Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël

Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël - 16070
Samenvatting van het artikel

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over de effecten van de vaccinatie in Israël. Het wordt steeds duidelijke dat het Pfizer vaccin een forse bescherming biedt.

Lees volledig artikel: Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël

Leestijd: 2 minuten

Update 6 februari 2021 – Data uit Israël

In Israël zijn inmiddels 3,4 miljoen inwoners voor de eerste keer gevaccineerd en 2 miljoen inwoners voor de tweede keer gevaccineerd.  Financial Times heeft gisteren deze grafiek gepubliceerd. Aangetekend moet worden dat bij de groep onder 60 jaar het vaccineren nu ook al snel gaat met de groep tussen de 50 en 60 jaar.

Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël - 16042

Omdat de groep boven de 60 jaar nu ook al bijna voor 80% is gevaccineerd, is het mogelijk te zien wat voor effect het heeft op de ontwikkeling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Dat is te zien in de grafiek hieronder.

Bedenk daarbij wel dat men stelt dat de bescherming pas maximaal is 1 week na de 2e vaccinatie. (Aangetoond is ook dat 18 dagen na de vaccinatie de dekking minstens 50% zou zijn). Ziekenhuisopnames zijn gemiddeld 11 dagen na een besmetting. Dus het totale effect van die vaccinatie van de 60+ kan pas over 2 weken echt bekeken worden.

Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël - 16043

De ontwikkeling bij de ernstig zieken

Ik volg zelf de ontwikkeling van de cijfers van de groep “ernstig zieken” sinds 1 maand nauwkeurig. Juist omdat de groep boven de 60 jaar vanaf 11 januari begonnen is met hun tweede vaccinatie, en die onder de 60 jaar daarop achterlopen, moeten er verschuivingen qua leeftijdsverdeling zijn bij de “ernstig zieken”.

Het totaal aantal patiënten, dat op deze afdeling ligt, is nu iets minder dan op 11 januari. Maar uit die grafiek is goed op te maken dat de groep onder de 60 jaar wel met meer dan 50% is toegenomen. En dat de patiënten boven de 60 jaar in dezelfde tijd is afgenomen (Gemiddeld met 16%).  Naarmate men ouder is zien we een grotere afname. Dat kan samenhangen met het feit dat de groep tussen 60 en 69 jaar tot nu toe nog wat minder is gevaccineerd.

Stel dat de groep boven de 60 jaar net zoveel gestegen zou zijn als de groep onder de 60 jaar, dan had het aantal “ernstig zieken” in Israël  nu rond de 1500 geweest zijn inplaats van de huidige 1100.

Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël - 16024

Ik heb hier uitgelegd, dat ik de ontwikkelingen in Israël zal volgen binnen een model. Met daarin het verloop van het percentage ernstige zieken boven de 60 jaar. Hieronder ziet u dat verloop tot en met nu. Op dit moment is 67% van de ernstig zieken boven de 60 jaar. Dat was 76%op 23 januari.

Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël - 16027

In dit model hadden we doorberekend wat het verloop zou aangeven over de mate van bescherming van het vaccin.

Omdat inmiddels ook een steeds groter deel van de groep tussen de 50 en 59 jaar gevaccineerd wordt/is werkt dit model binnenkort niet echt meer. Want die leeftijdsgroep omvat ruim de helft van de ernstig zieke patiënten onder de 60 jaar. Daarom zal ik vanaf heden de ontwikkelingen op basis van leeftijd met een andere grafiek volgen, namelijk deze. Met absolute cijfers.

Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël - 16034

Alles wijst dus erop dat het vaccin van Pfizer een sterke bescherming geeft. Ik ben ervan overtuigd dat voor het eind van deze maand de nauwkeurige percentages bekend worden, ook per leeftijdsklasse.

U heeft zojuist gelezen: Daling ziekenhuisopnames door vaccinatie in Israël.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Wij blijven het volgen, u hopelijk ook. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237