Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een inspirerende plek, gebaseerd op creativiteit, principes en ondernemerschap

Een inspirerende plek, gebaseerd op creativiteit, principes en ondernemerschap - 48904
Samenvatting van het artikel

Een bijzonder positieve ervaring afgelopen zondag. Niet alleen de Tegenwind bijeenkomst zelf, maar ook de inspirerende plek waar de bijeenkomst plaatsvond.

Lees volledig artikel: Een inspirerende plek, gebaseerd op creativiteit, principes en ondernemerschap

Leestijd: 3 minuten

Een inspirerende plek, gebaseerd op creativiteit, principes en ondernemerschap

Tegenwind bijeenkomst

Zondag was de Nederlandse Tegenwind – bijeenkomst. Na een eerdere succesvolle bijeenkomst bij Brasschaat in België was deze nu vlak bij Delft.

Men kwam van heinde en verre om degenen die aan de eerste zes Tegenwind-documentaires meededen en de makers te ontmoeten. Er was een forumgesprek en na afloop werden er in het boek, dat gemaakt is van de documentaire, door ons allen handtekeningen geplaatst. Dat laatste duurde lang, maar dat had een fijne reden. Want iedereen wilde wat persoonlijks tegen ons zeggen en aangeven hoe belangrijk zij de documentaires vonden. Velen gaven mij ook aan trouwe lezer te zijn van deze site en er veel steun aan gehad te hebben.

Het gaf iedereen het gevoel dat men niet alleen stond en dat er anderen waren, die zich niet zomaar klakkeloos neerlegden bij alles wat de autoriteiten zeiden en ons oplegden. Tijdens het forum heb ik het als volgt onder woorden gebracht.

Elke keer als we met de zes betrokkenen en de makers bij elkaar zijn voelt het als een warme douche. Terwijl we elkaar voor het eerst rond 1 juli 2021 in Spanje hebben ontmoet, voelt het alsof het vrienden zijn die ik al vijftig jaar ken. Terwijl we op veel punten qua persoonlijkheid verschillen en ook niet over ieder onderwerp exact hetzelfde denken, is de gemeenschappelijke noemer dat we ons blijven uitspreken, welke gevolgen dat ook heeft. Dat we de waarden, die vóór 2020 zo belangrijk waren in de wetenschap, media, bij het debat en ten aanzien van de mensenrechten, ook nu willen beschermen. Hoe achteloos er ook door velen mee is en wordt omgegaan.

Nog een heel bijzondere ervaring

Maar zondag bracht nog een heel bijzondere ervaring en daarom schrijf ik dit stukje nu ook op. De bijeenkomst was in Schipluiden op een heel bijzondere plek, waar ik vooraf nog nooit van had gehoord. Toen we, in de regen en met harde wind, aan kwamen rijden zag ik alleen een kerkje met een restaurant erachter.  Ik begreep toen nog niet dat het een onderdeel was van een veel groter complex “Op Hodenpijl”. In het centrum ervan staat een prachtig gerestaureerde Kerk uit 1840. Diverse oude gebouwen hebben een nieuwe functie. En op het uitgestrekte terrein wordt het eten, dat in het restaurant wordt opgediend en in de winkel ernaast verkocht, biologisch verantwoord verbouwd.

Een inspirerende plek, gebaseerd op creativiteit, principes en ondernemerschap - 48902

Daarnaast zijn er op verschillende plekken op het terrein bijzondere plekken gecreëerd voor speciale activiteiten om je meer één te voelen met de natuur.

15 jaar geleden is het echtpaar Post dit project gestart en zij hebben dat gedaan met een bewonderenswaardige combinatie van principiële uitgangspunten, creativiteit en ondernemerschap. Om daar een goede indruk van te krijgen raad ik u aan hun site wat uitgebreider te bekijken.  

Ook hun dochter is met een bijzondere activiteit gestart. Acht jaar geleden schoolde ze om tot imker en is ze kort erna gestart met een heel bijzonder bedrijf  “Honey Highway”. Het doel is om de biodiversiteit te verhogen om op zo veel mogelijk plekken langs snelwegen, spoorwegen, bermen en langs bedrijfsterreinen planten te zaaien, die ervoor zorgen dat bijen daar kunnen leven en dus ook hun belangrijke taak van het verspreiden van stuifmeel kunnen uitvoeren. Dit korte artikel in het AD in 2019 beschrijft het werk goed. En hier is een goede indruk te zien van het werk dat ze doet met haar bijen vanuit het landgoed zelf.  En op de homepagina van Honey Highway treft u diverse video’s aan van reportages die over haar en haar projecten op tv zijn geweest.

Idealen

Nu zult u denken, dat ik hier een soort reclamespot maak voor de activiteiten bij Op Hodenpijl en het bedrijf Honey Highway, maar dat is niet waarom ik dit stuk ben gaan schrijven.

Het werkgebied van het echtpaar met het hele terrein en dat van hun dochter is er één die in mijn dagelijks leven buiten mijn blikveld valt. Het betreft ook geen werkgebied waar ik veel over nadenk of waarin ik me echt verdiep. Maar toen ik daar ter plekke was en de betrokkenen ontmoette, inclusief de enthousiaste medewerkers, straalde het iets heel bijzonders uit. Hoe idealen op een creatieve manier omgezet werden in een bijzonder project/ ondernemingen, die enerzijds veel mensen gelukkig maken en anderzijds heel zorgvuldig omgingen met zowel de natuur als de historie.

Ze vertelden me ook een aantal grappige anekdotes over hoe ze met hun restaurant zorgden dat zij in de periode dat er allerlei restricties waren opgelegd, toch geen onderscheid maakten tussen wie dan ook bij hen op bezoek wilde komen.

Pioniers, die een voorbeeld kunnen zijn voor velen. Lichtende voorbeelden die we, zeker in deze tijd, goed kunnen gebruiken. En daarom deze beschrijving van mijn ervaring afgelopen zondag.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

U heeft zojuist gelezen: Een inspirerende plek, gebaseerd op creativiteit, principes en ondernemerschap

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.