Ga naar SmartExit.nu

De afgelopen week hebben we met een groep van mensen hard gewerkt om alle kennis die er is op het terrein van het virus te bundelen en toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Zodat men de feiten en cijfers kan zien (inclusief de persoonlijke risico’s), met daarbij de belangrijkste conclusies die getrokken kunnen worden uit de recente onderzoeken wereldwijd. Plus de beste aanpak die op basis daarvan gevolgd kan worden voor allerlei sectoren in de samenleving.

Ook is het Nederlandse besmettingspercentage berekend (16%). En er is een kaart met de schatting van de besmettingspercentages per gemeente.

Bekijk de site en de informatie die daar wordt geboden en deel het maximaal. Zodat alle Nederlanders op basis van informatie inzicht verkrijgen in deze pandemie, en wat we ermee kunnen doen.

Ook is er een oproep aan de regering om de exit ook slim te doen.

www.smartexit.nu

 

42 antwoorden
 1. Patrick Schriel
  Patrick Schriel zegt:

  Maurice,

  Goed initiatief. Wat denk ik erg zou helpen voor de geloofwaardigheid, is als je ook een aantal wetenschappers/artsen achter je kan scharen die jouw bevindingen mede ondersteunen.

  Beantwoorden
 2. Wilfried
  Wilfried zegt:

  Beste Maurice,

  Weet jij of er al gekeken is naar de relatie tussen ziek worden en/of overlijden door COVID19 en het hebben ontvangen van de griepprik? Op social media wordt gesuggereerd dat de griepprik de kans op COVID19 vergroot en aan de andere kant ook zorgt voor vals positieve toetsingsuitslagen. Met andere woorden, zorgt de griepprik voor een vals positieve uitslag in de COVID19 test en trekken we vervolgens de verkeerde conclusies?

  Tenslotte wil ik je een geweldig compliment geven voor al je inspanningen op dit gebied tot dusver en je daarvoor hartelijk danken.

  Gr. Wilfried

  Beantwoorden
 3. Hans van Rumpt
  Hans van Rumpt zegt:

  Geachte heer de Hond,

  U heeft in al uw standpunten gelijk. onderzocht. Dat sommigen ‘deskundigen’, virologen et cetera , hieraan zogenaamd twijfelen is dat zij zichzelf te belangrijk vinden, als zo vaak, helaas.
  Ik was regelmatig in Alicante en omgeving. Spanje kleurde rood van de Covid-19 besmettingen. In de meer regengebieden. Alicante en omgeving bleef groen. Waarom? Toen ik er verbleef. was het steeds 22 – 27 graden, droog en dus warm. Alleen waren er wat import besmettingen.

  Ik steun u in alles omdat u vrijwel altijd gelijk heeft. In deze vreemde tijden ook.

  nb
  We gaan niet naar het ‘nieuwe normaal’ maar juist naar het ‘oude normaal.’:De basis. Geluk Welzijn minder stress, meer rekening houden met je omgeving, meer liefde. Zoals het altijd al had moeten zijn.

  De overheid dient zich te richten op dit welzijn, op innovatie, een duurzame samenleving en daar in veel investeren. Voor de mensen die niet meer kunnen werken een basis inkomen regelen.

  Groet,
  Hans van Rumpt

  Beantwoorden
 4. jillis
  jillis zegt:

  Bedankt voor het stuk!
  Zou het niet kunnen zijn dat jullie het sterfteratio nog steeds overschatten?
  Landen als Qatar, Singapore en Australie hebben al een ratio van onder de 0,1 procent.
  De onderzoeken in Nederland waren relatief klein. Om de juiste hoeveelheid antistoffen aan te tonen zou je pas een maand na de uitbraak kunnen meten. Dan zijn de meeste mensen hersteld en antistoffen kunnen ook pas na 3 weken ontstaan niet?
  Dit zal impact hebben op de uitkomt.
  Heel fijn dat jullie dit doen en bedankt voor de petitie!

