Geen effect meetbaar van griepvaccinatie

Op de website van het RIVM staat dat jaarlijks gemiddeld 10% van de Nederlanders griep krijgt en dat vaccinatie tegen griep de kans op griep veel kleiner maakt. Via Peil.nl zijn in de afgelopen 6 weken meer dan 15.000 mensen ondervraagd naar het gevaccineerd zijn en het oplopen van griep. Uit dit onderzoek blijkt niet dat het gevaccineerd zijn ervoor zorgt dat de kans op griep in het seizoen 2009-2010 of de laatste 3 maanden is verminderd, laat staan veel verminderd. Dat geldt voor alle onderzochte groepen, waaronder ook de kinderen van 6 maanden tot 4 jaar, die eind 2009 tegen Mexicaanse Griep massaal gevaccineerd zijn. Bij die groep gevaccineerde kinderen wordt van 26% gemeld dat ze wel griep hebben gekregen en bij de niet-gevaccineerden is dat 3% minder (23%).

Als in Nederland gedurende twee weken meer dan 50 mensen per 100.000 per week bij de huisarts met griep komen dan wordt dat als epidemie gedefinieerd (zoals op dit moment het geval is met meer dan 100 mensen per 100.000 per week). Die mensen zijn echter een fractie van de mensen die griep hebben, zoals ook het RIVM impliciet aangeeft met haar stelling dat jaarlijks gemiddeld circa 10% van de Nederlanders griep krijgt (dat percentage is namelijk 10.000 per 100.000).

In het onderzoek dat via Peil.nl onder meer dan 15.000 mensen is gehouden zegt 17% tussen juli 2009 en juni 2010 griep gehad te hebben. 15% geeft aan dat dit de afgelopen 3 maanden het geval is geweest. Daarvan geeft circa 60% aan koorts gehad te hebben en langer dan 4 dagen ziek te zijn geweest. Slechts 20% van hen geeft aan naar de dokter ermee te zijn geweest. Deze cijfers zijn in lijn met de melding van het RIVM van de 10% griepgevallen en de meldingen van de artsen. De omvang van de griep wordt dus in het onderzoek met ongeveer 50%. Maar wel is daarbij vastgesteld dat die mate van overschatting bij gevaccineerden en niet-gevaccineerden weinig verschilt.

Als vastgesteld moet worden of vaccinatie de kans op griep veel kleiner maakt dan is het noodzakelijk dat binnen homogene groepen te doen. Uit het onderzoek blijkt bij voorbeeld dat 7% van de personen boven de 60 jaar melden dat ze griep hebben gehad, terwijl dat bij de groep onder de 45 jaar 19% is. Van de ouders met kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar meldt 25% dat zij griep hebben gekregen. Onder degenen die tot de medische risicogroep behoren en worden opgeroepen om zicht te vaccineren is dat percentage 18%.   Van de Nederlanders heeft in de tweede helft van 2009 27% zich laten vaccineren tegen (Mexicaanse) griep. Als dan in ieder van de afzonderlijke groepen wordt gekeken of men meldt griep gehad te hebben dan resulteert dat absoluut niet in een onderbouwing voor het feit dat vaccinatie de kans op griep veel kleiner maakt, zoals het RIVM zegt. Hieronder een aantal van die cijfers:

 Groep

% griep onder gevaccineerden

% griep onder niet-gevaccineerden

       Medische risicogroep                   18%                      18%
       Kinderen 6 mnd.-4 jr.                   26%                      23%
               18-44 jaar                   21%                      18%
               45-54 jaar                   16%                      13%
               55-64 jaar                   11%                      12%
               65-70 jaar                     8%                        5%

Ook het onderzoek over de griepgevallen in de afgelopen 3 maanden (15% meldt griep gehad te hebben) laat hetzelfde patroon zien.

De claim van het RIVM dat vaccinatie tegen griep de kans op griep veel kleiner maakt, zoals op de website staat vermeld, wordt dus niet bevestigd door het onderzoek over de griep in Nederland in de periode 2009-2010 en de laatste 3 maanden. 

Het onderzoek sluit af met de constatering dat er jaarlijks bijna 3 miljoen mensen worden gevaccineerd met de daarbij horende kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg. Het verdient  aanbeveling verdient om via een onafhankelijk grootschalig bevolkingsonderzoek vast te stellen of deze grootschalige vorm van vaccinatie wel zinvol is. (Uit het onderzoek blijkt alleen dat bij de groep mensen die aangeeft in het leven al 10 keer griep te hebben gehad of meer de vaccinatie een positief effect heeft).

Onderzoeksrapport effect girepvaccinatie

8 antwoorden
 1. mieke2
  mieke2 zegt:

  http://www.steunhuisartsinproces.nl/

  ^^^ uyg ^^^

  up you go; marleenn’s reactie hierboven met de link naar de steun-actie voor huisarts Hans van der Linde.
  Want die dreigt anders uit het zicht te verdwijnen in het rechter menu homepage van deze website van Maurice, onder recente reacties.

  Marleen: ik doneer zelf zometeen ook. Ik heb Coutinho en z’n RIVM namelijk al wat langer in de gaten…

  Beantwoorden
 2. mieke2
  mieke2 zegt:

  Even aanhaken hier bij “RIVM”. Heb je ze weer:

  Nieuw virus onder schapen en koeien in Nederland

  Website Rijksoverheid, nieuwsbericht van 16-12

  Op basis van een eerste risicoanalyse door het RIVM wordt het risico voor de volksgezondheid gering geacht.

  Er staat daar nog veel meer in het nieuwsbericht. Misschien zal de inschatting van het RIVM op termijn juist blijken. Misschien ook niet (er is geen aangifte- noch bestrijdingsplicht in Europa, of althans nog niet).

  O.a. Wikipedia over Akabane-Virus (Schmallenberg) laat zien dat we hier voorlopig nog niet jarig mee zijn. Er lijkt nu wat meer openheid van de zijde van de overheid en z’n instellingen te bestaan, maar ik ben niet van plan om te vergeten dat zeg 10 jaar geleden werd volgehouden dat vogelpest (aviaire influenza) niet overdraagbaar was op mensen. Virussen blijven ook aan het muteren, en die sussende woorden bleken onwaar. Met heel wat doden voornamelijk in Azië, en in ons land een dode dierenarts tot gevolg…

  ‘k Geef toe: het RIVM kan op dit moment waarschijnlijk ook weinig anders zeggen. Maar het zal belangrijk zijn om te volgen wat Coutinho’s instituut daar in de nabije toekomst allemaal nog over gaat melden.

  Elléndig trouwens voor de betrokken veehouders…, en hun dieren.

  Beantwoorden
 3. mieke2
  mieke2 zegt:

  Met dank aan AgriScience, Wageningen

  New Orthobunyavirus detected in cattle in Germany
  http://www.fli.bund.de/fileadmin/dam_uploads/press/Schmallenberg-Virus_20111129-en.pdf

  Een update van november 2011 van het Friedrich Loeffler Institut.

  In Nederlandse media wordt ondertussen beschreven met welk soort van afwijkingen lammetjes hier al geboren zijn. Terwijl de lammertijd amper begonnen is.

  In Trouw van vandaag, titel “Grote zorgen over onbekend dierenvirus”, citaat:

  “Onze vrees is nu dat ook ongeboren kalveren zijn geïnfecteerd”, aldus viroloog Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen Universiteit en Research. De eerste gevallen van dergelijke misvormingen bij kalveren worden onderzocht; de uitslag is vandaag of morgen bekend.”

  En het RIVM blijft maar sussen. Dat is, met zo’n virus, m.i. totáál onverantwoord. Want ze weten immers zelf bij God niet waar dit op uit gaat draaien.

  Beantwoorden
 4. mieke2
  mieke2 zegt:

  Daar houden we ze dan aan:

  http://nos.nl/artikel/324024-meldplicht-voor-nieuw-veevirus.html
  dinsdag 20 dec 2011, 20:05

  – meldplicht;
  – voor mensen zou het virus ongevaarlijk zijn, zeggen experts;
  – strenge hygiënemaatregelen zijn dus niet nodig.

  Ben wel als een kind zo blij dat er voorlopig geen ruimingen op de agenda staan. Die krampachtige reactie met het ruimen van miljoenen en miljoenen dieren eerder de afgelopen tien jaar (MKZ, vogelpest) louter om economische redenen, dat blijft voor altijd op je netvlies staan.

  Beantwoorden
 5. mieke2
  mieke2 zegt:

  “Geen effect meetbaar van griepvaccinatie”

  Inderdaad. Desondanks blijft de overheid alleen maar denken in termen van geld, niet in termen van tegengaan van het nodeloos gif stoppen in lichamen, groot of klein.

  Mexicaanse griep kostte 340 miljoen
  NOS Nieuws 24-12-2011

  Dit valt dan weer wel op:

  Verder is er een code in de maak tegen belangenverstrengeling, om te voorkomen dat adviseurs van de overheid banden hebben met de farmaceutische industrie.

  Hoe lang mag het productieproces van zo’n gedragscode nog duren, vraag ik me dan af? Want intussen heeft op 14-12 de eerste (pro forma) zitting plaatsgehad in de rechtszaak die Coutinho en de overheid (in de rechtspersoon van het RIVM) hebben aangespannen tegen huisarts Hans van der Linde.

  Ondertussen woekert de voor ons land nieuwe dierziekte die veroorzaakt wordt door het (nu zo genoemde) Schmallenbergvirus, vrolijk voort. Maar raakt het zelfverzekerde RIVM van de arrogante Coutinho, toch wat voorzichtiger in z’n uitlatingen omtrent wat dit virus eventueel wel en niet vermag.

  Beantwoorden
 6. zilverster
  zilverster zegt:

  Welke onderzoeksmethode geeft het meest betrouwbare beeld?
  Een peiling onder mensen, waarbij wordt gevraagd of men griep heeft gehad, of een methode waarbij structureel wordt gemonitord?
  Het is van belang om na te denken over wat je het meest aanvaardbare verhaal vindt.
  Als het zo is dat je het RIVM niet gelooft omdat ze onbetrouwbaar zijn en een geheime agenda hebben is dat een straffe bewering. Daarvoor zijn ook straffe bewijzen nodig.
  Zo zal moeten worden aangetoond hoe dit precies gaat. Ik zie vooralsnog niet hoe het RIVM de kluit belazert en alleen maar bestaat om big pharma te spekken.
  Je kunt best een mening hebben, maar het is dan wel van belang dat je goed nadenkt waaróm je die mening hebt. Amen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *