Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

IJskoude winter dreigt in Duitsland

IJskoude winter dreigt in Duitsland - 47076
Samenvatting van het artikel

Eind september moet er in Duitsland een nieuwe wet ingevoerd zijn. Als je de plannen leest van minister Lauterbach, geloof je je ogen niet. Sneeuwbanden en sneeuwkettingen ga je ineens op een heel andere manier bekijken.

Lees volledig artikel: IJskoude winter dreigt in Duitsland

Leestijd: 6 minuten

IJskoude winter dreigt in Duitsland

Een bericht van onze Duitse correspondent René Broeders.

Winterbandenseizoen

In Duitsland wordt al maanden gesproken over de komende herfst, als een killer-variant van het coronavirus kan gaan toeslaan. Volgens de minister van gezondheidszorg Karl Lauterbach is daar kans op, hij zaait voortdurend paniek. Op 23 september eindigt de wet waarin de huidige coronamaatregelen zijn vastgelegd. Vóór die tijd moet er een nieuwe wet komen.

Ik wist dus dat er een plan aan zat te komen, maar vanwege zowel de inhoud als de vormgeving dacht ik toch eerst een nepbericht te lezen, toen deze tweet online kwam:

Winterbanden in Duitsland - 47054

Tot nu toe werden in Duitsland de maatregelen vrij droog gecommuniceerd. Net zoals overal in de wereld werd de boodschap wel verpakt in slim gekozen woorden en zinnen, zoals booster, opfrisvaccin, vaccindoorbraak, noodrem, hoogrisicogebied, mensen zijn al of niet systeem-relevant en ‘je doet het om anderen te beschermen’. Zorgvuldig gekozen bewoordingen om drama uit te drukken of mensen te verleiden om er in mee te gaan.

Maar nu worden de coronamaatregelen gekoppeld aan het winterbandenseizoen en voor degene die dat echt niet begrijpt, is een ambtenaar achter zijn Windows95-computer gaan zitten om een schema te ontwerpen en plaatjes van banden toe te voegen. Ik kon eerst gewoon niet geloven dat dit echt was.

De situatie in Duitsland

Lauterbach heeft het plan samen met minister van justitie Buschmann gepresenteerd. Het is nog een concept en moet nog door het Duitse parlement worden goedgekeurd en daarna kunnen de deelstaten zelf beslissen of ze het invoeren. Er is inmiddels uit allerlei hoeken forse kritiek, maar de praktijk leert dat tot nu toe de plannen er bijna altijd doorheen kwamen en dat alle deelstaten de meeste plannen invoeren, hier en daar eventueel met wat aanpassingen.

Wanneer dat niet gebeurt verwacht ik dat organisaties zelf weer maatregelen gaan invoeren. In Berlijn zijn op dit moment nog steeds musea waar je een mondkapje op moet en verplicht je handen moet ontsmetten als je binnenkomt en overal staan nog aanwijzingen over afstand houden.

Wat in het concept-plan wordt voorgesteld zet feitelijk via de achterdeur opnieuw het 3G-systeem in werking, waarbij een fors onderscheid gemaakt wordt tussen wel en niet gevaccineerden. Zo is het de bedoeling, dat mensen die minder dan 3 maanden geleden hun laatste booster hebben gekregen of genezen zijn, zonder mondkapje in de horeca mogen komen. De rest moet een mondkapje op, tenzij ze een negatieve test kunnen laten zien.

Grote angst

Op het eerste gezicht zou je denken dat iedere Duitser die je straks met een mondkapje op in een café ziet zitten ongevaccineerd is, maar ik weet zeker dat veel Duitsers dit sowieso gaan doen, ook als ze niet hoeven. Er is onder de bevolking nog steeds grote angst rond corona. Je ziet op dit moment in Berlijn nog steeds heel veel mensen met een mondkapje op, ook op plaatsen waar dit niet hoeft, soms zelfs op de fiets of tijdens het joggen.

