Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Werkt de angstknop nog wel bij een volgende “golf”?

Werkt de angstknop nog wel bij een volgende “golf”? - 44542
Samenvatting van het artikel

Een aankomende golf ziet er heel anders uit als je op het strand ligt of op een hoge duintop staat. En dan werkt de angstknop ook verschillend. Op dat punt zal het najaar van 2022 toch anders zijn dan die van 2021 en 2020.

Lees volledig artikel: Werkt de angstknop nog wel bij een volgende “golf”?

Leestijd: 5 minuten

Werkt de angstknop nog wel bij een volgende “golf”?

Fascinerende tegenstellingen

Om me breed te informeren volg ik op Twitter rondom Covid-19 mensen met zeer uiteenlopende opvattingen. Het is fascinerend om daarbij vast te stellen hoe tegengesteld – ook onder medici en professoren – de opvattingen zijn.

Dat was ook weer opvallend rondom de toelating van Covid-vaccinaties voor kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar in de VS. De medicus Dr. Leana Wen, die ook schrijft voor The Washington Post, meldde in die krant daar dolblij over te zijn, omdat ze “eindelijk haar kinderen de bescherming kon bieden waar ze wanhopig naar op zoek was” (een letterlijk citaat).

Maar je komt ook in de VS doktoren tegen die volledig aan de andere kant van het spectrum staan. Die heel kritisch zijn over het toelatingsproces van dit vaccin voor jonge kinderen en aangeven dat de onderzoekcijfers ervan eerder tot de conclusie zouden moeten leiden dat je het niét zou moeten doen. Deze (Engelse) arts legt dat uit:

🧵 1/ Dr Clare Craig explains why the FDA should NOT have granted approval for roll-out in the 6 month to 4 yr old children cohort

This trial should have been deemed null and void. The regulators are failing to do their job.

Share widely & follow @hartgroup_org for updates pic.twitter.com/jnfojQ8gCH

— HART (@hartgroup_org) June 16, 2022

Duitse voorbereidingen

In Duitsland  is de regering, onder leiding van Minister Lauterbach, volgens dagblad Die Welt plannen aan het voorbereiden om tussen oktober en Pasen overal mondkapjes verplicht te laten zijn.

Bundesregierung erwägt generelle Maskenpflicht ab Oktober https://t.co/QByFKyOfUR pic.twitter.com/gi0YvCGAv9

— WELT (@welt) June 17, 2022


Deze Amerikaanse IC-kinderarts kreeg onlangs een baby, die vanaf ongeveer zijn geboorte vrijwel overal een mondneusmasker draagt. En dit is de buggy die hij heeft gemaakt om zijn kind tegen Covid te beschermen, uitgerust met een speciaal HEPA-filter.

Werkt de angstknop nog wel bij een volgende “golf”? - 44538

Fascinerend

Het is fascinerend hoe tegengesteld opvattingen zijn tussen de verschillende professionals. En als je de reacties ziet onder dit soort berichten dan zie je dat onder de bevolking die tegenstellingen nog groter en heftiger zijn. Daarbij is de invloed van degenen, die veel in de media zijn en op belangrijke politieke posten zitten, groot. Er zijn veel meer Duitsers die op dit moment mondneusmaskers dragen dan in Nederland, met dank aan Minister Lauterbach. En er zijn grote verschillen in opvattingen tussen bewoners van Californië en Florida over het gevaar van Covid-19 en de bestrijdingsaanpak.

Iedereen die denkt dat mensen met sterk tegengestelde standpunten omgeturnd kunnen worden door onderzoeken, studies of ervaringen, die vergist zich. Iedereen die roept dat er toch onmiskenbare objectieve feiten zijn over de ernst van Covid-19, de omvang van LongCovid en de veiligheid of het gevaar van vaccinaties, vergist zich.

Het is verbluffend hoe vaak er geschermd wordt met “Science”/”Wetenschap”, terwijl de ratio compleet wordt overheerst door emotie.

En hoe daarbij data steeds minder blijken te zeggen, omdat bij de verzameling en presentatie ervan, de emotie die men heeft of ermee wil opwekken, een grote rol speelt.

Wat is een “golf”?

Alleen al het woord “golf” heeft daardoor een lading gekregen, die sterk verschilt naar gelang je eigen positie met betrekking tot angst voor een besmetting met Covid-19.

Zo is het woord weer opgedoken nu in Nederland de verspreiding van het virus lijkt toe te nemen. Meer virusdeeltjes in het rioolwater, meer positieve testen bij de GGD. Ook in diverse andere landen is dit verschijnsel vastgesteld, hetgeen lijkt samen te hangen met een nieuwe Omikron-mutatie.

Portugal (een land met het hoogste percentage gevaccineerden) is ons sinds begin mei voorgegaan. Maar sinds een week is daar weer een daling ingezet. Iets wat ook al weer in Zuid-Afrika het geval is, waar het zelfs winter is.

En als je naar de ontwikkeling van de ziekenhuis-/IC-opnames kijkt in verschillende landen met recente stijgingen van infecties, dan zien we daar geen verontrustende ontwikkelingen.

Kortom: ja, het lijkt erop dat in Nederland een stijging is van de verspreiding van het aantal infecties met Covid-19 maar dat zal in de zomer niet tot een grote toename van patiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s leiden.

Schiphol

Dat staat los van een veel groter probleem dat zich aandient en lijkt op datgene wat zich sinds eind april op Schiphol afspeelt. Er zijn met name te weinig beveiligers actief om de handbagage te controleren, zodat de rijen daarvoor soms astronomische vormen aannemen. En dat wordt dan met name toegeschreven aan de grote reislust van Nederlanders, terwijl het vrijwel alleen komt door de beschikbare mankracht. (En die is mede gevolg van het beleid dat men tijdens Corona de mensen niet heeft kunnen/willen doorbetalen).

En zeker omdat we op het terrein van de capaciteit van de zorg en op de IC’s in het kader van de planning op middellange termijn niets doen, zou het mij niet verbazen als er nog voor het eind van het jaar, of dat nu door Covid-19, influenza of een ander virus komt, forse tekorten aan capaciteit ontstaan in de ziekenhuizen.

Het gaat daarbij, om de beeldspraak van “golven” door te zetten, niet zozeer om de hoogte van de golf, maar om de hoogte van de zeewering, die bepaalt of die golf schade aanbrengt of niet.

En als je op het strand ligt ziet een golf er veel angstaanjagender uit dan als je op een hoge duintop staat.

Werkt de angstknop nog?

In de afgelopen twee jaar hebben we kunnen zien hoe een groot deel van de bevolking de overheid  steunde bij het nemen van maatregelen, die twee jaar daarvoor nog ondenkbaar waren. Een avondklok, een lockdown, het sluiten van scholen. En dat kwam vooral omdat meerderheden bang waren voor het virus en dachten dat die maatregelen het risico om besmet te raken sterk verminderde.

Men liet zich vaccineren met vaccins, die niet met alle nodige voorzorgen op op de markt waren gekomen, voorzorgen die daarvoor wel bij de introductie van nieuwe medicijnen werden toegepast. Men vond dat risico, voor zover men dat besefte, kleiner dan het risico om besmet te raken en daar langdurig de negatieve effecten van te ervaren of meer.

Maar als in het najaar de druk op de zorg fors toeneemt (en dat is altijd het geval bij de naderende winter) is het de grote vraag in hoeverre die angstknop nog werkt om landelijke maatregelen in te voeren die we sinds eind februari al niet meer kennen.

We hebben allemaal Covid-19 doorgemaakt en/of kennen mensen om ons heen, die dat hebben ervaren. Vaak met (zeer) beperkte symptomen. We zijn ons ook steeds meer bewust van het feit dat, ook als je geboosterd bent, je nog steeds besmet kunt raken.  En dat de bescherming korter en minder is als de vierde, vijfde of zesde vaccinatie wordt toegediend.

Genuanceerd beeld

Er sijpelen ook  steeds meer berichten in de traditionele media door, die een meer genuanceerd beeld geven van Covid als ziekte en de vaccins als veilige redding. Dus er zullen minder mensen nog aangesproken kunnen worden op het angst-element.

Ja, het is zeker dat onze usual suspects in het najaar weer komen opdraven (denk aan Bonten en Osterhaus en andere OMT-leden) om op het aanstormend gevaar te wijzen. En er zal ook weer druk komen vanuit delen van de bevolking om maatregelen te nemen.

Maar ik vraag me af of dit echt nog wel zal gaan werken en we gedwee nieuwe algemene maatregelen zullen ondergaan. Zoals 1,5 meter afstand, mondkapjes binnen, etc. Laat staan dat we gedwee de beperkingen zullen accepteren in ons reis-, winkel en ontspanningsgedrag.

Want ook de diverse sectoren die in de plannen van VWS een eigen verantwoordelijkheid krijgen, zullen zich sterker verzetten tegen het soort beperkingen die we van vorig jaar kennen.

Want als de druk op de zorg groot wordt in het najaar zal er, veel meer dan de afgelopen twee jaar, naar de regering worden gewezen, die heeft nagelaten om de capaciteit van de zorg te verhogen of goede noodplannen voor te bereiden en te implementeren.

En dat zal tot een extra vertrouwenscrisis leiden, in een tijd waarin dat vertrouwen toch al wordt ondergraven door het beeld dat men van de overheid heeft rondom het oplossen van een steeds langer rijtje van problemen in onze maatschappij.

Een extra vertrouwenscrisis, die in maart 2023 tot een samenstelling van de Eerste Kamer zal kunnen leiden, die de slagkracht van het bestuur verder zal doen afnemen, met alle gevolgen van dien.

U heeft zojuist gelezen: Werkt de angstknop nog wel bij een volgende “golf”?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik dan hier. Dank u wel. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.