Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Is de Damdemonstratie een superspreading event?

Is de Damdemonstratie een superspreading event? - 9462
Samenvatting van het artikel

Omdat de damdemonstratie buiten plaatsvond, er weinig mensen besmettelijk waren en de meeste mensen mondkapjes droegen, zullen er geen of zeer weinig besmettingen hebben plaatsgevonden.

Lees volledig artikel: Is de Damdemonstratie een superspreading event?

Leestijd: 2 minuten

Is de Damdemonstratie een superspreading event?

Antwoord is “Nee”.

Er is een combinatie van argumenten:

  • Het was buiten en daar kunnen de aerosols niet lang vlak boven mensen hangen die het dan inademen en ziek worden.
  • Het aantal mensen dat anderen kan besmetten is nu erg laag. Dus maximaal waren er enkelen aanwezig die dat hadden kunnen doen. Daarbij droeg vrijwel iedereen een mondkapje, dus de kans om anderen te besmetten was dan toch laag.
  • Bij superspreading events worden mensen besmet doordat aerosols, die in de lucht worden gebracht door maar 1 of een paar mensen, door vrijwel alle aanwezigen worden ingeademd. Namelijk als er geen ventilatie was en de luchtvochtgheid te laag was. Daar was op de Dam geen sprake van.
  • Zelfs als iemand het virus de lucht in bracht dat anderen zou kunnen besmetten, dan zou het toch maximaal om een paar mensen gaan die besmet worden en niet een groot aantal.

(Als de demonstratie was gehouden binnen in een groot slachthuis, dan had ik me wel ernstig zorgen gemaakt)

Ze begrijpen het dan niet

Dus als je virologen of epidemologen of bestuurders hoort zeggen dat er een fors risico was dat er op de Dam veel mensen het risico liepen om besmet te worden, dan laten ze zien dat ze niet begrijpen hoe een superspreading event verloopt (en dat aerosols daar de dominante factor waren).

Waar ik me wel ongerust over maak is bijeenkomsten in gesloten ruimtes waar wel 1,5 meter afstand wordt gehouden, maar geen goede ventilatie/luchtverversing is. Of men daar nu met maximaal 30 personen is of 100. Gelukkig steunt het weer ons nu door de hoge luchtvochtigheid en hebben we nog maar weinigen die anderen kunnen besmetten.

U heeft zojuist gelezen: Is de Damdemonstratie een superspreading event?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285