Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De ridicule 2G Coronatoegangspas van de VS en -bijna- Thailand

De ridicule 2G Coronatoegangspas van de VS en -bijna- Thailand - 59108
Samenvatting van het artikel

In meer dan 20 landen wordt voor buitenlanders nog de 2G Coronatoegangspas vereist. Een ridicule maatregel die Thailand onlangs weer had aangekondigd, maar vandaag ook weer heeft teruggetrokken. Maar ook de inreisbeperkingen uit China in Europa behoort tot dezelfde categorie wanbesluiten.

Lees volledig artikel: De ridicule 2G Coronatoegangspas van de VS en -bijna- Thailand

Leestijd: 3 minuten

De ridicule 2G Coronatoegangspas van de VS en -bijna- Thailand

De legenda voor dit plaatje van Kayak.com is: Donkergroen geen enkele restrictie voor Nederlandse reizigers. Lichtgroen, alleen met een negatieve test. Oranje, alleen met verplichte quarantaine. Rood, alleen als men gevaccineerd is met de basisvaccinatie. 

Nog in 22 landen

In Nederland is de 2G variant van de Coronatoegangspas gelukkig (net) niet gekomen. Met 2G wordt bedoeld dat je alleen maar naar binnen mag als je gevaccineerd bent. Een negatieve test geeft je dan geen toegang.

Maar in Thailand was het plan om vanaf morgen voor buitenlanders die daar aankomen, dus ook uit Nederland, die 2G Coronatoegangspas  – weer – in te voeren. Dus je mag het land alleen in als je gevaccineerd bent. Je moet minimaal de basisvaccinatie hebben gehad van “erkende vaccins”. Dus bijvoorbeeld 2 keer het Pfizer-vaccin. Dat was ingevoerd onder de “dreiging” van de uitbraken in China.

Deze regeling is trouwens niet uniek. Voor de Verenigde Staten geldt deze regeling al een hele tijd, evenals bijvoorbeeld Indonesië en Pakistan. Op deze site zie je daar een mooi gemaakt overzicht van. In totaal zijn er meer dan 20 landen die deze 2G Coronatoegangspas voor buitenlanders vereisen.

Vandaag heeft Thailand trouwens aangekondigd deze maatregelen toch niet in te voeren. (Vermoedelijk zou dat teveel toeristen gaan schelen, die het land dan niet bezoeken).

Ridicuul

Besef wat deze landen dus stellen: “Als je de basisvaccinatie tegen Covid-19 niet hebt gehad dan ben je een gevaar voor de gezondheid van onze bevolking. Zelfs een negatieve test of onlangs Covid-19 gehad zorgt er niet voor dat je ons land in mag!”.

Die basisvaccinatie zal voor de meeste mensen inmiddels 1,5 jaar oud zijn. Daarvan wisten we al snel dat het minder bescherming tegen infectie en weer verspreiden van een infectie bood dan men dacht/pretendeerde. Inmiddels weten we ook al dat de bescherming in de tijd gezien afnam en diverse onderzoeken laten zien dat die bescherming inmiddels nul of negatief is.

Maar toch stellen landen als de VS en Thailand dat die 1,5 jaar geleden wel gevaccineerden wel het land mogen binnenkomen en de rest niet. Wat daarbij helemaal stuitend is, dat door de autoriteiten en deskundigen in die landen vaak gesteld wordt dat ze “de wetenschap volgen”. Een uitdrukking, die de afgelopen 2,5 jaar heel vaak is gebruikt met redeneringen die een belediging waren voor de wetenschap.

Maar niet alleen nu is dit gebruik van de Coronatoegangspas in die landen ridicuul, het was ook al het geval met de wijze waarop die Coronatoegangspas binnen landen (net zoals in Nederland) tussen half 2021 en begin 2022 werd gebruikt. De onderbouwing ervan was nog zo een triest voorbeeld van het slechte en subjectieve wijze van het gebruik van data. Het was niet meer dan een doorzichtige (en ordinaire) truc om zoveel mogelijk mensen gevaccineerd te krijgen. Want bij de 3G variant van de Coronatoegangspas hoefde je je dan niet te laten testen. Met nog de misselijkmakende specificatie dat de termijn van het laatst geïnfecteerd geweest te zijn 6 maanden geleden was, maar die van gevaccineerd zijn 9 maanden. Dus de bescherming van je eigen immuunsysteem, na het doormaken van een infectie, werd lager ingeschat dan die van een vaccinatie.

Monument

Deze 2G Coronatoegangspas in die landen mag gezien worden als een soort monument voor het falen van autoriteiten om verstandig en goed onderbouwd beleid te voeren. Maar ook de zwakte van media en bevolking om daar massaal vraagtekens bij te zetten. Het laat je vraagtekens zetten bij elke maatregel, op welk terrein dan ook, die aan je verkocht wordt omdat het in ons belang zou zijn. Ik noem dat het “we doen het voor uw bestwil”-syndroom.

Maar goed beschouwd is de maatregel van Europa, waar Nederland zich nu bij heeft aangesloten  – met goedkeuring van het Maatschappelijke Impact Team van Jolanda Sap – om extra eisen te stellen aan reizigers uit China min of meer van dezelfde orde. Het is louter symboolpolitiek en het heeft niets te maken met het gezondheidsbeleid. Iets wat het OMT dit keer wel heeft geconcludeerd. Hoewel ook in dat advies wordt gesteld dat men aan een geharmoniseerd Europees beleid de voorkeur geeft.

En dus wordt er door Minister Kuipers een noodvoorziening getroffen voor een situatie, die geen noodsituatie is. Het geeft al een doorkijkje naar welke risico’s we lopen met de gereedschapskist, die nog door de Eerste Kamer aangenomen moet worden.

U heeft zojuist gelezen: De ridicule 2G Coronatoegangspas van de VS en -bijna- Thailand.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.