De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Model van een superspreadevent

Model van een superspreadevent - 64650
Samenvatting van het artikel

Een weergave hoe het virus zich verspreidt bij een superspreadevent.

Lees volledig artikel: Model van een superspreadevent

Leestijd: < 1 minuut

Model van een superspreadevent

Fins onderzoek

Er is onlangs een Fins onderzoek gepubliceerd over hoe het bij een superspreadevent toegaat. Daarbij is bekeken hoe de aerosolen zich dan in een ruimte verspreiden. Hoewel – na aanvankelijke ontkenningen – superspreadevents worden erkend als belangrijke momenten waar veel mensen met een virus in contact komen, is het wel interessant om de gang van zaken wat beter te bekijken.

Nadat ze eerst opstijgen vanuit de verspreider (door de temperatuur van de lucht, die uitgeademd wordt) kunnen ze door de ventilatiestromen in de ruimte zowel verspreid worden als weer naar beneden geduwd.

Belangrijk is daarbij wel te beseffen dat als de luchtvochtigheid in de ruimte bij kamertemperatuur boven de 45% is, het virus niet lang in de lucht blijft hangen.  Maar onder de 40% gebeurt dat wel en dat is alleen het geval in het tweede deel van de herfst, de winter en het eerste deel van de lente. Op heel vochtige en niet te koude dagen in die periode kan dat percentage wel boven de kritische grens komen en verdwijnt het virus snel uit de lucht.

Dan zijn maatregelen om flink te ventileren en/of intensief te filteren van belang om het virus te bestrijden.

Op basis daarvan is een model gemaakt en een video op YouTube geplaatst. Dit is die video:

U heeft zojuist gelezen: Model van een superspreadevent.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024