  Beantwoorden
 5. Hans van Rumpt
  Hans van Rumpt zegt:

  Geachte heer de Hond,

  U heeft in al uw standpunten gelijk. onderzocht, dus het zijn feiten.
  Dat sommigen ‘deskundigen’, nu de virologen en de vaak nutteloze politici hieraan zogenaamd twijfelen is dat zij zichzelf te belangrijk vinden, als zo vaak, helaas. Zij moeten scoren.

  Ik was het laatste half jaar regelmatig in Alicante en omgeving, in Spanje.
  Spanje kleurde rood van de Covid-19 besmettingen. Veelal in de regengebieden.

  Alicante en omgeving bleef groen. Waarom? Toen ik er verbleef. was het steeds 22 – 27 graden, droog en dus warm. Alleen Covid-19 door wat import – besmettingen.
  Malaga, Sevilla en omgeving, het zelfde verhaal.

  Feit is dat u vrijwel altijd gelijk heeft. In deze hectische tijden dus ook.

  nb
  We gaan niet naar het ‘nieuwe normaal’ maar juist naar het ‘oude normaal.’:
  De basis, meer welzijn, minder stress, meer rekening houden met je omgeving, minder ego+, minder moeten, meer liefde. Meer vrije tijd.

  Zoals het altijd al had moeten zijn.

  De overheid dient zich te richten op dit welzijn, faciliteren op de meer beschikbare vrije tijd.
  Het economisch systeem gericht op groei en winnaars grotendeels loslaten in plaats van angst zaaien.

  Inzetten op innovatie, een duurzame samenleving, onderwijs, cultuur en daar in veel meer gaan investeren.

  Voornoemde leveren ern hoge kwaliteit en veel banen op voor onze nieuwe generatie.

  Voor de mensen die door wat voor omstandigheden ook niet meer kunnen werken een basis inkomen regelen. Dus dat betekent per direct de Belastingdienst en de ingewikkelde toeslagen et cetera, en de gemeentelijke uitkeringssystemen omvormen tot een effectief overheidsbeleid.

  Het is haar morele en etische plicht.

  Groet en succes met al uw, altijd relevante, onderzoeken.

  Hans van Rumpt
  telefoonnummer 0630174011

  Beantwoorden
 6. Geurt Stuurman
  Geurt Stuurman zegt:

  Beste Maurice,
  Een hele goede website. Ik mis alleen op de hoofdpagina een verwijzing naar de conclusies en oplossingen, terwijl die het belangrijkste zijn! De meeste mensen gaan niet gauw op die drie streepjes rechtsboven drukken

  Uw reactie is in afwachting op

  Beantwoorden
 7. Ivar
  Ivar zegt:

  Ziet er helder en duidelijk uit! Alleen 1 ding, op de homepage bij ‘Feiten en cijfers’ lijken de sterftekansen bij de leeftijdsklasse 45-64 niet juist?
  In de uitgebreide tabel staan andere sterftekansen.

  Beantwoorden
 8. Wieneke
  Wieneke zegt:

  Bij schatting % Nederlanders dat besmet is geweest is geen rekening gehouden met het feit dat iets van 35-40% van de sterfgevallen in verpleeghuizen plaatsvindt. Als je rekent met oversterfte minus verpleeghuissterfte en IFR van 0,5 % komt je uit op 6,7% (na week 18) van de bevolking dat besmet is geweest. Een stuk minder dan de schatting van 16% op de website.

  Beantwoorden
  • Ir. Wouter De Heij
   Ir. Wouter De Heij zegt:

   Eens. Ik denk dat gemiddeld nederland eerder op 7 tot 8% zit. 16% is alleen lokaal mogelijk in noordoost Brabant. Begin april 3,6% door Sanquin, eventueel 5%. Maar binnen 5 weken een verdrievoudig in deze lockdown kan niet kloppen. Deze golf is rond week 21 “weg” volgens RIVM dan rond de 6k, reeel eerder 9-10k.

