Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 3 juli 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 3 juli 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 3 juli 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 3 juli 2021 – de cijferchaos neemt toe

De cijferchaos neemt toe

Als je alleen naar de GGD-cijfers kijkt van afgelopen donderdag dan zie je een forse stijging van het aantal positieve testen en het aandeel positieve testen t.o.v. de week ervoor. Ongeveer 19000 mensen die zich hebben laten testen en het aantal positieve testen gaat van 586 naar 1019. En het RIVM meldt ruim 1100 positieve testen.

Maar als je probeert na te gaan waardoor dat komt dan valt deze tweet op van Jeroen van Leuken, die vanuit VWS verantwoordelijk is voor het Coronadashboard.

Covid Dagcijfers 3 juli 2021 - 21332

En dat houdt dus in dat bij alle gemelde positieve testen van de GGD die van Testen voor Toegang eraan wordt toegevoegd. Zodat het percentage dat de GGD nu oplevert (5,2%) eigenlijk niets zegt, omdat het aantal personen dat zich heeft laten testen veel hoger is.

Want als je naar de site van Open Nederland gaat dan zie je o.a. dit:

Covid Dagcijfers 3 juli 2021 - 21333

Nog niet meegenomen

Alleen al afgelopen weekend zouden er circa 130.000 mensen zich hebben laten testen. En de positieve uitslagen worden doorgegeven aan de GGD’s.

Maar dat is nog niet meegenomen in de overzichten, zodat het percentage nu helemaal niets meer zegt. Want als het zo zou zijn dat afgelopen donderdag bij testen voor toegang 100.000 mensen zijn getest en daar 0,4% van positief was (even een aanname voor de berekening) dan zijn er alleen op die wijze al 400 positieve testen in de cijfers van de GGD terecht gekomen.

En dan zou op basis van 120.000 getesten we komen op ruim 1000 positief en zitten we onder de 1%. Maar dat is ook een onzin-berekening, waarmee ik wil aangeven dat dit percentage positief eigenlijk niets meer zegt op deze manier. (Terwijl het percentage positief wel een soort indicator is voor de WHO en het RIVM).

Dat zegt niets

Door dat Testen voor Toegang neemt het aantal positief getesten in Nederland duidelijk toe, terwijl dat niets hoeft te zeggen over hoe het virus zich onder de bevolking verspreidt.

Kortom: de cijfers van de positieve testen zijn een chaos en het lijkt erop, gezien de tweets van Van Leuken, dat men nog aan het nadenken is bij RIVM, VWS hoe men daar nu mee omgaat. Het benadrukt nog een keer het belang van het verzamelen van informatie onder iedereen die zich laat testen, zoals ik al sind juni vorig jaar heb aangegeven.

We kunnen vooralsnog alleen maar iets zeggen op basis van de ziekenhuisopnames en die blijven zich gunstig ontwikkelen.

Totdat we t.a.v. het effect van Testen voor Toegang en de verantwoording van de cijfers niet meer informatie hebben, zullen we de dagcijfers met groot voorbehoud rapporteren. We hopen dat dinsdag in het RIVM meer informatie staat (omdat daarin wel de info zal komen te staan, hopelijk, over de impact van Testen voor Toegang, op de cijfers).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 3 juli 2021 – de cijferchaos neemt toe.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.