Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ik heb weer Corona gehad

Weer Corona gehad - 52445
Samenvatting van het artikel

Voor de tweede keer heb ik Corona gehad. Het was nog lichter dan de eerste keer. De cijfers laten zien dat de situatie is genormaliseerd en dat de komende maanden andere virussen de overhand zullen gaan krijgen. Maar dat is normaal, hoewel men pogingen zal doen om dat te ontkennen.

Lees volledig artikel: Ik heb weer Corona gehad

Leestijd: 4 minuten

Ik heb weer Corona gehad

Nog een keer

Vorig jaar November kreeg ik – bij mijn weten – voor de eerste keer Corona. Bij mij beperkte het zich tot verkoudheid, een raar kuchje en twee dagen lichte koorts. Mijn gezinsleden kregen het drie dagen later en hun klachten verschilden weinig van die van mij. Het was tijdens de Delta-periode. Ik had daarvoor al besloten geen booster te nemen na mijn basisvaccinaties in april/mei 2021. Wel ging ik consequent door met het nemen van D3+K2 en Zink supplement.

De afgelopen 12 maanden heb ik – denk ik – geen Corona gehad. Wel ben ik meerdere keren verkouden geweest, maar daar heb ik vaak last van. Mijn gezinsleden kregen het nog wel één keer, maar dan nog lichter dan de eerste keer.

Geen booster

Ik heb me niet meer laten boosteren. Maar ook ben ik, nadat ik de eerste keer Corona had gehad geen CO2-meter meer gaan gebruiken als ik in ruimtes was met veel mensen. Ik vond het onnodig, gezien het feit dat ik al Corona had gehad en Omikron beduidend minder ziekmakend was dan de eerdere varianten.

Vorige week maandag werd ik verkouden en kreeg ik heel lichte koorts. Eigenlijk was ik niet meer van plan om te checken of dat nu Corona was of niet, maar ik had twee dagen ervoor een diner gehad bij mijn voetbalclub met meer dan 100 mensen, en ik was benieuwd of ik daar Corona zou opgelopen kunnen hebben. De test was positief, dus de kans is heel groot dat het bij die gelegenheid was gebeurd. Met name omdat ik in die weken ervoor niet een lange tijd in een beperkte binnenruimte met veel mensen had verkeerd.

Na één dag was mijn koorts al weg en twee dagen later ook de verkoudheid. Als ik geen Corona-test had gedaan, zou het me niet eens opgevallen zijn dat er iets anders aan de hand was dan een “normale” verkoudheid. Ik heb wel gecheckt of er ook nog veel anderen van die avond iets vergelijkbaars hebben meegemaakt, maar dat was niet het geval. Juist omdat al zoveel mensen Corona hebben gehad zullen er geen superspreadevents plaatsvinden in die mate als het twee jaar geleden gebeurde.

Situatie is genormaliseerd

Op heel veel manieren is dit een indicatie, dat we in een fase terecht zijn gekomen dat tegen Corona niet anders meer aangekeken moet worden dan tegen een griep, verkoudheid of andere aandoening van de ademhalingsorganen.

Ik erger me altijd aan die mensen die zeggen dat ze Corona hebben, maar dat het gelukkig niet heel erg was, want ze waren twee keer gevaccineerd en drie keer geboosterd. Dus ik ga mijn persoonlijke ervaringen niet koppelen aan mijn persoonlijke beslissingen. Er is een waslijst van mogelijkheden waarom iemand al dan niet besmet raakt en of het al dan niet ernstig wordt.

Wel wordt het nu echt tijd om Corona niet meer op een andere manier te behandelen dan andere problemen, die je zou kunnen krijgen aan je ademhalingsorganen.

Influenza en RSV

In een aantal andere landen zien we het aantal RSV infecties bij jonge kinderen weer sterk stijgen. Het lijkt op een soort “inhaaloperatie”. In Australië speelde in hun winter influenza sterk op, maar die golf hebben wij ook al weer in maart-april van dit jaar gehad.

Eind november is het normale moment dat influenza in Nederland begint te komen. Het is heel interessant om te zien of en wanneer dat nu in Nederland gaat gebeuren. Maar zeker ook om te zien hoe dan de medische deskundigen, die de afgelopen 2,5 jaar niet uit de media weg te slaan waren, zich zullen gaan opstellen en of er  naadloos wordt overgegaan van Corona-alarm naar Griep-alarm.

En wat interessant wordt is de vraag of, als je de laatste maanden Corona hebt gehad, je kans op influenza krijgen kleiner of groter is geworden. Dat geldt trouwens ook voor de Corona-vaccinatie, wat is daar het effect van op de kans om griep te krijgen? Hoewel ik denk dat dit moeilijk vast te stellen is, omdat degenen boven de 60 jaar die een derde booster hebben genomen, voor het overgrote deel ook een influenza-vaccinatie zullen nemen.

In de VS hoor ik dat op veel plekken de nieuwe booster en de influenzavaccinatie wel tegelijkertijd worden aangebracht.

De rioolwatercijfers laten in ieder geval in Nederland een duidelijke daling zien.

Weer Corona - 52428

Via de ziekenhuisopnames is die ontwikkeling nog beter te zien:

Weer Corona - 52429

Griep zien we op dit moment nog amper in Nederland. Maar in de VS zijn die cijfers al heel hoog. De site waar die ontwikkelingen per week per jaar goed gevolgd kunnen worden laat zien dat de huidige griepcijfers zo’n 8 weken eerder zijn gekomen dan gewoonlijk. In Los Angeles worden al weer maatregelen aangekondigd om op bepaalde plekken mondmaskers te gaan dragen.

Weer Corona - 52430

Griep komt weer

Waarom dat nu zo is in de VS en (nog) niet in Europa is niet duidelijk. Maar het zou me niet verbazen, zeker nu het weer kouder (en absoluut gezien droger) wordt dat de griep zich ook in Europa op korte termijn gaat verspreiden. (In de VS gaat het ook gepaard met een forse toename van RSV bij jongere kinderen).

Hoe ernstig de gevolgen van griep zullen zijn hangt af van de variant die dan dominant wordt. Maar we hebben zware griepseizoenen (zoals 2015 en 2018) doorstaan zonder dat de kranten er vol mee stonden of de maatschappij werd ontwricht. Het zal de grote vraag worden of als de griep nu fors toeslaat – wat de personeelsproblematiek in de zorg verder zal verergeren – we doorgaan op de manier, die we gingen van voor 2020 of dat we facetten van de aanpak sinds 2020 weer zullen terugkrijgen. Laten we waakzaam zijn op die signalen en zorgen dat wij (en de anderen) niet nog een keer gek worden gemaakt.

Ook in de toekomst kan het voorkomen dat in de serie Rhinovirus, Influenza, RSV ook Corona komt opduiken, maar het lijkt erop dat als er eentje heel prominent aanwezig is, de ander dat niet is, zodat het netto-effect in een jaar van het geheel niet groter zal zijn dan vroeger. Dat houdt dan in dat de prominente rol van Covid-19 in de afgelopen 2,5 jaar verleden tijd zou moeten zijn.

U heeft zojuist gelezen: Ik heb weer Corona gehad.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019