Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wat Carthago met Covid-19-vaccins te maken heeft

Wat Carthago met C-19-v@ccin$ te maken heeft - 48936
Samenvatting van het artikel

Als aan het eind van een artikel over mensen, die tot nu toe nog geen Covid-19 infectie hebben gehad staat vermeld dat zij zich het best toch kunnen laten vaccineren, moet ik sterk denken aan de Romeinse uitspraak, die men steeds herhaalde "En overigens vind ik dat Carthago vernietigd moet worden."

Lees volledig artikel: Wat Carthago met Covid-19-vaccins te maken heeft

Leestijd: 4 minuten

Wat Carthago met Covid-19-vaccins te maken heeft

Zoals de oude Romeinen

In de tijd van de Punische oorlogen van de Romeinen sprak Cato aan het eind van al zijn redevoeringen steeds uit “en overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden”.  (Met dank aan Wikipedia….). Die retorische aanpak wordt ook vandaag de dag met regelmaat gebruikt. Zo eindigde Marianne Thieme al haar toespraken in de Tweede Kamer met “Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.”

Ik moet hier de laatste tijd weer vaak aan denken als het gaat om de nieuwe vaccinatieronde, die maandag gestart is. Zo stond er gisteren een stuk van Maarten Keulemans in de Volkskrant dat ging over de vraag waarom er mensen zijn, die de afgelopen 2,5 jaar nog geen enkele keer met Covid-19 besmet zijn geraakt. De kop was “Nog steeds geen Corona, misschien bent u van nature immuun?”.

In het artikel werden wat factoren beschreven, zoals o.a. mensen met bloedgroep O-, die een kleinere kans zouden hebben op Covid-19 (laat ik die bloedgroep nu hebben….).

Niet geïnfecteerd

De Nederlandse onderzoeker Spaan, die er onderzoek naar doet bij een Universiteit in New York, beschrijft dat er inderdaad mensen zijn die, waar ze ook geweest zijn, niet besmet zijn geraakt. Hij deed een oproep nadat zijn vakgroep er een jaar geleden een artikel over schreef om zich te melden als men nog geen Covid-19 had gehad. 15.000 Mensen hebben zich toen gemeld. Hij probeert nu te onderzoeken wat de mogelijke verklaringen kunnen zijn voor het feit dat zij niet zijn geïnfecteerd.

Een deel van die 15.000 is vervolgens tijdens Omikron alsnog geïnfecteerd geraakt. Daarop zegt onderzoeker Spaan dat mensen die nog geen Covid-19 hebben gekregen waarschijnlijk geluk hebben gehad.

En dan komt de zin aan het eind van het artikel, waardoor ik aan “Carthago” moest denken: “Wie infectie wil voorkomen, kan zich het beste gewoon laten vaccineren…….”

Dus wat is de eindboodschap van dit artikel. “Zelfs als u na 2,5 jaar nog geen Covid-19 heeft gehad, kunt u zich toch het best gewoon laten vaccineren”.

Terwijl daar natuurlijk ook had kunnen staan “Als u na 2,5 jaar geen Covid-19 heeft gehad, zelfs niet met de heersende Omikron-variant sinds het begin van dit jaar, dan is de kans dat u geïnfecteerd raakt en vervolgens ernstig ziek wordt wel heel erg klein, dus is vaccinatie onnodig of zelfs ongewenst.”

Virale Doses

Wat mij nog steeds opvalt t.a.v. dit soort onderzoeken rondom het geïnfecteerd worden door Covid-19 is dat men blijkbaar voorbij gaat aan een cruciale component bij het al dan niet geïnfecteerd worden. En dat is de virale doses. Ik heb daar een jaar geleden uitvoerig over geschreven.  In de lucht (en zeker in binnenruimtes) zitten vrijwel steeds virusdeeltjes. Maar dat aantal is doorgaans (zeer) klein. En voor het overgrote deel van de mensen te weinig om daardoor geïnfecteerd te raken. Dus er komen te weinig virusdeeltjes je lichaam binnen om zich echt in die mate te kunnen vermenigvuldigen dat je beschouwd kan worden als geïnfecteerd te zijn met – doorgaans geringe – klachten.

Voor iedereen is de grenswaarde van deze virale doses verschillend. Bepalend is dus hoeveel virusdeeltjes je binnen moet krijgen, voordat het virus zich in jouw lichaam snel vermenigvuldigt. Dat hangt van een combinatie van factoren af. Leeftijd, gezondheidssituatie (en ik denk ook je vitamine D3-gehalte) en andere factoren die ook in het artikel worden genoemd (zoals bloedtype en het hebben van bepaalde allergieën). Ook kunnen bepaalde erfelijke factoren een rol spelen.

Maar een andere factor die volgens mij minstens even belangrijk is, of zelfs nog belangrijker, is de mate waarin je al eerder blootgesteld bent aan die zwevende virusdeeltjes. Elke keer als je virusdeeltjes binnenkrijgt, waarna er nog geen infectie volgt, stijgt de grens om de volgende keer geïnfecteerd te worden. Het is alsof je in de zomer eerst maar 10 minuten in de zon kan zitten voordat je verbrandt, maar na een paar keer in de zon gezeten te hebben kan je er veel langer in.  Uitgezonderd de mensen met een bepaald huidtype die altijd bescherming nodig hebben.

Gompertz-curve

Dat is dus volgens mij ook de reden van de zogenaamde Gompertz-curve die we in veel landen zagen bij Covid-19. Een zeer snelle stijging, waarna weer een snelle daling volgt. En die snelle daling komt dan niet omdat inmiddels het overgrote deel van de bevolking de infectie echt heeft gehad. Maar omdat een groot deel van de bevolking al wel in contact is gekomen met het virus, maar niet geïnfecteerd is geraakt waardoor dus de grens om geïnfecteerd te raken bij die mensen fors is verhoogd.

Als je wel Covid-19 hebt gehad dan zou het best kunnen zijn dat je het alleen nog weer krijgt als de virale doses echt heel hoog is en het lichaam het “niet aan kan”.

Dat Omikron nog zoveel mensen heeft kunnen infecteren komt omdat deze mutatie als het ware een lagere virale doses nodig heeft om de virale grenswaarde te overschrijden. Dat komt doordat die mutatie makkelijker cellen van het lichaam kan binnendringen en wellicht ook omdat er meer virale deeltjes in de lucht komen door geïnfecteerden. Maar het goede nieuws is dat het – mede daardoor? -juist minder diep de longen in komt dan de vorige varianten en voornamelijk op een hogere plek in de ademhalingsorganen zit. De neus en keel, en daardoor ook tot minder ernstige ziektegevallen leidt. Dit is o.a. te herleiden tot de lage aantallen op de IC’s.

Averechts

Het zou trouwens ook betekenen dat de FFP2 mondkapjes, die mensen zoals de Duitse minister Lauterbach zo vaak dragen, een soort averechts effect kan hebben. Het zal het aantal virusdeeltjes dat je naar binnen krijgt als je het mondkapje draagt doen verminderen. Maar daardoor zal de virale doses die je nodig hebt om geïnfecteerd te raken bij jou lager zijn dan als je dat mondkapje niet had gedragen. En omdat je het mondkapje niet 24 uur per dag op hebt, loop je wel het risico dat je in een ruimte bent met redelijk wat zwevende virusdeeltjes, waar de andere aanwezigen niet door geïnfecteerd worden maar jij dan wel.

Het gaat er dus vooral om te zorgen dat er minder ruimtes zijn waar veel virusdeeltjes langere tijd kunnen rondzweven.

Dus mijn “Carthago-boodschap” is:

“Overigens ben ik van mening dat er door de medici en media te weinig aandacht wordt geschonken aan de virale doses en hoe je in binnenruimtes zorgt dat die virale doses verlaagd kan worden”.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

U heeft zojuist gelezen: Wat Carthago met Covid-19-vaccins te maken heeft.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.