“We zijn collectief harikiri aan het plegen”

Het thema is dat er in heel veel landen een volledige mismatch is tussen de dreiging van het virus en de maatregelen die men neemt. Eigenlijk beschrijft de macro-econoom Lars Juning dit het best met de uitdrukking “We zijn collectief harikiri aan het plegen”.  Hij schreef in 2006 een rapport voor de EU

Door de wijze waarop regeringen nu reageren, wordt de schade vele malen groter dan hij in dat rapport geschreven had. Want waar hij geen rekening mee had gehouden, was dat vele landen volledig op slot zouden gaan, zoals in feite ook in Nederland is gebeurd.

Als je echt denkt, zoals het IMF heeft aangegeven,  dat de economische groei in Nederland maar 8% naar beneden gaat dit jaar, dan leef je in dromenland. Het wordt veel erger.

Er is gewoon al sprake van een domino-effect. Als deze crisis alleen maar  in één of twee landen het geval was, dan zouden de andere landen als het ware, die twee landen wel uit het slop kunnen trekken. Maar het is overal zo. Binnenkort komt het CBS met veruit de grootste daling van het consumentenvertrouwen ooit. En dat betekent ook een hele grote daling van de koopbereidheid van de consumenten.

Zelfs als we er nu met een toverstokje voor zouden kunnen zorgen dat we vanaf 1 juni a.s. geen enkele beperkende maatregel meer hebben, dan is de economische ravage nog steeds enorm groot. Vooral omdat het consumentengedrag ingrijpend zal veranderen door alles wat we nu meemaken. Hoeveel vertrouwen zal men hebben in de toekomst, zodat men het oude uitgavegedrag weer zal hervatten? Plus dat deze  lockdown ook een herwaardering brengt van wat men belangrijk vindt in het leven en wat niet.

En ook als je dit laatste positief waardeert gaat het toch gigantische gevolgen hebben. Niet alleen economisch, maar ook sociaal. Bedrijven in binnen- en buitenland gaan failliet. Werkgelegenheid gaat massaal verloren. ZZP-ers krijgen (veel) minder werk.

Mij zou niet verbazen als in Nederland 10% of meer van de werkgelegenheid verloren gaat. Ik ben ervan overtuigd dat dit jaar het record aantal aan faillissementen overtroffen zal worden.

Dit gaat in binnen- en buitenland ook leiden tot sterk toenemende sociale spanningen binnen de samenleving, maar ook tussen landen. Het is wachten op de eerste grote plunderingen door hongerige mensen in een uitzichtloze situatie in één van de landen in de wereld. En kan dat dan niet overslaan?

De geschiedenis heeft geleerd dat zo een grote wereldwijde crisis (oorlogen, hongersnoden) tot veel spanningen en revoluties leidt.

 

Het probleem is dat bij de Outbreak Management Teams in de meeste landen in de wereld, vrijwel alleen artsen en epidemiologen aan tafel zitten (net zoals in Nederland). Dat zijn deskundige en geweldige mensen, die zich (terecht) vanuit hun vakgebied, focussen op de vertraging van de verspreiding van het virus.

En gelukkig zien we nu (en trouwens in vrijwel alle landen) een afzwakking van die toename van de nieuwe besmettingen. We hebben de 2400 mensen op de IC’s  gelukkig niet gehaald. We staan nu op 1.200 en dat aantal daalt per dag. Zelfs terwijl er in de zorginstellingen nog behoorlijk veel problemen aan de hand zijn, mede doordat men ook niet begrijpt wat de rol van ventilatie en luchtcirculatie is bij het verspreiden van het virus. Dat is namelijk ook de verklaring voor de uitbraken op Cruise- en marineschepen. Als er zoveel mensen tegelijk besmet worden, dan komt het niet door een besmet iemand, die vervolgens in het gezicht niest van 500 anderen. Dat komt wel door de aerosols die rondzweven.

Maar hoe wrang het misschien ook klinkt: juist omdat er helaas nog veel aan de hand is in de instellingen zien we niet dat het buiten die instellingen beter onder controle is, dan we nu al denken.

Dat OMT en de regering hebben een blind oog voor een minstens zo belangrijke patiënt, die ook op het IC ligt en wiens situatie kritiek is: de Nederlandse economie en samenleving. Die loopt grote (en deels onherstelbare) schade op.

Het is hoog tijd dat het OMT wordt uitgebreid met mensen die veel verstand hebben van deze belangrijke patiënt. En die begrijpen dat wat Wiebes voorstelt als “1,5 meter samenleving” niet alleen onhaalbaar is, maar ook onnodig.

Nergens in Oost-Azië, zie je een dergelijke onzinnige aanpak. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe Tsjechië de aanpak vanaf het begin vrijwel voorbeeldig heeft gedaan. En o.a. op 18 maart mondbescherming op straat verplicht heeft gesteld. Bij een bevolking van 11 miljoen  hebben ze de laatste drie dagen gemiddeld per dag 3 doden! Denk je dat zij verder gaan als een 1,5 meter maatschappij?

Uit het onderzoek van Peil.nl dat morgen verschijnt komt o.a. dat een kwart van alle werkenden aangeeft dat het onmogelijk is in hun bedrijf/organisatie te werken op basis van een 1,5 meter maatschappij. En nog een 15% geeft aan dat wel mogelijk is, maar het zal grote consequenties hebben.

Wat Minister Wiebes heeft aangekondigd is helaas een voorstel van een kamergeleerde, die weinig ervaring heeft met hoe het in de echte wereld in de praktijk eruit ziet.

Ik hoop dat Premier Rutte en zijn kabinet snel bij zinnen komen. En door hebben dat die ene patient, waar ik het over heb, ook aandacht en zorg nodig heeft. En dat als die patient niet goed herstelt de  gevolgen nog vele malen ernstiger zullen zijn (ook t.a.v. de volksgezondheid) dan een mogelijke vertraging van het terugbrengen van het aantal patienten die op het IC liggen.

We moeten snel met een intelligente exit-strategie komen. Die gericht is een goede balans tussen het verminderen van de toename van COVID-19 patiënten en het weer adem geven aan de economie en de samenleving. Doen we dat niet dan krijgt Lars Juning gelijk. Dan hebben we harakiri gepleegd.

Ter afsluiting een mail, die ik kreeg van een Nederlander uit Phuket in Thailand. Het beschrijft  bij uitstek het voorbeeld van het gebrek aan evenwicht tussen de omvang van de dreiging van het virus en de aanpak van overheden. En dat is in vrijwel alle landen het geval.

Ik woon nu 20 jaar, sinds 2001, op Phuket, Thailand. Mijn ervaringen alhier: 17 April 2020. Doden in Phuket door Corona: 0, we zitten al twee weken in een Lockdown.

Op 17 maart 2020 (4 weken geleden) heb ik nog 4 uur doorgebracht in een overheidsgebouw want we moesten ons rijbewijs vernieuwen. Je kent het wel, overheidsgebouw: je staat met 150-200 man uren drukbepakt in een gebouw te wachten. Bijna iedereen moet staan want er zijn maar 10 stoelen. Dan moet je per groep van een man of 60 een klaslokaal aan waar ze een 50 min video draaien.
Niemand droeg op dat moment een masker. De term “social distancing” was onbekend. 
Er landen al sinds Nov-Dec dagelijks duizenden Chinezen toeristen in Phuket. Jan, Feb volle bak. Bijna niemand in Phuket droeg half maart een masker. We hadden zeker geen gebrek aan Chinezen.

Verspreiding van het virus bijna nul (of wel een verspreiding maar zonder enig symptoon, dat weten we niet).
2 weken geleden ging hier alles dicht. Doden aantal was nog steeds 0. Lockdown, mag mijn huis bijna niet meer uit, masks op straat zijn verplicht. Geen alcohol verkoop. Bijna alles is dicht. Kom mijn wijk niet meer uit of in.

Toen zag ik jouw quote: “luchtvochtigheid boven de 80% het virus zich niet kan verspreiden”.

Ik weet niet of het waar is maar ik neem het nu even aan alas “waar”.
In Phuket komen we bijna nooit onder de 80% luchtvochtigheid.
https://weather-and-climate.com/uploads/average-relative-humidity-thailand-phuket.png
Da’s buiten op straat. Overdracht kans is of daalt dus naar nul. En toch zitten we al twee weken in een Lockdown.

23 antwoorden
 1. Paul van Rooijen
  Paul van Rooijen zegt:

  We leven in Nederland niet in Thailand en omstandigheden zijn niet zo te maken. Wat ik mij af vraag is waarom er niet een RI&E komt voor alle ondernemingen met de randvoorwaarde dat alle mensen in Nederland beschermd blijven. Of dat 1,5 meter is of gezichtsmaskers, feit is zoals gesteld dat vanaf 50 jaar het overlijdensrisico bij besmetting oploopt tot een factor 3 bij 80-85 jaar. En besmetting kan door iedereen gebeuren. Niemand is in beginsel immuun. Dat vraagt een intelligente solidaire exitstrategie.

  Beantwoorden
  • Dhiradj Ramautarsing
   Dhiradj Ramautarsing zegt:

   Over het voorbeeld van Phuket staat: “Het beschrijft bij uitstek het voorbeeld van het gebrek aan evenwicht tussen de omvang van de dreiging van het virus en de aanpak van overheden.”
   Wellicht heb je hier overheen gelezen, maar er wordt dus geenszins gesuggereerd dat we in Thailand leven of dat de omstandigheden zo zijn te maken. Zo heb ik ook het idee dat de gehele strekking van het artikel aan je voorbij is gegaan.

   Beantwoorden
 2. Peter Lambooy
  Peter Lambooy zegt:

  Goed artikel. Ik ben het er helemaal mee eens. Laten we maatregelen nemen, die zo effectief mogelijk zijn en daar dan zo weinig van als nodig.
  Bijeenkomsten van groten groepen zullen voorlopig nog wel niet kunnen, maar als we in het openbaar, vnl. in winkels, openbare gebouwen en openbaar vervoer allemaal een gezichtsmaskertje dragen houden we alle vochtdruppeltjes bij ons en reduceren we de besmetting naar anderen enorm. Daarmee kunnen we onszelf veel en vooral hele belangrijke vrijheden weer terug “verdienen”.

  Beantwoorden
 3. Peter Lambooy
  Peter Lambooy zegt:

  Nog een kleine aanvulling.
  In Duitsland heeft de stad Jena op 6 april het dragen van gezichtsmaskers of sjaals in het openbaar verplicht gesteld. Het gevolg: sterk teruglopende nieuwe besmettingen, tot NUL nieuwe gevallen op 18 april.

  Beantwoorden
 4. Anthony
  Anthony zegt:

  Goede beschrijving. Stel je voor dat we er met hangen en wurgen doorheen komen, en weer een beetje kunnen gaan bouwen aan herstel. En dan ineens, weer een virus uitbraak…..helaas is er dan geen geld meer, en dan is het echt exit.
  De meeste mensen begrijpen statistiek niet, en als een viroloog zegt dat je er aan dood kunt gaan, begrijpen mensen niet hoe groot of klein die kans is. En zo gaan we failliet.

  Beantwoorden
 5. Julia Doetjes
  Julia Doetjes zegt:

  Het wordt nu de hoogste tijd om alles open te gooien. De verliezen van nu zijn al bijna niet meer op te vangen. Dit omdat ze zogenaamd de ouderen willen beschermen. Dat is zeer tegenstrijdig met operaties en onderzoeken die vanaf70+ al niet worden gedaan.
  De angst die ze de mensen hebben aangepraat, zorgt ervoor dat mensen zodra ze weer vrijgelaten worden, geen restaurants, bars durven bezoeken. Geen tripjes maken. Het zelfmoord percentage onder de ZZP ers en bij veel kleine bedrijf eigenaren zal enorm toenemen. De regering luistert niet en komt met allerlei vage cijfers over het virus aan, deze worden berekend door vage virologen. Kijk naar Zweden, IJsland, Zuid Korea, Japan e.d. daar draait alles door. De ouderen en zwakkeren kunnen zelf kiezen om binnen te blijven. Dat hoeft niet opgelegd te worden. Dit is onterechte vrijheid beroving. Onterechte vernietiging van onze economie.

  Beantwoorden
  • Dhiradj Ramautarsing
   Dhiradj Ramautarsing zegt:

   Helemaal mee eens! Regering en media hebben zich bijna volledig geweid aan het aanpraten van angst. In het enthousiasme waarmee de vrijheid wordt afgenomen en de economie wordt stukgemaakt, wordt er voor het gemak vanuit gegaan dat iedereen in contact komt met kwestbare ouderen en er niet voor zou kunnen kiezen om dat niet te doen cq dat ouderen geen contact zouden kunnen vermijden.

   Beantwoorden
 6. Tom Fransen
  Tom Fransen zegt:

  Het wordt inderdaad hoog tijd voor een doordachte exit strategie, anders is het middel erger dan de kwaal. Mondkapjes verplichten, grote bijeenkomsten blijvend verbieden en de testmogelijkheid snel toegankelijk maken in combinatie met het vergroten van de track and trace capaciteit (ggd).
  De intelligente lock down handhaven voor de ouderen die niet meer werken. Daarna kan sector voor sector het werk worden hervat.

  Beantwoorden
 7. Dennis
  Dennis zegt:

  Kijk de ‘onafhankelijke’ media heeft al een naam voor mensen die willen dat er verstandiger beleid wordt gevoerd. Je bent nu een Dwarsdenker Maurice.

  Wat een ongelooflijke kut media hebben we toch. Geen kritische vragen,over hoeveel procent vd bevolking sterft er nu werkelijk aan uitsluitend Corona.

  Nee weet je wat we verzinnen een naam voor iedereen die de regering ‘dwars’ zit.

  Rutte en de Jong, de moordenaars van misschien wel 5 generaties, de huidige generaties meegenomen.

  Suc6 Maurice

  Beantwoorden
 8. Nick
  Nick zegt:

  Dat mensen (de kwaliteit van) mensenlevens niet willen afzetten tegen geld is misschien begrijpelijk maar wordt continue gedaan door beleidsmakers en farmaceutische bedrijven. Zij maken daarbij gebruik van Quality-adjusted life years. Dit is een begrip dat gebruikt wordt in een kostenutiliteitsanalyse, een economische beschouwing van de zin en effectiviteit van een behandeling in de gezondheidszorg. Het staat voor een extra levensjaar in goede gezondheid.

  Het publieke debat zou zich daarom niet moeten richten op economie tov Coronaslachtoffers maar andere slachtoffers tov coronaslachtoffers. Hoeveel andere mensenlevens hadden we wel niet kunnen redden met al het geld wat nu opgaat aan Corona en verdampt door de economische crisis? Hoeveel mensenlevens lopen gevaar op complicaties of erger doordat hun kankenbehandeling, orgaantransplantatie, check-up, hartonderzoek, etc is uitgesteld. Of dat mensen zelf (noodzakelijk) artsenbezoek vermeiden? De afweging tùssen gezondheid van de ene (kleine) groep mensen en de andere (veel grotere) groep mensen zou veel eerder begrepen worden door het bredere publiek. Dat zou er misschien ook voor zorgen dat mensen als Kelder, Zwagerman, en de Hond niet geframed worden als ‘dwarsdenkers’.

  Beantwoorden
 9. Ineke verhoeven
  Ineke verhoeven zegt:

  Ik hoop dat de beleidsmakers hun tunnelvisie inzien en niet langer hun oren naar het OMT dat voornamelijk uit medische specialisten bestaat, laten hangen. Iedere dag dat de lockdown blijft gelden, brengt grote schade toe aan de samenleving.

  Beantwoorden
 10. Frits Leenders
  Frits Leenders zegt:

  Niet alleen (hoog-) bejaarden. Hele grote groepen mensen ook jongeren met een zwakke (-re) gezondheid sneuvelen. Als U flink bent gaat U ze dat zelf vertellen. En dit volkje zouden wij een oorlog moeten winnen. Stront verwend en alleen ik ik ik. Lachen als die de loopgraaf in moeten.

  Beantwoorden
 11. Leo Hanemaaijer
  Leo Hanemaaijer zegt:

  In welke statistiek van het RIVM is onomstotelijk te herleiden dat de 1.5 meter samenleving succesvol is geweest. Met andere woorden waar zit die scherpe daling nu precies?

  Beantwoorden
 12. Martine Daems
  Martine Daems zegt:

  Ander halve meter economie is naar mijn mening bedacht als alternatief voor gebrek aan mondkapjes. Mondkapjes kun je ook zelf dragen én dan ook naar de kapper, het museum etc. De economische patiënt moet van de IC. Anders kunnen we de IC niet meer betalen.

  Beantwoorden
 13. Louise
  Louise zegt:

  Ik volg jouw redenering. Je lijkt een patroon gevonden te hebben waarop dit virus zich verspreidt. Hoop dat ze dit serieus gaan nemen. Alle kennis helpt op verspreiding tot een minimum te beperken en zsm uit die lockdown te komen. Vecht dood Maurice.

  Beantwoorden
 14. Stef Prein
  Stef Prein zegt:

  Goed om te zien dat er gelukkig ook een tegengeluid is in tijden van zeer eenzijdig beleid door een regering die inderdaad maar naar een zeer select groepje experts luistert. Maar als reactie op de mail uit Thailand, het aantal geregistreerde besmettingen en ook doden is sinds 17 maart toegenomen. Is dat toe te schrijven aan weersomstandigheden, ingestelde lockdown, of iets anders?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *