Vleesverwerkende industrie: superspreading hot spots

Het viel mij voor het eerst een maand geleden op in de VS: arbeiders in vleesverwerkende industrie gingen in staking omdat COVID-19 was uitgebroken bij een aantal collega’s. Dat bleek slechts het begin te zijn. Inmiddels zie je ook buiten de VS grote aantallen besmette arbeiders in de vleesverwerkende industrie, maar ze zijn ook de basis voor uitbraken in het gebied rondom die fabrieken.

Er zijn twee componenten die dit soort fabrieken tot superspreading hotspots maken. Allereerst: als je naar foto’s kijkt van die fabrieken, dan zie je dat mensen heel dicht op elkaar werken.

Maar ik denk niet dat dit het enige is dat ervoor zorgt dat COVID-19 in die vleesverwerkende fabrieken zo toeslaat. De tweede reden lijkt te zijn dat in die fabrieken doorgaans de temperatuur wat lager wordt gehouden. Niet alleen via de koelcellen, maar ook in de rest van de fabriek. En dat creëert gunstige omstandigheden voor microdruppels om langer te blijven zweven en dus de medewerkers te kunnen besmetten. Ook is bekend dat in een koudere omgeving het virus ook langer aangetroffen kan worden op bijvoorbeeld metaal. De jury is still out. Welke van de drie de oorzaak ook is, in combinatie met elkaar heeft iedere vleeswerkende fabriek het risico om een superspreading hotspot te worden.

Het gevolg is dat in gebieden in de VS waar COVID-19 nog niet echt was uitgebroken en de weersomstandigheden eigenlijk ongunstig zijn voor een grote uitbraak van het virus, het toch gebeurt vanuit de besmette arbeiders in die fabrieken.

Met behulp van Google kwam ik o.a. deze uitbraken tegen in de buurt van dit soort fabrieken in Noord-Amerika

Als je de berichten leest dan lijkt er ook een samenhang te zijn met het type werknemers dat in die fabrieken werkt en de wijze waarop sommige werkgevers met zieke mensen omgaan. (Toch naar het werk laten komen).

Maar ook in andere landen zien we in de media dat er bij slachterijen en vleesverwerkende fabrieken uitbraken zijn, o.a. in:

 

In de rest van Europa en in Nederland heb ik het soort uitbraken als in de VS niet echt kunnen vinden. Maar ik weet niet of dat betekent dat het in Europa minder het geval is, of dat het komt omdat nog niet onderkend is dat dit soort fabrieken hotspots van de verspreiding van COVID-19 kunnen zijn. Zeker als het gebeurt in een gebied waar toch al veel besmettingen zijn, wordt het wellicht niet opgemerkt.

Dit is een website waar je die fabrieken in Nederland kan vinden.

Het zou me niets verbazen als dit ook in Europa het geval is. Misschien weten jullie voorbeelden van uitbraken in en rondom die fabrieken?

19 antwoorden
 1. Huup
  Huup zegt:

  Recentelijk loopt het aantal besmettingen in Japan behoorlijk op; een land dat corona goed onder controle leek te hebben. Kunt u aangeven hoe dat te verklaren is vanuit uw inzichten?

  Beantwoorden
 2. JFM Op 't Root
  JFM Op 't Root zegt:

  Als ik de getoonde map hier boven optisch leg bovenop de ziekenhuisopname map van covidradar.nl zie ik wel overeenkomsten bij hogere concentraties van zowel fabrieken als geregistreerde besmettingen en ziekenhuisopnames. Op het oog. Wellicht als je beide kaarten over elkaar mapt dat je iets meer kan stellen.
  Met een bepaalde kijk zou je wel kunnen stellen dat daar waar concentratie fabrieken hoger is de opnames/besmettingen gemiddeld ook wat hoger zijn.
  Maar dat is allesbehalve gefundeerd in cijfers of andere data…

  Beantwoorden
 3. Prinsenhof
  Prinsenhof zegt:

  Dag Maurice,

  vanochtend heb ik je een bericht gestuurd over het “Brabants probleem”, de distributiecentra. Die hypermoderne gebouwen beschikken ook over uitgebreide klimaatinstallaties, warmteterugwinning etc. Er wordt veel gewerkt met kunststof bakken en metalen rolcontainers. Bol.com en VidaXl gebouwen zijn pas enkele jaren oud. Dit even ter aanvulling. Zou dit de vergelijkbare situatie kunnen zijn?

  Beantwoorden
 4. Hans van Dalen
  Hans van Dalen zegt:

  Minister Schouten wil onderzoek laten doen naar een mogelijk verband tussen bio-industrie en Corona… Is het niet zo dat de vleesverwerkende industrie veelal dicht bij de varkens- en kippenstallen zijn gevestigd en dat veel mensen die in die stallen werken ook in de vleesverwerkende industrie werken of daaraan gerelateerd zijn? Dat zou een veel logischer verband zijn.
  Het lijkt mij duidelijk dat op basis van de theorie van Maurice de koude fabriekshallen van de vleesverwerkende industrie, waar veel mensen dicht op elkaar werken, een basis voor nieuwe “super-spreads” is. Andere gegadigden voor de komende maanden: De indoor ski-baan, de groepsexcursie in de grotten van Han, etc.
  Wanneer gaat de overheid nu eens leren dat dit soort gevoelige locaties een andere benadering vereisen en dat het gebruik van mondkapjes als minimum maatregel hier altijd verplicht moet zijn?

  Beantwoorden
 5. Ito
  Ito zegt:

  Kijk hier heb je het al. Zou gaan om Roemenen die in de vleesindustrie werken.
  De Gelderlander 03-05-20, 12:45 Laatste update: 15:49:
  Tientallen buitenlandse arbeiders in isolatie op Arnhems cruiseschip na coronauitbraak
  ARNHEM – Enkele tientallen buitenlandse arbeiders zijn zondag in isolatie gezet op een cruiseschip in de Arnhemse haven. Bij de groep van 28, die wonen in een complex voor arbeidsmigranten in Velp, is vrijdag corona vastgesteld.

  Beantwoorden
 6. Prinsenhof
  Prinsenhof zegt:

  Oudewater een unieke combinatie tussen carnaval, huisvesting van arbeidsmigranten in woningen en … vleesverwerkende industrie.

  Heb je genoeg hulp Maurice om je goede werk te kunnen blijven doen?

  Beantwoorden
 7. Edwin IJpeij
  Edwin IJpeij zegt:

  Ik las net dit en herinnerde me dat u in uw blog ooit vroeg naar Europese voorbeelden. Ik kwam net deze tegen: https://nos.nl/l/2334259. Alleen niet met de complete verklaring zoals u hier beschrijft. Mevrouw Merkel heeft er blijkbaar kopzorgen over.

  Beantwoorden
 8. Barend
  Barend zegt:

  In hoeverre zijn slachthuizen goed geventileerd?

  Ik kan me goed voorstellen dat je als je het koud wilt houden in je slachthuis, buitenlucht binnenhalen niet altijd een goed idee is, los van eventueel hygiëne vraagstukken .

  Daarbij zal dit flink hogere kosten met zich meebrengt omdat je de buitenlucht dan vaak moet “afkoelen” en dat kost geld.

  Beantwoorden
 9. Leon
  Leon zegt:

  Als je kijkt naar rundvlees consumptie en rundvlees houderijen op de wereldkaart is niet te ontkennen dat er een grote overlap is met uitbraken. China, italie erg regionaal. Zuid afrika, Amerika,

  Beantwoorden
 10. Gretel Sanders
  Gretel Sanders zegt:

  Interessant! In Belgische grootwarenhuizen zie je vaak grote koelcellen waar de klanten doorheen lopen. Lijkt me gevaarlijk in coronatijden.

  Beantwoorden
 11. Ed
  Ed zegt:

  Wat hiermee gemist wordt is de lage luchtvochtigheid situatie bij vleesverwerkers in lijn met de overige artikelen alhier. Er zijn allerlei goede redenen om goede luchtontvochtigers te plaatsen qua hygiene dwz bv condensvorming, ziektekiemen en geuroverdracht.

  Deze producent legt het duidelijk uit.
  https://nl.trotec.com/toepassingen/voedselontvochtiging/ontvochtiging-in-de-vleesverwerkende-industrie/

  Voor overdracht van Corona is dit een ideale situatie. Iets waarschijnlijker als de overige redenen die aangedragen woorden.

  Beantwoorden
 12. Véke
  Véke zegt:

  Gisteren op het nieuws: uitbraak in vleesverwerkend bedrijf in Oostrozebeke, kleine gemeente in West-Vlaanderen, België… Moest meteen denken aan wat ik al enkele weken geleden hoorde in een interview met u. Echter geen duiding vanuit de nieuwsredactie, enkel een vergelijking met de uitbraak in een Duits bedrijf werd vernoemd. Waarop de burgemeester eerder wat gepikeerd reageerde…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *