Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dr. John Campbell over oversterfte in een aantal landen

Dr. John Campbell over oversterfte - 52957
Samenvatting van het artikel

Dr. John Campbell gaat dieper in op de oversterftecijfers in diverse landen. Naast de video ook een korte samenvatting.

Lees volledig artikel: Dr. John Campbell over oversterfte in een aantal landen

Leestijd: 2 minuten

Dr. John Campbell over oversterfte in een aantal landen

Iemand, die sinds de start van de Coronacrisis dagelijks met interessante video’s komt is de Engelse Dr. Campbell. Een onafhankelijke denker met veel medische ervaring, die heel sec en analytisch bezig is. Een paar dagen geleden heeft hij een video gemaakt over het onderwerp “oversterfte”. Hieronder treft u die video aan met daaronder een samenvatting van de hoofdpunten.

Dit is een samenvatting van de onderwerpen die in deze video aan de orde komen:

  • Allereerst behandelt hij de Australische oversterfte, die in 2022 tot nu toe circa 17% is. De Covid-19 doden zijn dermate laag de laatste maanden, dat die niet de verklaring van deze oversterfte kan zijn. (Over dit onderwerp en de onzin die het CBS erover zei, heeft Virusvaria een interessant artikel geschreven. 
  • Vervolgens komen de cijfers aan de orde van de Britse hartorganisatie, die aangeeft dat er 30.000 doden gekoppeld kunnen worden aan problemen rondom de zorg met betrekking tot hartproblemen. Ook hierover zegt Campbell dat er meer onderzoek gedaan zou moeten worden om echt te kijken waardoor die cijfers zo hoog zijn.
  • De volgende bron van data die hij behandelt, zijn de cijfers m.b.t. kanker in de VS. Terwijl de kankercijfers tot 2020 jaarlijks daalden zijn die cijfers inmiddels weer fors gestegen. Dat wordt gekoppeld aan problemen rondom de zorg in relatie tot Covid-19, maar ook hierover geeft Dr. Campbell aan dat de cijfers niet voldoende worden geanalyseerd.
  • Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de cijfers van kankerslachtoffers duidelijk gestegen en ook daar wordt volgens Campbell te weinig diepgaand geanalyseerd.
  • De beste data die er zijn, lijken van het Engelse bureau voor statistiek. Daar gaat hij dan dieper op in. Hij laat o.a. deze grafiek zien van overlijdens waar hartfalen bij betrokken was, maar ook de all-cause mortality cijfers in de jongere leeftijdsklassen.
Dr. John Campbell over oversterfte - 52956

Patroon

Het donkere deel van de staaf betreft overlijdensgevallen waar alleen het hart staat op het overlijdenscertificaat. Bij geel staat er ook Covid bij. Grijs geeft aan dat er naast het hart ook andere oorzaken staan vermeld, maar geen Covid. Het is duidelijk te zien dat sinds de tweede helft van 2021 de waarde vaak boven de paarste stippellijn komt, terwijl het gele (Covid) stukje daar niet verantwoordelijk voor is. Dat patroon is ook meer herkenbaar in de tweede helft van 2022.

Dr. Campbell vindt het verbijsterend hoe laks er op de cijfers gereageerd wordt en hoe weinig men via analyses probeert een echte verklaring te vinden voor de cijfers die men ziet.

Het plaatje bij dit artikel betreft twee posters van Dr. John Campbell.

U kunt zich hier op het kanaal van Dr. Campbell abonneren.

U heeft zojuist gelezen: Dr. John Campbell over oversterfte in een aantal landen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.