   Een IFR van 0,5 lijkt me te laag ingeschat. Het zal eerder rond IFR 0,7-0,8 zijn. Griep zit op 0,1 of lager, dus corona is minstens 5x dodelijker. En met Absoluut geen groepsimmuniteit, blijven risico’s hoog.

   Het probleem airosolen zie ik ook, en ook ik ben dus voor andere politieke oplossingen.

   Beantwoorden
 9. Mark Honig
  Mark Honig zegt:

  Hallo Maurice,
  Dit is goed nieuws.
  Het betekent onder andere dat :
  De benodigde R0 niet per se 1.0 hoeft te zijn, zoals iedereen nu zegt. Immers, H=1-1/R0, oftewel R0=1/(1-H). Als R0=2.5 heb je een groep van 60% van de bevolking nodig die immuun is. Als H=0, zoals in het prille begin, moet R0 inderdaad beneden 1 blijven.
  Maar als H=16%, zoals je stelt, kun je je nog een R0=1.2 veroorloven.
  En in het zuiden, waar H=0.25, kun je je een R0=1.35 veroorloven.
  Dus het zuiden is veiliger dan we denken, en van het noorden weten we ook dat het behoorlijk veilig is.

  Komt nog bij dat in deze berekeningen de groep van 0 tot 9 jaar op 9% besmetting= 9% immuniteit is gesteld, maar deze groep zou je virtueel op 100% immuniteit kunnen zetten, als ze het virus niet verspreiden. Dan wordt de som nog gunstiger.

  Groet,
  Mark Honig

  Beantwoorden
 10. Edwin IJpeij
  Edwin IJpeij zegt:

  Geweldig inititiatief Maurice en ik ben blij dat u een geografisch plaatje heeft gecreëerd. Dat maakt het veel helderder en is ook realistischer dan om het over het hele land te hebben. Fair ook om demografische gegevens mee te nemen. Chapeau, hopelijk gaan de beleidsmakers deze gegevens ook gebruiken maar ik krijg toch al de indruk dat men u in Den Haag serieuzer begint te nemen, bv door het zingen in de kerken nu serieuzer te nemen. Keep up the good work!

  Beantwoorden
 11. jillis
  jillis zegt:

  dank voor al het werk!

  De 18 procent is nu gebasseerd op de 0,51 IFR
  Het onderzoek gaf gemiddel 0,41 aan. Dat maakt al een groot verschil.
  Er zijn andere onderzoeken zoals in Duitsland met een 0,38 IFR.
  Californie komt met 0,2.Zweden rekend daar ook mee. En dan hebben we nog qatar en singapore. onder de 0,1.
  Dat maakt nogal verschil.
  Waarom hebben jullie voor de 0,51 procent gekozen en niet een lager getal?

  Heel veel dank!

  (had dit op internet explorer ook geschreven vanmorgen maar dar is niet aangekomen. reacties verschijnen daarnu ook niet op)

  Beantwoorden
 12. jillis
  jillis zegt:

  Bij een groot evenement kan de R wel 300 zijn.
  Maar globaal klopt de theorie wel lijkt me. Zat daar gisteren ook aan te denken.

  Beantwoorden
 13. Walter
  Walter zegt:

  Zeer informatieve site …. ook de “andere interessante bronnen” pagina is geweldig met alle links.
  Nu alleen nog hopen dat jullie niet als onwetende en/of gevaarlijke gekken worden weggezet.

  Beantwoorden
 14. Jos
  Jos zegt:

  Volgens Smartexit is nu 16% van de NL bevolking besmet (geweest). Dat is hoopgevend, want in zijn artikel op judithcurry.com “Why herd immunity to COVID-19 is reached much earlier than thought” schat Nic Lewis dat ‘herd immunity’ reeds bij 17% kan zijn bereikt!

  Beantwoorden
 15. Lejo
  Lejo zegt:

  Tja, pas als je zelf in het ziekenhuis hebt liggen vechten om te overleven, kun je je blijkbaar weer herinneren dat je uit statistieken iedere conclusie kan trekken die je vooraf voor ogen had en weet je dat die exit toch echt pas kan plaatsvinden als er een vaccin beschikbaar is.

  Beantwoorden
 16. J. Faber
  J. Faber zegt:

  Wellicht is het een idee om een kort geding op te staten tegen de lockdown en maatregelen
  lijkt me een methode om de feiten op tafel te krijgen
  ik denk dat er genoeg sponsoren zijn hiervoor

  Beantwoorden
 17. Olaf
  Olaf zegt:

  Beste Maurice,

  Bedankt voor je geweldig werk. In der spiegel staat een stuk over Corona en het weer.
  https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/corona-sommerwetter-allein-wird-die-pandemie-wohl-nicht-aufhalten-a-7fde3261-c27b-426e-819c-51c1c95f9964?sara_ecid=soci_upd_wbMbjhOSvViISjc8RPU89NcCvtlFcJ

  Hoe schets jij dit onderzoek. De onderzoekers komen niet tot enige merkbare invloeden van het weer. Ik ben benieuwd naar je reactie. Alvast bedankt and keep on the good work.

  Beantwoorden
 18. Jasper van Loon
  Jasper van Loon zegt:

  Mooi rekenwerk! Ik had nog een tip t.a.v. het berekenen van het aantal coronadoden aan de hand van oversterfte. Als je puur naar oversterfte kijkt is het lastig om te bepalen of deze komt door het coronavirus, de coronamaatregelen of andere oorzaken. Wat je zou kunnen doen om dit te ondervangen is kijken hoeveel meer mannen er sterven dan verwacht. We weten dat 56,3% van de coronaslachtoffers in Nederland man is. Vervolgens kun je kijken hoeveel meer mannen er sterven dan verwacht (gemiddeld sterven er meer vrouwen dan mannen in Nederland) en op basis daarvan het aantal ‘coronadoden’ schatten.

  Beantwoorden
 19. Patrick S
  Patrick S zegt:

  Wat een goede site en initiatief dit. Heel overzichtelijk en mijn vermoeden is ook zeker dat de besmettingsgraad veel hoger is. Met name omdat nauwelijks te controleren is hoe mensen zich achter de voordeur, bij eigen familie en vrienden aan die 1,5 meter houden. Mijn ervaring qua vrienden, collega’s en werk is dat de laatste zes weken heel weinig mensen zich daar aan hebben gehouden die onder de 50 jaar zijn. Jonge mensen onder de 30 nog minder. Genoeg huisfeesten, verjaardagen en etentjes waar ik/wij voor uitgenodigd zijn of zijn geweest met 5 a 10 mensen. Terwijl veel verzorgingstehuizen zijn getroffen. Daar zijn mensen echt kwetsbaar terwijl ze zelfs nauwelijks op pad gingen: het virus kwam naar hen toe.
  Vroeg mij af, valt er iets te zeggen over waar de besmettingen meer zijn toegeslagen? Mij valt op meer besmettingen buiten grote steden en minder in grote steden zelf. Ook de zogenaamde bible belt wel behoorlijk getroffen. Kan dit samenhangen met leeftijd van inwoners? Of van vaccinatiegraad (bmr etc)? Of een andere verklaring of combinatie van factoren?
  Heel fijn deze cijfers, hoop dat je echt meer gehoord gaat worden Maurice.

  Beantwoorden
   • Louis
    Louis zegt:

    Kinderachtige reactie.
    Ik heb je 2 dagen geleden gemaild dat de berekening van 1,7 mln. (10%) besmettingen niet juist is omdat je de oversterfte over alle leeftijdsgroepen gelijk veronderstelt, terwijl de oversterfte vooral bij de ouderen zitten. Met een berekening erbij (bv: 20/0,01% + 300/0,14% + 1900/0,126% + 6577/6,31% = 825K besmettingen). Ook in andere reacties wordt aangegeven dat je cijfer te hoog is.
    Orde van grootte halvering, dus de actuele stand is eerder 8% dan 16%. Is een groot verschil.

    Beantwoorden
     • Louis
      Louis zegt:

      Beste Jasper,
      Die zijn door Maurice berekend als sterftekans voor de verschillende leeftijdsgroepen, zie uitleg op site “smartexit”: “IFR_totaal = (53,0% * 0,00562) + (28,2% * 0,14) + (14,3% * 1,26) + (4,5% * 6,31) = 0,512%”

      Ik merk op dat ik een typefout heb gemaakt in mijn voorgaande reactie (0,126% moet zijn 1,26%).
      Aanvullend:
      De door mij genoemde oversterfte-aantallen per leeftijdsgroep (20, 300, 1900, 6577) zijn een globale verdeling van de totale oversterfte van 8797 op basis van de RIVM-cijfers. Een iets andere verdeling zal een iets ander totaal aantal besmettingen opleveren. Het totaal oversterfte van 8797 wordt ook op de site “smartexit” genoemd.

     • Louis
      Louis zegt:

      Hoi Jasper,

      De sterftekansen per leeftijdsgroep zijn de sterftekansen waarmee Maurice de Hond rekent, net als het totaal aantal afgeleide aantal overlijdens van 8797, zie zijn site “smartexit”:
      IFR_totaal = (%_0-45 * IFR_0-45) + (%_45-65 * IFR_45-65) + (%_65-80 * IFR_65-80) + (%_80+ * IFR_80+)
      IFR_totaal = (53,0% * 0,00562) + (28,2% * 0,14) + (14,3% * 1,26) + (4,5% * 6,31) = 0,512%
      De overlijdens per leeftijdsgroep (20, 300, 1900, 6577) zijn door mij globaal bepaald op basis van RIVM overlijdens. Een iets andere verdeling, geeft ook een iets ander aantal besmettingen. Bijvoorbeeld:
      (20, 300, 1900, 6577) geeft 825K = 4,8% ipv 10%
      (25, 400, 2700, 5672) geeft 1.035K = 6,0% ipv 10%

      De essentie van mijn opmerking is dat door overlijdens per leeftijdsgroepen te hanteren, de schatting van het aantal besmette personen veel lager uitkomt, omdat de meeste sterfgevallen uit een leeftijdsgroep komen met een hogere sterftekans dan het gehanteerde landelijk gemiddelde van 0,512%.

      NB: in mijn voorgaande reactie staat een typefout (0,126% ipv 1,26%)

  • Walter
   Walter zegt:

   Helemaal mee eens maar gelijk hebben is iets heel anders dan gelijk krijgen, vooral van diegenen die correcties krijgen aangereikt op basis van geanalyseerde – vrij beschikbare – data.

   Beantwoorden
 20. martijn
  martijn zegt:

  Hi Jasper,

  De sterftekansen neemt Jasper over van Maurice. Alleen de oversterfte neemt Jasper netter namenlijk per leeftijdsgroep. Dan kom je dus op circa 1 miljoen besmettingen op 8 april. Daar komt nog bij dat Maurice de recente toename tussen 8 april en nu baseert op de stijging van het aantal ziekenhuisopnames (zonder vertraging) en dat samen lijdt eerder tot 8% dan 16%.

  Beantwoorden
 21. Ludo Louwers
  Ludo Louwers zegt:

  Fantastisch initiatief Maurice, eindelijk feiten over de vele nonsens die ons worden aangepraat en waar beleid op wordt gemaakt.
  Nergens in de media een kritisch geluid, alles maar klakkeloos aannemen en ondertussen gaat alles kapot.
  Wat ze van ons proberen te maken, zijn NEUROTISCHE SMETVREESLIJERS.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *