Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis

Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis - 17880
Samenvatting van het artikel

Tijdens het onderzoek op de verkiezingsdag via Peil.nl is bekeken hoe bepaalde aspecten rondom deze Coronacrisis samenhangen met de stemvoorkeuren.

Lees volledig artikel: Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis

Leestijd: < 1 minuut

Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis

Bij het onderzoek op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen zijn via Peil.nl ook een aantal vragen gesteld rondom de Coronacrisis. Die antwoorden hebben we in tabellen en grafieken afgezet in relatie tot de stemkeuze bij deze verkiezingen.

In de onderstaande grafiek ziet u per partij welk percentage van de kiezers aangeeft dat de Coronacrisis een rol speelde bij de stemkeuze. Bij de VVD is dat dus bij 38% van de kiezers het geval geweest. Bij FVD 81%.

Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis - 17871

Via de onderstaande tabel ziet u de verkiezingsuitslag per afzonderlijke groep kiezers . (Let op: De tabel moet verticaal afgelezen worden).

Dus van degenen die aangeven dat ze bij hun gedrag bij alles rekening houden om niet besmet te worden, hebben voor 26% op de VVD gestemd. Terwijl degenen die daar weinig of geen rekening mee houden, maar voor 10% op de VVD hebben egstemd. Daar scoort FVD het hoogst (32%).

Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis - 17875

Duidelijke verschillen

De tweede tabel laat zien wat het stemgedrag was bij de verschillende groepen mensen t.a.v. de ingeschatte kans om besmet te raken met het virus.  Per kolom zijn er duidelijke verschillen in de “verkiezingsingsuitslag”. Bij degenen die denken dat de kans om besmet te raken minder dan 5% is zijn PVV en FVD groot (22% + 15%).

Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis - 17876

Ten slotte hebben we gevraagd wat men van plan is met betrekking tot de vaccinatie. De onderstaande grafiek laat de verschillen zien naar het stemgedrag van deze verkiezingen..

Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis - 17873

Op Peil.nl kunt u vanaf morgen ook een groot aantal andere tabellen/grafieken aantreffen in relatie tot de Tweede Kamerverkiezingen van deze week.

Steunt u onze werk door af en toe een kleine donatie te starten. Klik dan hier.

U heeft zojuist gelezen: Stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2021 en de Corona-crisis.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.