Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Nieuwe ronde, nieuwe kansen? - 50126
Samenvatting van het artikel

De rioleringscijfers stijgen fors. Maar de relatie tussen die cijfers en de ziekenhuisopnames neemt verder af. Ook dat zou als gevolg dienen te hebben dat er minder aandacht aan geschonken wordt. Benieuwd hoe groot de druk gaat worden om landelijke maatregelen in te voeren.

Lees volledig artikel: Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Leestijd: 3 minuten

Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Thermometer omhoog

Deze week heeft het RIVM de thermometer een waarde omhoog gezet (van 1 naar 2). En via media-optredens worden de alarmbellen alweer geluid, zoals gisteravond Minister Kuipers bij OP1. Zowel met het advies toch maar zo snel mogelijk de booster-vaccinatie te nemen en de basismaatregelen in acht te nemen.

Ook merk je bij de vraagstelling van de interviewers een nieuwe druk om maatregelen te gaan nemen. Dat zien we hier – gelukkig – nog niet gebeuren, maar in Duitsland natuurlijk al wel. Minister Lauterbach probeert de afzonderlijke “Länder” over te halen om buiten het Openbaar Vervoer de mondkapjes (en dan niet die simpele blauwe) weer verplicht te stellen.

Weinig wordt er daar en hier gedaan om de stijging van de cijfers te relativeren, omdat anders de druk van de boodschap “neem snel de nieuwe booster” verzwakt.

Via een data-analyse van de huidige situatie zal ik tegenwicht proberen te geven.

Forse stijging

De test-cijfers zeggen niets over de ontwikkeling van de verspreiding van het virus. Nog maar een klein deel van de geïnfecteerden laat zich bij de GGD testen. Maar de ontwikkeling van het aantal virusdeeltjes in het rioleringswater is wel een goede indicator.

Als je naar de cijfers kijkt van de virusdeeltjes in het rioleringswater dan zie je dat er sinds 20 september wel weer sprake is van een sterke stijging. Op dit moment zitten we in de buurt van de waardes van de golven van eind januari en half juli. Dit is het overzicht van die rioleringscijfers van dit jaar (de Omikron-periode).

Nieuwe ronde, nieuwe kansen - 50121

Maar veel belangrijker dan deze cijfers zijn de cijfers van de opnames in het ziekenhuis. En daarbij is vooral van belang de relatie tussen het aantal mensen dat een infectie heeft gekregen en het aantal mensen dat daarvan in het ziekenhuis beland. In de onderstaande grafiek heb ik in het rood de nieuwe ziekenhuisopnames geplaatst binnen de grafiek van de rioleringswaardes.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen - 50123

Uit deze combinatiegrafiek is op te maken dat de relatie tussen de ziekenhuisopnames en de virusdeeltjes sinds mei een andere is dan in de eerste vier maanden. De ziekenhuisopnames zijn t.o.v. de viruswaardes bijna gehalveerd. We zitten nu op ruim 100 per dag en in maart was dat ruim 250 per dag. Plus als we naar de leeftijdsverdeling kijken van de ziekenhuisopnames dan zijn het er nu ook relatief meer van boven de 70 jaar dan in maart.

Nu zijn er meerdere mogelijke redenen voor die halvering. Maar het meest waarschijnlijk acht ik dat het aandeel herinfecties duidelijk aan het toenemen is en dat de ernst van de infectie bij de herinfecties nog verder afneemt. Een duidelijk bewijs van het endemisch karakter van dit virus op dit moment.

Daling

Daarnaast zien we nog iets opvallends aan die grafiek. Besef dat er in Nederland sinds februari geen maatregelen meer waren. Maar we zien dat na de drie toppen (begin februari, eind maart en half juli), de cijfers ook weer snel daalden. Deze snelle daling gebeurde zonder maatregelen en ook zonder dat de mensen weer extra voorzichtig werden.

Het wordt eens tijd dat in de media niet meer zo hijgerig wordt gedaan bij de stijging van de Coronacijfers. Er zijn andere belangrijke problemen.

En men zou zich moeten realiseren dat door dit soort berichtgeving onder een deel van de bevolking weer de angst wordt opgewekt, die niet alleen niet reëel is, maar ook niet goed is voor je welbevinden.

Ik denk echter niet dat, zeker als er geen hele andere mutaties ontstaan, de regering nu wel weer collectieve maatregelen gaat afkondigen. Maar je moet waakzaam blijven, want met de verschillende agenda’s van degenen die vaker in de media komen, weet je dat ze zullen blijven proberen via de angst in de samenleving hun agenda uit te voeren.

Want nadat men zich tot nu toe beriep op “wetenschap”, doet men het nu blijkbaar op “gezond verstand”. Want dit was de reactie van Kuipers op vragen naar aanleiding van het ontbreken van evaluaties van genomen maatregelen in Nederland.

U heeft zojuist gelezen: Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019