Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Nog steeds Ster-reclame voor Corona boosters vanaf 12 jaar

Nog steeds Ster-reclame voor boosters vanaf 12 jaar - 60088
Samenvatting van het artikel

Een radioreclame over Corona die de Reclame Code Commissie per direct zou moeten verbieden wegens de mogelijke schade die jongeren worden toegebracht.

Lees volledig artikel: Nog steeds Ster-reclame voor Corona boosters vanaf 12 jaar

Leestijd: 2 minuten

Nog steeds Ster-reclame voor Corona boosters vanaf 12 jaar

Verbijsterd

Nog steeds hoor ik op de radio spotjes over Corona. Nee, ik bedoel niet over dat – inmiddels zielige – Mexicaanse biermerk, want reclame voor alcohol op de radio is al lang geleden verboden. Maar nog steeds over de gevaren van het Coronavirus en wat je kan doen om te voorkomen dat jij en anderen er ernstig ziek worden. Ik vraag me werkelijk af hoe lang men daar nog mee doorgaat. Of dat we die woorden tot in het oneindige blijven horen, wellicht af en toe aangepast aan de “infectieziekte van de dag”.

Ik hoorde weer een nieuwe variant van deze Corona-waarschuwings-reclame toen ik net langs de speciale GGD-loods reed, die naast de RAI in Amsterdam was gebouwd voor het testen en vaccineren. Ik kom er vaak langs en al een hele tijd ziet het er nogal uitgestorven uit (sorry voor deze woordkeuze). Deze nieuwe variant van de Corona-spot had een slotgedeelte, waar ik nog steeds hoofdschuddend aan moet denken.

Het ging ongeveer zo:

“Zeker nu we weer meer binnen zitten, is er een groter gevaar van besmetting met Corona. En van Corona kan je nog steeds ernstig ziek worden. Daarom kan iedereen van 12 jaar en ouder zonder afspraak bij de GGD een boostervaccinatie halen.”

Ik ben echt verbijsterd dat anno februari 2023 onze overheid en onze gezondheidsautoriteiten nog steeds de Nederlanders van 12 JAAR EN OUDER oproepen om zich te laten boosteren.

Ik ga niet eens met de argumenten komen waarom dit anno februari 2023 een belachelijk lage leeftijdsgrens is. Ook als je vindt dat het nog relevant is voor mensen om zich nu tegen Corona te boosteren dan nog zou je moeten bedenken dat er dan een leeftijdsgrens zou moeten zijn die veel hoger ligt dan 12 jaar!

Veel landen hebben nu al een hogere leeftijdsgrens. Sommige boven de 50 jaar. Maar onze Gezondheidsraad heeft vorig jaar de flinke stap genomen om de leeftijdsgrens te verhogen van 6 jaar naar 12 jaar.

Volledig de weg kwijt

Het is het bewijs dat onze gezondheidsautoriteiten de weg rondom de keuzes om wel en niet te vaccineren volledig kwijt zijn geraakt. En daarmee ook het vertrouwen van mensen in andere vaccinaties dan die tegen Covid in de waagschaal stellen. Want bij vaccinaties, en trouwens bij elke medische ingreep, gaat het erom de mogelijke voordelen tegen de mogelijke nadelen af te wegen. De nadelen zijn nooit helemaal nul. Maar het is vaak zo dat de voordelen een stuk groter zijn dan de nadelen.

En we weten ook hoe groot de verschillen zijn in risico’s van het krijgen van Corona tussen ouderen en jongeren. In dit artikel liet ik o.a. de IFR zien, zoals die in 2020 geweest is.

De oversterfte-piek als apotheose van de Covid-19 periode - 59318

Besef dat de sterftekansen nu met Omikron, zeker bij de jongere leeftijdgroepen, een factor 10 of meer kleiner zijn. En ook dat het risico om Corona te krijgen, na drie jaar, waarbij het overgrote deel van de bevolking één of meer keren Corona heeft gehad, nu beduidend kleiner is dan 2 jaar geleden.

Als je met deze grote verschillen in risico’s naar leeftijd toch nog de leeftijdsgrens van 12 jaar aanhoudt dan heb je je eed als medicus, je verantwoordelijkheid om lid te zijn van de Gezondheidsraad en van degenen die opdrachtgever zijn voor deze spotjes zeer slecht begrepen om het eufemistisch uit te drukken.

U heeft zojuist gelezen: Nog steeds Ster-reclame voor Corona boosters vanaf 12 jaar.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.