Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Grote omslag Duitsland en VS over aerosolen

Grote omslag Duitsland en VS over aerosolen - 9543
Samenvatting van het artikel

In Duitsland en de VS worden aerosolen inmiddels gezien als de belangrijkste verspreidingswijze van COVID-19. Maar dankzij aerosolen-ontkenners als Jaap van Dissel zijn we in Nederland nog lang niet zover. Tegen de tijd dat we straks eindelijk bij de les zijn, hebben andere landen de belangrijkste hulpmiddelen allang opgekocht en staan wij met legen handen.

Lees volledig artikel: Grote omslag Duitsland en VS over aerosolen

Leestijd: 2 minuten

Grote omslag Duitsland en VS over aerosolen

Je kon het zien aankomen. In zowel Duitsland als de VS ziet men inmiddels aerosolen als de belangrijkste verspreidingswijze van COVID-19.

Eind mei werd het al door een adviseur van bondskanselier Merkel (professor Drosten) in een podcast gemeld. Vervolgens is het geleidelijk door steeds meer wetenschappers in Duitsland opgepikt. Een maand geleden heeft Merkel het in haar persconferentie gemeld. Aerosolen zijn een belangrijke verspreidingswijze van COVID-19.

Achter de schermen in Duitsland gebeurt nu veel om ervoor te zorgen dat de verspreiding van COVID-19 in besloten ruimtes zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Zowel via de aanpak van ventilatie als via manieren om het virus zo goed mogelijk uit de lucht te halen.

In de VS was die omslag ook al zichtbaar.

Prominente wetenschappers die al lang onderzoek doen naar aerosolen, worden steeds meer mainstream. De publiciteit rondom de brief die 239 wetenschappers begin juli aan de WHO schreven, speelt daarbij een belangrijke rol. Duidelijk werd hoe dogmatisch de Wereldgezondheidsorganisatie vanaf maart had gehandeld bij pogingen van die groep wetenschappers om aerosolen door de WHO erkend te krijgen als belangrijke verspreidingswijze van COVID-19.

Twee weken geleden was er in de VS een heel belangrijke bijeenkomst van een aantal academiën van wetenschappen. Verschillende groepen wetenschappers kwamen bij elkaar om te spreken over aerosolen. Dat heeft in de VS geleid tot een sterke integratie van de kennis van niet-medici in het hele COVID-19-verhaal.

Gisteren publiceerde de COVID-19-commissie van het medische blad The Lancet een nieuw stuk. Op de volgende wijze wordt kenbaar gemaakt dat aerosolen een sleutelrol spelen bij de verspreiding van COVID-19.

Grote omslag Duitsland en VS over aerosolen - 9986

Maar in Nederland zijn we nog (lang?) niet zover.

Met aerosolen-ontkenners zoals Jaap van Dissel als hun paus herhalen vrijwel al de usual suspects in de media dat aerosolen hooguit een kleine rol spelen bij de verspreiding van het virus. Als we ons maar goed aan die 1,5 meter afstand houden en onze handen stuk wassen, dan kan ons niets gebeuren.

En daardoor zien we nog steeds (forse) uitbraken in binnenruimtes waar aerosolen de kans krijgen lang in de lucht te blijven hangen. Dus gaan de uitbraken in zorginstellingen door (maar dit keer wel afgeschermd van de media). Ook in kroegen of andere plekken waar meer mensen bij elkaar zijn, blijven we uitbraken zien. Die 1,5 meter afstand geeft dan een vals gevoel van veiligheid. Maar ja, als noch het OMT, noch Mark Rutte, noch Hugo de Jonge, noch opperburgemeester Bruls wijzen op het grote belang van ventilatie en het gevaar van aerosolen, dan krijg je dit soort situaties.

En dan moet de periode nog beginnen waarin de weersomstandigheden ervoor zorgen dat het risico van die aerosolen alleen maar groter wordt.

Scholen

Ik houd mijn hart vast voor wat er op scholen zal gaan gebeuren. Men is nu nog pas net begonnen met een inventarisatie van de situatie in schoolgebouwen. Die moet op 1 oktober zijn afgerond. Daarna zal men de acties gaan ondernemen, die men ook al in juni had kunnen doen.

Maar zolang op cruciale plekken bij het RIVM en het OMT vooral aeorosolen-ontkenners zitten, blijven we achter de feiten aanlopen.

Met als grote risico, dat op het moment dat we echt actie willen ondernemen, de belangrijkste hulpmiddelen niet meer te krijgen zijn, omdat die al door landen als Duitsland en de VS wereldwijd zijn opgekocht.

Ik vind het langzamerhand onvergeeflijk.

U heeft zojuist gelezen: Grote omslag Duitsland en VS over aerosolen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237