Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Hoe het zorginfarct als een donkere wolk boven ons hangt

Hoe het zorginfarct als een donkere wolk boven ons hangt - 23936
Samenvatting van het artikel

Van Dissel zei het al in een recent interview: Als de zorg te zwaar onder druk komt door de griep dan moet er wel weer aan maatregelen worden gedacht. En omdat er aan de zorgcapaciteit nog steeds niets is gedaan, lopen we de komende maanden weer grote risico's op beperkende maatregelen.

Lees volledig artikel: Hoe het zorginfarct als een donkere wolk boven ons hangt

Leestijd: 3 minuten

Voor degenen, die denken dat we er bijna zijn totdat alles weer normaal is, heb ik slecht nieuws. Want of Covid-19 nu verdwijnt of weer gaat stijgen, je alarmbellen zouden moeten afgaan als je dit interview met Van Dissel nog eens terugleest van vorig weekend bij de NOS. 

Hoe het zorginfarct als een donkere wolk boven ons hangt - 23940

Knelpunten

Je hoeft echt niet goed te kunnen tellen om te weten dat in het najaar en de winter 2021 er grote knelpunten zullen gaan ontstaan in de zorgketen. Alleen al het inhalen van uitgestelde zorg zal al voor een forse druk zorgen. Daarbij zijn er vele signalen dat de zorgcapaciteit onder druk staat doordat er een toenemend verloop is onder zorgmedewerkers. Als daar hetzij een toename van Covid-19 patiënten bijkomt of een griepepidemie, dan gaat het mis. En dan zullen dezelfde personen, die tussen maart 2020 en nu overal verschenen om stevige maatregelen te propageren om de druk te ontlasten. Zoals Kuipers en Gommers weer overal in de media opduiken. Daarbij gesteund door het OMT.

En de politiek, zelfs als ze al klaar zijn met de formatie, zal weer gedwee volgen. Gesteund door een fors deel van de bevolking. Waarvan we inmiddels weten dat ze de risico’s van Covid-19 voor henzelf en voor de bevolking zwaar overschatten.

Wat we daarbij de regering het meest kunnen aanrekenen, is dat er ondertussen nog niets is gedaan om, via tijdelijke noodprocedures de zorgcapaciteit op te schalen. Waarmee gezorgd wordt dat we minder snel tegen grenzen aan zullen lopen. Waarbij het natuurlijk al verschrikkelijk is om te constateren dat we bij een ouder wordende bevolking de laatste tien jaar de zorgcapaciteit in ziekenhuizen hebben verlaagd.

Minder reserves

In 2009 waren er 47.600 ziekenhuisbedden, dat zijn er nu rond de 37.000. Nu hangt dat wel samen met het feit dat er in Nederland een aanpak is om de opnametijden te verkorten. Maar dat betekent wel dat we in de huidige crisis dus minder reserves hebben om op te schalen. En ondanks het feit dat er al een jaar lang verschillende voorstellen zijn om met inventieve noodprocedures de capaciteit te verhogen, is er op dat vlak niets gedaan.

Ik las hierover een zeer sterk artikel van Ebru Omar, wat ik u zeer aanraad om te lezen. Zij is een kind van een arts en beschrijft hoe – en dat is ook mijn ervaring – artsen met hart en ziel bezig zijn om hun patiënten beter te maken. En dat zal zeker ook de insteek zijn geweest van mensen als Kuipers en Gommers.  Maar ze beschrijft dat juist zij vanuit die belangrijke rol, die zij hebben verworven, in staat zouden moeten zijn geweest om van de politici te eisen dat de zorgcapaciteit uitgebreid zou worden. En door dat niet te hebben gedaan, zijn zij medeverantwoordelijk voor maatregelen, die per saldo direct of indirect de volksgezondheid hebben geschaad/schaden.

Onverwachte oversterfte

Op steeds meer plekken in de wereld wordt geconstateerd dat er onverwachte oversterfte is, die niet direct door Covid-19 komt. Ik schreef er dit artikel over. In Engeland komen ze tot de conclusie dat het met name komt door de uitgestelde zorg vorig jaar. Er worden ook andere verklaringen voor gegeven: de impact van de maatregelen op het sociale leven, de eenzaamheid,  het effect van de angst of door de bijwerkingen van vaccinatie.

Ik denk dat het lang zal duren voordat we echt weten wat de oorzaken zijn. Als we dat ooit te weten komen. Maar het is zeker dat de complete fixatie op het bestrijden van Covid-19, een grote nadelige invloed heeft gehad op zowel de rest van de volksgezondheid als de maatschappij. Gevolgen die we nog lang zullen ervaren.

Door niet keihard bezig te zijn met het uitbreiden van de zorgcapaciteit (inclusief noodplannen), zullen we langer dan we nu denken als samenleving last houden van de grote druk op de zorg.

U heeft zojuist gelezen: Hoe het zorginfarct als een donkere wolk boven ons hangt.

Een tijdje geleden dachten we dat we maurice.nl konden gaan afschalen omdat alles er even op wees dat we geen rol meer hoefden te spelen in het corona-debat. Dat bleek en blijkt tot op de dag van vandaag helaas niet het geval te zijn. Onze aanpak en onderzoeken zijn harder nodig dan ooit. Net als uw financiële steun om deze site draaiende te houden. Wij vragen van u dan ook een kleine vrijwillige bijdrage, waarvoor onze dank groot is. HIER is de link naar onze donatie-pagina. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.