Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Met je arm stemmen

“Met je arm stemmen” - 50748
Samenvatting van het artikel

Terugkijkend op data-analyses bij de start van de vaccinaties tegen de Mexicaanse Griep in 2009, zouden we veel kunnen leren. Zodat er veel gerichter beleid gevoerd kan worden t.a.v. de 3e boosterronde. Dat gebeurt echter niet. Een steeds groter deel van de bevolking stemt nu met hun arm door niet te komen.

Lees volledig artikel: Met je arm stemmen

Leestijd: 4 minuten

Met je arm stemmen

Bij het schrijven van mijn autobiografie las ik wat oude stukken, die ik plaatste tijdens de Mexicaanse griep in 2009 en erna. Daarbij kwam ik een opmerkelijk artikel tegen, zeker met de kennis van nu over Covid-19.

Terug naar 2009

Eind maart 2009 brak er een nieuwe variant van de griep uit in Mexico. De angst voor deze “swine flu” sloeg over de aarde. De roepnaam van deze griep-variant werd “de Mexicaanse Griep”. De Nederlandse minister Klink kocht 34 miljoen vaccinaties tegen deze nieuwe griepvariant, die na de zomer van 2009 geleverd werden. Via Peil.nl stelde ik toen wekelijks vragen over de ontwikkeling van de griep in Nederland. Dit waren de cijfers in het najaar van 2009.Verbluffende overeenkomsten met de Mexicaans Griep vaccinatie campagne - 50738 Eind november 2009 startte de eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse Griep. Aangewezen werden de 60-plussers en de groep kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar. 75% van die groepen kwam op. Eind december 2009 zou de tweede ronde van vaccineren zijn, maar toen was die Mexicaanse griep al behoorlijk verdwenen en kwamen er veel minder mensen voor een vaccinatie. (Ook in landen waar niet gevaccineerd werd was de ontwikkeling van de griepcijfers overeenkomstig, dus het patroon in Nederland kwam niet primair door de vaccinaties).

Eind 2009 was de Mexicaanse griep uitbraak overal over en werd een groot deel van de vaccins, die ingekocht waren, uiteindelijk vernietigd. Op basis van het onderzoek dat ik in de maanden erna via Peil.nl onder 15.000 personen uitvoerde, rapporteerde ik de relatie tussen gevaccineerd zijn en geïnfecteerd raken. Hieronder herhaal ik delen uit dat artikel uit 2010. Het is interessant te lezen in het licht van waar we nu staan t.a.v. het vaccineren tegen Covid-19. En om te zien hoe slecht mensen worden geïnformeerd over hun reële risico’s om ernstig ziek te worden in relatie tot de eventuele nadelen van het vaccineren. Nu volgt een fragment van het artikel uit 2010. 

Een fragment uit 2010

“Eerder heb ik al geschreven over de discussie die er gevoerd is over het al dan niet laten inenten tegen de Mexicaanse Griep. Mijn grote probleem was dat er cijfermatig zo weinig beschikbaar was dat het meer een kwestie was van geloof.

Bij de discussie die in november 2009 gevoerd werd over het al dan niet laten inenten van kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar viel mij op hoe weinig cijfermatige onderbouwingen er waren. Er werd gedaan alsof het gevaar van de Mexicaanse Griep (erg) groot was en de risico’s aanmerkelijk groter waren dan de risico’s die er aan het inenten zelf verbonden zijn. Mensen die daarover twijfels hadden werden weggezet als complotdenkers of werden gelijkgesteld aan een paranoïde categorie die stelde dat er een chip of zo in de vaccinatie zat.

Voor een leek zoals ik, die zich begin november 2009  goed informeerde via het Internet, waren al een aantal dingen duidelijk:

  • De mate van besmettelijkheid van de Mexicaanse Griep bleek sterk mee te vallen, zoals in landen als Australië en Nieuw-Zeeland het geval was (waar het winter was geweest, een omstandigheid die bevorderlijk is voor het griepvirus).
  • De omvang van de sterfgevallen viel (gelukkig) mee.
  • Nergens in de wereld, behalve Nederland, werd 2 keer ingeënt.
  • Er waren maar weinig landen waar de groep van 6 maanden tot 4 jaar als risicogroep massaal werd ingeënt.

Tot zover wat ik in 2010 schreef.

Baseren op data!

In oktober 2009 was er al een studie beschikbaar over de druk op de zorg in Australië en Nieuw-Zeeland door de Mexicaanse Griep. Met de kennis van nu is het helemaal interessant om die cijfers te bekijken. De gebieden die daar onder 30 graden Zuiderbreedte lagen, hebben in 2009 ongeveer net zoveel inwoners als Nederland nu. In totaal ruim 700 mensen met de Mexicaanse Griep (H1N1) kwamen op de IC’s terecht, waarvan er 100 toen zijn overleden. Meer dan 90% van die patiënten was onder de 65 jaar. Als we dat vergelijken met Covid-19 in 2020 dan was de druk op de IC’s in het voorjaar 2020 een stuk groter met een veel zwaarder accent bij de ouderen dan met de Mexicaanse Griep. Dat moet dan samengehangen hebben met het feit dat de oudere bevolking al een forse bescherming had tegen die griep-variant in 2009, maar nog niet tegen Covid-19 in 2020.

Door gewoon goed op internet rond te kijken, wist ik in september/oktober 2009 al dat de Mexicaanse Griep – gelukkig – niet de gevolgen had als in maart 2009 gevreesd werd. Door gewoon naar de officiële cijfers te kijken, zoals die ook al in studies beschikbaar waren in oktober 2009, hadden onze gezondheidsautoriteiten dit ook kunnen weten. En op basis daarvan zou men een veel afgewogener advies moeten kunnen geven dan het twee keer tegen Mexicaanse Griep laten vaccineren van de aangegeven groepen, dus inclusief de kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar. Met een veel mildere variant als Omikron en de ruime bescherming die het overgrote deel van de bevolking al heeft, doordat ze sinds maart 2020 wel met het virus in contact zijn gekomen, zou een veel specifiekere campagne rondom de nieuwe booster in de lijn gelegen hebben.

Maar dat is niet wat er in Nederland gebeurt. De leeftijdsgrens is gewoon 12 jaar en ouder en er wordt weinig gedaan om de noodzaak voor het boosteren wat te relativeren. Maar een fors deel van de Nederlanders “stemt nu met hun voeten”, zoals de uitdrukking luidt. Maar misschien zou je dat nu moeten noemen: “stemt nu met hun armen”. Zij nemen de nieuwste booster niet. Mede beïnvloed door degenen die na hun laatste vaccinatie toch een infectie hebben gekregen. Zoals Rochelle Walensky, de Amerikaanse tegenhanger van Jaap van Dissel. Binnen 1 maand na haar 5e vaccinatie meldde ze dat ze Covid-19 had gekregen.

Bij de groep boven de 60 jaar is het aandeel opnieuw geboosterden nu ongeveer 50%. Bij de jongere leeftijdsgroepen is dat percentage een stuk lager, maar die zijn later opgeroepen. De besmettingscijfers lopen nu terug, maar er wordt al weer geschermd met een nieuwe variant. Die echter in andere landen, waar die variant al groter is, niet tot meer ernstige ziektegevallen heeft geleid. We zullen zien hoe de komende tijd het krachtenveld zich zal ontwikkelen t.a.v. het blijven onderhouden van de dreiging van Covid-19 en de afname van de gevoeligheid van de bevolking voor deze verhalen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

U heeft zojuist gelezen: “Met je arm stemmen”

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.