In het OV is een mondkapje nog altijd verplicht. Ik zat in de trein van Rostock naar Berlijn toen twee geüniformeerde en bewapende controleurs door alle rijtuigen gingen om te controleren of iedereen zijn mondkapje op had. Ze bogen zich voor elk gezicht om te kijken of het ook over de neus zat, anders kwam er meteen een reprimande. Een jongen die er geen droeg werd bijna de trein uitgezet, tot iemand hem snel een mondkapje toewierp. Na een lange preek mocht hij blijven zitten.

Het plan

De belangrijkste regels van de nieuwe plannen op een rijtje, ze gaan gelden van 1 oktober tot april volgend jaar:

  • in het OV blijft het mondkapje verplicht, dat is nu ook in de meeste deelstaten nog het geval en wordt gewoon doorgetrokken naar de herfst. Het moet een FFP2-masker zijn, ook voor kinderen, terwijl de Duitse Stichting Warentest in februari nog een uitgebreide test gedaan heeft met FFP2-maskers bij kinderen, die moest worden afgebroken omdat alle geteste modellen zo weinig zuurstof doorlieten, dat het gevaarlijk werd voor de jonge proefpersonen
  • bedrijven moeten weer home-office aanbieden (is nu niet meer verplicht) en regels maken voor testen en mondkapjes
  • in alle openbare gebouwen inclusief winkels moet door iedereen weer een mondkapje worden gedragen. In de horeca, bioscopen en theaters geldt dat alleen voor ongevaccineerden, tenzij ze vooraf een test doen
  • vanaf het voortgezet onderwijs moeten alle leerlingen op school de hele dag, de hele winter, een medisch mondkapje dragen. Als reden wordt gegeven: “om de scholen open te kunnen houden”. Ook moet op school weer iedereen getest worden (was tot voor kort nog 3 keer per week)

Sneeuwkettingen

Als de situatie erger wordt zijn ‘sneeuwkettingen’ nodig en kunnen er extra maatregelen volgen zoals het begrenzen van het aantal bezoekers bij evenementen en het dragen van mondkapjes bij bijeenkomsten die buiten plaatsvinden.

Onderaan het schema staat nog dat ‘verse’ inentingen sterker beschermen tegen de overdracht van het virus. Maar hoeveel en hoe lang dat het geval is wordt niet gemeld. Je kon eerst wel in de maandcijfers van het Duitse RIVM (RKI) zien hoeveel het totale effect van de booster nog was, maar toen dat op 0% uitkwam is dat getal uit het overzicht verdwenen.

De uitvoering

Er gaan al stemmen op die zich afvragen, hoe dit straks gecontroleerd moet worden. Gaat iemand tijdens de film in de zaal kijken of de ongevaccineerden nog hun mondkapje ophebben? Daarbij worden al praktische oplossingen bedacht: je kunt je vaccinatiestatus laten zien door een polsbandje of een sticker op je borst.

Het merkwaardige is, dat de commissie die in Duitsland adviseert over de vaccinaties (Stiko) nog geen groen licht gegeven heeft voor de 4e inenting voor mensen jonger dan 70 jaar, die je in dit plan wel nodig hebt om als gevaccineerde te worden beschouwd. Eind van het jaar moet je dan je 5e prik halen, omdat een vaccin immers maar 3 maanden geldig is.

Waar is de tijd gebleven, dat je als kind nog een vaccin kreeg dat levenslang bescherming bood. Je zou dat in de overheidscommunicatie dan leuk als ‘all-seasons-banden’ kunnen betitelen.

Ongevaccineerd

Volgens de huidige stand zouden op dit moment 51,5 miljoen Duitsers (!) als ongevaccineerd worden beschouwd. Zij zouden zich eerst moeten laten testen om zonder mondkapje naar de film of naar een restaurant te kunnen.

Er is wel veel kritiek op de plannen, onder andere van het artsenverband Divi, dat aangeeft dat er nog maar weinig patiënten vanwege corona op de IC belanden. Er is ook een expertgroep van medici rond Dr. Thomas Voshaar die zegt dat het tijd wordt de maatregelen aan de mensen zelf over te laten: “Een pandemie door ademwegvirussen laat zich niet door de overheid sturen door controle en bewaking van sociale contacten”. Hij zegt dat de echte pandemie voorbij is en dat we de situatie nu opnieuw moeten beoordelen: “Iedereen praat door elkaar heen en zegt de waarheid te verkondigen, in werkelijkheid is dat ideologie”.

Maar er is ook kritiek dat het voorstel niet ver genoeg gaat. De president van de organisatie van docenten zegt dat ook basisschoolleerlingen verplicht mondkapjes zouden moeten dragen.

Lauterbach

De Duitse regering heeft een groot onderzoek laten doen naar het effect van de corona-maatregelen, waarover een lijvig rapport verschenen is. Hierin wordt beschreven dat een juiste beoordeling moeilijk was door het gebrek aan goede data. Over de mondkapjesplicht is men kritisch. Ook meldt het rapport: “In het algemeen is er geen verband te zien tussen de besmettingscijfers en de sterkte van de maatregelen”. Vooralsnog wordt er door de Duitse overheid niets met de aanbevelingen en conclusies van het rapport gedaan.

Lauterbach heeft ook aangegeven niets te zien in een onderzoek naar antilichamen bij de Duitse bevolking. Hij twittert: “Veel mensen hopen dat een studie zal aantonen dat veel Duitsers al heel veel antilichamen hebben en dat dat het einde van de pandemie betekent. Dat klopt echter niet, omdat het aantonen van antilichamen geen bewijs is, dat je beschermt bent tegen infectie.”

De gezondheidsminister mengde zich nog wel in het debat over fooien in de horeca, die in Duitsland te laag zouden zijn. Hij vindt dat horecapersoneel meer fooi moet krijgen omdat ze veel risico op een coronabesmetting lopen.

Al heeft Lauterbach veelvuldig aangedrongen op vaccinatie en op het naleven van de coronamaatregelen, bij hemzelf heeft het toch niet geholpen. Een paar dagen geleden meldt hij op Twitter: “Ik ben ondanks grote voorzichtigheid toch ziek van corona. Ondanks dat ik vier keer gevaccineerd ben. Ik heb nog lichte symptomen. Om complicaties te vermijden neem ik Paxlovid.”

Winterbanden in Duitsland - 47055

Onderliggend lijden

Ineens duikt de laatste tijd in Duitsland de naam van dit door Pfizer geleverde antivirale middel op, dat eigenlijk vooral wordt aanbevolen voor oudere mensen met onderliggend lijden. Het is de bedoeling dat huisartsen voortaan 15 Euro per voorgeschreven doosje Paxlovid krijgen om op die manier het inzetten van preventieve middelen te stimuleren.

Of het de gezondheid van Lauterbach ten goede komt weten we niet. Ook is onduidelijk of de aankondiging van nieuwe maatregelen en vaccinatierondes de Duitsers uiteindelijk gaat helpen. Voor BioNTech zijn deze berichten echter bijzonder heilzaam:

Winterbanden in Duitsland - 47056

Duitsland lijkt het enige land in Europa wat blijft vasthouden aan maatregelen en wil ze zelfs weer aanscherpen. Volgens minister Lauterbach gaat dat ook nog lang duren, maar in de talkshow van Markus Lanz bracht hij een positieve boodschap: “Het goede nieuws is wat mij betreft, dat over 50 jaar ook dit virus onschuldig zal zijn”.

Steun onze site met af en toe een kleine donatie. Klik dan hier.

Bronnen

https://www.berliner-zeitung.de/news/ab-oktober-dreifach-geimpfte-sollen-wie-ungeimpfte-behandelt-werden-infektionsschutzgesetz-karl-lauterbach-marco-buschmann-geboostert-corona–li.253589?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1659651711

https://www.focus.de/gesundheit/news/haben-wir-es-geschafft-kein-covid-19-mehr-nur-noch-omikronitis-erklaert-arzt_id_125547038.html

https://www.youtube.com/watch?v=hMG6tG4wU9I

https://www.deutschlandfunk.de/lob-und-kritik-fuer-geplante-massnahmen-gegen-corona-pandemie-102.html

https://t.me/rosenbusch/11058 (het fragment van Dr. Voshaar is door iemand bewaard en gepost op telegram, in de mediatheek van de Duitse omroep is de uitzending inmiddels verwijderd)

U heeft zojuist gelezen: IJskoude winter dreigt in Duitsland.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.
Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558