Het kan zoveel beter, het moet zoveel beter

Dit wordt een kort blog. Misschien dringen mijn bevindingen dan beter door bij de media en het brede publiek. Ik ben geen viroloog en pretendeer dat ook niet. Ik ben wel academisch gevormd en in staat wetenschappelijk onderzoek te beoordelen.  Mijn achtergrond als sociaal-geograaf en mijn ervaring met data en statistiek helpen om tot onderbouwde inzichten te komen in de COVID-19 crisis.

Ik beweer al heel lang dat binnenshuis de aerosols een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus en dat buitenshuis de kans op besmetting beduidend lager ligt.. Dit betekent dat de 1,5 meter in binnenruimtes bij bepaalde omstandigheden niet voldoende is, maar ook dat buitenshuis de 1,5 meter niet altijd nodig hoeft te zijn (als het kan prima, maar niet per se).

Ik beweer ook al lang dat superspreading-events een heel belangrijke rol hebben gespeeld bij de exponentiele stijging van het virus in het begin van de uitbraak. Omdat dergelijke events er wereldwijd amper meer zijn, zien we overal een forse afbuiging  van de exponentiele groei en zijn er  geen grote tweedeuitbraakgolven. Helaas wordt nog niet ingezien dat aerosols ook een rol spelen bij de verspreiding binnen zorginstituten, zoals ik al 5 weken geleden aan verantwoordelijke instanties heb gecommuniceerd. Daardoor zijn soms situaties  ontstaan, waarin vrijwel iedereen binnen die instelling besmet is geraakt.

In plaats van mijn tekst verder te lezen, raad ik jullie aan dit artikel te lezen van een professor uit Colorado, die de beste beschrijving geeft van aerosols, die ik tot nu toe heb gelezen. Zeer toegankelijk en zeer afgewogen. Dit staat o.a. aan het eind van dit artikel.

In de recente Japanse studie, waar naar verwezen wordt, staat dit in de samenvatting:

Het RIVM en aanpalende deskundigen, die met regelmaat op tv verschijnen, denken dat de rol van aerosols miniem is. De beperkte scoop van deze deskundigen negeert mijn inbreng, terwijl die komt vanuit relevante wetenschappelijke bronnen. Het leidt er bovendien toe dat mijn bevindingen in de media worden gemarginaliseerd. . Keer op keer blijkt wat ik gezegd heb te worden bevestigd door nieuwe studies en nieuwe voorbeelden. (Nu ook weer in Velp waar werknemers in de vleesverwerkende industrie besmet zijn geraakt en dat risico beschreef ik enkele dagen geleden al).

Dit interview van afgelopen zaterdag met Van Dissel en Wallinga vind ik onthutsend. Na twee maanden horen we alleen dat we eigenlijk nog zoveel niet weten. Zelfs de basale informatie over hoeveel procent van de bevolking besmet is, blijkt te ontbreken. Ook de berekening van de R0  berust niet op harde informatie en is mede gebaseerd op aannames die niet openbaar zijn gemaakt. Toch is  er echt al veel meer duidelijk. Het is alleen hoog tijd dat alle relevante wetenschappelijke inzichten worden meegenomen in de afwegingen voor beleid en maatregelen.,

Zolang de informatie over de aerosols niet serieus wordt genomen duwen RIVM en virologen ons onnodig de 1,5 meter maatschappij in. Daar komt bij dat men een   bron van besmetting negeert, die  relevant kan zijn als de scholen straks weer openen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

 

39 antwoorden
  • Frans Drijvers
   Frans Drijvers zegt:

   In die grote aircarriers met 180 mensen of meer, waar je gemiddeld toch gauw 4 uur of meer zit, wordt de ademlucht nauwelijks ververst, en geconditioneerd rondgeblazen. Kat in het bakkie voor de virussen ! Zo’n vliegruig zou bij iedere omkering aan de grond moeten worden gedesinfecteerd door er een nevelapparaat doorheen te jagen als de mensen er even uit zijn. Kost geen extra tijd. Als je ziet, hoeveel rotzooi mensen in de cabine achterlaten…. er moet toch even gepoetst worden.

   Beantwoorden
 1. Martin
  Martin zegt:

  Leuke artikelen schrijf je Maurice. Respect ook om tegen mainstream in gewoon zelf te blijven nadenken. Hebben we nodig in dit land. Tip: vitamine d onderzoek en covid. Met mijn hypothese dat strikte lockdown quarantaine (binnen zitten) contraproductief werkt. Helaas lastig te onderzoeken. Maar misschien heb jij een idee.

  Beantwoorden
 2. diederik
  diederik zegt:

  Maurice, wat is de naam van de professor uit Colorado, wil t stuk doorplaatsen (vertaald naar Engels) maar verwacht die vraag meteen van de lezers. dank je, Diederik

  Beantwoorden
 3. Falkenburg
  Falkenburg zegt:

  Complimenten, 1,5 m is leuk maar we gaan schermen plaatsen zelf in de lesauto willen ze dit! En de ventilatie/ airconditioning dan die moet uit? Sigaretten rook is ongeveer 5 micron groot en komt overal. Dus hoe ga je een virus in een gesloten ruimte op 1,5m houden? Leer mensen wat een goede hygiëne is en hoe het transmissie principe werkt. In plaats van 1,5m te indoctrineren. Ik zit bij de tandarts moet bij binnenkomst mijn handen ontsmetten, op zich goed! Maar in de wachtkamer pak ik mijn telefoon en deze heb ik niet ontsmet. Dus ja wat is dan het effect.

  Beantwoorden
 4. Bob
  Bob zegt:

  En dan te bedenken dat de luchtsnelheid in Amerikaanse luchtbehandelingssystemen of ‘Central air’ zoals ze het daar noemen vaak nog een stuk hoger ligt dan hier. Een Amerikaan moet de ‘airco’ horen, wij willen de ventilatie juist niet horen (maar hij moet z’n ding wel doen).

  Overigens viel het me in ons Amerikaanse kantoor vorig jaar op dat er alleen inblaasroosters in het plafond zitten na op zolder de kanalen gevolgd te hebben.

  Hebben die verschillen in ontwerpgewoontes nog invloed?
  En bijvoorbeeld het verschil tussen een warmtewiel en een platenwisselaar als warmteterugwinning?

  Beantwoorden
 5. Geert K
  Geert K zegt:

  Beste Maurice, veel waardering voor je onderzoek en nuchtere kijk op de wijze waarop corona zich verspreid.Toch is de invloed van luchtvochtigheid en relatieve luchtvochtigheid nog niet duidelijk voor de meeste mensen. Hoe zat/zit dat bijvoorbeeld met luchtventilatie systemen in verzorgingstehuizen waar er grote uitbraken waren ? En hoe zat dat bijvoorbeeld met de grote uitbraak in een stadion (atlanta tegen bergamo) ? was daar de luchtvochtgheid te laag ?Graag je reactie of nog beter, een artikel hierover.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Ik heb over Bergamo al een blog geschreven (zoek op atalanta). Ook over de HVAC systemen heb ik geschreven en een advies doorgegeven van een professional op het terrein. Die is ook makkelijk te vinden.

   Beantwoorden
 6. Jacob
  Jacob zegt:

  Ongelooflijk dit. Ik volg M al vanaf begin. Het is super uitgezocht. Wat is toch de reden ? Om niet deze kennis aan te nemen

  Beantwoorden
 7. Peter Groen
  Peter Groen zegt:

  Beste Maurice,
  Op mij maken je onderzoeken en hypothesevorming een zeer plausibele en wetenschappelijk goed onderbouwde indruk en ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat daar door het RIVM, OMT en kabinet, alsook door de journalistiek zo weinig mee wordt gedaan! Bij mijn weten heeft alleen Op1 er eenmailig aandacht aan besteed om er vervolgens nooit meer op terug te komen, terwijl verschillende virologen steeds weer hun opwachting maken in dit programma, zonder enige
  aandacht voor jouw betoog. Wat mij betreft: keep up the good work!
  Peter Groen
  Klinisch psycholoog

  Beantwoorden
 8. Frans Drijvers
  Frans Drijvers zegt:

  In die grote aircarriers met 180 mensen of meer, waar je gemiddeld toch gauw 4 uur of meer zit, wordt de ademlucht nauwelijks ververst, en geconditioneerd rondgeblazen. Kat in het bakkie voor de virussen ! Zo’n vliegruig zou bij iedere omkering aan de grond moeten worden gedesinfecteerd door er een nevelapparaat doorheen te jagen als de mensen er even uit zijn. Kost geen extra tijd. Als je ziet, hoeveel rotzooi mensen in de cabine achterlaten…. er moet toch even gepoetst worden.

  Beantwoorden
 9. Willem de Ruiter
  Willem de Ruiter zegt:

  Hoi Maurice,
  Kreeg een interessante mail met een (vond ik) website die luchtfilters maken voor luchtbehandeling. Clean Air Europe BV. Sars, Norwalk virus, Staphylococcen enz. enz. worden met oa. licht uitgeschakeld. ZIjn nu bezig het op Corona te testen. Zou m.i. mooi zijn als dat lukt!
  Groet en blijf zo door gaan!
  Willem de Ruiter

  Beantwoorden
 10. Voert Trumo wel een beleid op grond van deze relevante wetenschappelijke inzichten?
  Voert Trumo wel een beleid op grond van deze relevante wetenschappelijke inzichten? zegt:

  Voert Trump zijn beleid nu wel uit op grond van deze relevante wetenschappelijke inzichten?

  Beantwoorden
 11. Arianne
  Arianne zegt:

  Heel spijtig dat er totaal niet of nauwelijks gekeken wordt naar uw bevindingen. Ik wordt er boos over en erger me aan de eenzijdige informatie die ons keer op keer door de strot geduwd wordt. Doe mijn best om deze negatieve gevoelens los te laten want ze zijn slecht voor mijn immuunsysteem.
  Ik heb een zus van 59 jaar met een hartafwijking en een verstandelijke beperking. Zij leeft in een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Er wonen daar naar schatting zo’n 500 cliënten met ook vaak onderliggende ziektes of iig met een iets zwakkere gezondheid. Tel daar nog het personeel, verzorgers etc bij. Afgelopen week kreeg ik een
  e-mail van dit zorgcentrum met daarin de mededeling dat er gelukkig geen besmettingen zijn onder de cliënten en de medewerkers (die gewoon naar huis gaan, supermarkt etc).
  Dit vind ik toch ook wel opvallend.

  Beantwoorden
 12. Leo Hanemaaijer
  Leo Hanemaaijer zegt:

  Eindelijk! een kleine week nadat het in Nederland lekker heeft geregend zie je bijna alle statistieken van het RIVM stevig kelderen. Als dat geen bewijs te over is! Ook alle eilanden behalve Texel kennen nul besmettingen, terwijl er aldaar, toch opgeteld bij elkaar wel eventjes 12 duizend mensen moeten wonen. Maar zo zijn er meer plekken die de aandacht trekken, het Reeuwijkse plassengebied kent nauwelijks besmettingen, terwijl het naastgelegen Oudewater een hotspot is. RaRa allemaal. Of toch niet, de derde week van maart was de luchtvochtigheid juist in het zuidelijk stukje Nederland één week lang uiterst laag, gelijk daarna ontstond de topweek van besmettingen in de vierde week van maart. Nee het RIVM hebben wij weinig aan gehad, als monopolist op het corona virus.

  Beantwoorden
 13. Leo Hanemaaijer
  Leo Hanemaaijer zegt:

  Eindelijk! een kleine week nadat het in Nederland lekker heeft geregend zie je vandaag bijna alle statistieken van het RIVM stevig kelderen. Als dat geen bewijs te over is! Ook alle eilanden behalve Texel kennen nul besmettingen, terwijl er aldaar, toch opgeteld bij elkaar wel eventjes 12 duizend mensen moeten wonen. Maar zo zijn er meer plekken die de aandacht trekken, het Reeuwijkse plassengebied kent nauwelijks besmettingen, terwijl het naastgelegen Oudewater een hotspot is. RaRa allemaal. Of toch niet, de derde week van maart was de luchtvochtigheid juist in het zuidelijk stukje Nederland één week lang uiterst laag, gelijk daarna ontstond de topweek van besmettingen in de vierde week van maart. Nee aan het RIVM hebben wij weinig gehad als de monopolist op het corona virus. En Maurice, die heeft het bij het rechte eind gehad.

  Beantwoorden
 14. Louis
  Louis zegt:

  Beste Maurice,

  Credits voor je info over verspreiding van het virus door de lucht via aerosolen, gebaseerd op diverse onderzoeken. Als ik je goed begrijp, adviseer je daarom onder andere goede ventilatie in binnenruimtes en mondkapjes te dragen om besmetting tegen te gaan. Over de mondkapjes heb ik een paar vragen: zijn er onderzoeken bekend waarin de verspreiding van het virus door een mondkap-dragend-besmet-persoon wordt getoond? (gaat het virus door het mondkapje? en zo ja hoeveel? gaat het zijwaarts langs het mondkapje? essentiële vraag: hoeveel reductie aan virus-aerosolen geeft het dragen van een mondkapje door een besmet persoon?)
  Andersom: helpt het dragen van een mondkapje tegen besmetting door aerosolen?
  En een sjaal/zakdoek-mondkap is anders dan een professioneel ziekenhuis-mondkap.

  iemand die straks opeengepakt in een volle metro staat, wil weten of een mondkapje echt zin heeft en welke kwaliteit nodig is. Dank alvast.

  Beantwoorden
 15. Henk Engelenburg
  Henk Engelenburg zegt:

  Beste Maurice,
  In hoeverre ben je er in geslaagd om je logische bevindingen onder de aandacht te krijgen van het ‘uitbreek team?
  Waarom worden mondkapjes in NL niet verplicht in het OV itt vrijwel alle andere landen?

  Beantwoorden
 16. Robert Jan
  Robert Jan zegt:

  Hoe kunnen wij simpele zielen er voor zorgen dat deze kennis breed gedragen gaat worden? Anders gezegd en gesproken, hoe kan het zijn dat jouw onderzoek onbesproken blijft? Waar gaat het mis en net zo belangrijk, waarom? Veel respect voor je werk! Pet af en een diepe buiging!

  Beantwoorden
 17. Hilco Kole
  Hilco Kole zegt:

  Maurice,
  Ik volg je blogs al geruime tijd. Ontzettend interessant om te lezen. Ik denk dat je met de blogs over aerosolen en covid 19 verspreiding de spijker op zijn kop slaat. Volhouden!

  Beantwoorden
 18. John L de Vries
  John L de Vries zegt:

  Maurice ik begrijp je verhaal, maar doordat je te vaak zegt ‘ik beweer al geruime tijd dat’ wek wel je teveel irritatie op en komt je boodschap niet over. In je recente you tube interview wil je teveel informatie vertellen, de hoofdlijn wordt vaak te warrig door teveel bijzinnen. Ik ben het wat betreft de aerosolen met je eens, maar je moet je toehoorder wel serieus nemen en de bewijzen stap voor stap aanbieden.

  Beantwoorden
 19. Marijke
  Marijke zegt:

  Mijn complimenten voor de vasthoudendheid waarmee u deze kennis naar buiten probeert te brengen. Ik kreeg vanmorgen de indruk dat de presentatrice van WNL het bijna niet wilde horen. Jammer dat er altijd zo’n tunnelvisie te bespeuren is bij onze overheid. Ga alstublieft door met dit goede werk!

  Beantwoorden
 20. H.Pieters
  H.Pieters zegt:

  Eindelijk zie ik iemand op TV en hier op Internet, die wetenschappelijk weet te onderbouwen, wat iedereen, behalve een geestelijk beperkte kliek in Utrecht, intuïtief reeds vermoedde. Knap werk. Aan Maurice: Nu nog een baard en lage stem, vooral hard, wie weet hoort men je dan!

  Beantwoorden
 21. gerard
  gerard zegt:

  Ik ben het helemaal ermee eens , de Nederlandse regering heeft alles verkeerd aangepakt. Ze hadden ook meteen heel Brabant en Limburg ,kunnen isoleren en nu de cijfers weer wat beter worden , nu is het ook mogelijk om het virus in te dammen ipv gecontroleerd verder laten te gaan en alle nieuwe gevallen meteen isoleren en contact onderzoek . Wat voor zin heeft het nu zoals Nederland het nu aanpakt , dan zijn de omliggende landen binnenkort schoon , en Nederland niet.Ik heb op dit moment het idee dat ons land bestuurd wordt door virologen en die willen de hele economie om zeep helpen. Ik stel voor Maurice dat je ook in het omt team moet gaan zitten.

  Beantwoorden
 22. Karin Singeling
  Karin Singeling zegt:

  Geachte heer De Hond, beste Maurice,
  Dank voor de waardevolle bijdrage. Hoe is uw kijk op verspreiding virus Italië in relatie tot kleding–en leerindustrie in handen van Chinezen die hun landgenoten op grote schaal onder erbarmelijke omstandigheden niet en rechteloos (illegaal) laten werken? Ik ben daar erg benieuwd naar.

  Beantwoorden
 23. Rudolf
  Rudolf zegt:

  Zie blog: Komt de oplossing straks uit Afrika? over verspreiding in Congo. Temperatuur en luchtvochtigheid maken indrrdaad veel uit !

  Beantwoorden
 24. Marko
  Marko zegt:

  Wat ik overigens ook interessant vind dat zowel in NL als Frankrijk (en ongetwijfeld meer landen) nu weten te constateren (NL op basis van cijfer onderzoek en Frankrijk op basis van hertesten bloedsamples) dat het virus 1 tot 2 maanden eerder in het land was dan eerst gedacht. Met de waakzaamheid en inmiddels betere behandel methodes en kennis is het dan überhaupt nog mogelijk om zelfde stijging te hebben in ziekte / ziekenhuis gevallen? Dit zou ik ook wel eens gemodelleerd willen zien.

  Beantwoorden
 25. J.Bosman
  J.Bosman zegt:

  Beste Maurice de Hond, zou willen stoppen met tweedracht te zaaien in het Coronabeleid. In deze tijd hebben we meer eenheid nodig. Je bent geen viroloog, beleidsmaker, politicus, arts, specialist, econoom of psycholoog. Blijf gewoon bij je leest. Wellicht moet er na afloop van dit coronaproces e.e.a. geevalueerd worden, maar niet nu.

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Tuurlijk u heeft gelijk. Gewoon de verkeerde maatregelen nemen. Naar links kijken of er een trein aankomt en dan oversteken, maar dan komt de trein van rechts.

   Beantwoorden
  • M.Sellier
   M.Sellier zegt:

   Dit is geen tweedracht zaaien maar niet alles voor zoete koek aannemen. Je kunt het natuurlijk ook anders bekijken. Waarom nemen we alles maar klakkeloos aan van het RVIM, er is namelijk helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de 1,5 meter maatregel. Omdat de WHO het zegt? Die hebben ook geen bewijs, wel een hoop data en inzichten wellicht, maar laat het analyseren daarvan nu net een uitermate sterk punt van Dhr de Hond zijn. Zelf je gezond verstand blijven gebruiken daar is niets mis mee.

   Beantwoorden
 26. Paul Roelofsen
  Paul Roelofsen zegt:

  Beste Maurice, in Iran is duidelijk spreken van een tweede piek. Het aantal besmettingen ging tussen begin April en begin Mei duidelijk naar beneden vanaf begin Mei loopt die weer flink op. Ook het aantal active cases loopt sinds 3 Mei weer op. Jij beweerd dat er zeker geen 2de piek komt. Een tweede piek die in de buurt komt van de eerst. Graag je mening

  Beantwoorden
 27. Onno
  Onno zegt:

  Het lijkt wel alsof de wetenschap in Nederland eerst de feiten vol in het gezicht geduwt moet krijgen alvorens overtuigd te zijn. Aangaande het aerosol verhaal ben ik benieuwd hoe het Enschede studenten verhaal zich zal ontplooien als het volgende bewijsstuk!!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *