want ook de instelling van de commissie van Terpstra over de ventilatie op de scholen is niet alleen te weinig en te laat, maar zal zich niet op de kern richten van de problematiek als we blijven luisteren naar het RIVM en OMT.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier 

43 antwoorden
 1. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Ik vraag me af of dhr Slob zichzelf wel in de spiegel durft aan te kijken.
  Toen de presentatrice de laatste vraag stelde over de zorginstelling kwam er een lang verhaal wat er niets mee te maken had. Hij antwoorde gewoonweg niet! En de presentatrice kapte hem helaas niet af om dit te zeggen. Wat een gemiste kans, want hij zat niet op zijn gemak. Als een politicus een draaiverhaal gaat geven dan lijkt het me duidelijk dat deze wel degelijk meer weet.

  Beantwoorden
 2. Marja
  Marja zegt:

  Gouwe ouwe: er zit een man in de tram met een banaan in zijn oor. Stapt er een passagier in die vraagt: ‘Waarom heb jij een banaan in je oor?’
  ‘Dat is tegen de krokodillen,’ zegt de man.
  De andere passagier kijkt rond: ‘Maar er zijn hier helemaal geen krokodillen.’
  Waarop de man zegt: ‘Zie je wel dat het werkt!!’

  Beantwoorden
 3. Victor
  Victor zegt:

  Het begint nu toch wel heel erg op te vallen.
  De Man mocht het onderzoek naar het luchtsysteem eigenlijk niet doen.
  rivm/omt bagatelliseren het en draaien het zelfs om alsof het bewijs de andere kant op wijst!

  Is er inmiddels al bekend of iemand van de zorgmedewerkers ziek is geworden?
  Wat waren de klachten/ziektebeeld?

  Victor

  Beantwoorden
 4. Charlotte
  Charlotte zegt:

  Hi Maurice,

  In Beirut zijn onlangs alle ramen in de stad verwijderd, door die afschuwelijke klap. Bijeenkomsten in slecht geventileerde ruimtes lijken me daardoor een kleine factor. En toch zien we de besmettingen aldaar in rap tempo oplopen. Het lijkt mij dan ook meer dan waarschijnlijk dat ‘close contact’ onder rouwende inwoners hieraan debet is. Of zie je ook daar nog aerosole verspreidingskanalen, ondanks het feit dat er in heel Beirut amper nog een afgesloten ruimte bestaat?

  Beantwoorden
  • René
   René zegt:

   Het lijkt me pittig dat in HEEL Beirut ALLE ramen zijn uitgeblazen, wel in de 2 vierkante kilometer rondom de explosieplek. Je vraagstelling lijkt een beetje op het uitdagen van Maurice van “Hoe kan dat nou”, niet echt een prettige reactie. Ik hou er in ieder geval een nare smaak aan over. Jammer!!!

   Beantwoorden
 5. Jan
  Jan zegt:

  Over health workers gesproken. Een paar maanden geleden is in een ziekenhuis in België een negental artsen en medewerkers besmet geraakt, ondanks alle strenge voorzorgsmaatregelen! Naderhand bleek dat de ventilatiebuis van de COVID-19-afdeling uitkwam in een kleedkamer voor medisch personeel…

  Beantwoorden
 6. wim Reijntjes
  wim Reijntjes zegt:

