Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 30 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 30 januari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 30 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 30 januari 2022

De dag (en -weekcijfers) van het RIVM worden een steeds groter lachertje. Er is nu een achterstand van 131.000 positieve testen. Want die zijn niet zo snel met de hand over te brengen van het GGD IT-systeem naar het RIVM IT-systeem.  Plus dat de GGD een maximum capaciteit heeft van rond de 150.000 testen per dag en daar zitten we nu zes dagen op. De mensen die het meest urgent zich willen laten testen zijn de sneltesters met een positieve test, want die krijgen zo een herstelbewijs met een “verlenging” van hun QR-code van 6 maanden (zolang het duurt). 

Dus die cijfers van de GGD zeggen steeds minder en die van het RIVM nog minder omdat ze 131.000 uitslagen achterlopen. Ze zeggen dat de weekuitslagen belangrijker waren, maar daar was dus afgelopen dinsdag een achterstand van 60.000. Benieuwd hoeveel het er dinsdag zijn. (Tot en met vandaag zijn er nog 70.000 bijgekomen).

Covid Dagcijfers 30 januari 2022 - 33579

Omdat de grafiek van de leeftijd van de positief getesten uit het RIVM bestand komt hebben we daar dus die achterstand van 131.000 en zeggen ook die cijfers weinig. Ja het stijgt, maar die golfjes die we zien zouden kunnen komen door de achterstanden. Maar och, waarom zouden we toch actuele en goede data moeten hebben? Het OMT weet toch wat goed voor ons is.

Covid Dagcijfers 30 januari 2022 - 33664

Dit zijn de ziekenhuisopnames naar leeftijd. Hier zien we het 7 weken geleden aangekondigde patroon waarbij door Omikron het aandeel MET Covid-19 een stuk groter wordt en het totaalcijfer stijgt. Maar ook die data zijn  niet verzameld. Aangekondigd is dat het wel gaat gebeuren, maar wanneer die data beschikbaar komen en wat er mee gedaan wordt is de vraag.

Covid Dagcijfers 30 januari 2022 - 33665

Wel is het zo dat de ziekenhuisbezetting aan het stijgen is. Maar zoals gezegd, dat zal voor een niet gering deel komen door de opnames MET Covid-19.

Het cijfer dat wel vrijwel stabiel blijft en ook al aangekondigd was door velen half december (en ook op onze site toen), dat Omikron weinig extra opnames op de IC’s tot gevolg zou hebben.  Dit stond in het stuk van Van Dissel:

Covid Dagcijfers 30 januari 2022 - 33666

Op dit moment hebben we rond 1/10 aan IC opnames per dag en 1/4 aan ziekenhuisopnames.  De IC-bezetting is nu 204 en niet de duizenden, die in de voorspellingen stonden van het RIVM zowel half december als half januari.

Covid Dagcijfers 30 januari 2022 - 33667

Besef dat als de ligtijd van een patiënt korter is, dat dan de opnamecijfers een overtrokken beeld geven van de last voor de ziekenhuizen.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 30 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.