Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM zeggen vrijwel niets

De dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM zeggen vrijwel niets - 11668
Samenvatting van het artikel

De dagcijfers van het RIVM zijn niet actueel en kunnen per dag varieren door de discipline van het melden. De reproductiefactor is 2- dagen oud. Het is alsof je met een blinddoek op een snelweg rijdt.

Lees volledig artikel: De dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM zeggen vrijwel niets

Leestijd: 3 minuten

Elke dag worden bij de nieuwsprogramma’s en de talkshows de dagcijfers van het aantal positief getesten besproken. Gisteren waren de cijfers weer 600 hoger dan de dag ervoor. En de hoop op de stabilisatie die de dagen ervoor werd getoond, was weer verdwenen. Maar als je echt zou weten hoe de dagcijfers tot stand komen, dan weet je niet of je hard moet lachen of nog harder moet huilen.

Een fors deel van de cijfers is ouder dan gisteren

De cijfers die je per dag hoort of ziet zijn de cijfers, zoals die tot die ochtend bij het RIVM gemeld zijn. Het sleutelwoord is gemeld.  Maar dat betekent niet dat dit testen zijn, die dan ook de dag ervoor zijn uitgevoerd!

Dagelijks wordt de database van de binnengekomen uitslagen beschikbaar gesteld. En dankzij Marino van Zelst en Edwin Veldhuizen zijn die data te bekijken en te analyseren. Per positieve test staat in de database een datum aangegeven. Dat kan dan betreffen de datum dat de uitslag aan de GGD is gemeld, of de eerste ziektedag of het moment waarop de labuitslag bekend was. Uit de volgende grafiek is te zien welke data je per dag dan in de database ziet.

De dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM zeggen vrijwel niets - 11664

Verschuivingen

Hieruit is bijvoorbeeld  op te maken dat op 10 oktober 40% van de gemelde data de laatste 2 dagen betreft. Maar op 19 oktober is dat slechts 24%.

Van de data van gisteren is van 32% de vermelde datum 1 week of ouder.

Dus de verschuivingen per dag, die je  hoort, kunnen sterk samenhangen met de snelheid waarmee de data van de laboratoria en de GGD’s in het bezit komt van het RIVM. En de ene dag kan dat sneller gaan dan de andere. Daardoor is eigenlijk pas na ongeveer 1 week  meer te zeggen over de cijfers per dag. Ik denk dat we op dit moment pas wat kunnen zeggen over het echte aantal positieve testen van 14 oktober. En die mensen zouden dan rond 8 à 9 oktober besmet zijn. Dat is het moment waarop de overheid de nieuwere maatregelen heeft aangekondigd.

Een extra complicatie van het analyseren is dat het aantal testen per dag (sterk) toeneemt. In de afgelopen 21 dagen is het aantal testen per dag circa 50% gestegen. Globaal kun je dan zeggen dat als 21 dagen geleden het aantal positieve testen 5000 was nu ongeveer 7500 testen positief zullen zijn, zonder dat er sprake is van een stijging van het percentage positieve testen. En om hoeveel testen het betrof krijg je ook niet per dag te horen.

Kortom: die dagcijfers zeggen vrij weinig.

Niet of de afgelopen week het aantal besmettingen is toegenomen of afgenomen, laat staan of dat gisteren wel of niet is gebeurd. De weekrapportage van het RIVM, die op dinsdag verschijnt, zegt wel wat meer. Maar ook daar zie je dat de data van die afgelopen week niet compleet zijn.

Bij het gebruik van de reproductiefactor zie je dat nog sterker. We horen nu dat de reproductiefactor 1,22 zou zijn. Maar besef dan dat het gaat om deze grafiek uit het rapport van het RIVM van 20 oktober.

De dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM zeggen vrijwel niets - 11665

De reproductiefactor van 1,22 is dus die van 2 oktober, 20 dagen geleden! en het staat zelfs letterlijk in het rapport van het RIVM.

De dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM zeggen vrijwel niets - 11666

En toch hoor ik nog iedere avond op televisie en lees ik in de kranten het dagcijfer van het RIVM en de reproductiefactor die nu 1,22 zou zijn.

Ja, het is zeker dat de belangrijkste indicatoren de afgelopen tijd een stijging laten zien. Daar gaat het me niet om. Maar als men keer op keer aan dagcijfers zo een groot belang hecht (en allerlei conclusies trekt) en de reproductiefactor gebruikt, die drie weken oud is, dan zijn er twee mogelijkheden: of men beseft niet hoe weinig die dagcijfers betekenen of men misbruikt de cijfers om het eigen doel te bereiken (sneller, zwaardere maatregelen te nemen/ angst onder de bevolking te doen vergroten / of wat dan ook).

Ik zeg het nu al maanden: actuele en accurate data zijn van groot belang. Zodat men snel de juiste maatregelen kan nemen. Maar als de data op deze manier wordt verzameld en gepresenteerd, dan vergelijk ik het met het rijden met een snelheid van 100 km per uur op een snelweg met een blinddoek om. Dat leidt per definitie tot ongelukken.

U heeft zojuist gelezen: De dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM zeggen vrijwel niets.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963