  Waarom toch voortdurend kiezen voor 1 oorzaak: aerosolen als het gaat om Maurice de Hond, en hoestdruppels als het gaat om OMT/RIVM. Velen hebben grote Ego’s, ook Maurice. Ik ga uit van EN EN. En ik ga ervan uit dat ze allen willen dat dit virus wordt ingedamd. Je ziet ook verschuivingen. Zo’n Patricia Bruining die de afstand buiten best naar 1 meter wil, of Gommers die ook meerdere opties open houdt. Het RIVM is star, en de kritiek van Maurice de Hond is welkom: luchtventilatie op de agenda . Maar op de man-vrouw spelen helpt niet. Overigens waren er laatst een groot aantal besmettingen onder een hoop bootvluchtelingen die hutje mutje met elkaar op een boot hadden gezeten. Bron:NOS. Dat moeten wel besmettingen buiten geweest zijn toch en door geen afstand houden, in uitzonderlijke omstandigheden? Het is niet zwart-wit.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Weet je, het zou op de boot kunnen gebeurd zijn. Maar het is uitermate onwaarschijnlijk dat als het een groot aantal betreft dat het in de boor is gebeurd.
   Wellicht is het dit bericht. https://sceptr.net/2020/07/malta-65-vluchtelingen-testen-positief-coronavirus/
   Maar wat weten we precies van het bootje. Zaten ze allemaal in de openlucht, of was er een vorm van ruimte waar ze binnen zaten?
   Waar waren ze voordat ze op die boot terecht kwamen? Nooit in een ruimte samen in afwachting van de overtocht?
   Weet je, van Dokkum weten we nu zeker dat die jongeren ook binnen samen waren. Maar voor de GGD moet en zou het op het terras gebeurd zijn.
   Mark my words: als het ooit in de toekomst echt vastgesteld gaat worden dan zal er meer dan 80% aerosolen zijn.
   Nogmaals: als je thuis maar in 15% van de gevallen door je partner wordt besmet (en daar ben je dagen mee samen) en dit zou dan echt via druppels gaan, dan is het volkomen onwaarschijnlijk dat als er ergens 70% of meer van de aanwezigen worden besmet dat dit via druppels gebeurd is.

   Beantwoorden
   • Louis
    Louis zegt:

    “als iemand een patient thuis heeft dan wordt maar 15% van de huisgenoten besmet” (vast en zeker juist) “als je thuis maar in 15% van de gevallen door je partner wordt besmet” (volgens mij onjuist)

    huisgenoten = partner, kind, .. (niet allemaal dezelfde interactie, dus niet allemaal dezelfde besmettingskans)

    ( ik wil je slechts vragen zorgvuldig te formuleren)

    Beantwoorden
 7. HansV
  HansV zegt:

  Volgens Ernst Kuipers liggen er op maandag 7 september 2020 zeker 300 patiënten op de IC. Laten we over drie weken eens kijken of hij gelijk krijgt. Ik geef ‘m het voordeel van de twijfel: als het er tenminste 250 zijn (15 augustus waren het er 39 bron: Trouw) dan heeft hij wat mij betreft wel gelijk. Ik hoop en verwacht dat we dat niet gaan halen.

  Dat gezegd hebbende, ik heb gisteravond ook meteen bedacht om vandaag mijn account van LinkdIn te verwijderen. Dat heb ik ook uitgevoerd. Ik heb wel eerst al mijn contacten uitgelegd waarom ik tot deze stap ben gekomen.

  Vriendelijke groet, Hans

  Beantwoorden
  • Jillis
   Jillis zegt:

   Die drie weken heeft niet direct betrekking op deze besmettingspiek. Dat zou ongeveer rond de tien dagen of korter vanaf die piek zijn.
   Over een week ongeveer.
   Steeds dat naar voren schuiven is zeer irritant.
   Dat houd mensen steeds in spanning.
   Volgende week gaan we t zien.
   Ik sta zeker aan jouw kant van het verhaal Hans!

   Beantwoorden
  • Arthur
   Arthur zegt:

   Ik ben benieuwd. Dit zou betekenen dat de de netto toename minimaal 10 patiënten per dag moet gaan zijn. Dat is de drempelwaarde van deze KPI in het corona dashboard

   https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

   Aangzien deze waarde gemiddeld en stabiel op 4 per dag zat de laatste week lijkt me dat dus echt niet de werkelijkheid gaan worden. Zeker ook omdat er ook weer een paar per dag ontslagen worden van de IC. En mocht het wel uitkomen dan zal ik al mijn scepsis tegen die tijd laten varen.

   Beantwoorden
 8. Carlo
  Carlo zegt:

  Wellicht had ik het eerder kunnen doen, maar ik kan er niet omheen. Vandaag een donatie gedaan voor je tomeloze inzet en uitzoekwerk. Ondertussen lijkt de gevestigde orde eindelijk beetje bij beetje in elkaar te zakken.

  Ga alsjeblieft door met al je goede werk.

  Vriendelijke groet, Carlo

  Beantwoorden
 9. Hiddo
  Hiddo zegt:

  Hallo Maurice
  Inderdaad zegt deze spotprent alles.
  Hierbij nogmaals de link naar onderzoek in Florida in NYT waarbij actief corona virus is vastgesteld in een luchtmonster waarin zich aerosolen bevinden. Concentratie weliswaar laag geconstateerd, maar gaat hier om ziekenhuis setting met optimale ventilatie en UV behandeling. Maar wel in ruimte waar geen medische handeling plaatsvonden waarvan werd gezegd dat deze aerosolvormend zijn. Concentratie van actieve infectieuze aerosolen zullen vermoedelijk een stuk hoger zijn in settings waarbij ventilatie zwaar tekort schiet en/of recirculerend. Dit lijkt me toch wel een erg belangrijke wetenschappelijke vaststelling.

  https://www.nytimes.com/2020/08/11/health/coronavirus-aerosols-indoors.html?searchResultPosition=1

  Beantwoorden
  • HansV
   HansV zegt:

   Beste Ton, ik denk dat dit wel eens op een aantal vragen een nieuw licht kan werpen. We hadden al gezien dat er een relatie is tussen de verspreiding van Covid-19 en de mate van luchtverontreiniging / fijnstof (Noord-Italië, Noord-Brabant).

   Mogelijk is dit ook een sleutel tot de oplossing van de vele besmettingen van nertsenfokkerijen in Nederland. Een derde van de fokkerijen is inmiddels besmet, maar nog lang niet een derde van de Nederlandse bevolking.

   Vriendelijke groet, Hans

   Beantwoorden
 10. Peter
  Peter zegt:

  Waarom zou dit niet gelden voor het corona virus?

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21352792/

  High infectivity and pathogenicity of influenza A virus via aerosol and droplet transmission

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1755436510000605
  This study uses a hierarchical approach generalizing over twelve human challenge studies collected in a literature search. Distinction is made between aerosol and intranasal inoculation. The results indicate high infectivity via either route, but intranasal inoculation leads to about 20 times lower infectivity than when the virus is delivered in an inhalable aerosol.

  Beantwoorden
 11. Peter
  Peter zegt:

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1755436510000605?via%3Dihub#!
  Waarom zou dit voor het Corona virus niet zo zijn?
  Onderzoek RIVM 2010
  High infectivity and pathogenicity of influenza A virus via aerosol and droplet transmission
  Distinction is made between aerosol and intranasal inoculation. The results indicate high infectivity via either route, but intranasal inoculation leads to about 20 times lower infectivity than when the virus is delivered in an inhalable aerosol

  Beantwoorden
 12. Willem
  Willem zegt:

  Ja, dat LinkedIn verhaal zit mij ook nogal dwars. Feitelijk is het zo dat wij hier in NL ons moeten gedragen volgens de regels van een Amerikaanse tech reus. Doet me denken aan een boek van lang geleden. We zijn zo wel onze vrijheid van meningsuiting kwijt in NL. Tijd voor kamervragen zou ik zo denken. Geen inmenging van buitenlandse predikers graag. Dat hele LinkedIn heeft hier in NL toch al veel naar de ….. geholpen; ikke, ikke ikke weet alles beter dan jij omdat mijn opleiding hoger is en ik veel tijd gestoken heb in mijn persoonlijke marketing. Net de padvinderij met insignes. En nu gooien ze Maurice zo offline, lekkere club.

  Beantwoorden
 13. C.D. Hoek
  C.D. Hoek zegt:

  Beste heer De Hond,
  Helaas bent u niet de enige die met schoenen gegooid heeft bij de opmerking van Arie Slob gisterenavond bij OP1. Toch blijf ik positief. Het overgrote deel van de bevolking weet dat wat ons verteld wordt niet klopt. Wie ik ook spreek weet feilloos te onderbouwen hoe er met de cijfers gegoocheld wordt, hetgeen niet bijzonder vertrouwenwekkend is voor een overheid. Nu in de persconferentie van De Jonge weer een vergelijk in de toename van de besmettingen in Assen (2) en Amsterdam (1400). Niets vreemd aan bij een bevolking van 68.000 bewoners in Assen en 863.000 bewoners in Amsterdam met in de regio meer dan 2.400.000 mensen. Regio’s die eigenlijk niet met elkaar te vergelijken zijn. Daarom wederom sterkte in de hoop dat u nog veel schoenen in voorraad hebt. Wij zullen ze nodig hebben. Succes!

  Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Ik heb juist de indruk dat 80% van het NL volk niet verder kijkt dan het NOS Journaal en RTL Nieuws, en daarom op de lijn van de overheid zit. Natuurlijk, veel mensen houden zich niet aan de officële regels, maar dat is niet omdat men een andere kijk op de zaken heeft, maar omdat de gemiddelde Nederlander vooral vindt dat regels van toepassing zijn op anderen, en niet op hem- of haarzelf. Dat zien we ook in onderzoeken van het SCP: 80% van de Nederlanders vindt zichzelf OK, maar ja, die andere 80% van de Nederlanders, daar is wat mis mee. Raar, niet?

   Beantwoorden
 14. Peter van der Nat
  Peter van der Nat zegt:

  Afgelopen 3 maanden (18 mei tm 18 aug) zijn er 463 opgenomen in het ziekenhuis. (RIVM)

  Op 27 maart werden er op 1 dag 609 mensen opgenomen. (RIVM)

  Maar het is niet seizoensgebonden hoor! Er wordt echt geen angst-manipulatie-politiek uitgevoerd nu…

  Maurice, bedankt voor wat je doet, waar pers en politiek verzaken ben jij de aanvoerder van logisch nadenkend Nederland geworden

  Beantwoorden
 15. Marcel
  Marcel zegt:

  Stel nou dat het virus, net als destijds SARS-1 en de Mexicaanse griep gewoon verdwijnt, Dan hebben alle virologen en epidemiologen volgend jaar toch weer hetzelfde probleem als vroeger met de jacht op fondsen voor hun onderzoeken. Zolang de angst en onzekerheid in stand blijft, is de geldstroom gewaarborgd! Ik verwacht vanuit die hoek dan ook geen inkeer. Uiteraard zijn er ook integere wetenschappers, maar de tegengeluiden, die ik zie, komen vooral van wetenschappers, die niet meer afhankelijk zijn van het reguliere circuit (emeritus hoogleraren etc.).

  Beantwoorden
 16. Tony
  Tony zegt:

  Dat ontkennen van Slob is toch niet zo onverwacht?

  Hij weet dondersgoed dat de ventilatie niet op orde is bij het gros van de scholen Ze gaan dat echt niet wereldkundig maken, want dan moeten ze aan je deltaplan ventilatie gaan voldoen.
  Dus dit probleem mag er nu even niet zijn.

  Dit is hetzelfde als met het gebrek aan mondkapjes in het begin van de crisis: er is toen gewoon gesteld dat die ook niet nodig waren in verpleeghuizen. Glashard ontkennen, iedereen wist t.

  Beantwoorden
 17. Joop van Poll
  Joop van Poll zegt:

  Gisterenavond de persconferentie gezien van de heren Rutten en de Jonge.
  Het woord VEN-TI-LA-TIE is niet genoemd!
  Het laffe journaille voelt precies aan welke vragen niet welkom zijn bij de heren die slechts hun ideologie staan uit te dragen.
  Het incompetente journaille schijt in de broek van angst om vragen te stellen die ertoe doen, omdat ze dan hun perskaart wel kunnen inleveren!
  Dit gebeurt in Nederland anno 2020, het is om te huilen, zo dramatisch.
  Gelukkig hebben de leerkrachten op school van mijn kleinzoon allemaal een CO2 meter gekregen. Achter de schermen werkt gelukkig het gezonde verstand!
  Geactiveerd door Maurice de Hond. Elke dag opnieuw!
  Moge het sites als Café Weltschmerz, Vincent Evers, Blue Tiger Studio e.d. gegeven zijn een vuist te maken tegen het onheil dat ons land momenteel treft.

  Beantwoorden
  • Jaap Kooijman
   Jaap Kooijman zegt:

   Ik kijk niet meer naar de persconferenties van Rutte en zijn vrienden en niet meer naar het nieuws op NPO. Het liefst zou ik dan mijn TV van woede het raam uitgooien hoe het volk wordt voorgelogen. Schande!

   Beantwoorden
 18. Erik
  Erik zegt:

  Hoi Maurice,

  Ik wil je best sponsoren, maar je moet toch echt ophouden met het gooien van schoenen naar de televisie want dat kost klauwen met geld. Koop gewoon een spinningfiets van het geld en kijk de uitzendingen al fietsend, dan gewoon even voluit sprinten als ze weer met totale onzin komen.

  Beantwoorden
 19. Erik
  Erik zegt:

  En, tegelijkertijd is het vertrouwen van de mensen in het beleid wat gedaald maar is het nog steeds hoog. De meeste mensen vinden zelfs dat de regering niet ver genoeg gaat en zouden liefst iedereen met mondkapjes zien in winkelstraten en winkels en liefst nog op meer plekken. De politiek moet daarop reageren, maar de getallen, die waarschijnlijk door het Omt intern wel juist worden geïnterpreteerd, wijzen uit dat geen extra maatregelen nodig zijn. Dus komen ze met een strenge speech en niet handhaafbaar maatregelen, en dus defacto niets. Gemiste kans om in te zetten op ventilatie, maar dat kan niet want dan ondermijnen ze hun eerdere standpunt. Die extra zieken en doden dit najaar zijn dan blijkbaar een acceptabele prijs om de ego’s en carrières van de betrokkenen te beschermen.

  Beantwoorden
 20. Antoon
  Antoon zegt:

  Schoenen genoeg hier maar ik gooi ze niet naar de tv. ik heb mijzelf aangeleerd om te relativeren en lachen, ik lach gewoon en dan nog niet eens helemaal om de persoon , wie dan ook, maar om de show, ik noem het een Muppetshow. Kan ook weleens kwaad worden hoor

  Beantwoorden
 21. herman cesar
  herman cesar zegt:

  Hoi Maurice,

  Ooit heb ik na mijn studie econometrie een proefschrift geschreven op het gebied van speltheorie en milieu-economie en daarna veel met luchtverontreiniging en respiratory diseases gedaan, dus ik kan kan gedachtegang en de wetenschappelijke literatuur goed volgen en vindt het allemaal volstrekt logisch wat je zegt. Hulde voor je moed en doorzettingsvermogen.

  Ik heb nog wel een vraag: heb jij enig idee waarom er zo weinig aandacht is voor wat je als individu kunt doen aan het verbeteren van je eigen immuunsysteem? Er was laatst een lijst van een Belgische arts met allemaal simpele dingen (weinig suiker, veel groentes, vit C, kefir, etc etc.) allemaal dingen waar genoeg wetenschappelijk bewijs voor is, maar wat bijna niet genoemd wordt.

  Succes

  Herman

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *