Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Kunnen jullie me helpen met Covid-19?

About aerosols, masks and RIVM - 9351
Samenvatting van het artikel

Ik ben blij met de kwaliteit van de discussies onder mijn blogs en de informatie die ik via die weg ontvang. Ter voorbereiding op de debatten van volgende week verzoek ik hierbij iedereen die nog relevante informatie heeft gevonden, om dit met bronvermelding door te sturen. Hier volgen 8 vragen op basis waarvan je dit kunt doen.

Lees volledig artikel: Kunnen jullie me helpen met Covid-19?

Leestijd: 2 minuten

Kunnen jullie me helpen met Covid-19?

Ik ben blij met de kwaliteit van de discussies onder mijn blogs en de informatie die ik krijg via het formulier, dat je kunt invullen als je ingeschreven staat.

Daardoor krijg ik veel relevante informatie en links naar belangrijke studies en artikelen.

Ter voorbereiding van de debatten die ik volgende week hoop te voeren, hoop ik op steun van degenen, die via deze site me al regelmatig van belangwekkende informatie voorzien. Hieronder staat een aantal vraagpunten.

Mocht je relevante informatie hebben of gevonden hebben zet dat dan onder dit blog of gebruik het invulformulier, dan krijg ik het via mail. Maar altijd met links naar de bron, zodat ik het kan nalopen. Zet erbij bij welke vraag je antwoord hoort.

Ik ben op zoek naar…

Op internationaal gebied ben ik op zoek naar contactonderzoek in verschillende landen, die gaan over het percentage huisgenoten die besmet zijn door een patiënt. Maar dan wel voordat er een lockdown in dat land is geweest.  Dus het gaat me om die percentages.

Ik ben op zoek naar onderzoek waar men proefondervindelijk of anderszins heeft vastgesteld hoe de besmetting bij COVID-19 of influenza verloopt via druppels in relatie tot de afstand tussen de geïnfecteerde en degenen die geïnfecteerd worden.

Het is al duidelijk hoe de infectie verloopt als voldoende virusdeeltjes direct in de longen terechtkomen, maar ik zoek naar onderzoek dat nagaat hoe COVID-19 iemand ziek maakt als er één of meer druppels in de neus van iemand terechtkomen. En hoe gaat dat dan in de richting van de longen?

Ik ben op zoek naar onderzoek waar feitelijk is vastgesteld hoe iemand met  COVID-19 besmet wordt vanuit de overdracht via voorwerpen.

Ik ben op zoek naar onderzoeken wereldwijd van specifieke superspreading events met COVID-19. Die van het koor in Seattle ken ik, maar wellicht zijn ze er ook van andere grote evenementen. Het moet dus contactonderzoek zijn of in een paper staan omschreven.

Sander Herfst in Nederland stelt steeds dat er geen aerosole infectie mogelijk zou zijn, omdat hij in aerosols geen infectieus virus heeft kunnen aantreffen. Kent men onderzoek elders in de wereld waar dat wel is vastgesteld?

Heeft iemand een slimme verklaring waarom in de Oostenrijkse wintersportplaats Ischgl zo weinig besmette mensen symptomen hebben gehad?

Ten slotte

Bij de discussie over het al dan niet airborne zijn van COVID-19 wordt als argument gebruikt dat mazelen een Ro van 12-20 heeft en COVID-19 van 2,5. Dat zou betekenen dat COVID-19 niet airborne is.  Bij de validiteit van dit argument lijkt een belangrijke component niet meegenomen te worden, namelijk “de virale load”.  Je wordt pas geïnfecteerd als er een X-hoeveelheid virusdeeltjes in je longen terecht zijn gekomen.

Daar wil ik twee dingen over weten. Zijn er studies of indicaties hoe groot die virale load moet zijn bij COVID-19?  En hoe zit dat met mazelen en pokken?  Zijn er aanwijzingen dat de ‘virale load” bij mazelen en pokken überhaupt een rol speelt en zo ja, is er dan een onderling verschil en met die van COVID?

Dank alvast voor jullie inspanningen en reacties.

Ik zal (na de debatten) de belangrijkste bevindingen publiceren.  En ze bij de debatten gebruiken.

U heeft zojuist gelezen: Kunnen jullie me helpen met Covid-19?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.