Better safe than sorry, 2 video’s

Twee video’s waarin uitgelegd wordt waarom zo snel mogelijk gestart moet worden met het Deltaplan Ventilatie in Nederland.  En hier treft u de onderbouwing ervan aan.

 

Lees hier de onderbouwing.

 

37 antwoorden
 1. remko
  remko zegt:

  Een vraagje… In de VS neemt het aantal besmette volgens testen toe. Echter ook het aantal met antilichamen neemt toe, het lijkt dus geen puur test verschijnsel te zijn.

  Echter Dit is al zo sinds eind mei, maar het aantal doden blijft veel lager dan in april (600 tegen 2000 pd). In maart volgde de sterfte golf veel sneller op de groei van aantal gevallen…

  Heb jij/jullie enig idee hoe dat komt?

  Brazillie heeft meer doden maar minder dan de VS in maart/april per dag. In Brazillie wordt te weinig getest.

  Kortom, is het virus gemuteerd en nu minder dodelijk? Luisteren mensen naar de onderzoeken waar jij op doelt en neemt de ventilatie toe waardoor mensen minder ernstig ziek worden?

  Hebben de meeste ouderen het al achter de rug (jongeren zijn minder kwetsbaar voor covid)

  Heel benieuwd naar jullie kijk op deze cijfers.

  (ik baseer me op de cijfers van John Hopkins university)

  Beantwoorden
  • Frans
   Frans zegt:

   Er is geen eenduidig antwoord, eventuele mutaties kunnen van invloed zijn. Maar waarschijnlijker is dat er een verschil zit in de immunologische paraatheid. De eerste zieken werden overvallen bij superspreadevents. De latere gevallen zijn geleidelijker besmet waardoor de immunologische processen rustigger opgebouwd worden.

   Beantwoorden
 2. Paula
  Paula zegt:

  Het valt mij op dat je het Wells onderzoek niet meer noemt. Daarin was toch bewezen dat ook influenza via aerosols gaat en niet via grote druppels? Is er inmiddels toch bewijs dat het ook via de grote druppels gaat soms?

  Beantwoorden
  • Klaas
   Klaas zegt:

   Hi Paula,

   In dit filmpje haalt Pierre Capel (emeritus hoogleraar experimentele immunologie) het Wells onderzoek aan waarbij hij ook duidelijk aangeeft dat het om aerosolen gaat, zie: https://www.youtube.com/watch?v=lO_fOhNQ_j4.

   Een hele duidelijke en heldere uitleg geeft Pierre in dit filmpje over aerosols, de maatregelen en het toekomstige Corona-vaccin.

   Overigens vind ik dat zowel met grote druppels als met aerosolen rekening moet worden gehouden en het belang van ventilatie moet worden onderkend. Het RIVM zou hier sowieso bij het beleid rekening mee moeten houden.

   Beantwoorden
 3. Walter
  Walter zegt:

  Prima blog weer en heel mooi dat Maurice zich hier in heeft vastgebeten om te proberen de halsstarrigheid en verstarring bij het RIVM te doorbreken. Veel wetenschappelijke studies onderbouwen deze vorm van verspreiding.

  Beantwoorden
 4. James Grit
  James Grit zegt:

  Ik denk dat je terecht wijst op de rol van aerosolen en het nut van goede (als het even kan “virus-vrije”) ventilatiesystemen. Daarover geen twijfel. Wat me wel stoort is dat je meedoet met de angst- en paniek-hype over een tweede golf. In dat opzicht denk ik dat je meedoet met de algemene overheidspaniek. Veel wetenschappers van naam (o.a. Sucharit Bhakdi) betogen met goede redenen (m.i.) dat er geen tweede golf komt die erger zou zijn dan de eerste. De vergelijking met de Spaanse griep (de enige [!] die een ernstige 2de golf opleverde) gaat om diverse redenen mank (zie boek “Corona Fehlalarm”).

  Hoe ook, de bangmakerij waar je aan meedoet lijkt me niet ongekwalificeerd terecht en wellicht schadelijk.

  Beantwoorden
 5. Johannes
  Johannes zegt:

  In Engeland vielen en vallen de meeste Coronadoden in care homes. Centrale ventilatiesystemen komen in dergelijke care homes vrijwel niet voor. Opvallend is ook dat in Nederland de GGD’s bij het contactonderzoek tot nu toe alleen besmettingen vinden van mensen die familiebijeenkomsten hebben bezocht. De Duitse viroloog Drosten vermoedt dat aerosolen een rol spelen, maar meer dan een vermoeden is dat niet.

  Beantwoorden
  • Frans
   Frans zegt:

   GGD doet contactonderzoek in periode R kleiner dan 1, niet daarvoor. Grote bijeenkomsten kunnen R veel groter dan 1 geven.

   Beantwoorden
 6. Wieneke
  Wieneke zegt:

  Maurice,

  Als werelwijd de influenza uitbraakpatronen zo goed correleren met die van covid-19 is dit een zeer belangrijk inzicht. Is er n wetenschappelijke paper die dit staaft?

  Verder een helder betoog ten faveure van coronaproof ventilatie. Overtuigend verhaal. Ik, als wetenschapper, verbaas me ook over de koppigheid van het RIVM. Een goed wetenschapper is eerlijk en open over eerdere foute inzichten. Dat maakt hem/haar juist betrouwbaarder.

  Beantwoorden
 7. Johannes
  Johannes zegt:

  Het onderzoek van de CDC naar de Covid-19-besmettingen a/b van de aircraft carrier Theodore Roosevelt waar de hele bemanning onder hetzelfde airo-regiem viel, liet zien dat de kans op besmetting van bemanningsleden die aangewezen waren op “berth sharing” twee keer zo hoog was. De discussie over de droplets- aerosols dichotomie gaat voorlopig nog wel door.

  Beantwoorden
   • Marlies
    Marlies zegt:

    Wat denk je van het immuunsysteem? Bij een groot deel van de mensen gooit hun eneet immuunsysteem het virus er al uit in een tiende van een seconde en er zijn nu eenmaal mensen die van nature een goede afweer hebben tegen dit.

    Pierre Capel legt het uit in zijn webinar. Net zoals je partner griep kan hebben en jij niet. Wat verder interessant is en van belang: het RIVM zegt dat het niet airborn kan zijn omdat een besmet/ziek persoon met Sas cov 2 slechts 2-3 mensen besmet en een airborn virus als de mazelen 20-30. Elke keer kom ik dat weer tegen als argument. Maar wat als Sars cov 2 wel voor zoveel besmettingen zorgt? maar dat dit niet zichtbaar is omdat ontieglijk veel (50-80%) nu eenmaal asymptomatisch reageert? Dat denken een paar knappe koppen. Zoals Sikora en Gupta van Oxford. Want mijn vraag is dan ook : hoe komt het RIVM aan 2-3 personen?
    De mazelen is veel besmettelijker. Dat krijg je al als je in een ruimte stapt waar iemand met mazelen is geweest. Wellicht kan je ook Sars-cov2 oplopen door in een ruimte te komen waar het hangt. Maar als je er niets van merkt dan uit zich het dus ook niet en weet niemand het. nooit…terwijl mazelen dat zal zich manifesteren (tenzij je immuun bent).

    Ik denk dat als 1 iemand in een volle hossende kroeg ziek is, hij zeer veel mensen zal besmetten. Doordat de lucht niet ververst wordt blijft het virus binnenkomen en op een gegeven moment zijn er tig mensen met genoeg materiaal besmet om ziek te worden. Volia je superpspreading event. Maar buiten zal het verwaaien, dan krijgen mensen zo weinig binnen dat er niets gebeurt.

    Beantwoorden
    • Rebecca
     Rebecca zegt:

     Prof. Voss noemde die zgn. RO van mazelen van 18 als enige argument tegen de hypothese dat Covid19 niet via aerosolen kan worden overgedragen. Maar ten eerste wordt betwist of de RO van mazelen inderdaad zo hoog is. Dat is gebaseerd op onderzoeken in de VS in 1912 en het VK in de periode na 1944, toen de leefomstandigheden anders waren dan nu (https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/25/1/17-1901_article). En inmiddels wordt de RO van Covid19 op 5,7 (https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0282_article). Anders had ook niet in een paar maanden tijd ca. 5,5% van de bevolking besmet kunnen zijn wat men aanneemt op basis van cijfers vanSanguin.

     Bovendien hangt die RO af van veel meer zaken dan louter de besmettelijkheid bij bepaald contact bijv.: hoeveel dagen vóór de eerste symptomen is iemand al besmettelijk (bij mazelen 4 dagen, bij Covid19 twee als ik me niet vergis), hoe lang blijft iemand besmettelijk, via welke receptoren treedt het virus lichaamscellen binnen, etc.

     Beantwoorden
 8. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Het is curieus dat gewone burgers al lang weten dat ventilatie heel belangrijk is, maar dat beleidsmakers/RIVM maar niet overtuigd willen worden. Ik werk in een ziekenhuis op een niet-corona afdeling, waar gedurende de start van de coronacrisis, half maart, kankerpatiënten onverminderd worden behandeld op de bestralingstoestellen. Radiotherapeutisch laboranten mochten/mogen van de directie geen hand geven, maar moeten wel met BLOTE HANDEN en ZONDER MONDKAPJES de patiënten positioneren op de bestralingstafels, dagelijks honderden patiënten. Ook kunnen laboranten tijdens hun werk geen afstand tot elkaar houden. Desondanks is gedurende de afgelopen maanden mij niet een laborant bekend die hierdoor besmet is geraakt. Nu hebben de bestralingsbunkers wel extreem goede ventilatie, de ventilatie-voud is 10x per uur. Dat moet wel de verklaring zijn. Ik hang daarom al maanden jouw theorie aan en denk dat goede ventilatie belangrijker is dan 1.5 m afstand houden. Jouw delta-plan ventilatie moet daarom hoge prioriteit krijgen. Maar wat logischerwijs de absolute topprioriteit zou moeten hebben is het corona-proof maken van ventilatiesystemen in de verzorgingshuizen. Dan spaar je de meeste levens mee!

  Beantwoorden
  • wout Smolders
   wout Smolders zegt:

   Beste Maurice, het is belangrijk dat dit probleem vanuit alle mogelijke hoeken nauwkeurig wordt bekeken en onderzocht. Bedankt voor je bijdrage. Ik heb wel mijn vragen bij je veronderstellingen. Ik woon in Spanje. Elk huis heeft hier airco. Gemiddeld genomen zijn de installaties oud. De huizen zijn gemiddeld genomen ook erg slecht geventileerd. Ramen worden dicht gehouden om de warmte buiten te houden. In Spanje zijn de maatregelen zo ongeveer het strengste geweest van alle landen. Iedereen binnen blijven, niet op straat, alleen voor noodzakelijke zaken naar buiten, 2 meter afstand etc. Binnen in huis, vaak kleine appartementen met veel personen. Vanuit je veronderstelling zou daardoor het risico op besmetting enorm groot zijn. Er zijn in het begin grote uitbraken geweest, maar vanaf 15 maart zijn het aantal besmettingen pijlsnel gedaald, er is niet veranderd in de mate van ventilatie etc. Ik kan dit niet in overeenstemming krijgen met jouw veronderstellingen. Heb jij hier een verklaring voor?

   Beantwoorden
 9. Johannes van Doorn
  Johannes van Doorn zegt:

  Wellicht is het volgende hier al genoemd (ik probeer alles te lezen/te onthouden) maar zou het zo kunnen zijn dat de anderhalve meter juist slecht is voor de volksgezondheid? Stel, dat je een grote druppel infectie oploopt. Maar omdat een grote druppel je minder ziek maakt dan een kleine druppel, bouw je wel geheel of gedeeltelijke immuniteit op zonder dat je er erg in hebt. Genoeg immuniteit om je voldoende/beter te beschermen wanneer je een aerosole infectie oploopt. Door de anderhalve meter worden minder mensen met grote druppels besmet waardoor een aerosole infectie je als het ware meteen knock-out mept…
  (Dan is het ook niet EN-EN.)

  Beantwoorden
  • Johannes van Doorn
   Johannes van Doorn zegt:

   ….en, ik bedenk me nog dat een grote druppel uiteraard kan verdampen en alsnog een aerosol(letje) kan worden. Dan is, ook bij grote druppel besmetting, ventilatie van cruciaal belang om de, uit de grote druppel ontstane aerosol, te verdrijven…
   En nog steeds zou kunnen dat bij een grote druppel -> aerosol kan gelden dat de besmetting je wel immuun zou kunnen maken zonder ziek te worden omdat de virale dosis uiteindelijk te laag is. Is dat laatste het geval dan is ventileren minder van belang (want te weinig virale dosis) of zelfs ongewenst als je iets van immuniteit op zou willen bouwen.

   Beantwoorden
 10. HansV
  HansV zegt:

  Duidelijk filmpje, waarin goed de standpunten uitgelegd werden en wat volgens jou de te nemen maatregelen zijn.

  In de Volkskrant vandaag een artikel over de afkomst van de 1.5 meter. De studie van Wells wordt daarin opvallend genoeg niet genoemd trouwens. Het boek mag niet al te bekend worden blijkbaar.

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-de-1-5-meterdoctrine-op-ons-neerdaalde~b83206be/

  In eerste instantie wordt aangegeven dat de 1.5 maatregel werkt. Echter verder in het artikel wordt vermeld dat ook kleinere druppels een rol kunnen spelen en dan zijn meer factoren van belang, zoals bijv. de hoeveelheid virus, binnen of buiten, en indien binnen de mate van ventilatie. De tijdsduur van blootstelling miste ik in die opsomming.

  Afgelopen donderdag was er weer een Fabels- en Fabelsuitzending (ik noem bewust het woord “feit” niet, het fabelgehalte was veel hoger. Ann Vossen, viroloog bij het LUMC en lid OMT kan blijkbaar niet zo goed omgaan met vragen waar ze niet op voorbereid is. Zo zei ze o.a.
  – we moeten 1.5 m afstand aanhouden, maar een korte knuffel moet mogelijk zijn, omdat de tijdsduur van evt. besmetting ook belangrijk is (waarom dan éénrichtingsverkeer voor voetgangers in winkelstraten?);
  – het eten van een door een besmet iemand klaargemaakte haring is veilig omdat je voedsel in je maag verdwijnt en dus de luchtwegen niet tegenkomt (maar je mond heeft toch verbinding met de luchtwegen?);
  – besmettingsrisico in theaters is heel erg klein.

  Deze zaken waren ook een columnist van Trouw opgevallen:

  https://www.trouw.nl/cultuur-media/nos-hou-nou-toch-op-met-die-feiten-en-fabels-over-corona~b83cd134/

  Als het zo simpel is, gooi dan de theaters en bioscopen weer compleet open bijvoorbeeld – hoewel vanwege aerosolen oudere theaters met gebrekkige ventilatie toch een probleem kunnen hebben. Maar dat merken we in het najaar wel, als we alleen de adviezen van het RIVM opvolgen.

  Beantwoorden
 11. Richard Mooring
  Richard Mooring zegt:

  Beste Maurice, twee uitstekende video’s – en super dat je jouw boodschap nu ook aan de Minister President richt – daar dient de discussie “better safe than sorry” plaats te gaan vinden. Het RIVM zal zich blijven vasthouden aan de banaan en de krokodil theorie……
  Hartelijk dank voor jouw doorzettingsvermogen!

  Beantwoorden
 12. René
  René zegt:

  Hoi Maurice,
  Ik neem jouw stelling betreffende de aerosols voor 100% aan .
  Ik ben er van overtuigd dat dat de grootste en gevaarlijkste bron van besmetting is , zeker in ruimtes waar veel mensen bijelkaar komen en waar
  slecht geventileerd wordt.
  Toch zijn er recentelijk in Lissabon onder jeugdige personen die buiten met grote groepen feest gevierd hebben ook tientallen mensen

  Beantwoorden
 13. Robert
  Robert zegt:

  Ik heb me afgevraagd welke argumenten het RIVM/OMT zou kunnen hebben om niet in te gaan op je deltaplan ventilatie, terwijl dit plan toch niet indruist tegen de bestaande strategieën en ook financieel lijkt het mij geen onoverkomelijk plan, en Ik kan hier 2 argumenten voor bedenken:

  Ten eerste, het OMT wordt voornamelijk bemand door hooggeschoolde wetenschappers die doorgaans alleen laten aansturen door conclusies uit dubbelblinde gerandomiseerde studies en uiteraard is hier normaal gesproken ook helemaal niks mis mee, maar we hebben nu te maken met een pandemie, die niet wacht op conclusies uit studies, er is haast geboden en dus ben ik bang deze wetenschappers een beroep zullen moeten leren doen op hun simpele boerenverstand. Het is in dit verband ook tekenend dat professor Voss in het op1 debat, Maurice adviseerde om zijn publicaties niet op deze site te publiceren maar in wetenschappelijke kanalen.

  De tweede reden is minder fraai en heeft te maken met een dubbele agenda van de WHO en de farmaceutische industrie. Er wordt door farmaceutische bedrijven astronomische bedragen verdiend aan griep vaccins, jaarlijks worden er wereldwijd enorme aantallen griep vaccins aan de man gebracht en de farmaceutische industrie heeft er alle belang bij dat dit verdienmodel niet verstoord raakt, wat weleens het geval zou kunnen worden, indien de airborne (aerosolen) verspreiding van virussen als boosdoener in beeld zou komen. Vooralsnog gaat de WHO er namelijk tegen beter weten in, (zoals hieronder blijkt), vanuit dat griep en corona zich voornamelijk verspreiden door direct contact (hoesten en niezen) door grote druppels.
  Maar reeds in de jaren dertig van de vorige eeuw werd duidelijk dat airborne druppels (aerosolen) een veel grotere rol spelen bij de verspreiding van virussen dan de grote druppels, zoals vastgesteld in de zeer toonaangevende studie van de heer Wells.
  Maar uitgerekend deze studie wordt door de WHO kaltgestellt (zoals Maurice de Hond blootlegde), door er een oneigenlijke uitleg aan te geven en het te presenteren als de bron voor hun 1.5m visie en dat de verspreiding van virussen voornamelijk via grote druppels verloopt.

  Door zich dus willens en wetens jarenlang te baseren op een onjuiste interpretatie van de studie van Wells hebben de WHO met in zijn kielzog het RIVM en uiteraard gesponsord door de farmaceutische industrie ons de mogelijkheid ontnomen om de jaarlijks terugkerende griep epidemieën effectiever (via ventilatie) te bestrijden om zodoende hun inkomsten uit vaccins veilig te stellen.

  Beantwoorden
 14. Frans Smolders
  Frans Smolders zegt:

  Toch uitbraken in Spanje, slaapzalen voor fruitbedrijven. Daklozen opvang, allemaal binnen dus.

  LERIDA – De Catalaanse autoriteiten hebben vanwege steeds meer corona-besmettingen bij diverse uitbraken in de provincie Lerida een deel van dit gebied afgesloten. Dat wil zeggen dat ongeveer 209.000 inwoners van de deelregio Segría weer terug zijn bij af en in een regionale quarantaine moeten, het niet mogelijk is om dit gebied binnen te komen of te verlaten tenzij je er woont of werkt of in geval van overmacht. Het is wel toegestaan om over de snel- en autowegen te rijden om bv. van Aragón naar Catalonië te rijden en vice versa.

  Op vrijdag werden inwoners van de nabijgelegen dorpen in de autonome regio Aragón afgeraden om naar het ziekenhuis in het Catalaanse Lerida te gaan en in plaats daarvan naar het kleinere Aragonese ziekenhuis in Barbastro te gaan.

  Op vrijdag begonnen de Catalaanse gezondheidsautoriteiten ook met het opzetten van een noodziekenhuis omdat men meer besmettingen verwacht bij het regionale ziekenhuis Hospital Arnau de Vilanova in Lerida.

  In de deelregio Segría in de provincie Lerida zijn op dit moment 9 corona-uitbraken waarvan er 8 horen bij de gezondheidsregio Lerida en 1 bij de gezondheidsregio Vall d’Aran.
  Op het moment van schrijven zijn er meer dan 130 besmettingsgevallen bekend maar dat aantal stijgt elke dag. Sinds de aanvang van de pandemie zijn meer dan 4.030 besmettingsgevallen gemeld in de hele provincie Lerida waar in totaal 240 personen zijn overleden als gevolg of met het coronavirus en waar 1.339 personen werden opgenomen of opgenomen zijn in ziekenhuizen.

  De uitbraken zijn op dit moment in Lerida geregistreerd bij vier fruitbedrijven, een agro voedingsbedrijf, een wooncomplex, een geriatrische residentie en het Jericó hostel waar daklozen verblijven. In de Vall d’Aran zijn er besmettingen geregistreerd na een familiebijeenkomst.

  Beantwoorden
 15. Hiddo
  Hiddo zegt:

  Beste Robert
  Beide door jou genoemde redenen kunnen mogelijk een rol spelen.
  Maar er zou nog een 3e reden kunnen zijn.
  OMT geeft eigenlijk al beetje toe dat aerosolen een rol spelen en ook dus ventilatie.
  In discussie op Op1 tussen De Hond en prof Voss viel me op dat laatstgenoemde op einde van discussie ook wilde aangeven dat goed ventileren belangrijk is, maar Maurice is daarover (terecht in mijn ogen) veel bezorgder over. Het zou dus ook kunnen zijn dat OMT denkt dat ventilatiesystemen in gebouwen al helemaal op orde zijn en/of dat ramen voldoende open worden gedaan. Voldoen al aan de normen. Ik denk dat dit in veel gevallen tegen valt. Daarom Delta ventilatie plan doen, en niet ervan uitgaan dat ‘t al wel goed zit.

  Beantwoorden
  • Robert
   Robert zegt:

   RIVM en OMT leden moeten er rekening mee houden dat er tzt een Parlementaire Enquete zal volgen waarin alle betrokkenen hoofdelijk verantwoording zullen moeten afleggen omtrent hun eigen rol in de besluitvorming.

   Beantwoorden
 16. Frans lambers
  Frans lambers zegt:

  Plaatselijke afzuiging sterker dan ventilatie
  Kan goed gerealiseerd worden in bv restaurants
  Boven loketten
  In liften
  Dankjewel

  Beantwoorden
 17. Diff
  Diff zegt:

  Ik ben er zeer van overtuigd dat er onderzoek gedaan moet worden naar alle vormen van luchttoevoer en –afvoer met betrekking tot COVID19. En ik ben er ook van overtuigd dat aerosolen tijdens superspreadingevents met superspreaders op locaties (binnen en buiten) onder verschillende omstandigheden, waaronder een slechte luchttoevoer en –afvoer, van grote invloed (kunnen) zijn. En dus kunnen zorgen voor veel besmettingen. Ik ben echter ook van mening dat aerosolen-besmettingen vaak tussen 0-1,5meter plaatsvinden.

  Dit is vrij logisch omdat bij hoesten, niezen, schreeuwen, zingen, hijgen en uitblazen er zowel druppels, als aerosolen, als andere zaken (bacteriën, etc.) uitgescheiden worden. Het bevreemd mij dan ook dat het er op lijkt alsof er een discussie met tegenstellingen plaatsvindt tussen enerzijds degenen die zeggen dat besmettingen alleen plaatsvinden met druppels binnen 1,5meter, terwijl anderen zeggen dat het uitsluitend om aerosolen gaat die pas vanaf 1,5meter hun werk doen bij slechte luchttoevoer en –afvoer. Aerosolen doen hun destructieve werk juist binnen 1,5meter.

  Kijk naar een roker: de rook verlaat krachtig het lijf vanaf 0 cm, en wordt met kracht uitgeblazen, het blijft vervolgens lang binnen een meter of 2 van de roker hangen. Daarna wordt het afgezogen of blijft het hangen in een ruimte, maar dan wel in een veel lagere concentratie: de wolk wordt heel groot en het verspreidt zich.

  Bij aerosolen zal het niet anders gaan: als je ze op korte afstand in het gezicht blaast van een ander dan zal de ontvanger dat in een grote concentratie inademen. Bij een koor bijvoorbeeld zal een superspreader die achter iemand staat veel virusdeeltjes verspreiden tijdens het zingen, en degene die voor hem staat, zal een fractie later die virusdeeltjes inademen. In een stadion zal dit wellicht niet anders zijn. Uiteindelijk gaat het bij besmetting niet alleen om de verspreider, maar juist om de ontvanger. Als er gezongen wordt in een ruimte met een slechte luchtaanvoer en – afvoer dan zullen vervolgens de overgebleven virusdeeltjes rond gaan circuleren of zelfs rond geblazen worden, waardoor na de eerste “shot” er steeds meer virus binnen zal komen in de longen en men uiteindelijk zieker wordt. Het is de combinatie.

  Kortom de aerosolen binnen 1,5meter zijn van belang! Dit blijkt ook wel uit de vele spreadingevents (mooi overzicht van Koen Winkels). Vrijwel alle events zijn events waarbij geen afstand is gehouden!

  Bovendien hebben we 2 miljard experts aan de andere kant van de wereld: de Oost-Aziaten. Er zijn in 12 landen van West-Europa ruim 100 keer zoveel doden gevallen als is 12 landen in Oost-Azie (ik kan indien gewenst het excel-tabelletje mailen). Ruim 100 keer zoveel!
  Wat doen zij daar beter? 1. Mondkapjes en Social distancing, 2. Mondkapjes en Social Distancing, 3 Mondkapjes en Social Distancing, en 4. andere maatregelen en dat loopt dan uiteen van het hele volk opsluiten tot een mildere lockdown (dan wij hebben gedaan) met meer tracing van clusters. Daarbij valt dan wel weer op dat het blijkbaar niet zo heel veel uitmaakt of je, naast mondkapjes en social distancing, het hele volk opsluit of een milde lockdown instelt, het resultaat is vrijwel hetzelfde.
  Ook daar zijn ze natuurlijk gestopt met events, net als wij. Maar wij konden het virus aan zien komen, zij niet. En daar blijft vrijwel niemand thuis bij een beetje gesnotter. En toch hebben ze het daar veel beter onder controle dan wij. Laten we daar alsjeblieft wat van leren. Qua luchttoevoer en -afvoer hebben ze daar niet opeens een ander beleid gevoerd. Het zou nog wel kunnen dat ze vooraf al de zaken in de gebouwen wat beter voor elkaar hadden dan wij.

  Wat betreft het filmpje op deze site: ik vind het jammer dat er zoveel vanuit de tegenstelling gewerkt wordt, uiteindelijk zullen we het in dit land toch samen op moeten lossen. Verder hebben jullie de Duitse topviroloog Drosten opgevoerd, die ook ik zeer interessant vind, ik volg hem al maanden op de voet. Omdat hij kennis van zaken heeft, omdat hij alle studies van collegae uit de hele wereld bestudeert, en omdat hij in staat is om te schakelen om tot nieuwe inzichten te komen. Waaronder het feit dat hij aerosolen als een belangrijkere bron is gaan zien de afgelopen tijd. Waar ik me wel aan stoor is dat jullie hem opvoeren (zonder hem dat te vragen, neem ik aan), maar dat jullie er niet bij vermelden dat hij niet tegen social distancing is, sterker hij vindt social distancing absoluut noodzakelijk om het virus te kunnen bestrijden. Het was misschien wel zo “fair” geweest om dat ook te vermelden.

  Wat betreft het Deltaplan Ventilatie, ik kan me er wel in vinden, maar voordat dit uitgevoerd zou moeten worden, zou ik willen voorstellen om eerst onderzoek te doen in de verpleegtehuizen. Er zijn ca. 2000 verpleegtehuizen, in 900 heeft het COVID19-virus rondgewaard. In 1100 dus niet. Het lijkt mij heel zinvol als er onderzoek wordt gedaan in (random) 600 verpleegtehuizen: 300 (ex)besmette en 300 niet-besmette. Waarbij we het Noorden van het land buiten beschouwing laten, want daar heeft het virus gelukkig niet zo heel hard toegeslagen. Dit onderzoek kan gedaan worden door 12 ventilatie-experts: 6 van het RIVM en 6 via Maurice de Hond. En ik heb al gezien dat er op deze site heel wat bijzonder deskundige reacties zijn gekomen van specialisten op dat gebied, dus dat moet lukken. Vervolgens stellen zij samen criteria op waaraan een verpleegtehuis qua luchtbehandeling redelijkerwijs zou moeten voldoen om het virus in te dammen. In 6 koppels gaan zij dan de 600 verpleegtehuizen bezoeken en de luchtbehandeling beoordelen. Dat zou toch, in totaal, binnen een week of 2 moeten kunnen. Als duidelijk wordt dat verpleegtehuizen waar besmettingen hebben plaatsgevonden (significant) een slechtere luchtbehandeling hebben dan verpleegtehuizen waar de luchtbehandeling wel aan gestelde criteria hebben voldaan, dan treedt het Deltaplan Ventilatie in werking. Als er geen verschil is, dan weten we dat ventilatie niet de beslissende factor is om het probleem op te lossen. En als het resultaat onduidelijk is dan gaan we gewoon allemaal weer verder met discussiëren, bloggen, etc.. Ik wil Maurice vragen om dit voor te leggen aan het RIVM, uiteindelijk moet het toch natie-breed opgepakt en opgelost worden. Mocht het RIVM zonder verdere relevante opgaaf van redenen het verzoek afwijzen, dan stel ik voor dat we het zelf doen met de expertise die hier reeds op deze site aanwezig is. Ik wil wel meehelpen.

  Succes!

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Als je de literatuur zou bekijken dan zou je daaruit kunnen opmaken dat de kans dat als je binnen 1,5 meter afstand van iemand bent de kans dat een druppel hoest, nies, spreken met consumptie in jouw neus terecht komt nogal klein is.
   Plus dat daarna nog de vraag is of als die in je neus komt ook inderdaad tot besmetting leidt. Die kans is beduidend kleiner dan als je een forse hoeveelheid virus inademt via aerosols.
   Het is qua kansberekening nogal onwaarschijnlijk dat als er van de 60 mensen 50 worden besmet dat die voor het overgrote deel niet alleen binnen een straal van 1 meter zijn gekomen van de besmette persoon, maar dat ook dan de druppel in alle neuzen terecht is gekomen.
   Als je eenmaal uitgaat van het besmette via aerosols, dan maakt het niet zoveel uit op welke afstand je staat van de besmette persoon, omdat het virus dan rondzweeft in de lucht en je die ook op 10 meter kan inademen. Deze video van de Japanse voorzitter van de organisatie van infectieziektes laat het zien: https://www.youtube.com/watch?v=jhM9Zt5tZjY
   Ten slotte waarom moeten wij nu nog in Nederland alles uitzoeken als in andere landen dat al gebeurd is.

   Beantwoorden
   • Diff
    Diff zegt:

    Beste Maurice,

    Ik heb, net als jij, de afgelopen 5 maanden ruim duizend uren studie gedaan naar het virus, waaronder de podcasts met Drosten ( https://www.ndr.de/nachrichten/info/podcast4684.html ). In de literatuur is van alles te vinden, voor welke mening dan ook.

    Dank voor de video ( https://www.youtube.com/watch?v=jhM9Zt5tZjY ): die toont exact aan wat ik zeg: ik heb het namelijk niet over druppels, maar over aerosolen, die door een persoon op korte afstand krachtig naar een ander persoon geblazen worden, waar het eerst een tijdje blijft hangen rond die persoon, voor het zich verder verspreidt. De aerosolen worden ingeademd door de persoon die op korte afstand staat (het eerste “shot”). Vervolgens gaan de (resterende) aerosolen door de ruimte. En als die niet goed geventileerd is dan krijg je die aerosolen er keer-op-keer nog een keer overheen. Het is aannemelijk dat mensen die op korte afstand hebben gestaan zieker worden, want zij krijgen meer virusdeeltjes binnen. Dit gebeurd door aerosolen die direct de longen in gaan als er omstandigheden zijn die dit mogelijk maken, bijvoorbeeld een (superverspreidende) zorgmedewerker die op hele korte afstand (zonder mondkapje) hard praat tegen een slechthorende patient/client. Het zou mij niet verbazen dat dit ook zou kunnen gebeuren op een windstil, beschut terras op het moment dat mensen met een slok op een heftige, luide discussies voeren met hun gezicht naar elkaar toe op decimeters afstand.

    Wat betreft je laatste zin: “Ten slotte waarom moeten wij nu nog in Nederland alles uitzoeken als in andere landen dat al gebeurd is”. Je beweert, in feite, dat er 4000-5000 mensen zijn overleden in verpleegtehuizen door slechte ventilatie. Dan is er dus alle reden om dit in Nederland uit te zoeken. Trouwens, als jouw Deltaplan Ventilatie in gaat, dan moet het sowieso toch al gebeuren. Dus waarom zou je zo’n onderzoek niet als een uitdaging zien, juist omdat jouw gelijk ermee aangetoond kan worden?

    Ik wens je succes met het redden van onze ouderen en gezondheidskwetsbaren (m.n. vanaf november) met je Deltaplan Ventilatie. Maar laten we met gezond verstand ook nog maar een beetje afstand houden. En daar waar dat niet kan een mondkapje gebruiken (zodat superverspreiders hun werk niet kunnen doen).

    Beantwoorden
 18. marjon
  marjon zegt:

  Beste Maurice,

  Ik heb inmiddels alle pleidooien van jou gehoord. Dank voor de geruststelling en je duidelijke onderbouwing! zo blij met jou, ik deel helemaal je mening en ik hoop dat ik nu wel en niet weet om niet besmet te worden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *