Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

We’re f@cked deel 2: Gevangen in de Corona-mallemolen

We’re f@cked deel 2: Gevangen in de Corona-mallemolen - 22325
Samenvatting van het artikel

We zien het al gebeuren in landen als Israël en IJsland. Bijna volledig gevaccineerd, toch weer stijgende cijfers, en maatregelen worden weer ingevoerd. Het is de Corona-mallemolen, waar we rondjes in draaien en die niet af te remmen lijkt.

Lees volledig artikel: We’re f@cked deel 2: Gevangen in de Corona-mallemolen

Leestijd: 3 minuten

Dit is deel 2 van deze serie. Deel 1 ging over de ziekenhuiscapaciteit.

De Coron-mallemolen draait maar door

Sinds maart 2020 zitten we in Nederland gevangen in een soort Corona-mallemolen. Soms draait die snel (de cijfers gaan omhoog) en moeten we ons stevig vasthouden om er niet uit uit te vallen (maatregelen worden genomen)  en ons daarbij zwaar te verwonden (ernstige vorm van Covid-19 krijgen).

En soms draait die steeds langzamer. Dan wordt geroepen dat als we allemaal blijven zitten (ons laten vaccineren) dat de mallemolen dan zal stoppen (immuniteit wordt bereikt). Vervolgens kunnen we ons opmaken om eindelijk uit te stappen. Maar dan begint de draaimolen toch weer sneller te draaien (want cijfers lopen weer op) en begint alles weer opnieuw.

Als we naar de Corona-mallemolens in andere landen kijken, dan zien we in de meeste landen vergelijkbare patronen. Soms draait een molen daar sneller en soms draait die langzamer. De mensen in de draaimolens lijken weinig plezier te hebben. Velen zie je met angstige gezichten zitten. Maar wel lijken ze heel dankbaar te zijn dat degenen die de draaimolens besturen ervoor zorgen dat andere mensen op de mallemolens op hun plaatsen blijven zitten.

Er zijn sommige mallemolens, die inmiddels stil staan. Maar er is blijkbaar weinig behoefte bij degenen die in de Nederlandse draaimolen zitten, om te leren hoe ze dat gedaan hebben.

De motor van de mallemolen

Als er niet iets ingrijpends gebeurt zal de mallemolen nog heel lang blijven draaien. Want als je wereldwijd kijkt en zeker in landen waar de vaccinatiegraad heel hoog is (neem Israël en IJsland) zie je wat er gebeurt en ook waarom. Namelijk dit:

  1. Ook als de vaccinatiegraad heel hoog is, zien we op sommige momenten (forse) stijgingen van positieve testen. Dat kan zowel komen door nieuwe varianten als het afnemen van de bescherming die vaccinatie biedt. Daarbij blijkt dat bij een deel van de gevaccineerden er – ook kort na de vaccinatie – wel sprake is van besmet kunnen worden en anderen kunnen besmetten.
  2. Daar waarbij landen na de vaccinatiedoelen behaald te hebben, het overgrote deel of zelfs alle maatregelen hadden afgeschaald, zien we dat nadat de cijfers weer gingen stijgen, er toch weer maatregelen werden ingevoerd.

Boostershots

Factor 1 is de motor van de mallemolen. En omdat, zo is de verwachting, er nieuwe varianten ontstaan, en de tijd per definitie zal verstrijken, zal er periodiek de drang komen om (weer) maatregelen te nemen. En komt de molen niet meer tot stilstand.

In sommige landen heeft dat al geleid tot het aanbieden van 3e, zogenaamde booster shots, maar ook daarvan is de vraag of die ook niet na een tijd of bij nieuwe varianten, minder effect zullen gaan geven. Terwijl vaak de natuurlijke immuniteit genegeerd wordt ook.

Daarbij is het natuurlijk ook opmerkelijk dat men t.a.v. de cijfers, waarop men reageert, regelmatig de doelpalen verzet: “het aantal positief getesten”,  “het percentage positief getest”, “het aantal patiënten in de ziekenhuizen”, “het aantal patiënten op de IC’s”, “het aantal overlijdensgevallen”.

Stopt die mallemolen ooit?

Maar wat helemaal verbazingwekkend is: elke relativering is verdwenen. Hoe verhouden de risico’s van Covid-19 met die van andere ziektes? Terwijl we aanvankelijk het gevoel kregen dat we gevaar liepen à la Ebola, weten we niet alleen dat die cijfers ook al in voorjaar 2020, minder dramatisch waren dan Ebola, maar dat die cijfers nu zeker in de buurt liggen van een normale griepepidemie (zie deze recente cijfers uit Spanje met de Deltavariant).

Maar door een combinatie van redenen, die ik al vaak heb beschreven, blijven velen volledige gericht op Covid-19 en de mogelijke gevaren. Zoals Prof. Desmet al gezegd heeft, het lijkt sterk op een vorm van hypnose (hij noemt het massavorming). Dit is mijn interview met hem uit januari jl.

Je kunt wel op rationele manier beschrijven hoe deze mallemolen tot stilstand gebracht kan worden, maar zolang die vorm van hypnose blijft bestaan, is er voldoende brandstof om de draaimolen (nog lang) te laten draaien.

Ik ben bang dat het wachten is op iets heel onverwachts en heel ingrijpends, waardoor velen abrupt wel uit die hypnose zullen ontwaken en er leiders zullen opstaan, die de gevangenen uit de draaimolen zullen halen.

Om te lachen en te huilen

Om dit sombere verhaal af te ronden laat ik nu een staaltje van zwarte humor zien, die in het verlengde ligt van dit verhaal. Het is natuurlijk absurdistisch, maar er zit zeker -helaas- een grond van waarheid in. (Vrij naar @prof_freedom)

We’re f@cked deel 2: Gevangen in de Corona-mallemolen - 22327

U heeft zojuist gelezen: We’re f@cked deel 2: Gevangen in de Corona mallemolen.

Wat wij als maurice.nl onverminderd zullen blijven doen, is een belangrijk steentje bijdragen aan het tot halt brengen van de Covid-19 mallemolen. Daarvoor vragen wij van u af en toe een kleine, vrijwillige bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.