Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Achter de schermen van Twitter 1984

Achter de schermen van Twitter 1984 - 57627
Samenvatting van het artikel

Uit de dossiers van Twitter komt een beeld op van de overheidsinvloed (zowel van de regering Trump als Biden) waardoor mensen informatie krijgen voorgeschoteld op een manier, die zelfs Orwell zich niet had kunnen voorstellen.

Lees volledig artikel: Achter de schermen van Twitter 1984

Leestijd: 2 minuten

Achter de schermen van Twitter 1984

Orwell zou verbaasd zijn

Na de overname van Musk van Twitter is er veel informatie naar buiten gekomen hoe het achter de schermen toeging m.b.t. de “vrijheid” van het delen van informatie door de gebruikers. Onlangs is er een overzicht naar buiten gekomen hoe de regeringen van Trump en van Biden achter de schermen bezig zijn geweest informatie te laten censureren. Het is onthutsend en verbijsterend tegelijk. Orwell met zijn beroemde boek “1984” zou zelfs hier van opgekeken hebben.

Nu is dit alleen van Twitter naar buiten gekomen, maar via Nederlandse WOB-verzoeken en andere publicaties hoeven we ons geen illusies te maken hoe het bij de andere technologische platforms, zoals Facebook, LinkedIn en YouTube toe is gegaan en nog steeds toegaat.

Wat voor Musk gebeurde…

Het is opvallend hoe het in de media de laatste tijd wel gaat over het optreden (en de fratsen) van Elon Musk en hoe men het huidige Twitter wil verlaten. Maar niet om wat er, voordat Musk was aangetreden, allemaal bij Twitter (en andere platforms) is gebeurd.

De journalist David Zweig (@davidzweig) beschrijft hoe Twitter het Covid-debat beïnvloedde, namelijk door:

  • informatie weg te halen die juist was maar onhandig voor de op dat moment geldende policy van de regering van de VS (en dat is dus zowel die van Trump als Biden)
  • doktoren en andere experts zwart te maken/te benadelen, die het ergens niet mee eens waren
  • normale gebruikers te belemmeren, inclusief sommigen die de data van het CDC deelden.

Het modereren verliep volgens de wensen van de regering en er werd op basis van die wensen bepaalde informatie prominent gebracht en andere informatie zoveel mogelijk weggehouden.

Hieronder de informatie die David Zweig heeft gehaald uit het beschikbare Twitterarchief. Daaronder nog twee emails uit Nederland van de “Denktank” die gaan over Twitter.

Twitter Achter De Schermen

Uit een Wobverzoek dat door @CeesCees72 is geanalyseerd komt een mailwisseling vanuit de DenkTank Desinformatie van februari 2021. Ook hieruit is duidelijk dat er lijnen met Twitter lopen. IGJ betreft de inspectie voor de Gezondheidszorg.

Achter de schermen van Twitter 1984 - 57808

U heeft zojuist gelezen: Achter de schermen van Twitter 1984.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.