Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Versleten grammofoonplaten: er is weinig geleerd

Versleten grammofoonplaat - 49311
Samenvatting van het artikel

Nog steeds krijgen we hetzelfde verhaal als vorig jaar ten aanzien van de mogelijke gevaren die we in het najaar gaan lopen met stijgende cijfers. Maar omdat de andere problemen steeds groter worden, taant de aandacht.onder de bevolking. Zodat men de gevaren steeds sterker zal blijven aanzetten. Maar of men het aandurft om ingrijpende maatregelen te nemen, waag ik te betwijfelen.

Lees volledig artikel: Versleten grammofoonplaten: er is weinig geleerd

Leestijd: 5 minuten

Versleten grammofoonplaten: er is niets geleerd

Geen voortschrijdend inzicht

Door een combinatie van redenen, die op het privé-vlak liggen, was ik de afgelopen dagen niet in de gelegenheid om een nieuw artikel te schrijven. Volgend weekend daarover meer.

Maar daarnaast was het ook zo, dat de afgelopen dagen mij mismoedig maakten, omdat ik het gevoel kreeg dat noch de medici, noch de politici, noch de media in de afgelopen twee jaar echt iets geleerd lijken te hebben. Ik hoor weer dezelfde verhalen als één jaar geleden. Er is een rits aan artikelen, die ik sinds 2020 heb geplaatst, die ik zo weer kan plaatsen. Omdat er weer processen aan de gang zijn, die sterk lijken op die we in de afgelopen twee jaar hebben gezien. (Daarom zal ik inderdaad dan ook in de komende week meerdere keren een artikel uit die afgelopen twee jaar – met eventueel benodigde kleine aanpassingen – op deze site plaatsen. Omdat ze niets van hun belang verloren hebben.)

De aanhef “versleten grammofoonplaat” van dit artikel slaat op dat optreden van die medici, politici en vrijwel alle media van de afgelopen week als ze aandacht aan Corona schonken. Nu de boostercampagne per 19 september gestart is, wordt er veel aan gedaan om de angst voor Corona weer te activeren. Ja, er is in de media minder aandacht voor Corona, omdat zich grote problemen voordoen op allerlei terreinen in de samenleving. Op het vlak van inflatie, energie, voedselvoorziening en militaire dreiging lijken we een winter in te gaan die ongekend is sinds de Tweede Wereldoorlog.

Onrust

De onmacht van de politiek op zowel oude als nieuwe dossiers zal de onrust in de samenleving alleen maar doen toenemen. En dan krijgen we aan het eind van die winter maart 2023 (over 5,5 maand) ook Provinciale Statenverkiezingen waarvan het zeker zal zijn dat het de positie van de regeringspartijen in de Eerste Kamer (fors) zal doen verzwakken.

Door die andere problemen is de interesse onder de bevolking voor de mogelijke nieuwe gevaren van Corona niet groot. Daarnaast beseffen steeds meer mensen dat de huidige mutatie van het virus maar bij een zeer beperkt deel van de geïnfecteerden tot ernstige gevolgen leidt.

Dat leidt er -gelukkig- toe dat een fors deel van de bevolking de risico’s op besmetting en vervolgens erg ziek worden van Corona, de komende maanden niet hoger inschat dan die op griep of een zware verkoudheid.

Maar als je dan de diverse virologen/epidemiologen en andere medici ziet langskomen in de media dan heb je het gevoel dat ze ondertussen weinig hebben geleerd. “Voortschrijdend inzicht” is blijkbaar een begrip dat bij hun opleiding niet aan de orde is gekomen. En daarom, als ze in de media weer een platform krijgen, dan horen we weer hetzelfde riedeltje. Van Minister Kuipers (o.a. bij Jinek) en van diverse hoogleraren over o.a. mondkapjes in het OV en andere maatregelen.

En nooit een kritische vraag. Nooit wordt voorgeworpen waarom in een aantal andere landen de leeftijdsgrenzen van de nieuwe vaccinatie heel anders zijn dan in Nederland. Nooit de cijfers die vanuit andere landen beschikbaar komen, zoals o.a. uit Vlaanderen en diverse andere studies die aantonen dat in de ziekenhuizen en onder de overlijdensgevallen het aandeel gevaccineerden weinig verschilt van de vaccinatiegraad in dat land per leeftijdsgroep. En als er iets wordt gezegd over het feit dat velen nu al Omikron hebben gehad, dan is het standaard antwoord dat vaccinatie ook dan nog een extra bescherming biedt.

En altijd is het vaccin veilig en effectief. Dat voor nogal wat leeftijdsgroepen inmiddels het rendement van het vaccineren niet opweegt tegen de nadelen (waarbij we die op langere termijn nog niet kennen) wordt in de media niet besproken en op sociale media regelmatig gecensureerd.

Dalend enthousiasme voor vaccinatie

Uit de vaccinatiecijfers in de eerste twee weken (voor zover ze beschikbaar komen) merk je dat zelfs de oudste groepen Nederlanders die nu aan de beurt zijn, sterk aarzelen om zich te laten prikken. Dat zal met de jongere groepen nog meer het geval zijn. Dus je kunt verder verwachten dat er alles aan gedaan zal worden om die mensen toch naar de prik-locaties te krijgen. Met nieuwe bangmakerijen, zoals het zwaar opspelen van LongCovid, dat bij Omikron beduidend minder voorkomt dan bij de eerste varianten. En ik ben erg bang dat men ook de stijgende Coronacijfers in de komende tijd in de media zwaar zal gaan inzetten, omdat het bij die agenda past.

Dat is triest, omdat het voor de volksgezondheid ook fijn zou zijn, als mensen niet nodeloos bang worden gemaakt. Daar zouden de mensen die bezig zijn met de volksgezondheid nu juist de nadruk op moeten leggen in de Corona-fase waar we inmiddels in beland zijn.

Maar erger is het als ze bepleiten bepaalde maatregelen toch weer in te voeren: mondkapjes en 1,5 meter komen weer langs. En het nutteloze Coronatoegangsbewijs zie je als mogelijke maatregel toch weer opduiken.

Mijn gevoel zegt me dat, hoewel op allerlei manieren geprobeerd zal worden de angst voor Covid aan te wakkeren, men geen beperkende maatregelen zal gaan afkondigen die voor iedereen zullen gelden. Deels omdat ze weten dat dan steeds minder mensen zich aan die maatregelen zullen houden, en deels omdat ze wel beseffen dat het een extra belasting zal zijn voor een bevolking die toch al tegen nogal wat nieuwe problemen aankijkt.

En we zullen naast Corona in het najaar en de winter nu ook wel weer griep gaan krijgen. Dat lijken de ontwikkelingen van het Zuidelijk halfrond wel te indiceren. Ook dat zal zorgen voor extra druk in de zorg en de vraag is hoe men dat dan zal gaan tackelen met de toenemende problematiek van personeelstekorten.

Juist daarom zou het zo fijn zijn als er nu eens deskundigen opstaan die in de media een veel gematigder geluid zouden laten horen. Een geluid, dat de angstigen minder bang zal maken en de anderen meer hoop zal geven op een normalisatie van de situatie. Want ik weet hoezeer er van veel medici achter de schermen al wel dat gematigde geluid klinkt, maar dat men nog steeds bang is voor de gevolgen als ze dat kenbaar maken. En als ze al de moed hebben om ermee naar buiten te gaan ze er in de media ook amper ruimte voor zouden krijgen.

Tel onze zegeningen

Maar laten we ook onze zegeningen tellen. Vandaag is in Duitsland de wet in werking getreden, waardoor tot aan begin april diverse maatregelen of al geactiveerd zijn of snel geactiveerd kunnen worden. In het openbaar vervoer is een FFP2 mondkapje verplicht. Dat is het mondkapje dat Minister Lauterbach hier draagt.

Versleten grammofoonplaat - 49310

En je kunt er zeker van zijn dat die Minister Lauterbach er alles aan zal doen de angst onder de bevolking zoveel mogelijk te blijven aanwakkeren. Besef dat in die wet ook staat dat in de eerste drie maanden na de vaccinatie je dan niet onderhevig bent aan de dan geldende maatregelen.

In Californië is het ook bal. Op veel plekken nog een mondmaskerverplichting. Daar is ook net een wet van kracht geworden waardoor doktoren streng gestraft kunnen worden als ze “valse informatie” verspreiden over vaccinaties en behandelmethodes. En we weten inmiddels wat die “valse informatie” inhoudt. Dat was bijvoorbeeld de eerste helft van 2021 als je zei dat na vaccinatie je nog besmet kon raken en anderen kon besmetten.

En over Canada zullen we het maar helemaal niet hebben.

Nog meer dan de afgelopen twee jaar gaat het erom dat u zelf goed blijft nadenken, dat u zich goed blijft informeren en dan de keuzes maakt die het beste bij u passen. In de komende dagen zal ik op deze site via het nogmaals plaatsen van relevante artikelen u daarbij proberen van dienst te zijn.

U heeft zojuist gelezen: Versleten grammofoonplaten: er is niets geleerd.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665