Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Home » COVID-19 » Spreken Rutte en De Jonge nog met elkaar?

Spreken Rutte en De Jonge nog met elkaar?

Foto: epa08405843 Dutch Prime Minister Mark Rutte (L) and Minister of Health, Welfare and Sport, Hugo de Jonge speak during a press conference in The Hague, Netherlands, 06 May 2020, after a consultation with the Ministerial Crisis Management Committee (MCCb) about the emergency measures due to the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/BART MAAT OPTIONAL SOURCE

Samenvatting van het artikel

Premier Rutte had in eindejaarsinterviews aangeven ventilatie belangrijk te vinden. Maar Minister de Jonge schrijft in een brief van 15 januari dat het minder belangrijk is dan bijvoorbeeld handen wassen of je neus snuiten met een papieren zakdoekje. Lees maar zelf.

Lees volledig artikel
Leestijd: 2 minuten

Kort voor Kerst noemde Premier Rutte mij in twee eindejaarsinterviews. Dit zei hij toen:

Vandaag ontving ik een brief, die Minister de Jonge op 15 januari jl. had gestuurd naar iemand, die hem o.a. vroeg waarom hij bij persconferenties niet over ventilatie sprak. Dit is dan zijn argument om het niet te doen:

Eigenlijk weet ik niet waar ik beginnen moet als ik anno januari 2021 het bovenstaande teruglees in een brief van de minister, die de centrale bestuurder bij ons Covid-19 beleid is. Zowel dit fragment als de rest van de bewoording van deze brief is exact de stellingname van Van Dissel en het RIVM van de afgelopen 10 maanden.  En wat voor betekenis hadden dan de woorden ‘Moeten we niet vergeten, goed naar de ventilatie kijken’ van Premier Rutte in december?

Als ik alle linkjes zou willen plaatsen naar artikelen in mijn blog, die laten zien hoe inmiddels vrijwel wereldwijd onderkend wordt dat de grote druppels bij het verspreiden van het virus niet dominant zijn, dan zou dit artikel een heel boekwerk worden. Het is eigenlijk te gênant voor woorden dat dit de opstelling is van de autoriteiten in Nederland t.a.v. de bestrijding van het virus.

En dan wel steeds klagen over het feit dat de Nederlanders zich niet goed aan de maatregelen houden. Waarbij men niet wordt onderkend dat men bij die maatregelen een hele belangrijk verspreidingsweg compleet negeert. Lees daar ook nog maar eens het artikel van vandaag in het AD over, waarin wetenschappers met klem aandacht vragen voor de juiste luchtvochtigheid binnenshuis als bestrijding van het virus. Bij te lage luchtvochtigheid blijft het virus namelijk veel langer zweven en kan men geïnfecteerd worden door het virus gedurende langere tijd in te ademen.

Als u op de onderwerpen “luchtvochtigheid” of “ventilatie” wilt zoeken op deze site, dan komt u bij ieder van deze woorden meer dan 100 artikelen tegen.  Dit is de serie van luchtvochtigheid.  En  dit is die van ventilatie. Mocht u wat meer willen weten over papieren zakdoekjes en vaak uw handen wassen, dan verwijs ik u naar de site van het Ministerie van VWS en het RIVM.  Dit zijn de 91 treffers van papieren zakdoekjes bij het Ministerie van VWS .

Steun deze site in onze strijd om onderwerpen als ventilatie en luchtvochtigheid wél tussen de oren van Minister De Jonge te krijgen. Klik dan hier.

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

  • MEER OVER
BEKIJK OOK