Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De eerste vaccinatie effecten in Israël – Update 16-1-21

De eerste vaccinatie effecten in Israël –  Update 16-1-21 - 15023
Samenvatting van het artikel

Update van de effecten van het vaccinatieprogramma in Israël tot nu toe en de verwachtingen voor de komende maand.

Lees volledig artikel: De eerste vaccinatie effecten in Israël – Update 16-1-21

Leestijd: 4 minuten

Zoals laatst al gemeld hier volgen we nauwgezet de ontwikkelingen in Israël. In dat land is een groot deel van de 60-plussers al voor de eerste keer gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. En sinds deze week zijn ze met de tweede vaccinatie begonnen.

Dat is een situatie, die we vermoedelijk pas in Nederland ergens in april bereiken. Maar dat houdt in dat wat de komende tijd in Israël gebeurt, een aanwijzing is van wat er door de vaccinaties in Nederland zal gaan gebeuren. Regelmatig zullen we hier dan ook de ontwikkelingen in Israël beschrijven.

Dit is het actuele overzicht van het tempo van vaccineren in de wereld:

De eerste vaccinatie effecten in Israël –  Update 16-1-21 - 15018

Inmiddels is dus meer dan 25 % van de Israëliërs voor de eerste keer gevaccineerd. Men is inmiddels aan de tweede vaccinatieronde begonnen. Dit is de grafiek van de eerste vaccinaties tot en met enkele dagen geleden:

De eerste vaccinatie effecten in Israël –  Update 16-1-21 - 15019

Snel begonnen

Hier treft u een uitleg waarom Israël in staat is geweest snel te beginnen. En direct een grote schaal te bereiken en hoe men ervoor zorgt dat er 150.000 personen per dag worden gevaccineerd. (En men wil naar 200.000). Vandaag stond dit artikel over hetzelfde onderwerp in een Engelstalige Israëlische krant.  In Nederland zijn er bijna 2 keer zoveel inwoners. Dus hetzelfde tempo zou in Nederland tot 300.000 vaccinaties per dag moeten leiden.  Nederland heeft op dit moment 55.000 personen voor de eerste keer gevaccineerd, in Israel zijn dat er 2,3 miljoen.

In Israeë is er een HMO (Health Monitor Organisation) waar een meerderheid van de Israeliers bij is aangesloten, die de ontwikkelingen rondom het vaccineren goed bijhoudt. Donderdag kwam er  een verslag over de eerste cijfers, die men uit de eigen systemen heeft kunnen halen. Circa 200.000 personen boven de 60, die (nog) niet waren gevaccineerd, zijn vergeleken met hetzelfde aantal dat toen (al) wel was gevaccineerd. Men rapporteert dat tot 12 dagen na de vaccinatie er geen effect te merken was.  Na 14 dagen wordt er inmiddels gerapporteerd dat er onder die groep gevaccineerden 33% minder positieve testen zijn van Covid-19.

Volgens de Pfizer-analyses van hun trials (met 22.000 gevaccineerden) kwam het eerste effect na 11 dagen. En werd het percentage van 95% bescherming bereikt een week na de tweede vaccinatie (dus 28 dagen na de eerste).

Indicator

De cruciale indicator van de ontwikkelingen in Israël is het verloop van de aantallen die ernstig ziek worden. Het is een wat ruimere categorie patienten dan alleen degenen die op de IC’s worden opgenomen. Dat zijn er nu in Israel ongeveer 1100. Daarvan komt doorgaans tussen de 75% en 80% uit de leeftijdsklasse van 60 jaar en ouder. Circa 1,5% van de vastgestelde geinfecteerden boven de 60 jaar komen in deze categorie terecht.

Prof. Segal heeft vanuit een model berekeningen gemaakt hoe dat percentage 60-plussers onder de groep ernstig zieken zich moet gaan ontwikkelen als het vaccineren inderdaad werkt zoals men op basis van de trials van Pfizer denkt (95% effect na 4 weken, oplopend vanaf een lagere waarde na 2 weken). De ontwikkeling van het totaal aantal ernstig zieken kan samenhangen met de andere ontwikkelingen in het land rondom Covid-19. Maar de verhouding tussen de patienten boven de 60 en onder de 60 moet gaan verschuiven in de richting van de laatste groep.

Hij berekende dat het percentage dat  doorgaans tussen de 75 en 80% ligt, geleidelijk moet dalen naar iets onder de 50%. (Niet naar nul omdat circa 20% van de bevolking boven de 60 jaar zich niet wil laten vaccineren).

De verwachting is dat over bijna 2 weken iedereen boven de 60 jaar  – tenminste: iedereen die dat wil – de tweede vaccinatie heeft gekregen. Maar omdat de tweede vaccinatieronde al net begonnen is, zouden al in de volgende week, de eerste personen er zijn, die het moment van de 28 dagen na de eerste vaccinatie hebben bereikt. En dus de veronderstelde 95% bescherming moeten hebben bereikt (als de cijfers uit de test ook in de praktijk worden gerealiseerd).

Eindsituatie

Voordat je in kritische toestand in het ziekenhuis belandt, is dat (althans in Nederland) ongeveer 11 dagen na de besmetting. Dus uiteindelijk zou de eindsituatie qua bescherming voor de 60+ groep in de derde week van februari bereikt moeten zijn. (En dan zou die waarde van het model iets onder de 50% bereikt moeten zijn).
Doordat het al geleidelijk verloopt, zal er ergens in deze week een daling moeten ontstaan van ongeveer 1% per dag.

Deze grafiek laat de stand van zaken zien tot en met vanmorgen.

De eerste vaccinatie effecten in Israël –  Update 16-1-21 - 15020

De laatste 11 dagen zien we een daling van bijna 5% naar iets meer dan 75%. Maar die heeft ook al een keer eerder plaatsgevonden en er zijn al momenten geweest waar het percentage al op 70% stond. Pas als het percentage inderdaad echtonder die 70% komt, zal er enige zekerheid ontstaan dat de vaccinatie een vorm van werking heeft. Als het model klopt zou dus ergens in de tweede helft van de volgende week het 70% niveau moeten worden doorbroken. Op basis van de uiteindelijke waarde eind februari kan berekend worden wat het echte effect is geweest van de vaccinatie in de richting van vermindering van de tweede lijns zorg.

Wij volgen die ontwikkelingen in Israël op de voet en zullen daar op onze site  verslag van blijven doen.

P.S. Vanuit de informatie vanuit andere landen lijkt het erop dat heel oude mensen met een zeer kwetsbare gezondheid een risico hebben om door de bijwerkingen van het vaccineren te overlijden. Daar wordt nu o.a. in Noorwegen onderzoek naar gedaan.

U heeft zojuist gelezen: De eerste vaccinatie effecten in Israël – Update 16-1-21.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Help ons om u te blijven informeren over relevante data rondom deze Covid-19 crisis. Klik hier voor het geven van een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963